Gáz van: még az MSZP-tagság is igennel szavazott

Megvan a megoldás: az SZDSZ lesz a bűnös

Origo.hu

A Bukás c. filmátirat is folytatódott, most a kormányzati negyeddel

Akad olyan az MSZP-ben, akit Medgyessy Péter utolsó napjaira emlékeztet a hangulat, de senki nem tartja reális lehetőségnek és elkerülhetetlennek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását. Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó szocialisták egy része az SZDSZ-re haragszik, míg mások arra emlékeztetnek, nincs más lehetőség, a miniszterelnöknek újra meg kell erősödnie.

“A vereségre fel voltunk készülve” – mondta az [origo]-nak az MSZP egyik vidéki középvezetője, aki szerint a magas részvétel és az igenek elsöprő aránya okozott sokkot. “Még párttagjaink is igennel szavaztak” – érzékeltette, hogy a baloldaliak átpártolása jelenti az igazán nagy vereséget az MSZP számára. Az [origo] forrása szerint a népszavazás után a tagság azon tanakodott: “hogyan lehetséges, hogy ennyire utálnak minket?”

A szocialista tagság több forrásunk szerint elsősorban nem Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre, hanem a koalíciós partnerre haragszik. “Az SZDSZ-re megy az össztűz, hogy ők vittek bele bennünket ebbe a baromságba” – mondta egyikük, aki szerint a helyzetet csak rontotta Horn Gábor vasárnap esti elszólása. MSZP-s forrásaink közül többen azt mondták, Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek távoznia kellene a kormányból.

Egy másik, a párt felső vezetéséhez tartozó forrásunk is úgy vélte, nagyon nyomott a hangulat, leginkább 2004-re, Medgyessy Péter utolsó napjaira emlékeztet. “A tagság akkor is egy SZDSZ-es miniszter leváltását követelte, aztán mi lett belőle” – mondta forrásunk, de azonnal hozzátette, hogy Gyurcsány nem Medgyessy, és jelenleg nem is látszik senki, aki élére állhatna az elégedetlenkedőknek.

Mások szerint a szocialisták SZDSZ elleni dühe nem új keletű, szinte már hagyomány a pártban mindenért a szabad demokratákat hibáztatni, de attól még koalíciós kormányzás van. “Hattal több mandátumot kellett volna szerezni” – emlékeztetett a párt egyik megyei vezetője, hogy a koalíciós kényszer nagy úr. Ráadásul – mondta – a most kárhoztatott intézkedéseket (a vizitdíjtól az egészségbiztosítási törvényig) ugyan azok a szocialisták szavazták meg, akik most morgolódnak ellene.

Horváth kiutálása a kabinetből nem is lenne egyszerű, hiszen vagy meg kellene alkudni az SZDSZ-szel, esetleg elcserélni az egészségügyi tárcát az oktatásira, vagy fel kellene készülni a kisebbségi kormányzásra. Az előbbi azért nehéz, mert Hiller István kultuszminiszter egyben az MSZP alelnöke is, az utóbbira pedig még nem volt példa Magyarországon. A harmadik lehetőség Gyurcsány lecserélése lenne, de ez jelenleg egyetlen forrásunk szerint sem realitás.

A miniszterelnök már 2006-ban, a kormányalakításnál magához kötötte a párt több fontos vezetőjét (Szekeres Imre, Kiss Péter, Lamperth Mónika) azzal, hogy miniszteri széket adott nekik. Így tehát nem tehetik meg, hogy pártvezetőként szembe mennek a kormányfővel, miközben ők maguk is részesei a kabinetnek, ők is aktívan alakították annak politikáját az elmúlt másfél évben.

Vannak ugyan olyan hangok a pártban, amelyek szerint Gyurcsány a felelős az MSZP mélyrepüléséért, főleg miután Gyurcsány több fórumon, így a hétfői parlamenti beszédében is felvetette a szocialisták felelősségét. Vidéki MSZP-vezetők azonban azt mondták, ha lenne bármilyen szervezkedés, akkor az már látszana: “összesúgnának páran a kocsmaasztaloknál”, de jelenleg ilyesminek nyoma sincs.

Ha lennének szervezkedők, jogi lehetőségük akkor is csak jövő februárban lenne, hogy új pártelnököt válasszanak, és megingassák Gyurcsány kormányfői pozícióját. A március 29-re összehívott pártértekezlet ugyanis csak informális találkozó. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott: gőzkieresztő kibeszélő show, amelynek nincs mandátuma döntéseket hozni. A még a népszavazás előtt kezdeményezett pártszavazás ugyan arra hivatott, hogy megerősítse, a tagság a pártelnök mögött áll, de többek szerint “baromság” az egész, hiszen nincs ember, aki nemmel szavazna (a kérdéseket lásd keretes írásunkban).

“Nincs más választás, Ferinek meg kell erősödnie” – mondta a párt felső vezetésének egyik, saját bevallása szerint Gyurcsánnyal szimpatizáló tagja. Úgy vélte, egyfajta ütemváltásra van szükség, megújult politikára, aminek a csírái már a népszavazás előtt megjelentek. A vereség azonban megbénította a tagságot és a parlamenti képviselőket is. Egyikük szerint a szocialisták csüggedtté és passzívvá váltak, nem szívesen állnak bele semmilyen kampányba, csak ki akarják húzni valahogy 2010-ig.

Forrás: Origo.hu

Egy hozzászólás “Gáz van: még az MSZP-tagság is igennel szavazott” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    a folytatás is nagyon nagy.

Itt lehet hozzászólni !