A miniszterelnök menesztette Horváth Ágnest

Inforadio.hu

Gyurcsány

Billegnek

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök április 30-ai hatállyal felmentette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert – jelentette be a kormányszóvivő. Az SZDSZ számára elfogadhatatlan a döntés, amelyet a kormányfő közleményük szerint egyoldalúan, koalíciós egyeztetés nélkül hozott meg.

A kormányfő április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnest egészségügyi minisztert, mert nyugalomra és új párbeszédre van szükség az ágazatban – jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Hangsúlyozta: az egészségügy átalakítását folytatni kell, a cél az, hogy az emberek jobb szolgáltatást kapjanak és növekedjen a biztonság. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a reformoknak nyugalommal és párbeszéddel kell párosulniuk.

A kormányszóvivő közölte, a miniszterelnök azt kéri a kormánypártoktól, hogy április 30-áig állapodjanak meg az egészségügy átalakításának további tennivalóiról és a menetrendről is. Hozzátette, hogy Horváth Ágnes utódjáról a kormánypártok egyeztetnek majd.

Nyílt konfrontáció a koalíciós pártok között

Az SZDSZ számára elfogadhatatlan Gyurcsány Ferenc miniszterelnök döntése, mellyel egyoldalúan, koalíciós egyeztetés nélkül meneszti a kormányprogramot végrehajtó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert – olvasható a párt közleményében.

Hétfőn az MSZP parlamenti frakciója, valamint az SZDSZ képviselőcsoportja és ügyvivői testülete is ülésezik, de koalíciós egyeztetést csak akkor tartanak, ha azt a liberális párt kezdeményezi.

Fidesz: nincs vége az ámokfutásnak

Nincs vége az ámokfutásnak az egészségügyben Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztésével – mondta az InfoRádiónak Mikola István.

Az országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke kiemelte: a “Molnár Lajos-Horváth Ágnes tandem” rengeteg kárt okozott, ezek helyrehozatala és az egészségügy megfelelő pályára állítása sok munkával jár.

A kormányfő a tárcavezető menesztésével előremenekül, és saját egzisztenciája megőrzése érdekében hoz áldozatokat – kommentálta Mikola István Gyurcsány Ferenc hétfői döntését.

A Fidesz egészségpolitikusa szerint a népegészségügyi adatokra alapozott egészségpolitikát kellene kialakítani, mert az európai gyakorlat is ezt támasztja alá.

Dávid Ibolya: Soha nem látott kormányzati válság

Az MDF elnöke szerint csak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozása oldaná meg a koalíciós válságot. Dávid Ibolya úgy vélte: a 206 koalíciós képviselő felelőssége a miniszterelnök menesztése, és ezzel együtt az ország új pályára állítása.

“Magyarország a margóra került, és ha az agonizálás még két évig tart, akkor ennek az árát Magyarország sínyli meg” – jelentette ki az InfoRádióban Dávid Ibolya, hozzátéve: az MDF nem tud és nem is akar segítséget nyújtani a kabinetnek.

Az MDF elnökének szavai szerint soha nem látott kormányzati válság van Magyarországon, emiatt nincs érdemi kormányzás. Az MSZP-t és az SZDSZ-t a koalíció belső konfliktusa köti le, emiatt nem figyelnek az ország problémáira.

Éger: A szakma nélkül a politika nem lehet eredményes

Érdemi párbeszédet sürget az egészségügyben a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István az InfoRádióban azt mondta: a súlyos belpolitikai feszültséget okozó válsághelyzet a betegellátás biztonságának romlásához vezetett.

A szervezet elnöke kiemelte: Horváth Ágnes menesztésének intenie kell a következő minisztert arra, hogy a szakma nélkül és ellenében nem lehet előrelépést elérni, az orvosok nélkül a politika nem lehet eredményes.

Éger István úgy véli, hogy a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértői munkacsoportja által jegyzett egészségbiztosítási törvényt az Országgyűlés elé kell terjeszteni, mert a jelenlegi jogszabály ellentétes az alkotmánnyal és elveiben sem alkalmas az egészségügy újraszabályozására. A kamara elnöke ismételten az egészségbiztosítási törvény visszavonásának fontosságát hangsúlyozta.

