Nyugdíjpénzek a harmincas években: a Dugattyús ház és Weiss Manfréd

Fővárosi Blog, Csepel.info

Az épület 1937-ben, az összes fotóért kattintson ide

Kerek liftjeiről egyszerűen csak “dugattyús ház”-nak becézték (csúfolták?) azt a házat, amely a Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán áll. A Fővárosi Blog szerkesztői bent jártak.

A harmincas években divattá vált a nagyobb vállalatok között reprezentatív bérpalotákat emelni. A Bauxit Ipari Rt. az V. Kossuth tér 18. alatt, az Alföldi Cukorgyár a XIII. Pozsonyi út 38-40. alatt, a Mez Rt. az V. Petőfi Sándor utca 12. szám alatt építtetett ilyen házakat. Ezek természetesen az anyagi megtérülés igényével épültek, de fontosak voltak a cég reprezentációja szempontjából is. A Margit körút 15-17. alatti ház eredetileg a Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának bérháza volt, bérlői a társadalom felsőbb rétegeiből kerültek ki.

Weiss Manfrédot leginkább a csepeli gyár kapcsán ismerjük. Csepel mellett egy sor más cégnek is vezérigazgatója volt, igazi kapitalista nagytőkésnek volt mondható. Rengeteg pénzt áldozott népjóléti célokra is: a mentőknek röntgenes kocsikat ajándékozott, munkásjóléti intézményeket hozott létre, beindította a Weiss Alice gyermekágyas otthont, az elaggott és gyógyíthatatlan nőknek ingyenes otthont szervezett, tüdőszanatóriumot nyitott. Bátyja, Weiss Berthold iparmágnás a Magántisztviselők Országos Nyugdíjintézetének alapítója volt.

A ház tervezői Hofstätter Béla és Domány Ferenc voltak. Hofstätter a Műegyetem elvégzése után saját építészirodát nyitott. Domány is a Műegyetemen tanult, de diplomáját már Berlin-Charlottenburgban szerezte meg. Eleinte Berlinben tervezett, majd 1936-ban a két tervező társult, közös irodát nyitottak. Így a Margit körúton 1937-38-ban felépült házat már együtt tervezték meg. Meg aztán egy sor lakóházat a Szent István park környékén, Újlipóciában.

Ki gépen száll fölébe, jól láthatja az épület H alaprajzú szerkesztését. A két függőleges szárban vannak a lakások, az összekötő rész a reprezentatív közlekedő blokkot rejti. A lépcsőház fordulópontjaiban egy-egy kerek liftet találunk. Még megvannak, az eredetiek, és működnek is. A szinteken néhol már hiányosan, de azért még megvan a harmincas években divatossá vált gumipadló is. A világítótesteket egyedileg, kifejezetten ide tervezték. Ha felnézünk, a lépcsőház legfelső szintjén a tetőn Luxier üveglencsékkel törték át a beton szerkezetet, így engedve még több fényt az amúgy is világos, tágas lépcsőházba. A lépcsőház falait egykor sakktábla mintás furnértapéta borította. A kúp alakú függesztett lámpák és a félkúp alakú falikarok csíkozott opálüvegből készültek, egyedi terv alapján. (A lámpák egy része még az eredeti, másokat már olcsóbbakkal pótoltak ki.)

A homokkővel burkolt homlokzaton sávablakos zárterkélyek és tömör mellvéddel megépített erkélyek váltják egymást, egyben meghatározva az épület vízszintes sávos tagolását is. Ezek az ívek szépen íveltté válnak a lépcsőházak ablakainál, egyértelműen jelezve a lépcsőház helyét. A házon jól látszik a tervezői nagyvonalúság és a beruházó vállalat tehetős mivolta. A lakások ennek megfelelően eredetileg többnyire két- és háromszoba-hallosak voltak, garzonlakás csak néhány készült. Hogy azóta hogy szabdalták át a lakásokat, nem tudom. A ház ma is áll, ma már persze jóval kopottabban, mint újkorában. Ám még így is látszik rajta, hogy néhány évtizede ez számított luxus “lakóparknak”.

