Tarlós: Ez egy közönséges és alantas hazugság, ilyen nincs

MTI, MTV, Magyar Nemzet

Tekintse meg az MTV felvételét

A főpolgármester közönséges hazugságnak nevezte azokat a francia bíróságon az Alstom cég részéről elhangzott állításokat, melyek szerint megegyeztek volna az oroszokkal metrókocsik gyártásáról.

Tarlós István szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában megerősítette korábbi közlését, amely szerint a „realitást” egy új tender kiírásában látja.

„Az, hogy akár a kormány, akár a főváros az oroszokkal megállapodott volna, ez egy közönséges és alantas hazugság, ilyen nincs” – hangoztatta. Ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy ő csak a tavaly októberi önkormányzati választás óta vezeti a várost, miközben a szerződés felbontásáról már korábban döntött a főváros. Tarlós István kiemelte: főpolgármesterként a feladata az, hogy hatósági engedély nélküli szerelvényeket ne engedjen forgalomba.

Emlékeztetett arra, hogy az Alstom-szerelvényeknek (az előző városvezetés által kötött) szerződés szerint két és fél éve éve Budapesten kellene lenniük, ám jelenleg csak egy prototípus van itt, amelynek nincs vasúthatósági engedélye. Utalt arra is: a Nemzeti Közlekedési Hatóság azért nem tudta kiadni az engedélyt, mert 126 pontban talált kifogást. „Nem egészen értem, hogy a francia barátaink miről vitatkoznak” – fogalmazott Tarlós István, aki megjegyezte: ő a cég helyében kijavítaná a szerelvényeket, s szerinte egy ilyen világcéghez méltatlan ez a „makacskodás”.

Új tendert írhatnak ki

Megismételte korábbi közlését, amely szerint ha ezt a cég nem teszi meg, akkor várhatóan új tendert írnak ki. A főpolgármester elmondta azt is, hogy ő a francia cégtől gyakorlatilag senkit nem ismer, semmilyen indulat vagy prekoncepció nem vezérli velük szemben, és nem is akarja az egész mamutcéget megsérteni. Ugyanakkor – mint hozzátette – nem hiszi, hogy a francia cégnek a magyar üggyel foglalkozó része „az életszerűség alapján” jól ki tud jönni ebből az ügyből.

Tarlós István múlt pénteken jelentette be egy sajtótájékoztatón: nagy a valószínűsége annak, hogy új tendert írnak ki a budapesti 2-es és 4-es metró szerelvényeire. A főpolgármester akkor közölte: két nappal korábban a versailles-i bíróság másodfokon is meghallgatta a gyártó Alstomot és a BKV-t a metrókocsi-szerződés bankgaranciájának lehívása ügyében. A tárgyalásról azt mondta, hogy azt „sajátos körülmények között” folytatták le, több rágalom is elhangzott, amelyekre nem volt módja reagálni a magyar félnek.

Tarlós István közlése szerint az Alstom olyan vádakat fogalmazott meg, amelyek nem igazak, és a francia bíró nem adott módot arra, hogy a magyar fél ezekre reagáljon. Hangsúlyozta: nem igaz, hogy az új városvezetés megállapodott volna az oroszokkal az olcsóbb szerelvények beszerzéséről, a BKV-nál az Alstom állításával ellentétben nem volt általános sztrájk, és a szerelvények beszerzésének összegét nem a BKV működésére akarják fordítani. Hozzátette, hogy az utóbbi „úgy ostobaság, ahogy van”. Ezen vádak miatt – amelyek a tárgyaláson hangzottak el – Budapest várhatóan feljelentést tesz rágalmazás és hatóság félrevezetése miatt.

mno.hu

5 hozzászólás “Tarlós: Ez egy közönséges és alantas hazugság, ilyen nincs” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Hallgattam a műsort, végre egy tehetséges ember a főpolgármester. Demszky szabadjára engedte az szdsz-es lobbistákat, odadobta a főváros vagyonát a Székely Gábor-féléknek meg a bécsi meg egyéb rokonaiknak! Ezért aztán fizethetjük a hatalmas közüzemi díjakat!
    Elvárom Tarlós Istvántól, hogy eltakarítassa a Parlament mellől Károlyi Mihály szobrát!
    Remélem visszaállítják az eredeti helyére a Tisza István szobrot! Ezt már csak azért is elvárhatjuk, hogy a Fidesz még az mszp-s kormány alatt visszaállítatta a debreceni egyetemen Tisza István szobrát.

  2. csaba péter szerint:

    Hát igen Tisza István külön megérdemli Az ő égisze alatt lett nagy Magyarországból kis Magyarország.

  3. Tarjányi László szerint:

    Az a párizsi zsidó firkászok és szabadkőművesek műve, akiket a Cári Birodalom pénzelt az 1880-as évek óta, hogy Ausztria-Magyarország ellen hangolják a nemzetközi közvéleményt. Az orosz cárnak a berlini kongresszus óta volt ez fontos, hiszen azelőtt Ausztria legfőbb támogatója volt, mivel Ausztria elhalászta előle Bosznia-Hercegovinát. Az orosz cár az egész Balkánt érdekövezetének tartotta.
    Az első világháborút elindító hadüzenet ellen egyedül Tisza István szavazott a közös minisztertanácsi ülésen. A háború legfőbb támogatója a cseh Schwarzenberg herceg, külügyminiszter volt, mégis a csehek a háború győztesei lettek!

  4. Gordon szerint:

    A Trianon kérdés ennél azért egy kicsit összetettebb.

  5. nagyapó szerint:

    “Budapest várhatóan feljelentést tesz rágalmazás és hatóság félrevezetése miatt.”
    A várhatóan kifejezés aggaszt.

Itt lehet hozzászólni !