Jön a LIDL Csepelre?

Csepel.info

Ide jönnének

Ide jönnének

A Csepel.info a környékbeli boltosoktól úgy értesült, hogy a LIDL üzletet kíván nyitni Csepelen a II. Rákóczi Ferenc, Akácfa, Nap, Erdősor utca által határolt területen. Az üzletlánc többek között rendkívül olcsó árairól és agresszív terjeszkedési üzletpolitikájáról híres.

Összesen mintegy félezer Lidl, Plus, Penny Market és Profi diszkontüzletet találni országszerte, nem is számítva a szintén diszkontosan nyomott árakkal versenyző hipermarketeket. A Gyurcsány-csomag fogyasztást visszafogó hatása is elérte az élelmiszerpiacot. A kilátásokat beárnyékolja az általános, uniós élelmiszer-drágulási hullám is, amelyet tetéz a gabona, a kenyér, a tej és baromfihús tavalyi aszály okozta hazai árrobbanása. Igaz, Tóth Péter, a Lidl Magyarország ügyvezetője szerint éppen ez kedvez a diszkontoknak.

A fogyasztók egyre nyitottabbak az olcsó import iránt: 2007 végére 76-77 százalékra apadt a magyar eredetű élelmiszerek részaránya az élelmiszer-kiskereskedelemben, pedig két éve még 90-93 százalékos volt ez a ráta. Becslések szerint a diszkontok részesedése a kiskereskedelmi forgalomban az idén tovább nőhet, megközelítve a 20 százalékot – írta a diszkontáruházakról januárban a FigyelőNet.

Hoz is, visz is

Hagyományosan kevés a helyi beszállítója a piacra lépéskor a kemény diszkontoknak. Főként a frissáruk – tehát a kenyér, péksütemény, egyes zöldségek – szállításában csíphetnek el a belföldi cégek hosszabb távra szóló üzleti lehetőségeket. Nem általános, de vannak olyan magyar beszállítók is, amelyek a diszkontlánc helyi leányvállalatával kialakított kapcsolatokon keresztül határon túli megrendelésekhez is jutnak, mint például a Lidlnek rágcsálnivalókat szállító Mogyi Kft. A kemény diszkontok ugyanakkor ritka kivétellel kizárólagosságot várnak el a kis beszállítóktól, vagyis más kereskedőcéggel nem köthetnek üzletet. Ez pedig – különösen, ha a gyártó erős saját tulajdonú márkája helyett csak a megrendelő úgynevezett kereskedelmi márkatermékeit állítja elő bérmunkában – teljes kiszolgáltatottsággal jár – hangsúlyozza a FigyelőNet.

Cégtörténet

A Lidlt 1930-as években alapította a Schwarz család, amit úgy hívtak, hogy Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgrosshandlung. Az 1970-es években épült az 1. olyan Lidl amit ma ismerünk. A Lidl nem egy rövidítés, az első része veztéknév, Ludwig Lidl-é aki egy fizetett tanár. 1930-ban Josef Schwarz Lidl parnere lett és így létrehozták a Südfrüchte Grosshandel Lidl & Co.t,ami egy gyömölcskereskedésnek indult,de egy fejlett érelmiszerbolt(ok) al ért véget.1977-ben Josef Scwarz fia Dieter Schwarz megalapított a Lidl&Schwarz-ot amit ma is ismerünk.Az első Lidl diszkontáruház 1973-ban nyílt meg, az Aldi mintájára.Schwarz 1977-ben megvette a Lidl nevet Ludwigtől – számol be az üzletránc történetéről a Wikipédia.

A TESCO orrában

Csepelen a II. Rákóczi Ferenc, Akácfa, Nap, Erdősor utca által határolt területen kíván üzletet nyitni a Lidl – értesült a Csepel.info. Információink szerint a cég egyelőre az ingatlanok felvásárlásánál, illetve az ingatlanvétel előkészületeinél tart. A környékbeli boltosok most attól tartanak: hiába sikerült túlélni a nem sokkal korábban megjelent TESCO okozta forgalomkiesést, a rendkívül alacsony árak miatt hamarosan végleg lehúzhatják a rolót.

Csepel.info

8 hozzászólás “Jön a LIDL Csepelre?” bejegyzésre

  1. Levente szerint:

    Hajrá kínai fokhagyma!!!

  2. galvániszap szerint:

    én úgy hallottam nem csepelre, hanem a Határ út IX. kerületi oldalára települ… a

  3. Földhözragadva szerint:

    Az már kész…

  4. Spanci szerint:

    Hasonló pánikhangulat volt a Auchan és a Tesco nyitása előtt is. Ismerős boltosok elmondása szerint mindkettő nyitása után 10-15%-os visszaesés volt tapasztalható a napi forgalomban, ami 4-5 nap után visszaállt az azt megelőző szintre. Ugyanis az Auchan messze van, a Tesco pedig a minőség terén nyújt “maradandót”. (bocs romlandót :)) És a legjobb példa. Dunaharasztin a Lidl szájában mind a mai napig jól működik a Piramis üzletház.

  5. Ice szerint:

    Újra kérdezem,az ígérgetett(10 éve) diszkont a Toboz utcában mikor épül fel???

  6. Chita szerint:

    reméljük soha…
    Településünknek kezd eltűnni az arca. Mondjuk ki: pofátlan. Csupán saját képükre formálódik… Az alma nem esik messze a fájától.
    Érdemes tanulmányozni a (eredeti) dokumentumokat, hogy miért is jött létre egy-egy településrészünk. Születésük óta történtek változások, de a legdrasztikusabbak 1990 után jöttek… Élvezük őket 🙂

  7. Bocsássatok meg, én örülök ennek – évekig Németországban, Passauban éltem, csak Lidl-ben vásároltam, én nagyon várom, meg az ALDI-t is, meg az NP-t (Niedrige Preis-kedvező árak magyarul) is. Ezek hoznák a legtöbb pénzt, az óriás hipermarketeket meg le kellene bontani, vagy valami közhasznú célú dologgá átalakítani!

    Fúúú….ugyan kicsit kiesik az én lakókörzetemből, de ha megépül, első vásárlója leszek! Nagyon jóminőségű árujuk van-most ezt tényleg minden elfogultság nélkül mondom! Finom édességek, gyümölcsök, felvágottak, tejtermékek, rendkívül kedvező áron! Ez nem TESO (Tesco), vagy OCSKA (Auchan) ez LIDL

  8. […] Csepel.info 2008. március 17-én írt először arról, hogy információink szerint a II. Rákóczi Ferenc, Akácfa, Nap, Erdősor utca által […]

Itt lehet hozzászólni !