Megint leáll Budapest – Részletek!

Hírszerző, Index.hu, Hír TV

Sztrájk lesz
Zárva lesz

 

Megtartják pénteken egész napos munkabeszüntetésüket a BKV-szakszervezetek, miután szerdán sem sikerült megegyezni a közlekedési társaság vezetőségével – közölték a sztrájkbizottság szóvivői az MTI-vel. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője elmondta, hogy a sztrájk 0-tól 24 óráig tart majd, de a járművezetők csak üzemkezdettől üzemzárásig szüntetik be a munkát, így az éjszakai járatok menetrend szerint közlekednek pénteken is.

A szóvivő rámutatott: a szakszervezetek nem tudták elfogadni a BKV Zrt. vezetőségének ajánlatát, mert abban nincs szó a paraméterkönyv visszavonásáról, és nem adtak garanciát arra vonatkozóan, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékesekkel a cég gazdasági problémáinak megoldására.

A szakszervezetek továbbra is a járatritkítási tervezet visszavonását és egy új tervezet készítését, a csoportos létszámleépítés visszavonását és a munkakörülmények javítását követelik; elvárják továbbá, hogy a cég menedzsmentje vonja be őket a döntéseket előkészítő folyamatokba, valamint a vállalat vezetősége adjon írásos garanciát arra, hogy lépéseket tesz a társaság gazdasági problémáinak megoldására.

A szakszervezetek csütörtökön a sztrájk technikai lebonyolításával foglalkoznak, legközelebb jövő hét kedden ülnek tárgyalóasztalhoz a cég vezetőségével, “de amennyiben szerdán olyan jelzés érkezik a kormányzat vagy a tulajdonos részéről, ami befolyásolná a pénteki sztrájkot, akkor hajlandóak vagyunk a tárgyalóasztalhoz ülni” – tette hozzá Nemes Gábor.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője a szerdai sikertelen tárgyalás után elmondta, hogy a cég vezetősége csütörtök reggel nyolc órára várja a sztrájkbizottság képviselőit, mert – mint mondta – a cég mindent megtesz a sztrájk elkerülése érdekében.

A BKV Zrt. két alvállalkozóját nem érinti a sztrájk, így a Nógrád Volán és a VT Transman zavartalanul üzemelteti összesen 20 járatát a bérelt viszonylatokon a pénteki munkabeszüntetés alatt is. A normális menetrend szerint közlekedik a főként Budafokon és a XI. kerületben üzemelő 150-es, a 14 és 114-es, 30-as, a 41-es és 41 gyors, az 50-es, 58-as, a 250-es, a 13-113-113A, és a 87-87A-187 jelzésű autóbusz.

A hétköznapi menetrend szerint járnak majd a IV., XIV. és a XVII. kerületben közlekedő 88-as, 120-as, 147-es, 170-es gyors jelzésű buszok is.

A múlt héten hétfőn tartott félnapos sztrájk alatt az alvállalkozókkal együtt is csak a teljes szolgáltatás hét százaléka üzemelt.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg napi kétmillió utast szállítanak a BKV járművei, s ha leáll a közösségi közlekedés, ezeknek az utasoknak is autóba kellene ülniük vagy gyalog kellene útnak indulniuk. (Kerékpárral rendszeresen ma még nagyon kevesen közlekednek a fővárosban, hétvégeken néhány tízezerre tehető a kerékpárosok száma a budapesti utcákon.)

A Munka Törvénykönyve szerint a távollétet igazoltnak kell tekinteni, ha valaki a sztrájk miatt nem tud eljutni munkahelyére, ez ugyanis elháríthatatlan oknak minősül. Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

A közoktatásról szóló törvény alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában a sztrájk napján megtarthatók-e a tanítási órák.

Az intézményvezetők a hiányzók és bejárók magas száma miatt rendkívüli tanítási szünetet rendelhetnek el, az iskoláknak azonban gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről.

Forrás: Hírszerző

 

Eldőlt: lesz BKV-sztrájk pénteken

Nem teljesítette, nem teljesíthette a BKV a szakszervezetek követeléseit, ezért a dolgozók megtartják az egész napos munkabeszüntetést pénteken. Hajnaltól éjszakáig nem járnak a BKV-járművei, de az éjszakai járatok éjszaka fognak közlekedni.

Megtartják pénteken egész napos munkabeszüntetésüket a BKV-szakszervezetek, miután szerdán sem sikerült megegyezni a közlekedési társaság vezetőségével.

Napközben felmerült, hogy a korábban bejelentett 24 órás munkabeszüntetés esetleg elmarad, mert a főváros városüzemeltetési bizottsága elutasította a paraméterkönyvet, de visszavonni nem vonta vissza, csupán újabb egy hónapot adott a kidolgozásra. A sztrájk egyik fő követelése a paraméterkönyv visszavonása.

Nemes Gábor a szakszervezeteket tömörítő sztrájkbizottság tagja az Indexnek elmondta, a BKV által eléjük terjesztett 6 pontos megállapodás-tervezet csupán általánosságokat fogalmaz meg, és nem tud garanciát vállalni a szakszervezetek követeléseinek teljesítésére.