Az épület földszintjén valamikor az Elektromos Művek reprezentatív kiállítóhelyiségei voltak. A főbejárat a Margit körútról nyílt, de az épület átellenes végén is van egy bejárat. A főbejáraton belépve egy lépcsősor vezet fel a lépcsőházba, amely a ház központi elosztó-közlekedő tere. Ez a korszak talán legelegánsabb bérházi fogadótere. Jól megforgatták a nyugdíjpénzeket…

Források:
Cs. Plank Ibolya, Hajdú Virág, Ritoók Pál: Fény és forma. Vince kiadó, 2010
Ferkai András: Modern házak (A mi Budapestünk). Városháza kiadó, 2009
Haba Péter, Szegő György: 111 év, 111 híres ház. B+V, 2003

fovarosi.blog.hu

39 hozzászólás “Nyugdíjpénzek a harmincas években: a Dugattyús ház és Weiss Manfréd” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Igen, a Margit körút 15-17.-ben laktak a csepeli nyugdíjas munkások, valamint a munkásnők – a lőszergyárból – XIII. kerületi Weiss Alice Gyermekágyas Otthonba kaptak ellátást.

  2. Gordon szerint:

    Örültem volna ha a jelenkor magánpénztárai valamiféle komoly értéket (akár az építészet terén) teremtettek volna befektetési jelleggel a városban.

    Azt írja a cikk a házról:

    “Ezek természetesen az anyagi megtérülés igényével épültek”

    A cikk világosan leírja, hogy ez a ház befektetési céllal épült. Gondolom meg is térült a befektetett nyugdíjpénz, csak a blog írói erre már elfelejtettek kitérni (leszámítva az utolsó mondat buta megjegyzését).

    folyt.köv

  3. lolka szerint:

    “Villám csapott egy házba Csepelen

    Villámcsapás okozta tűzhöz riasztották a tűzoltókat szombaton Csepelen; egy ház tetőterében kigyulladt az egyik helyiség.
    Ezt közölte Kisdi Máté, a fővárosi tűzoltóság szóvivője.

    Ismertetése szerint a Repkény utcai ház tetőterében keletkezett tűzben senki sem sérült meg, a lángokat a tűzoltók eloltották.”

  4. Gordon szerint:

    Érdekes hogy nagyapó egyből azt szűrte le a cikkből, hogy a szegény melósok pénzéből épült ingyenes luxusvilla a nagyon gazdagoknak (akik “nyilván gonoszak és sejtjük melyik felekezethez” tartoztak).

    Nos nagyapó számára van egy rossz hírem: a ház a szegény melósok amúgy is befizetésre kerülő pénzéből befektetési jelleggel épül a jómódúaknak, akik gondolom nem kevés lakbért fizettek azért hogy ott lakhattak. Így a befektetett pénz vélhetően megtérült és a nyugdíjat is volt miből fizetni a melósnak.

    Legalább nem tőzsdézték el a nyugdíjpénzeket mint korunk pénztárai.

    folyt.köv

  5. Gordon szerint:

    Vagyis lett volna, ha a hazaárulók – akik esetleg más felekezethez tartoztak mint a ház lakóinak nagy többsége – nem rángatják világháborúba az országot, hogy aztán annak vége felé német és orosz érdekeknek megfelelően asszisztáljanak az ország totális pusztulásához (ember, infrastruktúra, épített örökség és egyebek) és kifosztásához (emberek elhurcolása, termelési eszközök leszerelése és elszállítása).

    De ez hosszú történet és elvisz a cikk lényegéről.
    Meg egyébként is körbejártuk már (a vitákat anno megnyertem, volt vitapartnereim azóta is nem alaptalanul frusztráltak).

  6. nagyapó szerint:

    Gordon! Elárulok egy “nagy” titkot. A Weiss Manfréd Művekben a munkások nem kaptak nyugdíjat! Az írása többi részével így nem foglalkozom.

