Leisztingerék hálójába kerül a BKV telepe

Magyar Hírlap

Jó helyen van

 Jó helyen van

Leisztinger Tamás szocialista kötődésű milliárdos befektetőhöz is elérnek a BKV Fehér úti járműjavító telepe eladásának szálai. A hét és fél hektáros terület egy tavaly alakított ingatlancéghez kerülhet. A céget és tulajdonosát nem lehet elérni, a BKV-t pedig nem foglalkoztatja, mi lesz a teleppel.

Tulajdonjog-bejegyzési kérelmet nyújtott be egy ingatlancég a BKV Fehér úti járműjavító telepére. A Budapesti I. számú Körzeti Földhivatal január 10-én széljegyen rögzítette a Prófécia Ingatlanforgalmazó Kft. kérelmét a 39206/22 helyrajzi számú ingatlanra. A tulajdoni lap szerinti 7,5933 hektáros üzem a kérelem idején a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. tulajdonában volt. A járműjavítóhoz 1997 decemberében került a terület, amikor a BKV apportálta a fővárosi önkormányzat által 1991-ben rábízott ingatlant. A Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft.-t még 1997-ben alapította a BKV Rt., mégpedig a korábban több helyen működtetett vasúti járműjavító kapacitások összevonásával. A Fehér úti telepen elsősorban villamosok, HÉV- és metrójárművek fődarabjainak, alkatrészeinek javításával, gyártásával foglalkoznak, és vasúti kitérők építését is vállalják.

“A 76 ezer négyzetméteres telephely 3800 méter hosszú belső vágányhálózattal rendelkezik, közúton és vasúton egyaránt jól megközelíthető. Itt található a fővárosban az egyetlen, a Közlekedési Főfelügyelet által engedélyezett, fékpróbákra is alkalmas, nyolcszáz méter hosszú vasúti próbapálya” – áll a cég honlapján. A Kincsem Parkkal határos területen egy hatalmas, tizenkét vágányos javítócsarnok, két hozzá tartozó tolópad, több raktár is található. Másik szomszédja a BKV metrójárműtelepe.

A hárommillió forinttal létesített Prófécia Ingatlanforgalmazó Kft. a szakma fiatal szereplője, alapító okirata 2007 áprilisában kelt, a cégbíróság június 28-án jegyezte be. A társaság székhelye – miként a Fehér úti telep is – Kőbányán van, a Sörgyár utca 79–81. szám alatt. A vörös téglás, külső folyosós társasházban megjelölt hely egy garzonlakás. Ottjártunkkor sem a lépcsőházban, sem a bejárati ajtón nem találtunk a cég működésére utaló jeleket. A kft. egyszemélyes tulajdonosa, Ruzsa Beatrix sem lakik ott, a tudakozó sem hozzá, sem a Próféciához nem ismer telefonszámot. Az ajtót nyitó fiatal hölgy annyit mondott, tudomása van a Próféciának a lakásba szóló bejegyzéséről. Elérhetőségünket meghagytuk, ő pedig megígérte, hogy értesíti a tulajdonost érdeklődésünkről. A jogi végzettségű Ruzsa Beatrix lapzártáig nem hívta munkatársunkat.

Annyi tudható róla, hogy a múlt év tavasza meghatározó jelentőségű volt az életében. Két héttel a Prófécia alapítása előtt, 2007. március 29-én a Centrál Mosodák Zrt. új tulajdonosa a Duke Warren LLC képviselője lett. Az Egyesült Államok adóparadicsomában, a delaware-i Wilmingtonban bejegyzett társaság ekkor lett a Centrál Mosodák egyedüli részvényese. Az egykori Magyar Néphadsereg gőzmosodája, 1974-től textiltisztító és -javító üzeme 1992-ben alakult részvénytársasággá, tíz évvel később az ÁPV Rt. hozzálátott a privatizálásához. 2003-ban a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt. százszázalékos tulajdonába került. A szocialista kötődéséről ismert milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás közvetett tulajdonában lévő Arago Befektetési Holding Rt. 2004 októberében szerezte meg a Forrás részvényeinek döntő hányadát, az év végére a pakett 88 százalékát birtokolta. A Forrás a tulajdonosváltás után szűk két évig birtokolta a mosodákat, 2006 júniusában az ugyancsak Arago-érdekeltségű KNB-Fuente Ingatlanforgalmazó és Tanácsadó Kft.-nek adta át a teljes üzletrészt. Nem telt bele egy év, feltűnt a Delaware állami offshore cég, és átvette a mosodákat Ruzsa Beatrix képviseletében, aki a felügyelőbizottságba is bekerült szeptemberben.

