Elhunyt Antal Imre

Origo.hu

Antal Imre

Április 15-én, kedd reggel hosszú betegség után elhunyt Antal Imre. Ő vitte sikerre a 27 évvel ezelőtt indult Szeszélyes évszakok-at, a magyar televíziózás egyik meghatározó darabját. A hosszú MTV-s időszak után az RTL Klubon tért vissza, de egészségi állapota nagyon megromlott az utóbbi hónapokban. Több filmben játszott, tévéshow-k kedvelt alakja volt.

Antall Imre élete képekben

Antal Imre1935. július 30-án született Hódmezővásárhelyen, de később a család felköltözött Budapestre. Az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, s 1959-ben kitüntetéssel végzett. Az Országos Filharmónia szólistája lett, hangversenykörútjai alkalmával bejárta a fél világot, hét nemzetközi versenyről távozott értékes trófeával. Két ízben VIT-díjat, Bolzanóban a Busoni-versenyen második díjat, 1966-ban Budapesten a Liszt-versenyen első díjat nyert.

A Fiatal Művészek Klubjában felfigyelt rá Békés József író, televíziós szerkesztő. Antal Imre 1965-ben a Könnyű-e együtt élni veled című házaspárbajszerű műsorban állt először kamera elé, s mivel az élő adásban semmi lámpalázat nem mutatott, rábízták a Köszöntő, majd a Halló fiúk! Halló lányok! című, nagy népszerűségre szert tett ifjúsági program vezetését. Felívelő zenei pályafutása azonban váratlanul kettétört: 1970 körül görcsösödni kezdtek jobb kezén az ujjai, egyre nehezebben játszott, s hamarosan fel kellett adnia zongoraművészi ambícióit. 1972-ben megvált az Országos Filharmóniától és a Magyar Televízió szórakoztató és zenei főosztályán kapott státuszt.

Számos népszerű műsor vezetője volt (kedvencének a Szó mi szót tartotta), több tévéjátékban pedig színészként is játszott. A Bors című sorozatban Dániel Ede “tanár urat” alakította, s remek alakítást nyújtott a Szevasz, Vera!, a Szemüvegesek, a Circus Maximus című mozifilmekben. Vitrayval közösen vezette a szilveszteri tévéadásokat, az egyiknek Lollobrigida volt a sztárvendége. Olasz nyelvtudása miatt ő készíthetett interjút a filmcsillaggal.

27 évvel ezelőtt elindult a magyar televíziózás egyik meghatározó darabja, a Szeszélyes évszakok. Alkotói 2003-ban ünnepelték a 175. adást. Az MTV-s időszakban összesen 173 színész lépett fel a kabaréban az idők során, és úgy tűnt, hogy Antal Imre viccei maradnak a közszolgálati csatornán.

Szünet állt be jó három évvel ezelőtt, majd felröppent a hír, hogy folytatást tervez a vele nyugdíjazása óta szerződésben álló Szféra TV. Sokáig azt sem lehetett tudni, hogy van-e valós igény a humoristára, hogy mely csatornán bukkan fel legközelebb, mindenesetre a bulvársajtó előszeretettel foglalkozott vele kórházi kezelése óta, sokszor méltatlan, megalázó helyzetbe hozva a nagybeteg televízióst. Az MTV sajtóosztálya pár héttel a start előtt még úgy tudta, hogy az m1-re kerül a megújult kabaré, ám az RTL 2006 októberében bejelentette, hogy új formában náluk folytatódik a műsor.

Az Erkel-díjas (1984), érdemes művésznek (1988) két könyve is megjelent: 1991-ben került a boltokba a Pami című kötet (ezen a néven csak édesanyja szólíthatta), amelyben legérdekesebb élményeit gyűjtötte egybe (2002-ben újra kiadták), 1998-ban pedig az Antal Imre legjobb viccei című könyvét vehették kézbe az olvasók.

Tavaly tavasszal már lehetett tudni, hogy a művész igen beteg, ekkor a gyártó Szféra TV producere, Oltványi Tamás és az RTL Klub Csonka Andrást ültették be Antal Imre mellé társműsorvezetőként. Oltványi kedden az [origo]-nak elmondta, hogy szerinte a műsor az európai televíziózás egyik legjelentősebb hagyományokkal bíró produkciója volt, Antal Imre pedig egyenesen pótolhatatlan. A 1,5-2 milliós nézettség miatt az idős komikus nem is akart visszavonulni, de egészségi állapota nem tette lehetővé a munkát az elmúlt hónapokban.

Ismerősei szerint édesanyja halála után már nem volt a régi, romlott lelkiállapota, betegségek gyötörték, trombózist kapott, orrát is műteni kellett. Fizikai állapota gyorsan romlott, kezelésekre pedig nem járt el.

Legutóbbi csatornája, az RTK Klub ma este 21:15-kor emlékműsorral búcsúzik Antal Imrétől. A művészt korábbi munkaadója, a Szféra TV és az RTL Klub saját halottjának tekinti.

Forrás: Origo.hu

6 hozzászólás “Elhunyt Antal Imre” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Köszönünk mindent Imi! Nyugodj békében!

  2. csepeli szerint:

    Béke poraira!

  3. Nagyapó szerint:

    Csodálatos zongoraművész, homorista volt.
    Az Örök Világosság Fényeskedjék Neki!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop

  4. Kovács Ernő szerint:

    Nagyapó: Napszúrást kaptál? Hogy jön ez ide?

  5. Nagyapó szerint:

    Kedves Kovács Ernő
    Plutarchos Cato római szenátor minden szenátusi beszédét, bármiről szólt is az, mindig ezekkel a szavakkal felyezte be: “Cetrum censeo Carthaginem esse delendam”. Egyébként az a véleményem Karthagót le kell rombolni!
    Valami hasonlóra gondolok.

Itt lehet hozzászólni !