  7. Gordon szerint:

    nagyapó mondja 13:57-kor:
    “a Margit körút 15-17.-ben laktak a csepeli nyugdíjas munkások”

    nagyapó mondja 21:54-kor:
    “A Weiss Manfréd Művekben a munkások nem kaptak nyugdíjat”

    Köszönjük nagyapónak mindkét hozzászólását. 😀

  8. nagyapó szerint:

    Gordon érti az iróniát, mint egy pajzstetű, de ez mellékes.
    Gordon dicsőíti Weisséket, szíve joga, de azért tudnia kell, hogy mennyit tettek Csepelért. Nem sokat. Meg kell nézni a peremkerületek központjait, Soroksárt, Erzsébetet, Budafokot, stb., ahol nem voltak Weissek.
    Csepel megkapta – Weissék miatt – a “testvéri” szőnyegbombázást, amiben lerombolták a munkások házait, a templomot (nem ismerték fel), a Kultúrpalotát.
    A Weiss család, mérhetetlen vagyonával, kivásárolta magát a náciktól, míg a náluk sokkal tehetségesebb (a tudomány területén) Richtert a Dunába lőtték!!!!
    Apropó, Eszterházy herceg, a 30-as években, nyugdíjat biztosított dolgozóinak!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Gordon szerint:

    Akkor most nagyapó mégis foglalkozik Gordon hsz-eivel?

    Mert korábban mást mondott.

  10. lolka szerint:

    “nagyapó” hasonlata nagyon jó csak a “pajzstetű”-ből elhagynám a pajzsot és akkor maradna egy csupa-sz tetű, de a kullancs még jobb hasonlat lenne…

  11. zoltan szerint:

    “Legalább nem tőzsdézték el a nyugdíjpénzeket mint korunk pénztárai.” – Ezt a demagóg dumát már el lehetne felejteni! A MNYP-k nem tőzsdéztek el semmit! Annak a kb. 100 ezer főnek, aki maradt, lesz elfogadható nyugdíja! A többiek meg majd csodálkozni fognak!

    A nyugdíjakon spórol az állam – Mi lesz velünk?

    Általában azt lehet mondani, hogy az utolsó jövedelmünk 75 százalékát szeretnénk a nyugdíjban viszontlátni, azonban ez az arány már a mostani szabályok mellett is rövid időn belül 55 százalékra csökkenne. Ehhez jön hozzá, hogy a NDC rendszerben feltehetően még ennél is rosszabb feltételekkel kell számolni, tehát előfordulhat az a helyzet is, hogy az utolsó bérünk 40-45 százalékát kapjuk csak kézhez, ha a “kötelező korhatár” környékén akarunk nyugdíjba menni.

    http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/a_nyugdijakon_sporol_az_allam_mi_lesz_velunk.151820.html

  12. Gordon szerint:

    “Annak a kb. 100 ezer főnek, aki maradt, lesz elfogadható nyugdíja! A többiek meg majd csodálkozni fognak!”

    Beteg vagy zoltán. Olyan xar hozamot termeltek a kötelező mnyp-k, hogy még bankbetétből is többet kapott volna az emberek többsége. Egy nagy nulla volt ez a kötelező mnyp rendszer.

    Egyébként az mnyp nem szűnt meg. Önkéntesen az fizet be aki akar.

  13. aggódó szerint:

    t. zoltan!
    “Mi lesz velünk? ” – kérded.

    Aki néhány éven belül ( vagy azután ) készül nyugdíjba, az valószínűleg csúnyán ráb@szik.
    – a korhatárhoz bármelyik pillanatban hozzányúlhatnak. olyan, mint a mézesmadzag: amikor azt hiszed féléved van, kiderül, hogy mégsem.
    – eddig talán azt hitted, elég lesz a 40 egynéhány ledolgozott év és az átlag közeli fizetés a szerény nyugdíjas évekhez. Most megtanulod: a nyomor országa épül. Legalábbis az átlagjövedelemből nyugdíjba vonulók számára.
    – nem elég, hogy az induló nyugdíjad mértéke lecsökken, még ( természetesen) visszamenőleg átszámolják jogosultságod. Hogy duplán szívj.
    – az egészben az leghazugabb mese, hogy nincs pénz. A jelenlegi nyugdíjakat közben érintetlenül hagyják.

    Amikor pl. Romániában a nyugdíjkifizetésekkel gond volt, akkor MINDEN nyugdíjat egyenlő mértékben csökkentettek- az egyenlő közteherviselés érdekében.
    Mindenkinek meghúzták a nadrágszíjat.
    Ezzel szemben hazánkban a politika lényege: az ” oszt meg és uralkodj” elve érdekében az emberek összeugrasztása. A már nyugdíjasok számára még elmegy a megszerzett nyugdíj, évente meg talán 100 ezer ember lesz friss nyugdíjas. Ekkora létszám még nem társadalmi erő, bátran ki lehet őket fosztani.
    Mire ú. n. “afrikai szintű” nyugdíjjal rendelkezők is kétmillióan lesznek, a jelenlegi kormányzatnak már híre hamva sem lesz.

  14. zoltan szerint:

    Gordon!

    Akkor én vagyok a kivétel?
    12 év alatt 4 millió Ft befizetés, jelenleg közel 6 millió Ft-om van az MNYP számlámon.

    Meggyőződésem, hogy 15 év múlva innen nagyobb összeget fogok kapni, mint az államiból!

    Az MNYP – egyelőre(?) – valóban nem szűnt meg, de ide “önkéntesen” nem lehet befizetni. Amire te gondolsz az az ÖNYP!

    Visszatérve az MNYP-re.
    Gondold el, hogy szeretnél egy “bazinagy” házat építeni, de nincs annyi pénzed, hogy az összes téglát egyszerre vedd meg. Ezért minden hónapban a fizetésed 10%-áért téglát vásárolsz. Viszont a tégla ára nem állandó, folyamatosan változik. Van amikor drágul és van amikor olcsóbb lesz. Amikor leesik, akkor a korábban vásárolt téglák “értéke” is csökken, de attól még a téglák ott vannak, nem vesztek el!

    Ráadásul, amikor olcsó a tégla, akkor többet tudsz belőle vásárolni!

    Ugye te sem gondolod komolyan, hogy bankbetétben kell tartani a hosszútávú megtakarításaidat?
    Mert ha igen, ajánlom figyelmedbe a Malacpersely Számlát:
    Takarékoskodjon havonta, és mindössze havi 13 ezer forint megtakarítással 6 év alatt 1 millió forintot gyűjthet össze

  15. zoltan szerint:

    aggódó!

    Nem én kérdeztem, hanem a belinkelt cikk szerzője.
    Egy biztos, ha nincs saját megtakarításod, akkor megszívtad! 🙁
    De akkor is megszívtad volna, ha a “régi” garnitúra marad hatalmon, mivel a demográfiai helyzet drasztikus romlása akkor is kikényszerítette volna a jelenlegi rendszer drasztikus átalakítását.

  16. aggódó szerint:

    T. zoltan!
    Így van, de arra utaltam, hogy az átalakítás teljes terheit totálisan igazságtalan a hamarosan nyugdíjba vonulókra terhelni.
    Ugyanúgy fizettek járulékot, szereztek jogosultságot, mint elődeik de – diszkriminatív módon – a politikai haszonszerzés áldozati lesznek.

    Egy civilizált nyugat-európai országban megfelelő előkészítés és társadalmi egyeztetés nélkül nem lehet összecsapni egy ilyen törvényt.
    20 év alatt semmi nem változott, csak a bársonyszékek cseréltek gazdákat.

  17. Gordon szerint:

    Marhaság.

  18. Jeniszej szerint:

    Lám lám! az okoskodó tojás tudja a frankot. ))))) 😀 (((((

  19. aggódó szerint:

    T. Gordon!
    Ajánlom a pénzcentrum és a portfólió írásainak tanulmányozását.
    Az ott leírtakat lehet értelmezni, sorról sora vitatkozni.
    A kormányzat embereinek meg lehet cáfolni, hogy nem igaz: pl. komcsik akciójáról van szó stb.

    A + marhaság+ nem válasz. Legalábbis nem magyarázat. Joggal röhög rajtad a Jenyiszej.

  20. zoltan szerint:

    aggódó!

    A kiszivárgott információk arra utalnak, hogy 3-5 éven belül a svéd-modell “hungarisch” változatát fogják bevezetni. A svédeknél ehhez társadalmi konszenzus mellett 18 évre volt szükség, Mi nem tökölünk, nem egyeztetünk, egyik naptól a másikra bevezetjük!

    Ha valóban bevezetik, sokan fognak majd csodálkozni, hogy az induló nyugdíj évről-évre egyre kisebb lesz, ráadásul a nyugdíjkorhatár meg egyre magasabb! Azaz várhatóan 67-72 év között lehet majd nyugdíjba menni és az átlagos kezdőnyugdíj az utolsó nettó fizetés 40-45%-a lesz!

    Ez azt jelenti, hogy a 120 000 Ft nettó fizetést kapó “átlag dolgozó” amikor nyugdíjba megy, kb. 50 000 Ft kezdőnyugdíjra számíthat!

  21. zoltan szerint:

    Gordon!

    Ezt kinek mondtad és mire?

  22. aggódó szerint:

    két módon javulhatna a helyzet:

    1. A gyermekek születésének ugrásszerű növekedésével. Majdani eredménye több ok miatt kérdőjeles. Ennek hatása csak 20 év múlva jelentkezik és egyáltalán nem biztos, hogy akkor lesz annyi munkahely, ahol értéket lehet előállítani ( a közmunkát hagyjuk).
    Arra nem térek ki, mi történik akkor ha a népszaporulat egy részét a nem használható néprétegek hozzák.

    2. A munkaképes korú lakosság jövedelemtermelő munkával való ellátása.
    Itt vannak a legnagyobb gondok. A foglalkoztatottságban az EU sereghajtói közé tartozunk. Ne csodálkozzunk, hogy Csehország már messze tart tőlünk, nézzük meg. mennyien dolgoznak ott.
    – Nm dicsekedhetünk az éppen dolgozók foglalkoztatási szerkezetével sem
    Magas az állami és önkormányzati szektorban foglalkoztatottak száma.
    -Az egy főre eső árupolcfeltöltők és biztonsági őrök létszámában a világ élvonalába tartozunk. Órabérük afrikai szintű, a hihetetlenül magas óraszám miatt tudnak megélni belőle. Az olcsó munkaerő miatt az őket foglalkoztatóknak nem kell takarékoskodni a létszámmal, történetük hasonlít az egykori kapun belüli munkanélküliséghez.

    Akkor van remény a bajokból való kilábalásra, ha eladható termékek előállítására lehet majd a fölös létszámot bevonni. A közmunka átmeneti megoldás: az ott foglalkoztatottakat hamarosan forintosítható haszonnal járó munkákba kellene bevonni.
    Az előző kormányzat súlyos bűne ( szabad rablások és a morális lezüllesztés mellett), hogy a termelések beindításáért alig tett valamit.
    A jelen ciklus végére érdemi változás szükséges, különben megyünk lefelé a lejtőn, ezerrel.

  23. zoltan szerint:

    aggódó!

    Ezen mit értesz?
    “Arra nem térek ki, mi történik akkor ha a népszaporulat egy részét a nem használható néprétegek hozzák.”

    Ezzel a korfával találkoztál már?
    http://prohardver.hu/dl/upc/2011-06/297385_korfa2004_2.gif

    Előrejelzések szerint rájuk 2050-ben is a “karácsonyfa” lesz jellemző, aminek következtében a teljes népesség körében 30% fölé emelkedik az arányuk!

  24. Gordon szerint:

    Na akkor folytatásokban összefoglalom a helyzetet és azt hogy mi jut eszembe az előttem folytatott álszakmai ömlengésekről:

    Szerintem nem vitatkozni kell, hanem elmenni dolgozni (ez az első legfontosabb alapvetés). Minél több magyar embernek a gazdaságilag aktívak közé kell kerülnie.
    Ennek az ideje jött el, hamarosan indulnak a programok.
    Hajrá!

    folyt.köv

  25. Gordon szerint:

    Persze sokaknak láthatóan fáj, hogy 40 évesen nem kapnak majd nyugdíjat.
    Nevetséges is lenne, hisz miközben életerős emberek nyugdíjba vonulnak a nők egy jelentős része 40 éves munkaviszony után sem mehetett nyugdíjba (változás van e téren is).

    Fáj a munka, fáj hogy dolgozni kell, helyette inkább “bukta kell”, inni kell, vitatkozni kell, a markot tartani kell, a másik ágazatra mutogatni kell (hogy átalakításra csak ott van szükség).

    Van aki szerint ez a “társadalmi párbeszéd”.
    Ez azonban nem társadalmi párbeszéd.
    Ez régi szóval élve KMK.

    folyt.köv

  26. Gordon szerint:

    Ezt láthajuk zoltán és aggódó hsz-ein és ezért írtam szórványosan hogy egyes hsz-ek egyszerűen marhaságok.

    Marhaság aggódó vasárnapi 20:23-kor írt hsz-e is.

    “A svédeknél ehhez társadalmi konszenzus mellett 18 évre volt szükség, Mi nem tökölünk, nem egyeztetünk, egyik naptól a másikra bevezetjük! – írja sírva zoltán.

    Nos ha így lesz azt támogatom. Nincs 18 újabb év ostoba vitákra (persze amíg elvitatkozgatnak a zoltán félék addig is időt nyernek). Cselekedni kell. Szerencsére megvan a cselekvőképes parlamenti többség.

  27. Gordon szerint:

    Azzal meg amit zoltán kilopott az állami nyugdíj- és közös felelősségvállalás rendszeréből remélem nem nagyon lesz boldog (ugyanis a nettó bére felett befizetett járulék nem az ő tulajdona, soha nem is volt az, aki meg azt mondta neki az hazudott).

    Mindenesetre nagyon helyes hogy az ilyenek egy fillér nyugdíjat se kapjanak az államtól a majdani dolgozók pénzéből (én még egyéb állami juttatásokat is elvonnék tőlük, hisz ők csak a saját zsebükre dolgoznak, nem tudják és nem értik mi az a közös felelősségvállalás).

    Az a 100 ezer ember aki a zoltán féle utat választotta kiírta magát a közös társadalmi felelősségvállalás rendszeréből, és magára maradt.
    Ők a mindenkori szdsz (mindegy hogy épp lmp vagy más a neve) törzsgárdája. 🙂

    A pénzüket a következő nagyobb pénzügyi válság elsöpri majd, örömük nem lesz tartós.

    /Megjegyzés:azt hiszem már most megszületett a nap legfontosabb és legösszefoglalóbb hsz-e ebben a témában./

  28. zoltan szerint:

    “nettó bére felett befizetett járulék nem az ő tulajdona, soha nem is volt az” – nagyon tévedsz! 1998-ban az állam kezdeményezésére kötöttünk egy szerződést: Az állam lemondott a nyugdíjjárulék egy részéről, cserébe én lemondtam az állami nyugdíjam egy részéről! Ettől kezdve az MNYP-be befizetett összeg az én saját vagyonomat képezte! Ezt eddig a “fülkeforradalmárok” se merték megkérdőjelezni!

    A nyugdíjon kívüli szociális és egyéb juttatást pedig ne keverd ide, mert semmi köze a nyugdíjhoz!

  29. zoltan szerint:

    Gordon!

    Nem tudom, milyen idős vagy, de ha 50 alatti, akkor talán érdemes lenne elgondolkoznod, miből fogod finanszírozni a nyugdíjas éveidet!

    Mert egy biztos: tisztességes, a boldog öregkort biztosító ÁLLAMI nyugdíjra hamarosan senki sem számíthat! Most bedőlt a magánnyugdíj pénztár is és 2013-tól (“Ratkó-gyerekek” tömeges nyugdíjba vonulása) jóval kevesebb lesz az a kevés is.
    250 000 Ft bruttó bérnél 80-85 000 Ft lesz a nyugdíj.

