“Hadüzenet” – az SZDSZ kilép a koalícióból

Hírszerző

Díszes kompánia

Reformblabla team: Gyurcsány simán rájuk vert mindent

Az SZDSZ-frakció arra kéri az ügyvivői testületet, hogy hétfő esti ülésén döntsön a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszahívásáról április 30-i hatállyal – jelentette be Kóka János pártelnök a frakcióülés után. A szombati Gyurcsány-beszéd után összezártak a szabad demokraták: a “kókisták” és “fodoristák” nem tudtak olyan opciót elképzelni, ami mellett érdemes lett volna benn maradni egy olyan koalícióban, amely lemond a további reformokról.

Kilenc óra óta tanácskoztak a szabad demokraták a szombat óta fennálló új helyzetről. A kormánytagok visszahívásáról szóló döntést az indolkolhatta, hogy értelmezésük szerint Gyurcsány az MSZP-pártértekezleten döntött: saját pozícióját választotta, nem pedig az elementárisan szükséges társadalmi átalakításokat.

Az MSZP pártértekezletén közölte ugyanis a miniszterelnök az ujjongó szocialistákkal: arra törekszik, hogy az MSZP olyan kezdeményezést tegyen, amely az átalakításhoz az ország számára is elfogadható megoldást ad. “Ezért első lépésben javasolom az SZDSZ-nek, hogy ehhez jelöljünk közösen egy új egészségügyi minisztert.” Gyurcsány azt kérte az SZDSZ-től, hogy “megértéssel és elfogadással” viszonyuljon a kéréshez.

A szabad demokraták nem viszonyultak “megértéssel és elfogadással”. Gyurcsány ugyanis egyfajta közös megegyezést kommunikált a váltásról, holott annyi történt, hogy a pártértekezlet előtt röviden felhívta Kóka János pártelnököt, a titkára pedig hétfő reggelre raportra hívta Horváth Ágnest. Ez meg is történt. Az egészségügyi miniszter ma reggel úgy távozott a megalázó megbeszélés helyszínéről, a miniszterelnöki dolgozószobából, hogy a kint várakozó újságírókkal ne kelljen találkoznia.

“Fel sem merült”

Gyurcsány bejelentése döbbenetet váltott ki a szabad demokraták körében, valószínűleg ezzel magyarázható az ügy kezdeti zavaros kezelése. Elsőként Horn Gábor, a népszavazás eredményét Gyurcsány számára plasztikusan értelmező koalíciós államtitkár közölte: “először lássuk a programokat, mert az SZDSZ azok alapján dönti el, hogy részt tud-e venni a további közös munkában.” Hozzátette: Horváth Ágnes kiválóan végzi a munkáját, de “a reform a programokról, nem pedig a személyekről szól”.

Két órával később azonban az MTI kiadta a párt rövid “hivatalos” közleményét, amely szerint “a miniszterelnök egyoldalúan, egyeztetés nélkül bejelentette, hogy nem kíván Horváth Ágnessel együtt dolgozni. (…) A miniszterelnöki javaslat az SZDSZ számára nem fogadható el. Hétfő estére Kóka János összehívta a frakció és ÜT tagokat a helyzet értékelésére.”

Hornhoz hasonló “kiváró” szellemben nyilatkozott az ügyről Fodor Gábor, aki Székesfehérváron közölte: “fel sem merült (…), hogy bármi módon felbomlana a koalíció. (…) Nekünk van egy programunk, amelyre szerződött a kormány, s azt végig fogjuk csinálni. Az más kérdés, hogy közben bölcsen ezt korrigálni kell, hiszen például a népakarat most egy népszavazáson kifejeződött, s azt tudomásul kell venni.”

Információink szerint azonban az SZDSZ nem hajlandó piacellenes vagy magántőke nélküli egészségbiztosítási “reformokra”. Vezető szabad demokraták lapunknak is “hadüzenetként” értelmezték Horváth Ágnes menesztését, nem pedig “a reform érdekében hozott áldozatként” (Daróczi Dávid kormányszóvivő), hiszen úgy látják: Gyurcsány saját, párton belüli pozíciójának megmentése mellett, a reformellenes szocialisták támogatása mellett, tehát a reformok leállítása mellett döntött.

