Védőoltással a méhnyakrák ellen!

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat 2011. április 27-29. között méhnyakrák megelőző programot indított – tájékoztatták az érdeklődőket tegnap a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében tartott Szülői Fórumon. A megjelenteket Kanyik Csaba, az Egészségügyi és Szociális Ágazat vezetője köszöntötte, majd Morovik Attila alpolgármester beszámolt a HPV védőoltás megvalósulásának előzményeiről.

Ezután Póta György a házi gyermekorvosok képviseletében rövid szakmai előadást tartott a méhnyakrák megelőzésének fontosságáról.

Az önkormányzat költségvetése 15 millió forintot biztosított az ingyenes HPV védőoltásra. A program keretében az 1998-ban született csepeli lányok 3 adagos oltási sorozatának költségeit az önkormányzat fizeti. Az oltások beadását a helyi általános iskolákban az iskolaorvosok végzik, de lehetőség van a vakcina beadására a Csepeli Egészségügyi Szolgálat központi oltópontjánál is. (Budapest XXI., Áruház tér 8. Tel.: 427-5150.) Azok a csepeli hölgyek, akik elmúltak 13 évesek a felzárkoztató program keretében 50%-os áron vásárolhatják meg a HPV védőoltást.

A jelenlegi vizsgálatok szerint a HPV védőoltás rendkívül biztonságos, valódi szövődményei nincsenek, ami miatt az oltás beadását mérlegelni kellene. A méhnyakrák elleni védőoltás fontosságáról megkérdeztük a kerületi lakosokat is.

1

Kunczné Megyeri Ibolya (könyvelő)

Gondoskodó anyuka vagyok, ezért mindig odafigyelek gyermekem egészségére. A lakcímemre küldött értesítő levélből tájékozódtam arról, hogy a HPV védőoltással megelőzhető a betegség kialakulása. Ezért számomra nem is volt kérdés az oltás beadatása.

3

Tóth Boglárka (tanuló)

Édesanyámmal általában mindent megbeszélek. Ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy létezik egy védőoltás, amely védettséget nyújt a méhnyakrák ellen. Gyermekként úgy gondolom, hogy jobb az elővigyázatosság. Egyáltalán nem félek a pici szúrástól.

dr.pota

Póta György (gyermekorvos)

Nagyon könnyen elkapható a vírus, ezért valódi megelőzést kizárólag a védőoltás nyújthat. Senki nem mondhatja azt, hogy én biztosan nem fogom megkapni a vírust. Úgy gondolom, hogy szerencsésebb dolog megúszni a betegséget, és helyette egy oltással elérni ugyanazt a védettséget. A jelenlegi vizsgálatok szerint a védőoltással tízszeres védettségi szintet lehet elérni a természetes fertőzéshez képest. Rendkívül fontosnak tartom, hogy még azoknak sem késő beoltatni magukat, akik már túl vannak az első szexuális kapcsolatukon.

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Védőoltással a méhnyakrák ellen!” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    Ezúton szeretném megköszönni az Önkorinak és az adófizetőknek, hogy a lányom részesülhet ingyenes oltásban. földhözragadva.

  2. Gordon szerint:

    Ismét egy kifejezetten helyes kezdeményezés.

    Támogatom!

    Azt se felejtsük el, hogy a pénz a Csepel Újság féle közpénzpazarlás beszüntetése miatt áll most rendelkezésre.

    Csak így tovább!

  3. keczán lászlóné szerint:

    Szeretném megkérdezni, hogy hol lehet letölteni az igénylőlapot a HPV oltáshoz???
    Kérem szives segitségüket.

    üdv.Keczánné

Itt lehet hozzászólni !