A szakszervezetek azt követelik, vonják vissza a paraméterkönyv tervezetét, hosszú távon garantálják, hogy nem terveznek további csoportos létszámleépítést a cégnél; rendezzék a BKV-dolgozók munkakörülményeit, illetve találjanak megoldást a rossz műszaki állapotú járműpark feljavítására; végül pedig találjanak hosszú távú megoldást a BKV finanszírozására, ugyanis a létszámleépítés és a járatritkítás kérdése alapvetően ettől függ.

A BKV-menedzsmentjével “kompetencia hiányában” a tárgyalásokban nem tudtak előbbre lépni, a fővárosi önkormányzat és a kormányzat beavatkozására, együttműködésére van szükség, amire Nemes szerint a munka törvénykönyve kötelezettséget is ró a felekre.

A szakszervezető elmondta, továbbra sem biztosított közép- és hosszútávon a BKV finanaszírozásának megoldása. Erre a BKV vezetése nem tudott garanciát vállalni, és ahogy a kormány, úgy a fővárosi önkormányzat sem tudott előállni hasonló garanciával.

Demszky Gábor szerint a fővárosi önkormányzat mindent megtett a BKV finanszírozásának rendbetétele érdekében, ezért végül többlettámogatást kért a kormnányzattól, amely azonban ezt visszautasította.

A BKV vezetői 2008. elején ismerték be, járatritkításra és -megszüntetésekre készülnek, aminek mértéke akár a 10 százalékot is elérheti. A BKV szeptembertől mindent megtett, hogy a járatritkítás tényét és mértékét elfogadtassa a közvéleménnyel, ám ebben kudarcot vallottak.

Nemes Gábor elmondta, a 2007-es decemberi figyelmeztető sztrájk idején Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és az akkor még Antal Attila vezette menedzsment megállapodott velük, hogy nem lesz létszámleépítés és járatritkítás, ám ezt a megállapodást egyoldalúan felrúgták.

Forrás: Index.hu

A budapestiek többsége támogatja a BKV-sztrájkot

A budapestiek többsége annak ellenére támogatja a BKV-sztrájkot, hogy közülük minden másodiknak jelentős problémát okozott a napi teendői ellátásában – derül ki a Medián közvéleménykutatásából. A legtöbben az államtól és a Budapest környéki településektől kapott nagyobb támogatással, valamint a potyázók kiszűrésével javítanának a BKV helyzetén – derül ki a budapesti felméréséről készült közleményében, amit a Főpolgármesteri Hivatal megbízásából április 12-én és 13-án készített a Medián.

Gyakorlatilag mindenki hallott róla, és bár sokaknak okozott kisebb-nagyobb problémát, a többség egyet is ért vele – röviden így foglalhatnánk össze a budapestiek viszonyát az április 7-ei BKV-sztrájkhoz. A munkabeszüntetést még a BKV-t naponta használók sem kifogásolták, noha közel kétharmaduk mondta azt, hogy sztrájk jelentősen akadályozta őket a napi teendőikben. Ráadásul a fővárosiak többsége lélekben arra készül, hogy az elkövetkező hetekben rendszeresen le fog állni a tömegközlekedés a fővárosban.

Az egyetértés valószínűleg elsősorban abból adódik, hogy a legtöbben úgy tudják, hogy a BKV-sok a járatritkítások ellen tiltakoznak – a többi okot ennél jóval kevesebben említették. Márpedig éppen a járatok sűrűsége az, amivel a fővárosi tömegközlekedést illetően a budapestiek még úgy-ahogy elégedettek és egy általános járatritkítás lenne számukra a legkevésbé elfogadható megoldás a közlekedési vállalat pénzügyi helyzetének javítására.

A potyázók elleni keményebb fellépésen túl a budapestiek leginkább azt támogatnák, hogy ha azok a főváros környéki települések is hozzájárulnának a vállalat költségeihez, ahova jár a BKV. A budapestiek szerint a BKV költségeinek minden 100 forintjából 13-at a környező településeknek kellene fizetniük. A főváros bő egynegyednyinek gondolt hozzájárulásán érdemben nem változtatnának a budapestiek, viszont a jelenleg feltételezett 47 százalékról 36 százalékra csökkentenék az utasokra hárított terheket, miközben 24 százalékra növelnék a központi támogatás mértékét. Ennek a forrásáról már megoszlanak a vélemények: önmagában sem a más területekről való átcsoportosítás, sem az újabb állami adóságok vállalása nem számít népszerű felvetésnek.

Forrás: Hír TV

4 hozzászólás “Megint leáll Budapest – Részletek!” bejegyzésre

  1. infósferi szerint:

    Minden tiszteletem a sztrájkolókért, még azon az áron is, hogy szabadságot kell kivenni!
    Végre, a csúcs hazug fővárosi uraknak nem csak kiszolgálói és behódolói léteznek- ugye csepeli barátaink-, hanem szembe helyezkedői is!

  2. Kovács Ernő szerint:

    Tarlóst akarjuk, már mint aki akarja, én nem!

  3. Kovács Ernő szerint:

    Forrás: Hír TV!? Ez forrás? Ez a Fidesz MTV-je!

  4. Földhözragadva szerint:

    Ilyen hosszú listába belefért volna, hogy sztrájkoljanak a csepel Szt. I téri buszvég átpaterolásába…Hja, azért a Volán is sztrájkolhatna, az ő “garázsuk” se vmi európa…:(

Itt lehet hozzászólni !