Hozz rá víg esztendőt – Gondolatok a Hymnus születésnapján

Magyar Nemzet

Lelkiekben nincs talán gazdagabb nemzet a magyarnál. Büszkék lehetünk arra, hogy az 1568-as tordai országgyűlésen hirdették meg a székely magyarok a lelkiismereti és vallásszabadságot, a keresztény türelem mindmáig mintának tekinthető fundamentumát, s alapították meg az egyik legtürelmesebb magyar felekezetet, az unitárius egyházat.

Címertani szempontból is egyedülállóan harmonikus és esztétikus Szent Koronánk jelképezi, hogy Magyarország megbonthatatlan egységben él az égiekkel, a Szentírás alaptörvényeivel. Számos nem magyar nyelvész, irodalmár, zeneművész egybehangzó véleménye, hogy nemzeti imánk, régies írással a Hymnus, Kölcsey Ferenc költeménye s annak énekelt formája Erkel Ferenc dallamával, a világ legösszetettebb, legfilozofikusabb és legszebb himnuszai közé tartozik. Arról nem is beszélve, hogy Vörösmarty Mihálynak köszönhetően van egy második nemzeti imánk, a Szózat, és létezik egy ősi himnuszvariációnk, a Boldogasszony Anyánk, s vannak székelyföldi szentként tisztelt énekeink, a Siculicidium (Nékünk a legszebbik estét), valamint Csanády György és Mihalik Kálmán Székely himnusza. Első számú nemzeti imánk születésnapját is megünnepeljük 1989 óta, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tekintette befejezettnek egyik legszebb s mindenképpen legismertebb versét, a Himnuszt.

Szimbolikusan és valóságosan is jelzi a magyarság spirituális kötődését a kultúrával, a művészetekkel s nyelvünk legnemesebb kultúrahordozójával, az irodalommal, hogy a Himnusz ünnepe egyben a kultúra ünnepe is. Nemzeti imánk gondolati, nyelvi szempontból végtelenül gazdag, összetett költői látomássorozat történelmünkről. A költemény gondolati íve magában foglalja a hun–magyar Bendegúz-vérvonalából származó, honfoglaló Árpád dicsőségét, törökverő hőseink, többek között Mátyás király nagy tetteit és nemzeti tragédiáinkat. S a Teremtőt közvetlenül, fohászkodva megszólító, Isten áldását kérő első sor elhelyezi a kárpát-medencei összmagyarságot az egyetemesség dimenzióiba. Kölcsey mondatainak nyelvi gazdagsága, árnyaltsága, bonyolultsága összekapcsolja Himnuszunkat a Biblia egyik fontos üzenetével, nevezetesen az Ige mindenható voltával. „Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél„ – vallja Szent János evangéliumának kezdő mondata. Az Ige hordozója, a nyelv tartotta életben a sokat szenvedett nemzetet a török rabiga, az osztrák társadalmi és kulturális elnyomás, a trianoni országcsonkítás stigmái után is. Kőváry László erdélyi író Székelyhonról (1841) című könyvéből tudjuk azt, amit többek között Széchenyi István is gyakran idézett: nyelvében él a nemzet. Bizony, a magyar nyelv és az irodalom mágneses, földön túli ereje tartotta össze az évszázadokig tartó elnyomó nagyhatalmak, s az őket kiszolgáló örök labancok országromboló tevékenységének kiszolgáltatott Kárpát-medencei magyarságot.

