Háromféle zászló az ülésteremben – döntöttek a BuBi-projektről is

Hirado.hu

Az új zászló

Az eddigi budapesti zászló már nincs kinn a Városháza épületén, az újból pedig még nem készült el egyetlen “hivatalos” darab sem. A Jobbik-frakció feltehetőleg számított arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadja Tarlós István javaslatát, mert az ellenzéki képviselők az asztalukra már kitették a főváros új zászlójának kicsinyített mását.

A szerdai ülésen háromféle zászlócsoport jelent meg: a főpolgármesteri pulpitus mögött három nemzetiszínű zászló, a jobbikosok előtt a párt zászlaja és az új fővárosi zászló, míg a szocialista képviselők asztalán a magyar, az európai uniós és az eddigi fővárosi zászló látható.

Az MSZP képviselői azért tették ki már korábban a három zászlót valamennyi képviselőjük elé, mert így kívántak tiltakozni az ellen, hogy a városvezetés “csak” a nemzeti lobogót jelenítette meg a Városháza dísztermében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött a korábbi vörös-(arany)sárga-kék zászló lecseréléséről és az új – fehér színű, piros-fehér zöld színnel szegélyezett, közepén az eddigi címert ábrázoló – zászló elfogadásáról. A képviselők 21 igen és 2 nem szavazattal határoztak erről. A Fidesz és a Jobbik képviselői igennel, az LMP-frakció tagjai nemmel szavaztak, az MSZP képviselői nem nyomtak gombot a szavazásnál.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint Budapest eddigi zászlaja más zászlóval könnyen összetéveszthető a nagyfokú hasonlóság miatt. Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a vitában azt kifogásolta, hogy a városvezetés úgy változtatja meg Budapest szimbolikáját, hogy sem szakmai, sem civil szervezeteket nem vont be a döntés előkészítésébe. Hanzély Ákos, az LMP képviselője is úgy vélte: az új zászló nem képviseli a főváros teljes lakosságát. Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor azt mondta: “az új zászló kifejezi, hogy Budapest a nemzet fővárosa, kifejezi a nemzet egységét”.

A fővárosi zászlók cseréje körülbelül 10 millió forintba kerül, ezt a pénzt az általános tartalék előirányzatából csoportosítják át. A változás augusztus 15-én lép hatályba.

BuBi-projekt a kerékpárosokért

Újraindul a közösségi kerékpáros közlekedés rendszerének (BuBi) projektje Budapesten, a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadták el az erről szóló előterjesztést.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes javaslatának célja, hogy a Parking Kft.-től a projekt kerüljön át a Budapesti Közlekedési Központhoz (BKK), illetve a főváros vállalja az uniós támogatású beruházások önrészének biztosítását. Az európai közösség 900 millió forintot ad a projektre. A vitában Tarlós István főpolgármester nevetve megjegyezte: meg kell gondolni, hogy kellenek-e a kerékpárosoknak a külön lámpák, mert ő még nem látott biciklist megállni a pirosnál.

Az úgynevezett BuBi olyan alternatív közösségi közlekedési szolgáltatás, amely lehetőséget adna a kerékpáros közlekedésre azok számára, akik nem tudnak saját biciklit használni. A projekt lényege, hogy egymástól átlagosan 560 méter távolságra lévő 74 helyszínen összesen több mint 1000 kerékpárt lehetne kölcsönözni. A kerékpárokat az automata gyűjtőállomásokon önkiszolgáló módon lehetne leadni bankkártya, chipkártya, illetve mobiltelefon használatával.

Ezzel párhuzamosan a BKK egyéb, kerékpározást támogató fejlesztésekbe is belekezdett, ilyen a közterületi kerékpártámaszok létesítése, a közlekedési hálózat korrekciója, a belvárosi kerékpárútvonalak bővítése és a jelzőlámpás csomópontok közlekedési rendjének “kerékpárbarát” áthangolása.

Több forrás a Főkertnek

Állagmegóvó és minőségjavító fenntartási feladatokra, valamint a szabványváltozás miatt szükséges játszótéri átalakításokra 460 millió forint többletforrást kap a Főkert Nonprofit Zrt.

György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a korábbi forráshiány miatt a Főkert nem tudta kellő gyakorisággal elvégezni az ilyen jellegű feladatokat, emiatt a parkok állapota látványosan romlott. Mint mondta, a városvezetés az ígérete szerint próbálja láthatóvá tenni a változást, hogy az itt élők és az ide látogatók komfortérzete javuljon.

hirado.hu

9 hozzászólás “Háromféle zászló az ülésteremben – döntöttek a BuBi-projektről is” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “fehér színű, piros-fehér zöld színnel szegélyezett”
    Hol a fehér színű háromszög?!
    Vagy olyan mit a fekete alapon fekete csíkos macska?!

  2. Gordon szerint:

    A zászló szegélye nem csak ott van ahol piros és zöld háromszögek vannak.

    Ha ebből indulunk ki, akkor ott vannak a fehér színű háromszögek is.

  3. abcd szerint:

    “Önálló cég javítja a budapesti utakat
    Kivált az FKF-ből a közútfenntartási ágazat, az új társaságot a volt MDF-es Almássy Kornél vezeti.”

  4. nagyapó szerint:

    abcd! És??

  5. Schneider Ádám szerint:

    Gordon, tudom, régen volt az általános iskola, de egy háromszögnek a három oldala van.

  6. Gordon szerint:

    Lehet hogy neked “régen volt” az általános iskola, de hogy sem ott, sem később nem szedtél fel magadra semmi logikát az egészen biztos.

    Én a zászló szegélyéről beszéltem, melyet a piros és zöld háromszögek jelölnek ki. Ha ezt a szegélyt leválasztom a zászló többi (ez esetben belső) részéről, akkor máris láthatóvá válnak a fehér háromszögek is.

    Erről van tehát szó, mikor azt írtam:

    “A zászló szegélye nem csak ott van ahol piros és zöld háromszögek vannak.

    Ha ebből indulunk ki, akkor ott vannak a fehér színű háromszögek is.”

  7. Schneider Ádám szerint:

    most hogy így leseggefejztél, cizelláltan, akkor légyszíves vegyél elő egy képszerkesző programot. jó lesz paint is. majd jelöld be rajta egy fehér háromszög oldalát. hajrá-hajrá!
    egy sincs.
    és ne mindenféle masztaolással gyere, hogy szegély így meg úgy. a fenti képen jelöld be.
    beleképzelni én is tudok mindent, a jobb oldali maga a gyurcsány, szarvakat szereltek rá, csak erősen kell hunyorítani. a bal meg orbán. ilyen belemagyarázásokat én is tudok.
    szóval rajzolgass szépen.

  8. Schneider Ádám szerint:

    és természetesen mutasd meg itt. képfeltöltő oldalt találsz eleget.

  9. grün szerint:

    Gordon!
    “Ha ezt a szegélyt leválasztom a zászló többi (ez esetben belső) részéről, akkor máris láthatóvá válnak a fehér háromszögek is”
    Sőt ha a gatyámat letolom mindjárt láthatod a magyar pusztát is!!! 🙂

Itt lehet hozzászólni !