A KNB köztudottan szereti a viszonylag rövid határidős befektetéseket. 2005 szeptemberében a Ferihegyi repülőtér mellett csaknem száz hektárral rendelkező cégekből vásárolt be kétmilliárd forintért, majd egy évvel később jelentős haszonnal értékesítette őket. Leisztinger Tamás, az Arago elnöke a szocialista vezetésű XI. kerületi Lágymányosi-öböl telkeinek megvásárlásakor is hasonlóképpen fektetett be. A kincstártól megszerzett és az önkormányzat által apportált ingatlanokat birtokló kft.-t egy portugál befektetőnek értékesítette. A kerületieknek ígért vízi vidámparkból és gyaloghídból semmi sem valósult meg, helyette irodák és lakások épülnek.

A BKV Fehér úti járműjavító telepére aspiráló, hárommillió forintos törzstőkéjű Prófécia Kft. tulajdonosának a Centrál Mosodák Zrt. jóval nagyobb kihívás lehet. A CM mérleg szerinti eredménye 2006-ban 1,7 milliárd forint volt, 276 munkavállalót foglalkoztatott, a budapestin kívül Gyöngyösön, Kalocsán, Marcaliban és Zalaegerszegen működtet üzemeket. A CM-nek nemcsak a textiltisztításban van érdekeltsége, 2005-ben 280 millió forintért 49,9 százalékos részesedést vásárolt a Ganz Port Beruházó Kereskedelmi és Szállítmányozási Rt.-ben, amely koncessziót szerzett a rijekai kikötő fejlesztésére.

Ruzsa Beatrix elérhetetlensége miatt nem tudjuk, milyen szándékok vezérelték az ingatlanvásárláskor, és kik támogatták. Az viszont biztos, hogy Leisztinger Tamás köztudottan jó viszonyban van a BKV felügyeletét ellátó Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettessel. Leisztinger élettársa Tüttő Kata fővárosi képviselő, a pénzügyi és közbeszerzési bizottság elnöke, a Hagyóval szoros kapcsolatban álló Fiatal Baloldal korábbi alelnöke.

Székely András, a VJSZ igazgatója kizártnak tartja, hogy mind a 76 ezer négyzetmétert eladták volna a Próféciának. Azt mondta, csupán ötezer négyzetméterről van szó, amelyet eddig nem hasznosítottak. Arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy a Prófécia által kezdeményezett földhivatali széljegy miért vonatkozik a VJSZ teljes területére. Az értékesítés körülményeiről sem tudott beszámolni, mivel azt a BKV intézte. A BKV hivatalos válaszából megtudtuk: “A szerződést a kft. ügyvezető igazgatója írta alá.” Az 5372 négyzetméteres ipari területet a VJSZ alapítói határozata alapján értékesítették. “Az elért árbevétel 99 millió forint volt, a vevő gazdasági társaság volt” – derül ki a BKV sajtóirodájának közleményéből.

“A VJSZ-terület értékesítését a BKV felügyelőbizottsága nem látta, nem tárgyalta” – tudtuk meg Vitézy Dávidtól, a testület tagjától.

Ami az ügy egyik kulcsfiguráját, Székelyt illeti, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesé való kinevezése után térhetett vissza a VJSZ élére. A napokban lemondott Antal Attila vezérigazgatót a BKV vezetőjének Hagyó ajánlotta, aki ismét igényt tartott az Aba Botond vezérigazgató által menesztett szakember munkájára. Székelynek 2005-ben azért kellett távoznia, mert fény derült egy százmilliós szabálytalanságra. A VJSZ alig több mint kétmillió forintért adott túl egy százmillió forint értékű raktárkészleten. A belső ellenőrzési főosztály adócsalást állapított meg, de a BKV nem tett feljelentést, Székely viszont harmincmillió forint végkielégítéssel távozott.

A Fehér út 1/B ideális helyszín egy ingatlanfejlesztéshez: az Örs vezér téri metró-, HÉV- és autóbusz-végállomás tőszomszédságában található. Alkalmas lehet parkolóház építésére, a környéken kevés a parkolóhely. A telek előnyére válik a vele határos vásárcsarnok és a néhány lépésnyire található bevásárlóközpont, iroda- és lakóépületnek is kellemes helyszín lehet, bár előbb át kell minősíteni.

A Prófécia Kft.-nek mindazonáltal egy ideig még várnia kell, hogy birtokon belülre kerüljön, mert a terület körül évek óta húzódó határrendezési vita zajlik. Az akadály a Cédrus A–2000 Autójavító Közkereti Társaság, amely megfellebbezte a földhivatal egyik 2006-os határozatát. A Kheireddine Abbas Antal libanoni-magyar állampolgár érdekeltségében lévő cég autójavítót üzemeltetett. Ezt később bezárta, mert kiváló ötlete támadt: 2000-ben, a Próféciát megelőzve, a BKV-tól vásárolt egy tízezer négyzetméteres telket, és felhúzta rajta a Cédrus Vásárcsarnokot. Abban januárban tízmillió forintért kínáltak egy 18 négyzetméteres üzlethelyiséget.

Forrás: Magyar Hírlap

Itt lehet hozzászólni !