2014-ig csaknem kétszáz új villamost és trolit vásárol Budapest

MTI, Magyar Nemzet, Csepel.info

Retrótrolik járnak Budapesten – nem a hagyományőrzés az oka

Csaknem kétszáz új villamost és trolit vásárol Budapest 2014-ig, a képviselők az erről szóló határozatot 31 igen szavazattal egyhangúlag fogadták el a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Az előterjesztés szerint 96 (35 és 54 méteres) villamost, illetve 93 trolibuszt szereznek be 2014-ig, a második ütemben, 2016-ig további 37 villamos érkezhet Budapestre. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kezelt projekt együttes beruházási költsége 156,5 milliárd forint, de ennek jelentős részét, várhatóan 98 százalékát az unió finanszírozza, így Budapestnek hárommilliárd forint önrészt kellene biztosítania. A projekt célja a túlüzemeltetett, műszakilag is elavult villamos- és trolibuszjárműpark frissítése, az alacsony padlós járművek nagyobb arányú megjelenése a vonalakon.

A dokumentum kifejti, hogy Budapest villamosvonalain mindössze a 40 Combino felel meg a kor és az akadálymentesség elvárásainak, a 118 Ganz csuklós villamos túlkoros, energiafelhasználásuk magas és gyakran meghibásodnak. A trolibuszok esetében a legrosszabb állapotban az orosz, 40 éves ZIU-9-es trolik vannak, és ebben az ágazatban nincs forgalomban alacsony padlós jármű. A járműbeszerzéshez kapcsolódva az előterjesztés szerint egyéb infrastrukturális beruházásokat is meg kell valósítani, ilyen a megállók peronszintjének emelése és egy új villamoskocsiszín felépítése. Tanulmányok szerint utóbbira a volt józsefvárosi pályaudvar területe alkalmas, ezért a BKK megkezdte a tárgyalásokat a MÁV-val.

György István az előterjesztésben emlékeztetett, hogy 2010 elején megszavazták az 1-es és 3-as villamosvonal meghosszabbítását és a járművek cseréjét. Ez azonban kevés szerelvény beszerzésével járt volna, amelyre nagyon nehezen vagy drágán kaptak volna ajánlatot. A fejlesztés során az uniós támogatás feltételéül szabták, hogy a főváros dolgozzon ki járműstratégiát.

Három ütemben javasolja a főpolgármester-helyettes a járművek beszerzését, a harmadik ütem 2020-ban zárulhat, ekkorra Budapest teljes villamos- és trolibuszhálózatát alacsony padlós járművekkel szolgálnák ki. A BKK ezenkívül a busz-, illetve a metró- és HÉV-ágazatban is megkezdte a járműcseréhez szükséges előkészítő munkálatokat. Az autóbusz-ágazatban az új közszolgáltatási struktúra, a gyorsvasúti ágazatokban (metró, HÉV) a hosszú távú fejlesztési projekteket megalapozó Közlekedési operatív program biztosítja majd a járművek cseréjéhez szükséges forrást.

Pályázatot hirdetnek a PeCsára

Nyilvános pályázatot hirdet Budapest a Petőfi Csarnok (PeCsa) hasznosítására, az erről szóló javaslatot a képviselők 21 igen, 10 nem és egy tartózkodás mellett fogadták el a közgyűlés szerdai ülésén. Az előterjesztés szerint a főváros nyilvános pályázatot hirdet a Petőfi Csarnok Nonprofit Kft. által használt ingatlanok hasznosítására a közművelődési funkció megőrzésével. A nyertes pályázónak kötelezettséget kell vállalnia ifjúsági könnyűzenei koncertek és klubok, hazai és nemzetiségi népzenei találkozók és koncertek, valamint családi és gyermekprogramok, sport- és szabadtéri rendezvények szervezésére.

A pályázatok elbírálásának fő szempontjai a megajánlott bérleti díj (minimum nettó 1,3 millió forint), illetve az ingatlanban folytatni kívánt tevékenység. A bérbeadás tervezett időtartama július 1-jétől számítva tíz év. Csomós Miklós ágazati főpolgármester-helyettes, az előterjesztő javaslatot tett arra is, hogy a közgyűlés helyezze hatályon kívül a PeCsának a Trafó Kortárs Művészetek Házába való beolvadását támogató, 2010. decemberi határozatát.

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője ezzel kapcsolatban úgy vélte: a fővárosnak nincs érdemi stratégiája, hogy pótoljon egy ilyen nagy múltú intézményt, mint a PeCsa. Ráadásul az intézmény teljes rekonstrukcióra szorul, amit nehezít, hogy védett épület. „A festésnél lényegesebben komolyabb feladatokról van szó” – fűzte hozzá. Mint elmondta: azt támogatnák, hogy akár a közraktárak mintájára (CET) többmilliárdos fejlesztést vigyenek végig magánbefektetők a PeCsa helyszínén.

mno.hu

9 hozzászólás “2014-ig csaknem kétszáz új villamost és trolit vásárol Budapest” bejegyzésre

  1. Schneider Ádám szerint:

    hiszem ha látom.

  2. zed szerint:

    “Retrótrolik járnak Budapesten”
    Aha, és havas a tetejük, meg jégcsapok csüngenek az oldalukról! 😉

    A Pecsában nemcsak hétvégén, hanem minden nap helyet kellene biztosítani az ócskapiacnak, és nemcsak a belső területen, hanem a környéken is, úgy, ahogy régen volt. A kíváncsi külföldi túristákat vonzzák az ilyen helyek. Igaz, hogy általában semmit nem vesznek, de a belépőjegyet kifizetik.

  3. Gordon szerint:

    Most nem havas a teteje, de nem is az volt a baj vele.

    zed!

    Ne írogass butaságokat!

  4. Tarjányi László szerint:

    Börtönre ítélték a Borsod megye közgyűlés volt fideszes alelnökét
    MTI
    2011. április 28., csütörtök 19:35

    Első fokon hat év börtönbüntetésre ítélte Gergely Zsoltot, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés volt fideszes alelnökét, jelenlegi elnöki tanácsadóját a megyei bíróság csütörtökön. A döntés szerint a politikusnak 43 millió forint kártérítést is fizetnie kell.

  5. zed szerint:

    Gordon!
    Menj mán a Pecsába! 😀

  6. nagyapó szerint:

    – Jó lenne, ha Tarjányi László abbahagyná a különböző helyekről ollózott, a témához nem illeszkedő, idézeteinek beírását!
    – Az EU ad a bennszülötteknek segélyt, de a 153 milliárd Ft-ot, közbeszerzés keretében, nyugat-európai cégek nyerik. Ha nem az EU visszavonja a pénzt. Így támogatnak minket!

  7. csaba péter szerint:

    Na most írjátok ide mit vásárol a BKV ?

  8. Bugi szerint:

    Várd ki a végét.

  9. ANDRÁS szerint:

    MAGYAR TROLIBUSZRA PÁLYÁZATOK. CREDO BUSZT SZÉT KELL SZEDNI ÉS ÁT ALAKÍTANI TROLI BUSZRA. VAGY NABI TROLIT VENNI. NE KÜLFÖLDI SZAR TROLIT VEGYETEK. INKÁBB MAGYAR TROLIT.

Itt lehet hozzászólni !