Megemlékezés a budapesti gettó felszabadításának 66. évfordulójára

A dél-pesti zsidó hitközség szervezésében 2011. január 18-án, kedden 16.00-kor megemlékezést tartanak a budapesti gettó felszabadításának 66. évfordulójának alkalmából Csepelen, a Nefelejcs utcai Zsidó Temetőnél. A rendezvényen beszédet mond Németh Szilárd polgármester.

42 hozzászólás “Megemlékezés a budapesti gettó felszabadításának 66. évfordulójára” bejegyzésre

  1. Pro Patria szerint:

    És mi van a Donnál elesett magyar honvédekkel? Róluk miért nincs kint egy megemlékező cikk?

  2. Pro Patria szerint:

    Illetve a polgármester miért nem emlékezett meg rájuk mondjuk a Szent Imre téri világháborús emlékműnél?

  3. Mr. Gabee szerint:

    Abban nem gondoltál bele, hogy talán Németh Szilárd nem tudott róla? illetve fontos programja volt. Ha mondjuk ma volt, akkor ilyenkor hétfőn Parlamenti ülés volt.

  4. Tóth Mária szerint:

    Pro Patria: minden szavad igaz! Ebben az országban minden fontosabb, mint a magyarokra való emlékezés! szégyen!!!!!!!!!!!

  5. admin szerint:

    Köszönjük a figyelmeztetést, természetesen most is megemlékezünk a Don kanyarnál elesettekre. Előfordul, hogy valamire nem figyelünk eléggé. A polgármester pedig, úgy tudjuk, hogy nem volt Csepelen az elmúlt napokban és a hétvégén.

  6. Gordon szerint:

    “Ebben az országban minden fontosabb, mint a magyarokra való emlékezés! szégyen!”

    Jaj Istenem de nyálas. Nem kell csinálni a műdrámát.

  7. csapos szerint:

    Kedves Admin!

    Azt mondják nekem itt a csepeli emberek két rendelés között: a csepelieknek joga van ahhoz, hogy tudják, mit csinál, hol van a polgármesterük, akkor is, ha fideszes. Tóth Mihály még a szabadságát is hetekkel korábban bejelentette a csepelieknek, a többit pedig a http://www.csepel.hu és a Csepel újság közölte.

    Tényleg, a kátyúárián kívül mit adott elő derék fideszes polgármesterünk január 1. óta? Arról honnan lehet értesülni? (A Csepp TV sem szólt erről egy szót sem, kátyúba ragadtak?)

    Nektek pedig nem kellene szerénykedni az “ÚGY TUDJUK” kezdetű hablattyal, hiszen felhatalmazásotok van, idézem a lenullázott, megbénított http://www.csepel.hu honlapról:

    “Tisztelt Látogatónk!

    A csepeli önkormányzat honlapja jelenleg átalakítás alatt áll.

    A kerülettel kapcsolatos legfrissebb információkat az alábbi linkeken találja meg:
    Hírek, események (Csepel.info hírblog)”

    Ha ez a “hírblog” ti lennétek, akkor végre valahára kegyeskedik valaki elárulni, hogy mikor lesz már működő önkormányzati honlap a http://www.csepel.hu? És amúgy mik lennének ” a kerülettel kapcsolatos legfrissebb információk”? Kátyúba jutottatok?

  8. páko szerint:

    Gordon!
    azt tudjuk,hogy neked csak az a fontos,hogy a tieidről megemlékezzenek!!

  9. Gordon szerint:

    Nem az a fontos. Ez a korábbi – akár évekkel ezelőtti hsz-eimből is – kiderül. Én annak örülnék, ha minden magyar tragédiára egyformán emlékezne a társadalom, és nem szőné ezt is át a napi politika.

    Egyébként érdekes szokás a magyaroknál, hogy jobbára a vesztes csatákra “szeretünk” emlékezni.

    Szégyelnie annak kellene magát aki megfelelő felszerelés, ellátmány, és haditechnikai háttér megléte nélkül küldte a Donhoz magyar katonákat és munkaszolgálatosokat.

  10. Lucifer szerint:

    Mintegy ötven fő vett részt a csepeli zsidó temetőben a budapesti zsidó gettó felszabadításának 66. évfordulóján. Németh Szilárd polgármester úr helyett, bár Ő volt bejelentve, Ábel Attila alpolgármester mondott egy kb három perces beszédet, aminek felét olvasta, felét akadozva rögtönözte. Kétszer is elmondta, hogy csepel sokat köszönhet a csepeli zsidóságnak.
    Az viszont nem hangzott el, kik szabadították fel a budapesti gettót.
    Úgy látszik, ez örök titok marad. Legalább is sokan szeretnék titkolni.

