Csepelen tárgyaltak a ReTInA Projekt résztvevői

Csepel.hu

Kétnapos partnertalálkozónak és mesterkurzusnak adott otthont Csepel: a ReTInA, azaz a Hagyományos Iparterületek Revitalizációja (újjáélesztése) Délkelet-Európában projekt képviselői vendégeskedtek a XXI.

Az Európai Unió INTERREG South East Europe programjának támogatásával finanszírozott úgynevezett barnamezős beruházás megvalósítására 7 ország 9 települése fogott össze, és 3,3 milliárd eurós költségvetés áll rendelkezésükre a 3 éves program kivitelezésére.

Délkelet-Európa számos városában, köztük is elsősorban a volt szocialista országok városaiban találhatóak olyan városközpont-közeli, még működő ipari területek, amelyek korszerűtlenné vált termelési szerkezetük, átláthatatlan tulajdoni viszonyaik, környezeti problémáik következtében, jelen állapotukban nem igazán jelentenek vonzó alternatívát a befektetők számára. Ide sorolható például a XXI. kerület közigazgatási területén elhelyezkedő, egykori Csepel Művek is, ahol az előadások után látogatást is tettek a külföldi vendégek, hogy testközelből is megtapasztalják, milyen állapotok uralkodnak jelenleg a területen.

A koordinációt vezető házigazda Csepeli Önkormányzat meghívására a bolgár Pernik, a görög Karatheodori, az olasz Ferrara és Soprip a román Galati és Jászvásár, a szlovák Kassa, valamint a szlovén Maribor városainak szakemberei látogattak el a XXI. kerületbe, hogy nyilvános munkamegbeszélésen a megújításhoz nélkülözhetetlen szervezési, gazdasági-pénzügyi, és jogi feltételrendszer elemeit egyeztessék.

A kétnapos program július 7-én, az EXCEL Csepel Szerszámgépgyártó Kft. csarnokában berendezett konferenciateremben nyitotta meg kapuit, ahol dr. Polinszky Tibor, a ReTInA általános és szakmai projektvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd a barnamezők megújítását érintő jogi, tulajdonosi, és finanszírozási kérdésekre fókuszáló munkacsoportjának (TF1) transznacionális esettanulmányának bemutatása került terítékre. Azt követően Ongjerth Richárd, a TF1 vezetője, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a fent említett esettanulmányok kulcskérdéseit, biztatva a külföldi partnerek képviselőit a közreműködésre. A szót Fally Veronika, a TF1 munkacsoport másik képviselője vette át, aki a ReTInA projektpartnerek esettanulmányainak feldolgozása alapján ismertette a TF1 Transznacionális Esettanulmány specifikus tartalmi kérdéseit. Ezek után megvitatták a kérdéseket a meghívottak, majd rövid ebédszünetet követően az egykori Csepel Művek- már említett- helyszínlátogatása következett, ahol a többi között az ALPIQ Csepel Erőművet is megtekintették a vendégek.

Másnap, július 8-án, a TF1 mesterkurzusára került sor, majd előadások hangzottak el a többi között: „A rozsdaövezetek megújítása a magyar településtervezésben”, „Barnamező vs. zöldmező a külföldi befektetők szemében, önkormányzatok és befektetés – ösztönzés, menedzselés”, „A megvalósítás kulcskérdései – környezeti kárelhárítás és finanszírozás” , illetve „A barnamezős megújítás finanszírozása a bank nézőpontjából” témakörökben. Zárásként pedig kommunikációs kérdések, a ReTInA kommunikációs terve, majd a munkacsoportok tevékenységeinek rövid értékelése, s a további feladatok és azok ütemezése volt napirenden. A ReTInA projekt következő házigazdája Bulgária lesz az ősz folyamán.

Légrádi Gábor- csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !