Egész napos BKV-sztrájk lesz

Fn.hu

Sztrájk lesz

Sztrájk lesz 

Egész napos sztrájkot terveznek a BKV-szakszervezetek jövő hét péntekre. A hírt a közlekedési vállalat közleményben erősítette meg.

Szerdán a paraméterkönyv tervezetéről tárgyalt a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek. A megbeszélésen a szakszervezetek bejelentették, hogy 24 órás – pénteken 13 órától szombat 13 óráig – teljes munkabeszüntetésre készülnek a jövő hét végén.

A szakszervezetek szerint nem biztosították a közlekedési vállalat jövőjét, tartanak attól, hogy elkezdődik a vállalat felaprózása, a munkafolyamatok kiszervezése, a telephelyek bezárása és az ezzel összefüggő leépítés. Tiltakoznak a járatritkítási tervezet ellen is, elsősorban azért, mert – az előzetes ígéretekkel ellentétben – a munkáltató nem vonta be őket annak kidolgozásába. A szakszervezetek szerint a vállalat gazdasági állapota a „huszonnegyedik” órában van, ezért nem lehet tovább halogatni a finanszírozás megoldását.

A BKV Zrt. értetlenül áll az újabb sztrájkbejelentés előtt, hiszen a társaság vezetése a saját hatáskörébe tartozó kérdésekben már a korábbi tárgyalások során is számos engedményt tett – áll a társaság közleményében. Például visszavonta a csoportos létszámleépítésre vonatkozó tervét, ígéretet tett arra, hogy a Paraméterkönyv kapcsán nem lesz telephelybezárás, újabb tájékoztatókat szervezett a Paraméterkönyvben tervezett változásokról az érdekképviseletek részére. A szakszervezeti vezetők azonban mindezeket figyelmen kívül hagyták, a finanszírozási problémákkal kapcsolatos – az elmúlt heti tárgyalásokon éppen általuk kért – konkrét lépések megtételére pedig nem hagytak időt. A teljesíthetetlen követelések is inkább azt mutatják, hogy a szakszervezetek célja a sztrájk, az erőfitogtatás, és nem a mindenki számára fontos kérdések közös megoldása – írja a BKV.

Az egyeztető tárgyalások április 11-én, pénteken, reggel 8.00 órakor folytatódnak.

A BKV-szakszervezetek hétfőn üzemkezdettől délután 13.00 óráig tartottak munkabeszüntetést, a sztrájk alatt a normális szolgáltatás mértékének csak hét százaléka üzemelt. Demszky Gábor főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az önkormányzat nem tudja tovább növelni a BKV-nak nyújtott támogatását, a vállalat pedig az utasok biztonságának veszélyeztetése nélkül nem tud többet megtakarítani.

Ezért a fővárosban keletkező személyi jövedelemadóból a jelenlegi 1,2 százaléknál jóval nagyobb részesedést, a BKV évek óta változatlan állami támogatásának növelését, valamint 18,5 milliárd forint idei, plusz állami forrást sürgetett a főpolgármester.

Forrás: Fn.hu

6 hozzászólás “Egész napos BKV-sztrájk lesz” bejegyzésre

  1. Csillagtelep szerint:

    Támogatom az ötletet, hajrá BKV sztrájkosok, mint napi utazó ezt is ki fogom bírni, érjék el a céljukat! Kívánok nagy hangot ennek, kívánom, hogy bénuljon meg annyira Budapest, hogy ezt a kialakult káoszt ne lehessen megoldani, ellenben a mentősökre, a tűzoltókra, és a rendőrautókra fokozottan figyeljünk, és segítsük az ő zökkenőmentes munkájukat, emberéleteket azért ez ne követeljen! Mindenesetre, egyre könnyebben veszem azokat a sokkoló híreket, miszerint Magyarország a Balkán Luxemburgja….ha ez így megy tovább akár a koronát is a fejére húzhatja Fletókánk, már aki érti az átvitt fogalmazást.

  2. csepeli szerint:

    Dózsa György-féle koronát? 😉

  3. bhu szerint:

    Igen, engem is zavar, hogy az utazók már húzzák a szájukat.
    Ez a baj ebben az országban, hogy mindenki csak saját kis kényelmét nézi, vagy maximum akkor támogat valamit, ha neki úgy jó.
    Én például örültem neki, hogy végre valamit bejelentenek, és 100%-on betartják, nem tűrve a mellébeszélést. Igazu(n)k van!

  4. Wass Albert barátja szerint:

    Végre Demszky és a BKV az “emberére” akadt! Az nem sztrájk, hogy na légyszi adjátok meg, amit kérünk ! Egyetértek a 24 órás sztrájkkal, 2000-ben a vasutasok szinte “kiéheztették” az akkor regnáló fidesz kormányt- de szép is volt az az idő, lehetett tervezni, kiszámítható volt a közeljövő és még sorolhatnám- és csak elérték a céljukat.”Nem fog fájni”, vagy lehet, hogy mégis, de nincs más út!

  5. én szerint:

    Kicsit nézzünk messzebbre kedves Utastársaim! Ne azt lássuk csak, hogy azon a napon nem áll elénk a várt tömegközlekedési eszköz. Vegyük észre mit művel a BKV vezetése, hogyan forgatja ki a zsebünket, velünk fizetteti meg azt a rengeteg pénzt, amit elherdál, és nem a dolgózóik béremelésére fordítja, nem a járművek tisztaságára stb. A jegyek bérletek ára pofátlanul magas. Vegyük észre, hogy az alig fizetett BKV-dolgozók a munkahelyeikért harcolnak, hogy el tudják tartani a családjukat, ki tudják fizetni a rezsit. Mindenkinek ez a problémája, tudom, de nem szabad haragudni azokra, akik próbálnak tenni valamit. Inkább össze kellena fogni és egy általános sztrájkot meghírdetni/tartani, hogy lássák a munkáltatók, hogy igaz magas a ló, amin ülnek, de azért a felháborodás hullámai elérhetik a fejüket is.

  6. Fehér Holló szerint:

    Én ritkán járok BKV-val. De néha mégis – meglepődve látom, hogy az a jegy ami pénztárcámban lapul az fele annyiba került mint az, amit frissen vásárolok. Tehát rohamosan emelik a jegyárakat.
    És mit kapunk érte!?

    A járatritkításokat?
    A járatmegszüntetéseket?

    Vagy még mit?

    Egyik szilveszteren éjjeli járaton jöttem haza, és egy “utastársam” ült egy egyszemélyes ülésen.
    A soför nagyon óvatosan vezetett, de az “utastársam”-nak ez is nagyon veszélyesnek tünt, és két kézzel kapaszkodott az elötte lévő oszlopba.
    Ez még nem is lett volna baj, ha nem lett volna csupa vér mind a 2 keze!!!

    Akkor arra gondoltam, hogy vajon mikor mossa le valaki ezt az oszlopot?
    Mikor tisztitják le az üléseket?

    Azért a temérdek pénzért, amit az utasok fizetnek?

Itt lehet hozzászólni !