    Egyébként aki nem tudná, a Magyarországon élt és élő izraelita (zsidó) vallású emberek MAGYAR állampolgárok voltak, magukat magyarnak vallották. Közüéük sokan résztvettek az 1849.-es szabadságharcban. Nagymértékban hozzájárultak a xix. század második felében (a kiegyezést követően) Magyarország gazdasági fejlődéséhez.

  11. Gordon szerint:

    Lucifer 17:51-es hsz-ének utolsó bekezdése azt mutatja, hogy rendszeresen olvasta Gordon hsz-eit, és megtanulta a Gordon által leírt infókat.

    Megtisztelő.

    Az hogy előtte meg a Fideszt szidta elég hiteltelen. Miért? Mert tudtommal az elvtársak nem nagyon szerettek emlékezni a Holocaust csepeli áldozataira.

    A komcsik anno még a diplomácia kapcsolatot is megszakították Izraellel.

    Micsoda egy komcsinácik lehettek ezek évtizedeken át!

  12. Gordon szerint:

    diplomácia = diplomáciai

  13. sutő szerint:

    Úgy értesültem, hogy az MSZP-ből senki nem vett részt a megemlékezésen. Miért?

  14. Öreg halász szerint:

    A csepeli MSZP-sek nem szoktak ilyen rendezvényeken részt venni, csak választások előtt.

  15. csapos szerint:

    Luciferhez kapcsolódva néhány sátáni költői kérdés:
    Tényleg, kik, mikor és miért szabadították fel a pesti gettót? Egyáltalán: magyar embereket, magyar állampolgárokat kik, mikor és miért zártak gettóba? Magyarországon hogyan történhetett meg ez? A Don-kanyarban miért kellett magyarok tízezreinek elpusztulni? Tudja valaki, hogy mikor lesz vége a II. világháborúnak?

  16. Gordon szerint:

    Szerintem belátható időn belül (a magyar társadalom gondolkodását és kommunikációját tekintve) nem ér véget. Főleg hogy a háborús tébolyban olyan indulatok/ ellentétek kerültek felszínre (tömeges emberölések formájában), melyek egy része már sokkal korábban megjelent a magyar társadalomban.

    Egy újabb forradalom vagy háború ismét tömeges emberölések formájában hozná felszínre az ellentéteket.

  17. Lucifer szerint:

    GORDON!

    Nekem a FIDESZ meg az MSZP körúlbelül egyforma kapitalista banda. Húsz éve azzal “szórakoztatják” az ország népét, hogy egymással viaskodnak a hatalomért. Egyébként jó lenne végre tudatosítani az agyakban, hogy az MSZP nem kommunista párt!

    Azt is jó lenne tudni, hogy a zsidó vallás és Izrael állam két különböző dolog.

    I.Sz. 135-140 között a megszálló rómaiak ellen felkelés tört ki Izraelben, amit Hadrianus császár levert. A római hatalomnak nyilván nem tetszett a zsidók rendszeres birodalom ellenes felkelése, ezért a zsidó népet száműzték a birodalom távoli részeibe, legnagyobb részük Európába és Ázsiába menekült. Asszimilálódtak az ott élő népekkel, de vallásukat megtartották. A mostani Izrael állam ENSZ határozat alapján alakult meg 1948.-ban. Az újonnan megalakult állam jelentős és rendszeres segítséget kapott és kap az USA-tól, ennek megfelelően gazdasági és politikai berendezkedésének alakulása is az USA érdekeinek megfelelően alakult. A II. világháború után az USA és a SzU közötti “nézeteltérések” miatt (hidegháború) megromlott a viszony, ezért a SzU-hoz kapcsolódó un. szocialista államok, így Magyarország is, a SzU külpolitikáját követve alakította külpolitikáját. Az is igaz, hogy bár a SzU – ban nem volt a németországihoz hasonló zsidóüldözés, de Sztalin nem szerette a zsidókat. Izrael 1948.-as megalakulása után a SzU – ból is tömegesen evakuáltak az új Izraelbe.

  18. Öreg halász szerint:

    Lucifer, arról is írhatnál egy pár sort, hogyan kerültek tisztességes zsidó emberek Auschwitz-Birkenau után Recskre (a magyarok mellé), no meg, hogy a véreskezű Kádár mennyi embert öletett meg, tette tönkre az életüket.