Éger István megnyugtató finanszírozási rendszert sürgetett, és úgy vélte: mielőbb valamennyi érintett számára kompenzálni kell a kieső kórházi napi- és vizitdíjat.

Egy évig sem volt miniszter

Amilyen meglepő gyorsasággal távozott posztjáról Molnár Lajos egészségügyi miniszter, olyan rapid módon került helyére Horváth Ágnes, korábbi szakállamtitkár. Molnár Lajos tavaly április 6-i hatállyal mondott le tisztségéről úgy, hogy előzetesen senkivel sem egyeztetett, hanem időpontot kért Gyurcsány Ferenctől, majd közölte a hírt.

Horváth Ágnest április 18-án jelölte miniszternek az SZDSZ, pár órával később Gyurcsány Ferenc, öt nap múlva, április 23-án pedig az Országgyűlés egészségügyi bizottsága is támogatta a kinevezést, így még aznap kora délután le is tehette az esküt.

Csaknem egy éves munkássága azonban nem volt ilyen zökkenőmentes. Horváth Ágnes ugyanis a szakma, a civil szervezetek és a lakosság elégedetlenségének állandó kereszttüzében dolgozott.

Már a bársonyszékbe kerülése előtt tudta, hogy az egészségügyi intézmények a kórházreform miatt, az orvosok és a lakosság a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése miatt, a gyógyszerészek pedig a patikaliberalizáció miatt konfrontálódtak folyamatosan az egészségügyi kormányzattal.

Az akkor 34 éves, korábban a Misszió Egészségügyi Központ Kht. ügyvezetőjeként dolgozó Horváth Ágnes hiába volt lazább, és nyitottabb elődjénél, hiába próbált egyezkedni a szakmával, hiába ment országos nagyvizitre, hiába dolgoztatta ki az otthonszülés szabályait, és hiába csökkentette több száz gyógyszer árát, mindezek kevésbé voltak előtérben.

Ellenzett programok

Nagy sajtóvisszhangot kapott ugyanakkor Molnár Lajos korábbi miniszter tervének, a több-biztosítós modellnek a továbbvitele, amely ellen az egészségügyi dolgozóktól, a betegszervezeteken át a pedagógusokig, vasutasokig és hentesekig mindenki tiltakozását fejezte ki.

További ellenérzést váltott ki például a vendéglátósokból az éttermi dohányzás tilalmának javaslata, valamint a magánmentősökből a mentés és betegszállítás januári, csöppent sem akadálymentes szétválasztása.

Ellentmondásososságának gyökere az is lehetett, hogy míg az egyik kezével adott, például pénzt az egészségügyi alap többletéből a gyógyítóknak, a másik kezével azonban visszakért.

Kért széfeket, élelmezésjavítást, várólistát a kórházaktól, miközben a fejük fölé emelte a hatóságként működő Egészségbiztosítási Felügyeletet. Nem volt hosszú az út a kormány legnépszerűtlenebb tagja cím elnyeréséig.

Munkásságának mélypontja a március 9-i népszavazás lehetett, amikor is a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj kérdésben a vártnál nagyobb arányban győztek az igenek, több mint hárommillió ember voksolt a térítések eltörlésére, a szakemberek szerint pedig az egészségpolitika irányváltására.

Minisztercserék a Gyurcsány-kormányban

2007. április 4. – Lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter, lemondását Gyurcsány Ferenc kormányfő április 6-i hatállyal elfogadta.

2007. április 23. – Horváth Ágnest, az Egészségügyi Minisztérium addigi államtitkárát nevezték ki egészségügyi miniszternek.

2007. május 7. – Fodor Gábort nevezték ki a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, aki Persányi Miklóst váltotta a minisztérium élén.

2007. június 1. – Takács Albertet nevezték ki igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki Petrétei József utóda lett a tárca élén.

2007. július 1. – A Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltotta Szilvásy Györgyöt, aki azóta tárca nélküli miniszterként irányítja a polgári titkosszolgálatokat. A szociális és munkaügyi miniszter – Kiss Péter helyett – Lamperth Mónika addigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lett. Az ő helyére Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos került, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát. Tárca nélküli miniszter lett Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke, aki a kormányzati igazgatás összehangolásáért felel.

