Tárgyaltak a zajártalmakról

Forrás: Csepel.hu

repülő

 Repkednek

Hónapokkal a légiforgalom Csepel fölé terelése után először folytattak tárgyalásokat a zajártalomról. Kérdéseket, javaslatokat fogalmaztak meg további intézkedések megtétele céljából, hogy milyen eszközökkel lehet érdemi tárgyalásokat folytatni majd a jövő kérdéseiről, a lakosság orvoslásának előkészítésére – foglalhatnánk össze a Csepel.hu-n leírtakat. Az alábbiakban a Csepel.hu oldalon megjelent beszámolót közöljük.

Tárgyalás a légi forgalom okozta csepeli zajártalmakról

Ötpontos megállapodás a lakossági panaszok orvoslásának előkészítésére

Tárgyalóasztalhoz ültek szerdán, október 3-án a Csepeli Önkormányzat és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. (HC Zrt.) vezetői a kerület lakóinak nyugalmát jelentősen zavaró légi forgalom okozta zaj csökkentésével kapcsolatban.

A HC Zrt. részéről Székely Zoltán stratégiai és fejlesztési vezérigazgató-helyettes, Hagyál Gyula ATM légiforgalmi vezérigazgató-helyettes és Borsos Katalin környezetvédelmi szakreferens tárgyalt. A Csepeli Önkormányzatot Orosz Ferenc alpolgármester és dr. Polinszky Tibor főépítész képviselte.

Orosz Ferenc ismertette a tiltakozó levelek kapcsán kialakított kerületi álláspontot. Kérdéseket, javaslatokat fogalmaztak meg a jelenlegi helyzettel összefüggésben. A HC Zrt. vezetői a kialakult helyzetet ismerik. A tárgyalásról jegyzőkönyv készült.

A megbeszélésen az alábbi megállapodások születtek:

1 A kérdés valamennyi összefüggését megtárgyalják a csepeli képviselő-testület Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának kibővített ülésén, ahol a HC Zrt. képviselőin kívül részt vesz a Budapest Airport Zrt., továbbá a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság képviselője is. Megkezdődött a szervezése ennek a megbeszélésnek, amelyen várhatóan további javaslatokat is megfogalmaznak majd a részvevők.

2 A kerület által kijelölt helyeken zajmérésekre kerül sor a további intézkedések megtétele céljából. A zajmérési helyszínek kijelölése szakemberek közreműködésével hamarosan megkezdődik.

3 A kerület átadja azt a térképet, melyen megjelöli a leggyakoribb „panasz-helyszíneket”. Ennek alapján a repülési útvonal korrekciót megjelölhetik.

4 Az önkormányzat rendszeresen megkapja azokat a listákat, melyek rögzítik, hogy a repülőgépek mikor, milyen mértékben térnek el az engedélyezett útvonaltól. (Ezen mérések alapján lehet az egyes repülőgép-társaságok felé bűntető szankciókkal fellépni.)

5 A HC Zrt. és az Önkormányzat megvizsgálja, hogy milyen eszközökkel lehet érdemi tárgyalásokat folytatni a jövő kérdéseiről. A HC Zrt. képviselői partnerségi program közös kidolgozását kezdeményezik.

Forrás: Csepel.hu

8 hozzászólás “Tárgyaltak a zajártalmakról” bejegyzésre

  1. Németh Szilárd szerint:

    Úgy látom, hogy arról tárgyaltak, és arról született megállapodás, hogy majd tovább tárgyalnak. Szép eredmény! Nem értem, miért nem lehet keményen és tisztességesen védeni Csepel és az itt élő családok érdekeit? Mi gátolja ebben a kerületi vezetőinket? Van-e ésszerű magyarázata annak, hogy szeptember 25-én, Zanati Béla MSZP-s frakcióvezető javaslatára az MSZP-SZDSZ koalíció levette napirendről az eddig egyetlen érdemi javaslatot, amely előrelépést jelenthetett volna. Ha a Parlamentben Csepel képviselői nem ellene szavaznának folyton annak a törvényjavaslatnak, amely legalább az éjszakai zajcsökkentést és a az éjszakai felszállási tilalmat hozná magával, akkor előrébb lennénk. Nem csökkenne drasztikusan az ingatlanok ára a Kertvárosban és Királyerdőben, s nem kellene éjszakánként “megbolondulnunk” a gépek kíméletlen zajától, nem kellene rettegnünk a felettünk kibocsátott folyékony és gázhalmazállapotú kerozin-szennyezéstől.

    Az előterjesztés itt olvasható:

    http://www.csepel.hu/static/e-dok/File/TESTULETI_ANYAGOK/2007/0925/200-07.pdf

    A törvény-tervezet parlamenti jegyzőkönyve pedig itt: (Ezekből jól kivehető, hogy a három csepeli országgyűlési képviselő, Avarkeszi Dezső (MSZP), Podolák György (MSZP) és Eörsi Mátyás (SZDSZ) folyton NEM-mel szavaz, vagy bent sincs a teremben. Így képviselik ők a csepeli érdekeket!!!)

    http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_iromany.irom_lekerd_egysz?P_CKL=38&P_TIP=NULL&P_IZON_TOL=2873&P_FOTIP=null

  2. Bubus szerint:

    Bocs Szilárd, de szerintem Podolák és Avarkeszi nem azért vannak bent a Parlamentben, mert a csepeli érdekeket képviselik. Azért vannak ott, mert – képletesen – vörös a zakójuk. Megszokták őket. Mégis, mit intéztek ők a gerincút, a galvániszap stb. ügyében? Podolák a posta felújításával kampányolt, amihez semmi köze, Avarkeszi meg a meg sem épült uszodával. Ja, ott volt még a szökőkút, ami szép lett ugyan, de annyit közpénzt azért nem ért meg, amennyit ráköltöttek a Szent Imre tér dupla felújítására. Olcsóbban is megúszhattuk volna a kampányt.

  3. Karcsi szerint:

    Én a Királyerdőben lakom, de nem tűnt fel, hogy hangosabbak lennének a gépek, mint eddig.

    “Nem csökkenne drasztikusan az ingatlanok ára a Kertvárosban és Királyerdőben, s nem kellene éjszakánként “megbolondulnunk” a gépek kíméletlen zajától, nem kellene rettegnünk a felettünk kibocsátott folyékony és gázhalmazállapotú kerozin-szennyezéstől.”
    – ez meg aztán már szánalmas…

  4. Bubus szerint:

    Karcsi, ha nem hallod, orvoshoz kell fordulni, mert romolhatott a hallásod. Néhány halláskárosult még biztos osztaná a véleményedet Csepelen, de ők legalább a szomszédtól/házastárstól tudják, hogy mi történik.

  5. János szerint:

    Valmelyik repülési szakember azt nyilatkozta, ” Csepel feletti átrepülés 3ooo méter magasságban történik ” ha valóban ezen a magasságon repülnének a gépek talán nem is lehetne hallani annyira. Érdemes volna beméretni szakemberrel a repülési magassságot. Egyébként rendkívül furcsa hogy rávezetik a lakótelepek feletti légtérre a repülési útvonalat !!! Nesze neked biztoság !!!Ennél még az is jobb lenne ha a Nagy-Duna felett repülnének. A felszálló gépek okozzák a legnagyobb zajt, mert tapasztalatom szerint a leszálló gépek valóban más magasságonn repülnek Csepel felett. Egyébként ha valaki felnéz a felszálló repülőkre, láthatja szabadszemmel is hogy nagyon alacsonyan repülnek és hallhatja, hogy itt pörgetik fell felettünk a hajtómüveket, mert felettünk kezdi az erőteljes emelkedést.

  6. Karcsi szerint:

    Jah, Bubus, rohanok is az SZTK-ba 🙂

  7. Körorvos szerint:

    A zajmérés elterelési manőver. Kár volt belemenni. 24 órás átlagot számolnak, és minden rendben lesz(?!).
    Nem a dB a lényeg, hanem az, hogy naponta legalább 100-szor nem tudhatjuk, hogy égzengés van-e, vagy “csak” 2 percen át egy repülő dübörög. Ami más kerületek fölül lett Csepel fölé zúdítva, koncentráltan.
    Ott bezzeg zavaró volt? Zajméréstől függetlenül? Ha itt szabályos a decibel, akkor miért nem mennek továbbra is máshol, hisz’ ott sem voltak hangosabbak a gépek, ugyanolyan magasan szálltak…

  8. Körorvos szerint:

    Más: a repülőgépek igenis térjenek el az engedélyezett útvonaltól!
    Dehogyis büntessék őket ezért!
    Bárcsak ne túlnyomórészt (60%-ban!) Csepel-Kertváros fölött szálljanak fel Ferihegyről, hanem pl. a Nagy -Duna felett, vagy a Rózsadomb, a Budai XII. ker-i hegyvidék villái felé IS, mint tették évtizedeken át. Vissza az eredeti állapotot, ami évtizedeken át jó volt nekünk. Méltányos, általános terhelést!
    (Nem aztt kívánom, hogy Csepel felett egyáltalán ne, hanem csak Közép-Buda felé zúgjanak a gépek. De ők ezt akarták, és el is érték! Erős a lobbitevékenységük! -Miért nem Csepel lett “védett területté” nyilvánítva repülőgépforgalom szempontjából??!!)

Itt lehet hozzászólni !