Most tavaly április óta a magyarság újabb esélyt kapott arra, hogy rászolgáljon a Himnusz első és utolsó versszakának záró fohászára: „Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt.” Azaz, ideje már, hogy a hosszú, legutóbb nyolc esztendeig tartó nadír után végre a zenitek, a csúcsok felé törekedjen a magyar nemzet. Mert van miért Kölcseyhez fordulnunk erkölcsi és szellemi munícióért. Mögöttünk állnak olyan esztendők, amikor nemzeti kultúránk legalább olyan komoly veszélybe került, mint a felelőtlen, adósságokat halmozó nemzetgazdaságunk, a pénzuralom hatalmának kiszolgáltatott közoktatásunk. Ezek a látszólag különböző veszedelmek nagyon is egy tőről fakadnak. Mert mit várhattunk attól az 1994-től ’98-ig dicstelenkedő kormánytól, melynek szocialista államtitkára kijelentette, hogy egy másodfokú egyenletet többre becsül a magyar történelemnél? Az sem véletlen, hogy ebben a korszakban pattant ki az elképesztő ötletszikra is egy másik szocialista–liberális politikus agyából, mely szerint meg kellene hirdetni egy irodalmi pályázatot egy optimistább Himnuszra. A 2002-től 2010-ig tartó nyolc év vadkapitalista, monetarista, fehér materialista, nemzetikultúra-ellenes kabinet kormányzásától kerültek a megszűnés határára patinás értékhordozó színházak, art mozik, művelődési házak s az irodalom, a nyelv művészetének műhelyei, könyvkiadók, folyóiratok, bibliotékák, értékközpontú könyvesboltok. Azt kell mondanunk, természetes, hogy a nemzet szent ereklyéit, kulturális alapértékeit megkérdőjelező, művészeti intézményeit tönkre tévő kormány felelőtlenül, hazárd módon tette kockára az ország működőképességét, s halmozott föl az eljövendő nemzedékek kontójára milliárdos, a Kádár-kormány pazarlásait is túlszárnyaló államadósságot. A módszer is azonos, mind a Kádár korban, mind az 1994-től 1998-ig, majd 2002-től 2010-ig újjáéledő posztkádárizmusban is: egyfelől esztelen takarékoskodással és sarccal, a nemzeti kultúra és a nemzetgazdaság elsorvasztásával, másfelől az országot és a fiatalabb nemzedékek jövőjét agyonterhelő hitelekkel vitték jégre Magyarországot, s hozták nehéz helyzetbe a rendszerváltozást újrakezdeni kényszerülő nemzeti, keresztény kabinetet. A szocialista–liberális kormány régóta áhított, 2010. áprilisi bukása után derült ki feketén-fehéren, hogy az micsoda Augiász istállóját hagyott maga után, utolsó éveiben, a bukás biztos tudatában szándékosan, még inkább megnehezítve a takarítók munkáját.

Mi lehet számunkra hát a Himnusz igen is biztató, Istenhez fohászkodó, a megszenvedett, megbűnhődött múlt és a szebb jövendő hitében fogant üzenete? Az, hogy Isten azon az emberen és azon a nemzeten segít, amely saját magán is képes segíteni. A fölemelkedés záloga a kultúra, annak tudomásul vétele, amit Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott meg: kultúra nélkül élni talán lehet, de nem érdemes. Hosszú ideje első alkalom, hogy a nemzeti kultúra képviselői nem ellenzékből, hanem kormányzati támogatással ünnepelhetik a magyar kultúra napját, a Hymnus születésnapját. Azt kívánjuk magunknak, hogy nyelvromboló, üzenetmentes epigonirodalom helyett hozzuk végre helyzetbe a bibliai alapokon álló, maradandó értékeket hordozó literatúrát, filmutánzatok helyett a legnemesebb hagyományainkat újjáélesztő magyar filmet, kiürült, ízetlen bohóctréfák porondja helyett nemzeti teátrumot. Legyünk végre büszkék arra, amire okkal és joggal lehetünk büszkék, irodalmunkra, kultúránkra, nemzeti himnuszunkra. Kívánjuk a magyarnak a magyar kultúra ünnepén azt, amit Himnuszunkból viszonylag ritkán szokás idézni: „Hozz rá víg esztendőt”.

mno.hu

18 hozzászólás “Hozz rá víg esztendőt – Gondolatok a Hymnus születésnapján” bejegyzésre

  1. Jobb Csepelért szerint:

    Nyírő József, Tormay Cecile, Wass Albert, Szabó Dezső, Hamvas Béla, Somogyvári Gyula, Alföldi Géza, Sértő Kálmán, Szabó Dezső és Reményik Sándor irodalmi munkásságai legyenek tananyagok a magyar ifjúság részére!

  2. grün szerint:

    Jobb Csepelért!
    Kazincy Ferencet és Lőrincze Lajost ne hagyd ki!

  3. Jobb Csepelért szerint:

    Grün!

    Kazinczyt tanítják az iskolákban, de az általam felsorolt írók és költők 1945 óta mellőzve vannak nemzeti munkásságuk miatt.

  4. grün szerint:

    Jobb Csepelért!
    Egy írót, egy művészt sohasem a nemzeti munkássága jellemez és tesz értékállóvá!
    Ha igen, akkor komoly a baj!!!

  5. Jobb Csepelért szerint:

    Grün!

    Egy nemzet számára egy író, költő akkor lesz értékálló, ha munkásságával a szülőföld iránti tiszteletet sugallja és ezzel a nemzeti öntudatot ébreszti fel az emberekben, reményt és pozitív gondolatot adva, hogy legyünk büszkék magyarságunkra, keresztény gyökereinkre.
    Azok a személyek, akiket felsoroltam, mind a XX. századi magyar (nemzeti) irodalom kiemelkedő képviselői voltak, akik egy egészséges öntudatot képviseltek műveikben és pont ezért mellőzték őket 1945 után.

