Olimpiai bajnok volt a Jedlik vendége

Csepel.hu

Kósz Zoltán, a 2000-es sydneyi olimpián bajnok vízilabda csapat kapusa látogatott Csepelre január 24-én. Az egykori kitűnő sportember ma a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának (MÜTF) sportnagykövete, s ebben a minőségében tartott előadást a Jedlik Ányos Gimnáziumban, a „10 000 kézfogás a jövőért” mozgalom keretein belül.

Az Európa-bajnoki bronzérmes, Világkupa-győztes, KEK-győztes, magyar bajnok, Magyar Kupa-győztes, Horvát Kupa-győztes egykori sportoló az elkövetkező hetekben, hónapokban az ország körülbelül 100 középiskolájában tesz látogatást, hogy saját példáján keresztül ismertesse meg az egészséges és felelősségteljes életmód, a környezetvédelem, a sport, illetve a tanulás örömét és fontosságát. Előadásában – amely megtöltötte a gimnázium egyik tantermét- szót ejtett a sportolással töltött évek nehézségeiről, áldozatvállalásáról, örömeiről, és ehhez kapcsolódóan a tudatos, egészséges életmódról. Az olimpiai bajnok elmondta, hogy a MÜTF remek lehetőséget ad a továbbtanulók számára, különösen, ha valamelyik sportágban jeleskedik.

Ezt követően Ács Márk, a főiskola végzős hallgatója vette át a szót, aki a társadalmi felelősségvállalásról és az esélyegyenlőségről mesélt a Jedlik diákjainak, tanárainak, s kiemelte, hogy mennyire fontos manapság a „zöld gondolkodásmód” terjesztése, azaz a minél alacsonyabb szintű környezetszennyezés. Érdekes példákkal hívta fel a figyelmet a fenntartható fogyasztásra. ami – a többi között- kevesebb energiafelhasználással jöhet létre. Nagyon fontos példaként említette a céltudatos karriertervezést, amelyhez a főiskola megpróbál kinevelni egy változtatásra képes generációt. A végzős hallgató elmondása szerint a közeljövő három húzóágazata az oktatás, az agrár, valamint az ipari szektor kizöldítése lehet, melyhez nagy segítséget nyújthat a szaktantárgyakban megjelenő fenntartható fejlődés gondolata.

Az előadásból az is kiderült, hogy a MÜTF intézményei Budapesten és Tatabányán is ÖKO szisztéma szerint működnek, vagyis a természetes energia felhasználását helyezik előtérbe, ezzel is jó példát mutatva leendő és jelenlegi diákjaiknak. A program befejeztével Kósz Zoltán és Ács Márk készséggel válaszoltak a hallgatók kérdéseire, s osztották meg információikat, tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

Légrádi Gábor

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !