Csak a szigor segíthet Demszkyék hagyatékán

Áprilisban már új metrókocsikon utazhatunk – állítja a Napi Gazdaság

Helyi Téma, Napi Gazdaság, Csepel.info

160 milliárd forintos hiány árnyékában készült el a főváros 2011-es költségvetésének koncepciója. Tarlós István elismerte, a tervezet szigorú, és a költségvetésben is megszorítások várhatóak, ez azonban az előző városvezetés által felhalmozott hiány miatt szükséges.

Tarlós és Atkári János a főpolgármester gazdasági tanácsadója a múlt heti rendkívüli közgyűlésen és az utána következő sajtótájékoztatón kitért többek között a BKV jelenlegi válságos állapotára, a négyes metró építésének második szakaszára, és a Sziget fesztivál körül kialakult helyzetre is. A múlt hét szerdai közgyűlés 20 igen, 11 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazta a 2011-es költségvetési koncepciót. Tarlós elismerte, megszorítások várhatóak, de csakis a meglévő hiány csökkentése miatt.

A szigorú koncepció 3 pontján hajlandó a főpolgármester enyhíteni, a hajléktalanok, a kisebbségek és a közterület ügyén. – Évek óta nem került a közgyűlés elé költségvetési koncepció. Mi vállaltuk azt, hogy kiállunk a tervvel az ellenzék elé, és tárgyalásokat folytatunk – mondta el Tarlós. – Muszáj volt szigort alkalmazni, mert így kerülhetjük el a csődöt. Ha nem kapunk az államtól segítséget, bedőlhet a BKV, a 800 milliárd forintot meghaladó belső-külső adósságállománya miatt. Nem működési feltételeiben, hanem pénzügyi téren várható összeomlás. Megkezdtük a tárgyalásokat ez ügyben, bízom benne, hogy megkapjuk a szükséges segítséget.

A négyes metró második szakaszának témakörét azonban kivették a koncepcióból. Tarlós szerint illúzió lenne idén ezzel a kérdéssel foglalkozni. A főpolgármester cáfolta azokat a híreket, melyek szerint Orbán Viktor miniszterelnökkel „leállították volna a metró-projektet”. Egyszerűen csak jelenleg nem reális ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Atkári János a sajtótájékoztatón elmondta, az előző városvezetés azt állította, 56 milliárd forint hiánnyal adja át a helyét, hamar kiderült azonban, hogy ez hamis adat. 160 milliárd forintos hiányt hagytak hátra, a BKV kérdésköre nélkül, a város hitelképessége pedig kimerült. Atkári becslései szerint az új vezetőség az év végére maximum 6 milliárd forint hiánnyal kell majd szembenézzen. Az önkormányzat ezen túl nem biztosítja ingyen a Sziget- fesztivál helyszínét sem, a szervezőknek közterület-használati díjat kell fizetni. Ezt sokan aggályosan fogadták, annak ellenére, hogy Tarlós kijelentette, jelentős kedvezményt biztosítanak a kulturális eseménynek. A főpolgármester leszögezte, ilyen nehéz anyagi helyzetben nincsenek egyesek és kettesek, mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Senki sem használhatja ingyen a közterületeket, ez alól a fesztivál sem kivétel.

helyitema.hu

Áprilisban már új metrókocsikon utazhatunk

Az Alstrom metrókocsik pótlására puhatolódzó tárgyalásokat kezdett a főváros vezetése más gyártókkal. Azok azonban vagy nem vállalnák a munkát, vagy csak évek múlva tudnának szállítani.

A Napi Gazdaság hétfői számának a cikke:

“Raktárban” porosodó vagy gyorsan legyártható metrókocsikat keres a BKV és a főváros – értesült a Napi Gazdaság. A kettes metróvonal kocsijainak lecserélése nem halasztható, az Alstom azonban nem tudja egyelőre teljesíteni vállalását a fékrendszerek alkalmatlansága miatt. Megoldást találni azonban nem könnyű. Az orosz mityisinszki vagongyár – ahol a most közlekedő kocsik készültek – vélhetően nem szállítana Budapestre, hiszen az üzem az Alstom résztulajdonában van. A másik szóba jöhető gyártó, a Siemens nem rendelkezik felesleges kocsikkal, vagyis csak többéves átfutási idővel tudna metrókocsikat gyártani az itteni metróhoz.

A magyar Siemens részéről kérdésünkre konkrét válaszokat nem kaptunk, a német gyár ugyanakkor már elkészítette s legyártotta a vezérlőegységeket a 4-es metró kocsijaihoz. Mivel ezek a berendezések csak az Alstomhoz jók, kérdés mi lesz velük, ha nem a francia cég szállítja a metrószerelvényeket. Hírbe hozták a projektet a spanyol CAF konszernnel is, a cég kommunikációs vezetője azonban nem válaszolt kérdéseinkre.

A pótlásról szóló tárgyalásokról megkérdeztük a főpolgármestri iroda kommunikációs vezetőjét is, aki elmondta: nincs tudomása megbeszélésekről. Tarlós István főpolgármester lapunknak elmondta, hogy továbbra is szeretne megállapodni az Alstommal. A vita ugyanis nem a főváros és a francia cég, hanem utóbbi és a Nemzeti Közlekedési Hatóság között van. A hatóság tavaly megtagadta az Alstom Metropolis típusú metrókocsijai típusengedélyének kiadását – ennek hiányában pedig nem állíthatók forgalomba. A hatóság főként a fékrendszer hiányosságai miatt nem adta meg a típusengedélyt, időközben ezt – állítólag – már kijavították.

A Napi értesülései szerint a Metropolis kocsikat ennek megfelelően le is gyártották, így a kettes vonalon akár már idén áprilisban futhatnának az új szerelvények. Az Alstom Transport írásos válaszában kifejtette, hogy továbbra is “elkötelezett a kialakult helyzet tárgyalásos rendezésében”.

Egyeztettek, hogy egyeztetnek

Az utolsó egyeztetés 2010. október 28-án volt, ahol Tarlós István főpolgármester és Thierry Best, az Alstom Transport kereskedelmi igazgatója abban állapodott meg, hogy a tárgyalásokat folytatják. Az Alstom készen áll a tárgyalások folytatására, s kész arra is, hogy a típusengedélyek megszerzését követően leszállítsa a már itt levő három kocsin túl a további 19, már legyártott metrószerelvényt.

napi.hu

5 hozzászólás “Csak a szigor segíthet Demszkyék hagyatékán” bejegyzésre

  1. Geri szerint:

    Ha ilyen kritikus az NKH, akkor miért engedi működni a mostani metrókocsikat és bkv buszokat?

  2. szigeti szerint:

    Állítólag a Sziget Fesztivál megnyitására kész lesz az 5-ös metró a szigetig!

  3. Csepeli lakos szerint:

    Az 5-ös metró két “szakasza: Budapes-Szentendre; Budapest-Csepel” már a 19. század vége, illetve 1951 óta készen van “csak” a közbülső rész hiányzik:))
    Mi lenne ha a metró erőltetése helyett a villamos közlekedést fejlesztenénk?

  4. nagyapó szerint:

    T. Geri!
    Szerintem más egy típusengedély, és más az időszaki ellenőrzés. Az NKH a konstrukcióból eredő fékhibát vizsgáljta. A karbantartás hibája a felhasználóra tartozik.

  5. Miska72 szerint:

    Csak a szigor segíthet Demszkyékon.

    Börtönbe az egész bandát!

Itt lehet hozzászólni !