A szakszervezet szerint “értelmezhetetlen”, hogy a fiatalok közhasznú munkát végezzenek

Aki viszont csinálta az érti is

Origo, Csepel.info

A kormány az érettségi feltételévé tenné az önkéntes munkát, de hasznos-e, ha egy középiskolás diák betegek ápolásával, kikötözött kutyák megmentésével, fogyatékosoknak rendezett színházi előadásokkal tölti a szabadidejét?

Akik már próbáltak ilyesmit, azok szerint igen. Sokkal jobb, mint a láblógatás, ráadásul együtt érzőbbek és együttműködőbbek lesznek, de időt kell nekik hagyni, hogy feldolgozzák a munkával járó stresszt és a szívszorító helyzeteket.

Ötven óra közösségi szolgálat igazolásával lehetne csak érettségizni a Hoffman Rózsa által benyújtott közoktatási törvény koncepciója szerint. Hoffman a tervről korábban azt mondta, elsősorban szociális- és idősotthonokban, fogyatékos gyerekekkel foglalkozó intézményekben, és környezetvédelmi területen képzelik el a heti két óra munkát. Azt nem akarják meghatározni Hoffman szerint, hogy a diákoknak milyen munkával kell teljesíteniük az elvárást, ezt az iskolák dönthetik majd el.

Az idén érettségizett Mándli Eszter és nővére április óta tagjai egy önkéntességi programnak. Bár mindketten főleg az állatvédelem iránt érdeklődnek, szívesen dolgoznának akár idősek otthonában vagy egy kórházi gyerekosztályon is. “Jó ötlet a közösségi szolgálat bevezetése” – mondja Eszter, mert szerinte a fiatalok túl immunissá váltak a problémákra, és “facebookozás helyett végre csinálnának valami hasznosat”. Az önkéntesség lényege szerinte az, hogy segíthet olyanokon, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak. Emiatt választotta az állatvédelmet, mivel az állatok nem tudnak önmaguknak segíteni.

“Vannak nehéz helyzetek, pl. amikor kikötözött, kiéheztetett kutyákat találunk. Az örökbefogadások viszont mindenért kárpótolnak minket, és tovább ösztönöznek, hogy érdemes ezt csinálni, korán kelni, kenneleket takarítani” – mondta az [origo]-nak. Eszter az idén a szombathelyi Savaria Karneválra is jelentkezett önkéntesnek. “Szeretnék majd turizmussal foglalkozni, és remek tapasztalatot jelentene, ha itt dolgozhatnék. Emellett jól mutatna az önéletrajzomban is. A karneválon embereket kéne útbaigazítanom, beszélgetnem velük, gyakorolhatnám az idegen nyelveket, és egy kis önzés is vezérel: nagyon jók a programok”-mondta.

Felolvasás, beszélgetés, bevásárlás

Az oktatási államtitkárság tavaly decemberben hirdette meg a Társadalmi Szolidaritás Programot (TÁRS). Ennek keretében fogják megszervezni az iskolai közösségi szolgálatot. A TÁRS zárókonferenciáján külön kiemelték a soproni Eötvös József Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolát követendő mintaként.

Az intézmény igazgatóhelyettese, Balikóné Németh Márta az [origo]-nak azt nyilatkozta, az iskola által március és május között szervezett önkéntes akciókat mind a részt vevő diákok, mind a fogadó intézmények rendkívül sikeresnek értékelték. Huszonkilenc első évfolyamos diákkal vágtak bele a pályázat megvalósításába, céljuk az otthonokban élő idős emberek segítése volt.

“A diákok feladatai közé főleg a felolvasás, a beszélgetés, a bevásárlás és egyéb ügyintézés tartozott, és az eredeti elképzelés szerint egy gyerek egy pártfogolttal foglalkozott volna. Később azonban a szobatársak is hozzájuk csapódtak, és van olyan diákunk, aki még a nyári szünetben is visszajár az idősekhez” – mondta. Az önkéntes órákat a tanulók beszámíthatják majd, ha 2014-től kötelező lesz az iskolai közösségi szolgálatot teljesíteni, de Balikóné szerint nem ez volt a fő motiváció.

“A gyerekek a zárófoglalkozáson azt mondták, hogy nagyon szerették ezt csinálni. Hasznosnak érezték magukat, és ráébredtek, hogy kis dolgok mekkora segítséget jelentenek másoknak. Egyikük úgy fogalmazott, hogy többet kapott, mint amennyit ő adott” – mondta az igazgatóhelyettes, majd hozzátette, egyre több diák jelezte, hogy jövőre részt venne a programban.