2007. december 5. – Kákosy Csaba lett az új gazdasági és közlekedési miniszter, aki a posztjáról lemondott Kóka Jánost váltotta a minisztérium élén.

2008. február 18. – Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter váltotta Takács Albertet az igazságügyi és rendészeti tárca élén, Draskovics Tibor tárca nélküli miniszteri posztja megszűnt.

Forrás: Inforadio.hu

 

Giró-Szász: Gyurcsány az SZDSZ-szel szembeni elégedetlenség élére állt

A miniszterelnök saját, párton belüli helyzetét próbálja erősíteni az egészségügyi miniszter menesztésével – mondta az InfoRádióban a Századvég Alapítvány igazgatója. Giró-Szász András politikai elemző hozzátette: ha az SZDSZ nem engedi távozni Horváth Ágnest, akkor az a koalíció végét is jelentheti.

Gyurcsány Ferenc az egyetlen eszközhöz nyúlt, amivel még egységet tud teremteni a szocialista táborban, ez pedig az MSZP-n belüli, SZDSZ-szel szembeni elégedetlenség. Ennek állt az élére a kormányfő-pártelnök – mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András politikai elemző Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztése után.

Ha az SZDSZ enged Horváth Ágnes menesztésének kérdésében, az a párt végét is jelentheti, míg ha megmakacsolja magát, az a koalíciónak vethet véget – emelte ki a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Giró-Szász András hangsúlyozta: belső válság van az SZDSZ-ben. Ez is közrejátszik abban, hogy Gyurcsány Ferenc úgy érzi: könnyebben játszhatja el az oszd meg és uralkodj elvét. Az SZDSZ összezárt, de a következő hét sok változást hozhat – tette hozzá.

A politikai elemző szerint az MSZP-nek nem okozna gondot a kisebbségben való kormányzás, hiszen a szocialista frakción kívül öt képviselővel biztosítható a többség, ezt pedig az SZDSZ vagy az MDF soraiból is meg lehetne oldani.

Egy személy elmozdítása nem okoz érdemi változást. Alapvetően a kormányzati politikában és döntéshozatalban, annak előrelátásában, víziójában és következetességében kell változásnak történnie ahhoz, hogy megvalósuljon a konszenzuális politizálás – emelte ki a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az elmúlt négy év alapján azonban erre nincs sok esély.

Forrás: Inforadio.hu

Török Gábor: ennek a koalíciónak vége

A Vision Consulting igazgatója szerint a jelenlegi koalíció végét jelenti, ha a szabad demokraták visszahívják minisztereiket a kormányból. Török Gábor ugyanakkor arra is rámutatott: az SZDSZ lehetőséget adott a szocialistáknak egy újabb, más feltételekkel megkötendő együttműködésre.

Ha az SZDSZ ügyvivői testülete végrehajtja a párt parlamenti frakciójának kérését a miniszterek visszahívásáról, akkor ebben a formájában vége a kormányzati koalíciónak – mondta az InfoRádióban Török Gábor.

A politikai elemző ugyanakkor rámutatott: azzal, hogy a szabad demokraták várhatóan április 30-ai határidőt szabnak minisztereiknek, lehetőséget adnak egy újabb egyeztetésre.

Mint mondta, a miniszterelnök szombati éles szavai után a labda a szabad demokraták térfelén pattogott, és ők a lehető legkeményebben rúgták azt vissza, azt üzenve: a koalíció ebben a formájában nem működhet tovább – mondta Török Gábor.

Forrás: Inforadio.hu

 

 

2 hozzászólás “A miniszterelnök menesztette Horváth Ágnest” bejegyzésre

  1. LB szerint:

    Gyurcsány hivatalosan is kirúgta Horváthot: http://index.hu/politika/belfold/hrvthgns2659/

    Épp ideje volt! Remélem, hamarosan követi is őt!

  2. miska72 szerint:

    Kirugták a tésztalábú kúrvát! Táncolj feri! Búcsú buli! Úgy szaladgált, mint egy mérgezett egér! Jó bohóc lenne belőle! Nem kicsit! Nagyon!

Itt lehet hozzászólni !