Már idén bemutatkozhat az új Pannónia

Népszabadság, Vezess.hu

Az új Pannónia

Ilyen lesz

Elképzelhető, hogy még idén, de legkésőbb 2009-ben bemutatkozhat a feltámasztott Pannónia márka új modellje. A kínaiaknál drágább, a japánoknál olcsóbb lesz a régi-új magyar motorkerékpár.

Egy évvel azután, hogy bejelentették a Pannónia márka feltámasztását, a magyar motorépítő-bajnokságon bemutatták az új modellt. Mázló Imre, a Magyar Motorkerékpár Kft. (MM) vezetője szerint ez volt a Pannónia világpremierje, mert az elképzelésekről és a részletekről még sehol sem beszéltek – írja a Népszabadság.

Egyelőre csak maketten és számítógépes terveken létezik az új gép, de jól haladnak a fejlesztésekkel. Amennyiben a kialakított ütemet tartani tudják, akkor az első elkészült és működő modellt fél év múlva be tudják mutatni. A pályázati pénzek függvényében azonban csúszás is előfordulhat, ám 2009 őszéig mindenképpen szeretnének kijönni az új motorral.

A tervezett várpalotai üzemben a sorozatgyártáshoz szükséges gépek nagy részét már beszerezték. A mostani állapotok szerint évente 750 motorkerékpár gördülhetne ki a gyárból, amire az előzetes felmérések és visszajelzések alapján lenne is igény.

A Pannónia döntő része, a váz és valamennyi karosszériaelem és a motorblokk Magyarországon készül majd. A korábbi tervekkel ellentétben nem egy 234 köbcentiméteres blokkot építenek az új gépbe, hanem egy lényegesen komolyabb, 650 köbcentiméteres, 44 lóerős saját fejlesztésű erőforrást. A lámpákat az Osram szállítaná, a fékek esetében a japán Nissinnel és az olasz Brembóval folytatnak tárgyalásokat.

Mázló Imre az árról annyit árult el a lapnak, hogy a dél-koreai és a kínai modelleknél drágább lesz, mert az árral is szeretnék jelezni, hogy nem az a minőségi kategória. A japán gyárak hasonló képességű motorjainál viszont olcsóbb lesz. Ez alapján vélhetően 1,8-2 millió forint közötti összeget kell majd leszurkolni egy új Pannóniáért.

Forrás: Vezess.hu

5 hozzászólás “Már idén bemutatkozhat az új Pannónia” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    Nem rossz. Abban azért bízom, hogy nemcsak egy modell lesz, hanem többféle kivitelben is kínálják majd.
    Az árképzést viszont felháborítónak tartom: azért lesz drágább, hogy ezzel is azt sugallják, hogy jobb minőségű. Az a baj, hogy a dél-koreai modellek (pl. Hyosung) nagyon is megbízható, jó gépek. Nehéz lesz utolérni őket, nemhogy lehagyni. Olyan ez, mintha én gyártanék egy autót, és azzal indokolnám a magasabb árat, hogy ez szerintem jobb, mint egy Toyota, ezért drágábban adom. Úgy, hogy még egyetlen példány sincsen! Na, ez vérlázító.
    Egyébként meg sok sikert kívánok, még lehet, hogy nekem is Pannónián lesz, mint apumnak néhány évtizede … 🙂

  2. Bubus szerint:

    Szerintem azért drágább, mert nem tömegcikk, és a gyártók nem is tudnak versenyezni a tömegtermeléssel. De nem is baj. Ha egy motor egyedi és jó is, jó esélyel futhat be – reméljük így is lesz!

  3. Lexon szerint:

    Egyetértek. Csak akkor ne mondják azt, hogy jobb, mint a többi, ezért drágább. Mondják azt, hogy “egyedi”. Már megint az a fránya kommunikáció…

  4. Nagyapó szerint:

    Drukkolok nekik. Ha lesz rá pénzem, veszek. Egy motorkerékpárt nem csak a gyártási helye, ára minősíti. Nekem volt Danubiám, Pannóniám. Jók voltak. A 60-as években, a szocialista tömb legjobb motorja volt a Pannónia. Erőben az legelső volt, hosszú, nagykerekű kivitele miatt stabil utazást biztosított. A jelenlegi 600 cm3 –es motor még megfelel a városi, és az országúti közlekedéshez. Nagyobb motor már csak az országútra való. Próbáljon meg valaki egy 1100 cm3 –es, 300kg-os motorral172 cm magassággal, megállni két autó között a Körúton. Egy Harley-jel villogni lehet, de közlekedni nem.
    Ha nem Yamahával, Herlay-jal villogok, hanem Pannóniával. Jobban megcsodálnak majd.
    Hajrá magyarok!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop

  5. penge szerint:

    Kár, hogy ez a kép nem is hasonlít a bemutatott verzióra. Ez sokkal szebb, az ára viszont röhej, maradok egy használt 900-as Ducati-nál cirka 800 ezerért.

Itt lehet hozzászólni !