Nincs különalku

“Ha Gyurcsány a ‘reformblablát’ és a ‘reformgőgöt’ ostorozza, akkor illene önkritikusan elismernie, hogy ezt elsősorban ő nyomatta” – mondta kérdésünkre egy neve elhallgatását kérő vezető szabad demokrata, aki arra is emlékeztetett, hogy a most felelőssé tett Horváth Ágnessel (előtte Molnár Lajossal) és szocialista eü-szakpolitikusokkal együtt Gyurcsány is ott ült majdnem minden pénteken az éppen őáltala létrehozott egészségügyi egyeztetésen.

“Nem értjük, miről beszél, hiszen ő találta ki a vizitdíjat, és éppen a szocik fúrták meg, hogy legyen előbb biztosítási reform” – mondta forrásunk, aki egyre inkább úgy látja: “nem látunk más opciót, ha nincs reform, Gyurcsány nem tud nekünk olyat ajánlani, ami miatt benn maradnánk.”

“Két álláspont van a szabad demokratáknál” – mondta a döntés előtt kérdésünkre egy másik liberális. “A frakció túlnyomó többsége szerint most ki kell szállni, a kisebbség szerint maradjon a koalíció, de Gyurcsánynak mennie kell.” A kisebbséghez sorolták a párton belül Fodort, Gulyás József OT-elnököt és Böhm Andrást, de még Gulyás is úgy nyilatkozott a hétvégén az MR1-Kossuth Rádiónak: az SZDSZ nem gondolkodik azon, hogy kilépjen a koalícióból, de előállítható ilyen helyzet.

Forrásaink határozottan cáfolták azt a baloldali körökben keringő hírt, hogy Fodor megegyezett volna Gyurcsánnyal valamiféle tárcacserében, de még ha így is lett volna, az idő túllépett ezen: Fodor nyilván nem marad szabad demokrata miniszter egy kisebbségi szocialista kormányban. “Egy dolgot elért Gyurcsány ezzel a beszéddel: egy csapásra egységbe kovácsolta az SZDSZ-t” – értékelte a helyzetet még a döntés előtt egy csalódott liberális, emlékeztetve arra, hogy lényegében az MSZP lépett ki a koaílcióból, nem ők.

Távoznak vagy buknak?

“Nem mindegy, hogy méltósággal távozik vagy bukik a kormány. Az MSZP-ben azonban abban bíznak, hogy megnyerhetik a 2010-es választásokat, és ez megbénítja őket” – értékelte a helyzetet szombat délután, a Beszélő folyóirat beszélgetésén Ónody Tamás, az egészségügyi minisztérium SZDSZ-es tanácsadója, aki arról beszélt: éppen most kellene nagyobb sebességbe kapcsolni, de nem a várható támogatásért, hanem az országért.

Ugyanezen a rendezvényen Bauer Tamás, a pártból nemrég kilépett közgazdász arról beszélt: a koalíció politikai csődbe lavírozta magát. “Az MSZP két éve nem akarja ezt a politikát, most azt mondja, hagyjuk abba. Az SZDSZ pedig annyira meggyengült, hogy szinte mindegy is, mit akar. Nemcsak Gyurcsány, de az egész koalíció hitelét vesztette. Ha most abbahagyják a reformokat, az óriási felelőtlenség lenne, amibe Magyarország tönkremegy.”

Forrás: Hírszerző

5 hozzászólás ““Hadüzenet” – az SZDSZ kilép a koalícióból” bejegyzésre

  1. Csepeli Galvániszap szerint:

    Milyen romantikus, amikor valaki azokra ken minden felelősséget, akiknek a hatalmát köszönheti…

  2. sanya szerint:

    a legjobb lenne, ha időközi választásokra kerülne sor.

  3. Kovács Ernő szerint:

    Ti mit csináltatok a kisgazdákkal? Csepeli Galvániszap:

  4. Andrew Toth szerint:

    Torgyán az MSZP ügynöke volt, aki egy kis juttatásért a nők szervezetén keresztül szétverte a saját pártját még nyugdíj előtt. – szerintem.

  5. che-pel szerint:

    MSZP!

    Buktok, de áldozatotok nem lesz hiábavaló! Kegyelettel emlékezünk majd rátok! 🙂 Ez a köcsög SZDSZ-es banda végre eltűnik már! Amióta léteznek, csak rombolnak, pusztítanak! Idegenek igényei szerint alakítva az oktatást, az egészségügyet. Igen tevékeny (és kártékony) részt vállaltak az ország tönkretételében.

Itt lehet hozzászólni !