    Csapos: a pesti gettót a megszálló szovjet hadsereg szabadította fel, miközben azért végiggyilkolták és végigpusztították az országot, megerőszakolták az asszonyokat, és meghozták Magyarországra a nácizmusnál a négyszer több emberáldozatot követelő kommunizmust.

  19. csapos szerint:

    Öreg halász köszönöm a felvilágosítást. Így majdnem minden világos.
    Már csak azt nem értem én, hogy kerültek Budapestere a szovjet katonák ? Esetleg viszonozták a gráll-lovagokból verbuvált M.Kir. Hadsereg korábbi “vendégjárást”? Ugye nem hagysz a kétségek között?!

  20. János szerint:

    Szégyelnie annak kellene magát aki megfelelő felszerelés, ellátmány, és haditechnikai háttér megléte nélkül küldte a Donhoz magyar katonákat és munkaszolgálatosokat.

    Gordon!

    Tulajdonképpen mit is kerestünk a Don kanyarban? Talán ezt kellene először tisztán látni.

  21. csaba péter szerint:

    Az nem baj ,ha valaki valamit nem tud !
    A baj az ha valaki valamit tud és az nem úgy van!

    A Szovjet hadsereg nélkül , ma nem lennél , és aki még magyarként létezne , az Hitler jóvoltából a Volga mellett vagy az uralban gondolkodhatna arról melyik volt jobb a Kommunizmus , vagy a Fasizmus

  22. csaba péter szerint:

    Mielőtt valaki is elszáll magától , hogy milyen okos , azt azért két cikkel feljebb olvasva meg kéne magától kérdeznie , hogy mit keresett a magyar katona a Donnál 2000 km re az országhatártól?

    És valyh é ki üzent hadat kinek?

    Ha jól emlékszem Bárdossy László Miniszterelnök Horthy jóváhagyásával jelentette be a hadüzenetet Amit a parlament jóváhagyott .

    Holott már akkor köztudott volt , hogy német gépek orosz felségjellel ellátva bombázták Kassát

    Ennyit a népnemzeti agyalágyult hülyítésről!

  23. Bugi szerint:

    Aki nem zsidó származású, és a szovjet hadseregnek köszöni a létét, kérdezze meg a nagyanyját, hogy õ megköszönte-e, hogy megerõszakolták!

  24. csaba péter szerint:

    Ha valaki nem tudná azért ideírom , hogy nincs zsidó faj , csak vallás.
    ( ezt annó még Hitler is elismerte)

    Valamint az európai zsidóság nem rokona a közelkeleti zsidóságnak .

    A kicsit is műveltek számára közismert , hogy a hatodik század vége felé a Kazár kaganátus beszorult a Szeldzsuk szutánátus és a Bizánci birodalom közé.

    Hogy megőrizze függetlenségét felvette a zsidó vallást amelyet mindkét nagyhatalom megtűrt maga mellett .
    Ennek eredményeképp honfoglaló őseink is mint a kaganátus törzsszövetség tagjai zsidó vallásúak voltak kb kr. u .: 850 ig

    Az Kazáriától való elválást követően a magyar törzsek zömében megtartották zsidó vallásukat , de a Bizánci szolgálatba lépésük következtében a törzsfők egy része köztük Álmos ,Árpád Őrs stb. bizánci keresztény lett.
    A népesség egy része azonban zsidó maradt és mint a honfoglalás részese együtt érkeztek egyéb vallású eleinkkel , mint például a kabarok , ami akkor senkinek nem okozott gondot.
    Mint ismeretes a Latin kereszténység felvétele Géza és István műve.

    (A vallások közötti átjárhatóság abban az időben köznapi esemény volt.)
    A vallás csere a magyar törzsi vezetők számára tisztán politika érdekek mentén zajlott , (mindamellett , hogy általában többnejűségben éltek.)
    És nyíltan gyakorolták őseik pusztai vallását is.

    Ezért aztán Magyarnak lenni egy dolog és zsidónak, latin kereszténynek, ortodox kereszténynek, protestánsnak , kvékernek , amisnak, stb lenni egy másik dolog.

    A kazár birodalom feloszlása az 1250 körüli években a Tatár támadások következtében gyorsan lezajlott . A népesség zöme menekültként megjelent a francia belga német területeken, valamint jelentős csoportok a galíciai területekig húzódtak a Fekete tenger vidékéről.
    Illetve nyertek bebocsáttatást IV. Béla országába mint Pl: a Kúnok
    A vallásukat megtartó csoportok , melyek: kaukázusi, bolgár , török , magyar, stb néptöredékek részei voltak , Pl : mint askenázik , leviták, kahaniták. stb vallásukat megtartó közösségekként igen gyorsan és teljesen asszimilálódtak , az adott befogadó népességbe .
    Azonban értelem szerűen, mivel a többség vallását soha nem vették fel , soha nem integrálódtak.
    A velük szembeni bizalmatlanságnak idegenkedésnek , később üldöztetésnek ez a társadalmi alapja .