    MIRŐL BESZÉLÜNK?
    Aki nem takarít meg, éhen hal!
    Kicsit durva, de ez az igazság!

  30. aggódó szerint:

    T.Gordon! A konkrét felvetésekre a konkrét válaszod hiányolom. A demagóg ostobaságok nem érdekelnek.

    Egy szóval nem beszéltem arról, hogy annak kéne nyugdíjra fizetni, aki nem dolgozott meg érte.
    A 40 évesen nyugdíjba vonulók szigorításával egyetértek.
    Azokról beszéltem, akik végig dolgoztak egy életet és elődeikhez képest lecsontozott nyugdíjat készül fizetni a kormány.

    Még mindig nem olvastam soraidból, miféle értékteremtő munkát ajánlasz. Kérj sürgős eligazítást a központból, hogy felkészültebb légy.

  31. Gordon szerint:

    aggódó!

    Szerintem az elmúlt jó pár évben elég konkrétan leírtam a véleményemet ebben a kérdésben (és egyéb kérdésekben). Az hogy te ezen az oldalon még új hús vagy arról én tehetek. A fenti hsz-eim megállapításai is egyértelműek.

    “Még mindig nem olvastam soraidból, miféle értékteremtő munkát ajánlasz.”

    Én nem vagyok munkaügyi központ vagy állam hogy neked munkákat ajánljak. Mindenkinek magának kell “kidolgoznia” a helyét a társadalomban vagy egy munkahelyen vagy egy foglalkozási körben. A karrier és a angy pénzek nem 20 éves korban jönnek (jó esetben). Én neked csak azt tudom ajánlani hogy ne a nyugdíjat lesd, hanem dolgozz sokat és annak előbb utóbb meglesz az eredménye.

  32. Gordon szerint:

    zoltan!

    Már megbocsáss de az én felmenőim több mint 40 év munkaviszony (ami neked soha nem lesz véleményem szerint) után sem vittek haza 200-250 ezer forintot (még tán a nagyobb összeg felét sem).
    Miről is beszélünk?
    250 ezres nyugdíj az igény?
    Mond: Te nooormális vagy!?

    Akkor marhára le kellene adni az igényekből, mert ezt a valódi munkaalapú magyar gazdaság nem termeli ki. Soha nem is termelte ki, eddig is kár volt ekkora nyugdíjakat (a nagyrészt tudjuk azért hogy kiknek) fizetni.

    folyt.köv

  33. Gordon szerint:

    zoltan!

    Persze lehet nyomni felfelé a nyugdíjas életszínvonalat hitelekből, mint ahogy azt a demagóg és munkást (és főleg valódi munkát) soha nem látott balliberális politikai elit tette már kétszer is az elmúlt évtizedekben.
    Eredmény:
    1984. Fizetésképtelenség – államcsőd
    2008. Fizetésképtelenség – államcsőd

    folyt.köv

  34. Gordon szerint:

    zoltan!

    Lehet azzal ámítani a hozzád hasonló valóban demagógoknak (nézz utána a kifejezés jelentésének) a népet hogy a “gonosz” kormány miatt nem vihet majd haza 250 ezret (elképesztő még a gondolat is!) havonta nyugdíjasként.
    Ez az igazi demagógia.
    Ez az igazi pofátlanul szemtelen és arcpirító hazugság. 🙂

  35. Gordon szerint:

    12:54-eshez javítás:

    “Az hogy te ezen az oldalon még új hús vagy arról én tehetek.”

    Helyesen:

    “Az hogy te ezen az oldalon még új hús vagy arról én nem tehetek.”

  36. zoltan szerint:

    Gordon!

    Mielőtt indulatból írsz olvass vissza és gondolkozz!
    Én soha nem mondtam, hogy a jelenlegi kormány miatt KELL csökkenteni a nyugdíjakat. Sőt, azt is leírtam, ha a “régi” garnitúra maradt volna, nekik is sem lett volna más lehetőségük.

