Vandálok az éjszakában: saját magát buktatta le az egyik villamosrongáló

Hírszerző.hu

Csak a szerencsén múlt, hogy senki nem sérült meg múlt csütörtökön, amikor egy graffitis banda kisiklatott egy villamost Budapesten. A sérült villamost ugyanezek a vandálok a baleset után tovább rongálták, egyikük egy internetes fórumon elismerte, hogy részt vett a balhéban, de a szerelvény kisiklatását másra kente. A rendőrség közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt nyomoz az ügyben.

Március 20-án, múlt csütörtökön este 9 óra után egy köteg újságpapírral kisiklatták az 56-os villamos egyik szerelvényét, amely keresztbefordult a Fehérvári úton, a Bocskai úti megálló után. A jármű szállított ugyan utasokat, de szerencsére senki sem sérült meg. A már kiürült, megsérült szerelvényt aztán önmagukat graffitisnek nevező huligánok szétbarmolták.

A kisiklást követően a villamos 36 métert csúszott előre, és hatot oldalra, ez körülbelül tízszer akkora mértékű baleset, mint amikor valamilyen műszaki hiba miatt egy villamos leugrik a sínről.

A BKV ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést a XI. kerületi rendőrkapitányságon – közölte lapunkkal a közlekedési vállalat sajtóirodája. Amint arról a Független Hírügynökség kedden beszámolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztálya a rendelkezésre álló információk alapján a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt nyomozást indított; ez három év szabadságvesztéssel is büntethető.

“Faszse gondolta volna”

Kiricsi Karola, a BKV Zrt. szóvivője a Hírszerzőnek elmondta: a társaságot hárommillió forintos kár érte; megsérült a villamos csatlása, a két összekapcsolt jármű különvált, károk keletkeztek a villamos áramszedőjében és a forgóvázban is. Megsérült a felsővezeték, és külön költséget jelentett a pótlás megoldása is. A sérült villamos azóta sem állt vissza a forgalomba.

Az esetre a bkvfigyelo.blog.hu fórumozói hívták fel a figyelmet, akik egy másik, graffitis fórumon rátaláltak egy hozzászólóra, aki gyakorlatilag elismeri, ott volt, amikor a szerelvényt kisiklatták, majd részt vett a sérült villamos további rongálásában. A fórumozók által beazonosított vandál maga is elismeri, hogy amit tettek, annak semmi köze a graffitihez, ez egyszerű rongálás volt, bár azt láthatóan nem fogta fel, mi is a baj ezzel.

Az illető azt írta a fórumon: “a faszse gondolta volna h kisiklik.. deha már igy alakult mértne irnánk szét” (az idézet természetesen szöveghű), ám később már a BKV-figyelőnek azt írta, a villamost nem ő siklatta ki, hanem 15-20 fős társaságának egyik tagja. Mellékszál, hogy a villamos tönkretételét beismerő idiótát az említett graffitis fórumon nem túl cizellált, de annál találóbb szavakkal saját társai is kiosztották.

Úgy tudjuk, ugyanez a banda már a 4-6-os vonalán is randalírozott, megrongálva a vonalon közlekedő Combinókat. A BKV azt kéri az utasoktól, hogy ha bárki ilyesmit észlel, értesítse a rendőrséget vagy hívja a BKV ügyfélszolgálatát. Kiricsi Karola ezt a mostani eset után különösen hangsúlyozta, figyelembe véve, hogy a villamos kisiklatása már emberéleteket is veszélyeztetett.

Ami mozdítható

Egy másik videón jól látható, amint néhány nagyvárosi vandál egy éjszaka közlekedő 14-es villamosnak esik neki. Egyikük sárga festékkel a villamos szinte minden ablakát összefirkálja, társa a villamos belső szekrényét betörve a tűzoltókészüléket szedi ki a helyéről, harmadik társuk pedig az egészet videóra veszi – mindezt néhány közönyös vagy épp megrettent utas szeme láttára. Ugyanezen a felvételen látható, hogy egy busz is a vandalizmus áldozatává válik.

A BKV évente mintegy 100-120 millió forintot kénytelen a vandálok okozta károk helyreállítására költeni. A BKV járművein és megállóiban lényegében semmi sincs biztonságban: összefirkálják vagy összetörik a járműveket, a megállófülkéket, a menetrend-táblákat, vagy épp – mint a közelmúltban többször is történt – a rézkábeleket lopják el.

Két éve nyáron ugyancsak graffitisek hárommillió forintos kárt tettek öt, akkor még csak próbafutást végző vadonatúj Combino villamosban. A villamosokat maróanyaggal öntötték le, illetve összekarcolták az ablakokat és a fényezést. A BRFK külön nyomozócsoportot hozott létre az ügy felderítésére, a főpolgármester pedig egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel. A tettesek egy részét nem sokkal később sikerült elfogni.

Forrás: Hírszerző.hu

4 hozzászólás “Vandálok az éjszakában: saját magát buktatta le az egyik villamosrongáló” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Inkább nem írom le, hogy mit csinálnék velük! Mindenkinek a fantáziájára bízom!

  2. Bubus szerint:

    Tiszta szerencse, hogy senki sem sérült meg. És még volt pofájuk odamenni és firkálni!

  3. Andrew Toth szerint:

    Még a megállókban lévő szemeteseket is föl szokták gyújtani és nagyon szépen nézik, amint az elolvad…

  4. miska72 szerint:

    Olcsó játék hülyegyerekeknek! Hát, én se kitüntetést adnék nekik!

Itt lehet hozzászólni !