A “Magyarok Nyilai” gyújtogatott Csepelen?

Csepel.info, Mno.hu, Híradó.hu, HVG.hu

Jegyiroda lángokban

A jegyiroda lángokban

Fenyegető hangvételű e-mailt küldtek ismeretlenek a Magyar Nemzet szerkesztőségébe. Az e-mailt a „Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg” nevében küldték, a levélhez csatolt képen pedig a lángokban álló Broadway Jegyiroda látható. A budapesti jegyirodára azok után dobtak Molotov-koktélt, hogy március 20-án egy fiatal nőt, aki az egyik nemzeti rockegyüttes koncertjére vásárolt jegyet, kitessékeltek az irodából. Bár a levelet küldők azt nem állítják egyértelműen, hogy közük lett volna 2007. december 6-án a Vörös Csepel vendéglátóhely felgyújtásához, arról úgy tesznek említést, hogy “legyen tanulság”, hogy a “hazaárulást megtoroljuk”.

„A politikusokat már figyelmeztettük. A Vörös Csepel és a Broadway legyen tanulság a civil szféra számára, hogy a magyarellenességet, a hazaárulást megtoroljuk” – ez áll abban a „Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg” aláírással a Magyar Nemzet e-mail címére eljuttatott levélben, melyben a lángokban álló Broadway Jegyiroda látható.

A távirati iroda csütörtökön beszámolt: a rendőrséghez fordult a XIII. kerületi jegyiroda tulajdonosa, melyre április 1-jén hajnalban dobtak Molotov-koktélt. A budapesti jegyirodára azok után dobott egy ismeretlen Molotov-koktélt, hogy március 20-án az iroda alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni – olvasható a tájékoztatásban.

Ahogy arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, egy fiatal nőt kis híján kidobtak a Broadway Jegyirodából, ahol tíz jegyet szeretett volna váltani a Hungarica együttes koncertjére. A személyzet lefasisztázta, és nem volt hajlandó kiszolgálni, pedig az iroda árulta a nemzeti rockegyüttes programjának belépőit.

Mint ismert, a Magyarok Nyilai nevű szervezet vállalta magára Csintalan Sándor megverését, valamint a több kormánypárti képviselő háza ellen októberben végrehajtott Molotov-koktélos támadást is.

Csepel.info, Mno.hu

 

Gyújtogatók

A rendőrség keresi az elkövetőket

Feltehetően a dunaújvárosi Molotov-koktélos támadás elkövetőiről készült felvételeket tett közzé a Nemzeti Nyomozó Iroda, egyben azt kérik, aki felismeri a képen látható férfiakat, jelentkezzen.

Mint a rendőrség internetes oldalán, a www.police.hu oldalon megjelent közleményben emlékeztetnek rá: a Központi Nyomozó Főügyészség az NNI-vel együttműködve eljárást folytat terrorcselekmény és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen, mivel az elmúlt hónapokban több országgyűlési képviselő sérelmére követtek el támadást Molotov-koktéllal.

 

Gyújtogatók

A nyomozás során lefoglaltak olyan kamerafelvételeket, amelyek valószínűleg a február 7-ről 8-ra virradó éjszaka Dér Zsuzsanna sérelmére Dunaújváros Újtelep részén elkövetett támadás egyes részleteit, illetve az esetleg azzal összefüggésbe hozható személyeket rögzítette.

Emellett azok jelentkezését is várja a rendőrség, akik a bűncselekmény elkövetésekor Dunaújvárosban vagy környékén láttak a felvételen szereplő személyekhez, társasághoz hasonlóakat. Azoknak a jelentkezését is várják, akik a bűncselekmény helyszíne közelében láttak egy régebbi évjáratú, világos színű, Mercedes típusú személygépkocsit, esetleg azzal közlekedtek.

 

Gyújtogatók

Február 8-ra virradóra ismeretlenek Gödön, Dunaújvárosban, Kunhegyesen, Rácalmáson és Cegléden – összesen öt szocialista politikus házára dobtak robbanó benzines palackokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekmény bűntette miatt rendelt el nyomozást. A főügyészség egyesítette ezeket az ügyeket a Kóka János SZDSZ-elnök és a Hiller István MSZP-alelnök házát ért decemberi támadások miatt indult nyomozásokkal.