  6. grün szerint:

    Jobb Csepelért!
    Gyerekkorom legnagyobb csalódása volt amikor megtudtam, hgy Verne Gyula becsületes neve Jules Verne és francia!
    Ennek ellenére faltam a Sándor Mátyást, vagy a Dunai hajóst!
    Attól még a Bayer nem lesz faszább magyar gyerök mert Madách díjat kapott! Aki ugye szlovák gyökerekkel rendelkezik!
    Vagy Liszt sem kapna állampolgárságot ha magyar nyelven kellene esküt tennie!

  7. Jobb Csepelért szerint:

    Hogy jön ide a származás? Én a gondolatról írtam, amit képviseltek. Liszt Ferenc bár nem beszélt folyékonyan magyarul, de magyar érzelmű volt.
    Petőfi is szlovák felmenőkkel rendelkezett, mégis kiemelkedő alakja a magyar irodalomnak. Aki olyan verset ír, mint mondjuk az Élet vagy halál, vagy mint a Nemzeti dal, annak nem vonom kétségbe a magyarságát. Vagy te tán kétségbe vonod?

  8. Tóth Mária szerint:

    grünnek szövegértelmezési problémái vannak !

  9. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Semmiféle szöveget nem értelmeztem!
    Te ezt érted?
    Haynau tábornagy (a nyugalmazott) magyar ruhában, széles szalagú darutollas túri süveggel a fején a legkizárólagosabb magyar urak társaságában jelent meg, s ezen erős mondást tette közkinccsé: Wir Ungarn lassen unsere Rechte nicht confisciren! (Mi magyarok nem hagyjuk jogainkat elorozni!)
    Akkor értelmezd!

  10. Jobb Csepelért szerint:

    Grün!

    Mondani bármit lehet! Nem a szavak, hanem a tettek a meghatározóak!
    Egyszer már megírtam Neked, azt hiszem tavaly, hogy ki nem állhatlak téged az egyoldalú nézeteid miatt. Veled nem lehet vitázni, mert még ahhoz is gyenge vagy, hogy felfogjál bizonyos dolgokat. Tóth Máriának 100%-ig igaza van veled szemben, neked szövegértelmezési problémáid vannak. Általános iskolás anyag a szövegértés…

  11. Tóth Mária szerint:

    grün, auch ich kann Deutsch und ich kann nichts dafür tun, dass Du den Text nicht verstehst!

    Lerne mehr, vielleicht das hilft !

  12. nagyapó szerint:

    grün4 Haynau nem tábornagy (ki az?), hanem táborszernagy volt.

  13. grün szerint:

    nagyapó!
    Reklamáció a Wikipédiá-nál!

  14. grün szerint:

    Tóth Mária!
    Nie wiem po polsku!

  15. Tóth Mária szerint:

    …én sem tudok lengyelül! de németül igen! Pá!!!!!!!!!

  16. Jeniszej szerint:

    Magyarországnak két hete van válaszolni, és ha nem teszi meg, hogy akkor fenntartjuk a jogot, hogy jogsértési eljárást kezdeményezzünk” – mondta Jonathan Todd bizottsági szóvivő a Reutersnek. „
    Idáig Moszkvától vártuk, most a Brüsszeltől várjuk a víg esztendő eljövetelét. he-he ))) 😀 (((
    Régen oda, most ide járnak a fiuk a térdeplőre.
    Milyen érdekes a világ, hogy a fejlett civilizált világ milyen érzéketlen a Magyar munkabérek és a munkahelyek irányában.
    Leszarják vastagon, hogy annyi szenvedés után, melyet a szocialisták okoztak ennek az áldott népnek, – most a rendszer váltás után csak rosszabbodik ennek a népnek sora. Azon megy a vita, hogy a média szarkeverése, jó nekünk vagy rossz.
    Azt, senkit nem érdekel Brüsszelben, hogy koldusok országává vált a magyar nemzet! Fenyegetik a fiatal 3/4 – demokráciánkat, mert ez szokatlan nekik!

  17. Jeniszej szerint:

    “Egész pályás roham: már nem csak a médiatörvény a téma Strasbourgban. ”
    Egészpályás letámadást indított a fejlett nyugat a demokráciát szerető magyar nép ellen.
    Nem is hitte a Fater, hogy így fél a demokráciától a válságot kirobbantó nyugat Európa tökés világa.
    Gyalázat, amit művelnek kis hazánkkal.

  18. nagyapó szerint:

    Érdekes a cikk. Összemossa a Hymnust a 1568-as tordai országgyűléssel.
    Ez volt az az országgyűlés, melyen nem a katolikus székelyek, hanem a protestánsok hoztak magukra kellemes törvényt, ugyanis a vallásszabadságba nem engedték be a görög-katolikus oláhokat, valamint nem lehetett ezután katolikus püspök Erdélyben, valamint kitiltották a legjobb tanító rendet, a jezsuitákat.
    A többi stimmel.

Itt lehet hozzászólni !