Más iskolák más típusú önkéntes tevékenységet vállaltak a TÁRS keretében. Szolnokon enyhén értelmi fogyatékosokkal adta elő A kis herceg-et a Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola Pálfy János Tagintézményének tizenöt diákja. “A diákok nagyon lelkesek voltak, de nem ment minden zökkenőmentesen. A tanulóknak meg kellett szokniuk, hogy az értelmi fogyatékosokkal másként kell bánni, figyelni rájuk, és furcsa lehetett, hogy jórészt felnőtt emberekkel álljanak színpadra” – nyilatkozta az [origo]-nak a programot vezető pedagógus, Váliné Nagy Zsuzsanna.

Fel kell készülni a szívszorító helyzetekre

“Az embereknek segítés szép, ugyanakkor mindig kockázatos is” – mondta Balikóné Németh Márta. Az Eötvös József Gimnáziumban ugyan egészségügyi képzés folyik, szerinte mégis csak harmadiktól készek arra a tanulók, hogy biztonsággal foglalkozzanak betegekkel, idősekkel vagy fogyatékosokkal. Balikóné szerint a felkészítés nagy felelősséggel jár, ehhez pedig kevés az önkéntességre való felkészítéshez előírt 5 óra. A segítségnyújtás során tapasztaltak feldolgozására is több időt kéne szánni szerinte, hiszen sokszor láthatnak a gyerekek szívszorító helyzeteket. “Nekünk semmilyen negatív tapasztalatunk nem volt, bár azt hiszem, ez szerencse kérdése is” – mondta.

“A közösségi szolgálat bevezetését hosszú távon kifejezetten jónak tartjuk” – mondta az [origo]-nak Hámori Zoltán, az önkéntes munkákat szervező Demokratikus Ifjúságért Alapítvány ügyvezető igazgatója. Hámori azt mondta, a középiskolai közösségi szolgálat bevezetését csak fokozatosan, 5-10 év alatt tudja elképzelni, szerinte ennyi időt venne igénybe a pedagógusok, a fogadó intézmények és a koordinátorok felkészítése, ami nélkül a program nem tudna valóban hasznos segítséget nyújtani.

“A fiatalok és talán az egész társadalom kezd egyre nyitottabbá válni az önkéntességre” – mondta Hámori. Szerinte jól mutatja ezt, hogy legutóbbi rendezvényünkön, a hatodik Közöd! Önkéntes Fiatalok Napján 32 ezren vettek részt. Hozzátette, hogy a közösségi szolgálat során a fiatalok megtapasztalhatják a segítségnyújtás ízét, és a későbbiekben önként keresnek majd hasonló lehetőségeket.

Valami értelmeset csinálni láblógatás helyett

“Engem már nem érint a kötelező iskolai szolgálat, viszont az öcsémet fogja. És rá is fér, hogy felelősséget vállaljon valamiért” – mondta a frissen érettségizett Pulai Nikolett, aki tizenhat éves korától nyaranta egy kórházban önkéntes. A lány az édesanyja révén kapta a munkát, amiért kezdetben nem lelkesedett túlzottan.

“Csak az hajtott, hogy csináljak valami értelmes dolgot, és ne a lábamat lógassam egész nap. Aztán nagyon hamar beleszerettem ebbe a világba. Persze néha délelőtt tizenegykor eszembe jutott, hogy az osztálytársaim még csak most ébredeznek, én meg már hat óta dolgozom, a kórház messze van, fáradt vagyok, de mégsem gondoltam rá, hogy abbahagyjam” – mondta.

A csecsemő- és gyermekosztályon önkéntesként dolgozó lányra kezdetben csak a legegyszerűbb dolgokat bízták, főleg a nővéreknek kellett segítenie. Idővel azonban egyre több dolgot megtanult, és az itt megszerzett tudást a munka egyik legfontosabb eredményének tartja. “Az osztályon volt egy külön részleg rákbeteg gyerekeknek is, ahol egy 4-5 éves leukémiás kisfiú nagyon a szívemhez nőtt. A nyár végével még gyakran érdeklődtem felőle, de sajnos már egy ideje nem hallottam róla. Az ilyen helyzeteket nehéz kezelni” – mondta.

Nikolett a gimnázium kezdetén még egész más karriert képzelt el magának, azonban a kórházban eltöltött önkéntes munka hatására elbizonytalanodott a továbbtanulását illetően. Egy év gondolkodási időt adott magának, de az egyik egészségügyi főiskolára már biztosan felvették.

A PSZ nem értik, a szülők biztosítást akarnak

A Pedagógusok Szakszervezete “nem tartja értelmezhetőnek” az oktatási államtitkár elképzelését – derül ki a szakszervezet honlapján olvasható állásfoglalásából. A szakszervezet azt kifogásolja, hogy a közoktatási törvény tervezete szűkszavúan és csak az érettségi feltételei közt említi a közösségi szolgálatot.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének állásfoglalása szerint bár a közösségépítés céljával, a segítségnyújtás és a szolidaritás fontosságával egyetértenek, több ponton is kidolgozatlannak tartják a tervezetet. Az állásfoglalás szerint túl szigorú, hogy nem engednék érettségizni azt, aki nem elegendő óraszámban teljesíti az előírt szolgálatot. Egyes elfoglaltságok pedig veszélyesek is lehetnek a gyerekekre nézve, szóbeli vagy fizikai bántalmazásnak, fertőzéseknek és baleseteknek lehetnek kitéve az egyesület állásfoglalása szerint, amely felveti, hogy a tanulókat ért vagy az általuk okozott károk enyhítésére szükség lenne egy speciális felelősségbiztosítás kidolgozására.

origo.hu

23 hozzászólás “A szakszervezet szerint “értelmezhetetlen”, hogy a fiatalok közhasznú munkát végezzenek” bejegyzésre

  1. meghát.... szerint:

    “A kormány az érettségi feltételévé tenné az önkéntes munkát” Hoffman anyónak üzenem : szerintem a közoktatásban vannak ennél komolyabb problémák, előbb azt tegye rendbe értelmes ,építő gondolatokkal. Mi lenne,ha az általános iskola 4-ik osztályt elvégzett 18 éves tanulóinak ajánlaná ezt a közösséget építő javaslatát?

  2. grün szerint:

    Reggel a tv2-őn volt, hogy valamelyik kórházban annyira rosszak a közművek, hogy váratlan áramszünetek is előfordulhatnak!
    Kérjük a lélegeztető gépen lévő pácienseinket vegyenek mély lélegzetet mert rövid áramszünet következik!
    Ha mégsem, akkor az egészségügy és a kormány saját halottjának tekinti Önöket és díszsírhelyet adományoz!
    Itt a feladat, mehetnének azok a gépek kézihajtánnyal is?! 🙂

  3. aggódó szerint:

    Közszolgálatra másokat utasítani eléggé hiteltelen dolog olyan szájából, aki a súlyos recesszióban az átlagember keresetének a 20 x rossát 8 vagy többet) is a legnagyobb lelki nyugalommal veszik fel (akik mindent csak pénzért csinálnak).
    Pont olyan, mint amikor integrált oktatás szükségességéről habratylonak olyanok, akik elit iskolába ( vagy a saját pártjuk által kiválasztott iskolába ) járatják gyermeküket.

  4. Toth Kati szerint:

    Mi is jártunk a szocializmusban szüretelni,ingyen dolgoztunk,nagyon jó volt.Jól éreztük magunkat és dolgoztunk.Minden évben ezzel kezdtük a gimnáziumot.Nem lett tőle semmi bajunk,sőt!

  5. Joságos szerint:

    Nem árt ha a tanuló ifjúság megtudja mi is az a munka.

  6. lolka szerint:

    Joságos szerint:
    2011. július 30., szombat – 15:59
    -Mert lehet hogy idehaza ez lesz az első és utolsó alkalma a munkára?…

  7. meghát.... szerint:

    Az utolsó két hozzászólás ,mellébeszélés ! A gyerekeim a nyári szünet alatt mindig dolgoztak! DE NEM INGYÉ! Katalin írja: “Mi is jártunk a szocializmusban szüretelni,ingyen dolgoztunk” Ez sem igaz!!! Mert a TSZ-ek valamilyen formában kompenzálták a társadalmi munkát végző gyerekek iskoláját stb.. ! Amúgy az a cuculizmusban vót! A ” sajátunkat” szüreteltük bocsika…. T. Joságos ! Persze,hogy fontos a fiatalok munkához szoktatása, de nem erőszakosan ( feltételekhez kötötten!) . A legelső hozzászólásomban írtam,hogy kikkel próbálkozzon .

  8. aggódó szerint:

    Kedves Tóth Kati!
    Az egy más társadalom volt. sok mindenre jutott pénz, amire ma már nem. Mindenkinek volt munkája.
    Ma milliók nélkülöznek, főleg vidéken.
    A munkanélküli szülők ( a munkaképes korúak felének nincs munkája) gyermekétől társadalmi munkát kérni mély cinizmus.
    Aztán ha kib..ák a családot a házból, vagy a lakásból- mert eladósodott-, akkor megkapják, hogy így jártak.
    Részvétre nem számíthatnak, ők lesznek a hibásak.

  9. islander szerint:

    Tóth Kati

    “Mi is jártunk a szocializmusban szüretelni,ingyen dolgoztunk,nagyon jó volt.”