Forrás: Híradó.hu

Kik lehetnek a “magyarok nyilai”?

Akár politikai provokáció is lehet a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadítási Hadseregnek nevező rejtélyes “társaság”, ha egyáltalán létezik ilyen csoport – mondták a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértők. Ha viszont valóban létezik ez a militáns társaság, akkor valószínűleg kis létszámú, szervezett csoport, amely nem buta emberekből áll. Vertikálisan épül fel, s nem feltétlen érdeke, hogy ismert szélsőséges csoportokkal, személyekkel, vagy éppen az alvilággal keresse a kapcsolatot.

Erőszakos cselekményeket végrehajtó militáns alakulat „nem csöppen csak úgy az égből”, kialakulását hosszas politikai és társadalmi folyamatok előzik meg – magyarázta a hvg.hu-nak dr. Póczik Szilveszter történész, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) Bűnözéskutatási Osztályának főmunkatársa, amikor a lap munkatársa arról kérdezte, milyen előfeltételek szükségesek egy terrorcsoport megjelenéséhez. A szakértő szerint elsődleges feltétel, hogy a politikai, társadalmi, gazdasági életben rejtőző vagy akár nyilvánvaló ellentétek olyannyira kiéleződjenek, hogy a polgárok egyes csoportjait erőszakos cselekmények elkövetésére késztessék „annak védelmében, amit ők védelmezni helyesnek gondolnak, illetve annak ellenében, amit ők támadni helyesnek gondolnak”.

Kialakulásához szükséges az is, hogy legyen olyan csoport vagy kis közösség, amely jelentős kérdésekben nagyban hasonlóan gondolkodik, hasonló lelkülete van és képes radikális elképzeléseit a tettek mezején is próbára tenni – mondja a kutató, aki szerint a környezet fogadókészsége sem mellékes szempont: a militáns csoportnak a társadalom legalább egy viszonylag szűk rétegének szimpátiáját is meg kell nyernie. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy e szűk társadalmi réteg aktívan támogatja a csoportot, elég, ha azt gondolja: „nem biztos, hogy mindenben azonosulok velük, de megértem, miért teszik”.

Nem zavaros fejű emberek

A kriminológus szerint a militáns csoportok tagjai társadalmi réteghelyzetük tekintetében hasonlóak. Általában alsó középosztálybeli fiatal felnőtt férfiak, de nem ritkán értelmiségiek, vagy értelmiségi körökkel állnak kvázi „szövetségben”. Időszakosan vagy alkalmilag kapcsolódhatnak hozzájuk fiatal nők is, sőt, a tapasztalatok szerint utóbbiak olykor radikálisabbak és brutálisabbak lehetnek férfitársaiknál. Jó példa erre a hetvenes években Németországban tevékenykedő szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) egyik vezéralakja, Ulrike Meinhof.

„Ezekben a csoportokban általában kell lennie egy karizmatikus személynek, aki létrehozza, szervezi az alakulatot, ő fogalmazza meg a csoportot összetartó eszmevilágból levezetett célokat, fenntartja a csoport kohézióját. Tévhit, hogy ezek zavaros fejű emberek lennének. Néhány önkényes axiómán alapuló, nagyon leegyszerűsített, de logikusan követhető, koherens eszmevilág mentén gondolkodnak, magukra harcosként, felszabadítóként tekintenek, és távolról sem ostobák vagy tájékozatlanok” – ábrázolja a tagok profilját dr. Póczik Szilveszter. A szakértő szerint a vezetőnek azért is kell különösen karizmatikusnak lennie, mert – egy kinevezett intézményi vezetővel ellentétben – vezetői képességét bármikor megkérdőjelezhetik a csoporton belül; nem beszélve arról, hogy rá hárul a külső és belső elhárítás feladata is, illetve az, hogy a közösség tagjait ellenőrizze, feladatokkal lássa el, s gondoskodjon azok végrehajtásáról.

A csoport működéséhez szükséges technikai infrastruktúra biztosítása talán a legkönnyebb feladat – véli a kriminológus. A többcsatornás kommunikációhoz szükséges eszközök ma már bárki számára hozzáférhetőek, a köz- és nemzetbiztonság veszélyeztetésére is használható eszközök pedig viszonylag csekély kockázattal beszerezhetők már Magyarországon is. „Nem szükséges szervezett bűnözői körökkel kapcsolatba lépni ahhoz, hogy egyszerűbb fegyverekhez jussanak; elég, ha egy piti dílerhez találnak csatornát, a bombakészítéshez szükséges alapanyagok pedig már egy agrárvegyészeti szakboltból is beszerezhetőek” – mond konkrét példákat dr. Póczik.

A politikai provokáció sem kizárt

Rendkívül óvatosan kell azonban kezelni a magukat ilyen-olyan néven hirdető csoportokat – például a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező állítólagos csoporttal kapcsolatos sajtóhíreket és politikai reakciókat – figyelmeztet a társadalomtudós. „Nem tudjuk, hogy kik ezek. Azt sem tudjuk, hogy egyáltalán léteznek-e. Tevékenységük lehet akár közönséges politikai provokáció is” – magyarázza dr. Póczik. „Tudomásul kell venni, hogy a titkosszolgálatok ‘kívül-belül’ dolgoznak és dolgoztatják őket. Jóllehet tagadhatatlanul veszélyes bűncsekményről van szó, megmosolyogtató, hogy a médiában igazi, nagybetűs terrorizmusként jelenik meg, ha valaki az éj leple alatt Molotov-koktélt dob egy ház falára” – így a szakértő.

Az erőszak felé mutató tendenciát azonban nem vitatja, sőt, úgy véli, a mai magyar közélet a szellemi polgárháború állapotában van, ahol egy szikra is elegendő a valódi robbanáshoz. „A társadalom igen jelentős része a jelenlegi társadalompolitikai folyamatokkal mereven szemben áll, hiszen úgy látja, hogy mindaz, ami történik, nemcsak elemi személyes érdekeit, hanem az össztársadalmi érdekeket is súlyosan veszélyezteti” – mondja az OKRI kutatója.

Biztonságpolitikai szakértő: stratégiájuk van

Függetlenül attól, hogy hány tagból áll egy militáns csoport, meg kell különböztetni az ideológiai, szervezési és végrehajtói szintet – mutat rá dr. Németh József független biztonságpolitikai szakértő. Az ideológiai szintnél fontos kérdés, hogy mi a csoport célja, milyen stratégiájuk van. Ehhez keresik ugyanis meg az eszközrendszert. „Ha valóban ők verték meg Csintalant, ők küldték a fehér port és ők dobáltak koktélokat, akkor abból az következik, hogy nem ad hoc módon működnek, hanem van stratégiájuk” – mondja a szakértő, aki szerint az eddigi akciókból kitűnik, hogy az elkövetők ügyelnek a nyomok eltüntetésére.

„A Molotov-koktél elégeti magát, a borítékról is könnyen el lehet tüntetni a nyomokat; egyedül Csintalan megveretésénél kellett jobban figyelni arra, hogy ne maradjanak nyomok. Utóbbinál már egyértelműen az látszik, hogy arra alaposan felkészültek, szervezetten követték el az akciót” – mondja a szakértő, aki szerint a politikus megverése arra utal, nem egyszemélyes csoportról van szó.

„Nem pusztán öncélúságra utalnak ezek az akciók, mert durvaságuk önmagában is jelzésértékűnek tekinthető.” A „csoportot” övező titokzatosság is a kommunikációs stratégiájuk része lehet – véli Németh. „Ezzel is üzennek a célszemélyeknek és a társadalomnak: nem tudhatjátok, kik vagyunk, hányan vagyunk és hogyan csapunk le. A félelemkeltés emocionális dolog, de racionálisan hajtják végre.”

