Raffael és Németh életfogytiglant kapott

“Halálfélelme volt, azért gyilkolt Raffael”

Index

A beismerés

Legkorábban harminc év múlva szabadulhat a Marian Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottja a bíróság elsőfokú ítélete szerint. Bűnpártolásért is súlyos börtönbüntetéseket szabott ki a Németh Balázs vezette tanács.

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt csütörtökön első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz évi fegyházbüntetést kapott.

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az első- és a másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetéséből a legkorábban harminc év múlva bocsátható szabadlábra.

Az ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek öt évet, az utóbbinak négy évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt négy év, a férfit két év nyolc hónap börtönre ítélte.

A bíróság a vádlottakat több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Forrás: Index

“Halálfélelme volt, azért gyilkolt Raffael”

Raffael Sándort, a Cozma-ügy elsőrendű vádlottját a védője szerint nem „ölési szándék” vezette, „csak” halált okozó testi sértést valósított meg, s ennek megállapítását kérte a Veszprém Megyei Bíróság büntetőtanácsától az ügy szerdai tárgyalásán; a bíróság csütörtökön hirdet ítéletet.

Kolorédi Adrienn ügyvéd korábban azt hangsúlyozta, hogy Raffael Sándornak egyáltalán nem volt „ölési szándéka”, sőt ő kényszerült védekezésre több támadóval szemben. Mint mondta: a védence el akarta kerülni a konfliktust a veszprémi Patrióta lokál előtt 2009. február 8-án hajnalban, s amikor kilépett a bárból az utcára, nem is Marian Cozma kézilabdázó irányába indult el, ám a sportoló rátámadt, mutogatva a szája szélét. Az ügyvéd emlékeztetett azokra a tanúvallomásokra, amelyek szerint a feldühödött Marian Cozmát két sportolótársa – Zsarko Sesum és Uros Vilovski – sem tudta visszatartani, noha próbálták elhúzni, ellökdösni a helyszínről.

Az ügyvéd álláspontja szerint az utcán nem a vádlottak voltak „támadó pozícióban”, ugyanis Raffael Sándorral szemben 8-10 férfi állt, míg Németh Győző másodrendű vádlott két emberrel küzdött. A védő azt kérdezte: hibáztatható-e Raffael Sándor, hogy a késért nyúlt, miután egy sörösüveggel „szétvágták a fejét” a diszkóban, az utcán pedig 8-10 ember támadta? Egy időre „elment” a látása, hallása és halálfélelme volt – mondta az ügyvéd.

Úgy fogalmazott, hogy védence pánikba esett és jogos védelmi helyzetben cselekedett. Utalt arra, hogy a törvény szerint ez akkor is megállapítható, ha valaki a támadás elhárításának mértékét túllépi, amennyiben azt ijedtségből vagy menthető felindulásból teszi. Az ügyvéd hivatkozott arra is, hogy Raffael Sándor a barátját, Németh Győzőt igyekezett védeni egy támadástól, amikor egy elé „berobbanó alakot” lábon akart szúrni. Az ügyvéd úgy fogalmazott: Raffael Sándor „szinte sokkot kapott”, amikor azt látta, hogy „a keze Marian Cozma hasánál van” és ekkor a kést el is dobta.

Az ügyvéd hangsúlyozta: Raffael Sándor a szúrást „egyedül, vádlott-társai tudtán kívül követte el”. A védő vitatta a vád álláspontját az emberölés társtettesi elkövetését illetően, ugyanis szerinte a vádlottak nem szándékegységben cselekedtek. Mint mondta: Raffael és Németh egymástól teljesen elkülönülve helyezkedett el és védekezett a támadókkal szemben.

A védői kijelentések „túlmentek a szakmai etika határain”

Sárosi Dóra ügyész a válaszában visszautasította az egyes védőbeszédekben az ügyészséget durván bíráló kijelentéseket, így például azt, hogy kreált, iratellenes és tisztességtelenül összeollózott bizonyítékokat tartalmaz a vádirat. Szerinte ezek a védői kijelentések „túlmentek a szakmai etika határain”. Az ügyész hangsúlyozta: a vádlottak pontosan tudták, hogy mit tesznek, szándékuk emberi élet kioltására irányult. Sőt, a földön már mozdulatlanul fekvő Marian Cozma fejébe még többször bele is rúgtak – tette hozzá.

Sztojka Iván harmadrendű vádlott ekkor kezdett el kiabálni, obszcén szavakkal illette az ügyésznőt; a vádlottat a bíró azonnal kivezettette.

Raffael Sándor az utolsó szó jogán azt mondta: a legnagyobb bűnnek azt tartja, ha egy ember elveszi egy másik életét. Neki azonban halálfélelme volt, csak védekezett, de embert ölni nem akart – hangsúlyozta, majd bocsánatot kért a Cozma-családtól. Kijelentette: Marian Cozma leszúrásáért egyedül ő a bűnös, viszont semmiképpen sem lehet bűnrészes a Zsarko Sesumnak és Ivan Pesicnek okozott sérülésekért.

Németh Győző az utolsó szó jogán egy 32 oldalas iratot olvasott fel, végül ő is bocsánatot kért a Cozma-családtól, Ivan Pesicnek pedig – akit ő szúrt vesén – felajánlotta az egyik veséjét. Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlott szintén a Cozma-család bocsánatát kérte, míg Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlott nem élt az utolsó szó jogával. A bíróság csütörtökön hirdet ítéletet a Cozma-ügyben.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Forrás: Mno.hu

Sztojka megint kikelt magából, megfenyegette az ügyészt

Megfenyegette az ügyészt a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja, miután a vád képviselője azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy Sztojka Ivánnál is volt kés a Cozma-gyilkosság estéjén. A harmadrendű vádlott ekkor magából kikelve, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette és megfenyegette az ügyészt.

A tárgyaláson egyébként délelőtt Raffael Sándor ügyvédje tartotta meg a védőbeszédét, délután pedig az utolsó szó jogán a vádlottak beszélhetnek. Ítélethirdetés az ügyben holnap várható.

Forrás: Mno.hu,  Hír TV

8 hozzászólás “Raffael és Németh életfogytiglant kapott” bejegyzésre

  1. csumpika szerint:

    ez a sztojka gyerek már elintézte magának az életfogytot szvsz… csak így tovább! látszott már annó az iwiwes képein is, hogy egy primitív ösztönlény, és az utolsó két tárgyaláson be is bizonyította, hogy még a saját jól felfogott érdekében sem képes uralkodni magán.

  2. csumpika szerint:

    benéztem a dolgot, neki 20 év volt a kiszabható max. de azt meg is kapta, mint a szél…

  3. Narancsvírus szerint:

    Marian Cozma gyilkosainak itélete 2011.06.23.

  4. Narancsvírus szerint:

    Facebookon a nevemet keresd, ott van!

  5. Papi szerint:

    Kár, hogy már nincs halálbüntetés!

  6. guriga szerint:

    Papi szerint:
    2011. június 23., csütörtök – 17:15

    Kár, hogy már nincs halálbüntetés!

    Maximálisan egyetértek.

Itt lehet hozzászólni !