    Ebből látszik, hogy a Fidesz a “komonisták” módszereit alkalmazza…. 😉

  10. Joságos szerint:

    Nincs új a nap alatt,T islander.Meghát….ön csípőből tüzel.A18 éves korig tartó tankötelezettséggel nem értek egyet.Gondolom ezzel többen így vagyunk.Az önkétességet
    pedig nem szabad kötelezővé tenni.Hoffman Rózsától csak ennyi várható,pedig ő nem komonista. Szóval: ha valaki sűrűn imádkozik,nem biztos,hogy esze is van.

  11. grün szerint:

    Bezzeg a szemét komonisták nem dolgoztak semmit!
    Nekünk jobboldali, demokrata érzelmű embereknek tízszer annyit kellet dolgoznunk!
    Papaaaaa! Mennyi a tízszer semmi?! Te tanár voltál!
    Ne dumálj Izidorka, hinni kell azt amit a bácsi mond!!! 🙂 🙂 🙂

  12. fülöpke szerint:

    1. A társadalmi munkák és a kommunista műszakok ideje lejárt, még akkor is, ha a mai “élvonal” számos prominense egykor MSZMP-s káder volt.

    2. Nincs ingyen ebéd, mindenért fizetni kell: rendben, de akkor elvégzett munkáért is fizetni kell.

    3. Az önkéntes munka meg akkor önkéntes, ha én döntöm el, hogy elvállalom-e?
    Úgy látom, fel kéne nyelvész tanácsadót venni egy-két helyre.

  13. Manitu szerint:

    A közhasznú munkának van értelme, butaság, hogy nincs. Azt se felejtsük el, hogy amit az előző rendszerben közhasznú munkával (kommunista szombatokon) felépítettek, megcsináltak, azt mára az akkori “kommunisták” az utolsó tégláig ellopták a maguk és családjuk boldogulására (Gyurcsányt érdemes meghallgatni, hogy mennyire büszke erre).

  14. Joságos szerint:

    A szemét kommunisták a háború után ujjá építették az országot. Ipart és otthont teremtettek.Létezett a szociális védő háló.

  15. grün szerint:

    Manitu!
    Matek érettségi tétel, közhasznú munkát végzetteknek!
    Ha egy közmunkás öt nap alatt ás ki egy gödröt, akkor öt közmunkás hány nap alatt?!
    Megoldás: Ők is öt nap alatt, mert csak egy lapát van! 🙂
    Mentő kérdés a kettesért:
    A többit ki lopta el?!
    Megoldás: A komonisták!
    Gratulálunk! Ön sikeres érettségi vizsgát tehet, kellő szorgalommal akár munkanélküli diplomás is lehet!

  16. csaba péter szerint:

    Képzelem , hogy ez a Hoffmann milyen pedagógus lehetett kb azt a teljesítményt nyújtja mint a Hordágy Ágnes

  17. csaba péter szerint:

    Mert a hülyeség pártsemleges. Pont ez hiányzik a közoktatásból.

  18. csaba péter szerint:

    Szeritem ez a hoffman rokona lehet ennek az “?!” izének ,pont olyan hülye.

  19. csaba péter szerint:

    Azután meg hallott e valaki az OEP munkavédelmi és munka baleseti kivizsgálási gyakorlatáról “!?”
    Mert nem ártana elolvasni annak,
    A vonatkozó előírásokat, aki arra vetemedik ,hogy szakképzetlen munkaerőt teljeskörű felszereléssel és írásbeli , gyakorlati oktatással folyamatos ellenőrzéssel foglalkoztat.. Ugyan is a jogszabály azt írja ,:
    “ha a munkáltató a bekövetkezett balesetért akár csak egy százalékban felelősé tehető
    Az esetleges balesetek költségei kizárólag a foglalkoztatót terhelik. ”
    Azért ezt nem ártana tudni annak aki ilyen hülyeségeket kitalál.

  20. nagyapó szerint:

    Joságos! Nem csak írni kell, időnként olvasni is illik. Háború után a magyar polgárok építették újjá az országot, aztán jöttek a kommunisták Rákosival az élen.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  21. Joságos szerint:

    nagyapó
    Őn hol élt az ötvenes,hatvanas évek ben?Az ujjá építés nem 1949-ig tartott.bizony, bizony
    még 1980-as évekbe is bele nyúlt.Lásd:Budai sikló,Vigadó.Így aztán az a fránya kommunista vezetés ugyancsak részt vállat a dologban.MÉg akkor is ha ez ma önnek nem tetszik.

  22. Samuka szerint:

    Kedves Josagos!
    Ha itt évtizedekig nem a kommunisták uralkodtak volna, akkor nem a 80-as években fejeződött volna be az újjáépítés, hanem sokkal előbb! (Csak körül kell nézni Nyugat-Európában)

Itt lehet hozzászólni !