A szakértő szerint a névválasztás akár megtévesztő is lehet. „Az is elképzelhető, hogy ez egy teljesen érzelemmentes történet. Az elkövetők azt a látszatot keltik, hogy ez egy nemzeti mozgalom” – magyarázza. „Ha pár emberből álló csoportról van szó, akkor semmi sem indokolja, hogy mások felé nyissanak” – válaszolja Németh arra a kérdésünkre, hogy kereshetik-e a kapcsolatot más csoportosulásokkal, személyekkel. A szakértő szerint azért sem lenne érdekük kooperálni más, esetleg ismert szélsőségesekkel, mert ezzel növelnék a kockázatot, a lebukás esélyét.

De más oka is lehet az elkülönülésnek. „Az is egy lehetséges verzió, hogy olyan személyekről van szó, akik korábban nem jutottak pozícióhoz az ismert szervezetekben, s ezért kiváltak onnan. Vagy eleve sosem kötődtek hozzájuk, mert esetleg nem érezték elég tettre késznek, radikálisnak azok tagjait, vezetőit” – vélekedik a szakértő.

S hogy mivé fajulhat mindez? Ez nagymértékben függ a társadalom, a média hozzáállásától – magyarázza dr. Németh József. „Számos példa mutatja, hogy egy idő után a társadalom és a média rezisztenssé válik ezekre az akciókra. Ha ezt a logikát követjük, akkor valószínűsíthető, hogy radikalizálódni kényszerülnek, hogy a figyelmet fenntartsák. De az idő a rendőrségnek dolgozik. Minél több cselekménybe bonyolódnak bele, annál valószínűbb, hogy hibáznak.”

Forrás: Dezső András, HVG

IWIW-es vagy és szeretnél hírlevelet Csepel legfrissebb híreiről? Jelentkezz ismerősnek a Csepel.info-nál!

4 hozzászólás “A “Magyarok Nyilai” gyújtogatott Csepelen?” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Állítólag van egy terrorista csoport a “magyarok nyilai”, akik különböző bűncselekményeket követnek el. Ám ezek a terrorcselekmények különbözők.
    Más jellegű a csepeli, más a Csintalan úr elleni, és megint más az MSZP-sek elleni cselekmény.
    A csepeli kocsma passzívan, de provokálta a kommunistákat utáló tömegeket (kocsmáros ne politizáljon), ahogy egy szovjet emlékmű is. Megjegyzem „Iván”, a szovjet hős a Csepel SC területén dekkol, még nem találta meg egy megélhetési bűnöző. Hát nem érdekes? Ezeket a relikviákat, pl. a Szabadság téren mindig más- más emberek próbálják „eltüntetni”.
    A Csintalan úr elleni támadás nagyon hajaz a PSZÁF vezetője elleni támadáshoz. Nincs, nem lesz tettes.
    Az MSZP-sek elleni molotov koktélos merényletek pedig a Rendőrpalotát ért gépfegyversorozathoz hasonlít.
    Ezeknek a cselekményeknek csak provokatőrök, vagy pl. titkos ügynökök, lehetnek az elkövetői. Őket mai rendőreink – “szolgálunk és védünk”, sohasem találják meg. Ezen provokációk célja, hogy magasabb szintre tudják emelni a „terrorista veszély”, a „terrorizmus” elleni harcot. Ezért kellett 300 vidéki rendőrt Pestre rendelni, hogy a Rebiszbe vezényelteket helyettesítsék.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. Kovács Ernő szerint:

    Nem hiszem el, hogy nem lehet őket elkapni! Vagy nem is akarják?

  3. munkásölöl szerint:

    Ernő! Ott a három pont, csak a kérdőjelet kell pontra cserélni.

    A további gondolkodás alól senki sincs felmentve.

  4. figyelő szerint:

    Ez a “Magyarok Nyilai” igen érdekes egy szervezet. Valahogy mindíg akkor mutat be egy mutatványt, amikor az elvtársak bajban vannak.
    Milyen furcsa, hogy eddig semmi nyomra nem jutottak. Tán Bácsffy Diana, vagy Szabó Albert áll mögötte ? (Szabó Albert nem lehet, mert ő Izraelben telepedett le)Akkor talán Bácsffy Diana ? vagy Szilvásy ? netán az NBH ?

Itt lehet hozzászólni !