    Az elmúlt időszak egyik legnagyobb bűne, hogy nem készítette fel a társadalmat a szükséges és elkerülhetetlen változásokra! És ez mind a két oldalra vonatkozik!

    Az elmúlt 10 év egyik legnagyobb hazugsága a 13. majd a 14. havi nyugdíj ígérete volt! Azt hiszem, ez ma már mindenki számára nyilvánvaló.

    Azt tudtad, hogy a 2000-es évek elején volt arra lehetőség, hogy azok, akiknek meg volt a 40 éves munkaviszonyuk, kérjék a nyugdíjuk folyósítását anélkül, hogy nyugdíjba mentek volna?! Gyakorlatilag dupla fizetést kaptak és kapnak azóta is!

    Az előző hsz-emben én 250 000 Ft-os BRUTTÓ bérről írtam. Úgy gondolom, ha az átlag bruttó bér 200 000 Ft fölött van, akkor elég sokan kereshetnek legalább ennyit. A jelenlegi szabályok szerint ehhez kb. 160-170 000 Ft-os NETTÓ bér tartozik. Nyugdíjasként ennek fogod kb a felét kapni!
    Egyik hónapban (aktív dolgozóként) még havi 160 000 Ft-ot kapsz, míg a következőben (már nyugdíjasként) 80 000 Ft-ot! Hidd el, az a kieső 80 000 Ft nagyon fog hiányozni!

    Ha nem hiszed, olvass utána, hogy a 70-es évek végén, a 80-as évek elején a kezdő nyugdíj gyakorlatilag megegyezett az utolsó fizetéssel, és még a 80-as évek második felében is meghaladta a 80%-át!

    A 90-es évek első felében lecsökkent, majd pár év múlva kezdett el kissé emelkedni – politikai okok miatt! Gazdasági fedezete az emelésnek nem volt meg, de kellett a szavazat és megvásárolták a nyugdíjasokat!

    A jelenlegi minimálbéresek helyzete kilátástalan, a kissé az átlagbér fölött keresőké elszomorító! Hogy te és a felmenőid hova tartoztok, nem tudom. De a csodában ne reménykedjetek, mert nem fog bekövetkezni!

    Javaslom, olvasd el a portfolio.hu cikkét, és gondolkozz el azon, mire is számíthatsz!
    http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/a_nyugdijakon_sporol_az_allam_mi_lesz_velunk.151820.html

    Ha 45 évnél fiatalabb vagy, akkor még van időd, hogy elindítsd a saját nyugdíjprogramodat, hogy nyugdíjaskorodban ne a mélyszegényég várjon rád!

    Van egy régi, ám nagyon mély filozófiát megtestesítő vicc, ami jól rámutat a lényegre:

    Egyszer nagy árvíz volt egy faluban, mindenkinek sikerült elmenekülnie, csak a papnak nem. Felmászott a templomtorony tetejére, és ott így imádkozott. “Kérlek Istenem, ments meg a vízbefulladástól!” Majd nagy hittel várta a választ. Nemsokára arra jött egy csónak, odament hozzá, és mondták neki, hogy szálljon be. Azt válaszolta, hogy nem megy, mert őt Isten fogja megmenteni. Hiába győzködték, hogy nemsokára elmerül a templomtorony is, nem volt hajlandó beszállni. Nemsokára egy másik csónak vetődött arra, de ő ugyanúgy elküldte őket. Végül egy helikopterrel akarták kimenteni, de azt sem fogadta el, hogy őt majd Isten megmenti. Végül összedőlt a torony és megfulladt. A mennyben Isten előtt állva megkérdezte:
    ”Uram, hát imádkoztam hozzád, hittem Benned, és mégis megfulladtam?! Miért nem segítettél?” “Fiam” – szólt Isten – “hát küldtem két csónakot is, és még egy helikoptert is az utolsó pillanatban, de ha egyeseknek semmi sem elég jó….”

Itt lehet hozzászólni !