    Aki esetleg vissza tudja követni színmagyar családfáját a XIII századig meglepődve fogja tapasztalni hogy bizony van zsidó felmenője.

  25. csaba péter szerint:

    Buginak : Aki veszi a fáradságot és kimegy ukrajnába érdeklődje meg már a helyiektől mi a magyar csapatok bűntetteiről a véleménye amit a civil lakossággal szemben elkövettek?

  26. Manitu szerint:

    Csaba elvtárs!

    Azok a helyiek nem biztos, hogy beszélni tudnak, mert meg se születtek. Volt olyan kárpátaljai haláltábor, ahol 15 ezer magyart gyilkoltak meg a szovjetek.

    A legnagyobb ukránokat érintő tömeggyilkosságot sem a nácik vagy a magyarok csinálták, hanem szintén a szovjetek. Több, mint hárommillió ukrán embert éheztettek halálra!

    Ezekhez képest a magyar hadsereg bűne legfeljebb azok közé a háborús bűnök közé lesz besorolható, amik sajnos minden háborúban előfordulnak.

  27. csaba péter szerint:

    Na ezt hívják………….

  28. Manitu szerint:

    Egyébként meg az sem igaz, hogy a magyarok zsidó vallásúak lettek volna. A kabar törzsről vannak ilyen elképzelések, és engem az se zavarna, ha kiderülne, hogy ez igaz. A zsidóság sokat tett a magyar kultúra gazdagításáért, a zsidó emberek az országért.

    Csakhogy a többség számára a szovjet hadsereg nem felszabadító, hanem megszálló hadsereg volt. Olyan fertőt hoztak magukkal, ami ismét sok-sok magyar ember halálát okozta szerte Magyarországon és a környező országokban, tömeggyilkosságokat pl. Jugoszláviában és a Szovjetunióban.

    Úgyhogy senki ne éltessen tömeggyilkosokat: se a nácikat se a szovjet hadsereget!

  29. Lucifer szerint:

    Öreg Halász!

    Talán azt hiszed, el akarom hallgatni a Rákosiék bűneit. Tudom, sok ártatlan embert internáltak Recskre, börtönöztek be koholt vádak alapján. Akár hiszed, akár nem, érdemes elolvasni Rákosi Mátyás vissaemlékezéseit. Megérthető belőle, hogy Rákosi Sztálin lekötelezettje volt, minden piszlicsáré dologgal futott Sztálinhoz tanácsot kérni és állandó üldözési mániája volt. Állandó volt nála az ellenség keresés, még a párt soraiban is. 1945.-ben, Budapest felszabadulása utáni napon azonnal letartóztatták Demény Pált, aki a Horthy időszakban illegális kommunista csoportokat szervezett Csepelen és Angyalföldön. (erről ugyan Rákosi egy betűt se ír, de van róla bőséges irodalom.) Aztán a Kisgazda pártot támadta, majd következtek a szociáldemokraták. A pártegyesítés után azokat a szociáldemokrata vezetőket is hűvösre tette, akik segítettek neki a két párt egyesítésében. (Szakasits és Marosán) Utána következtek azok a kommunista vezetők, akik itthon illegalitásban dolgoztak 1945.-ig: Rajk László, majd Kádár. Ezek után ne csodálkozzunk azon, hogy közben “ellenségekre” talált a Siemens gyárban, stb…stb.

    Egy szóval, Rákosiék többet ártottak a szocializmus ügyének, mint az összes nyugati kapitalista propaganda együttvéve.

  30. ceart szerint:

    Benjamin H. Freedman beszéde IV. rész, 1961, Washington :
    ttp://www.youtube.com/watch?v=aQD0Xdtjwvc&feature=related
    Az előző három rész is érdekes volt.

  31. csapos szerint:

    Őszinte tiszteletem mindenkinek, aki részt vett a megemlékezésen.

  32. csaba péter szerint:

    Aki ma a XXI -ik században a mars utazás és a holdbázis létesítés küszöbén a legújabb
    világvége előtt egy esztendővel.

    Vallási alapon szortírozza a magyarsághoz való jogosultságot annak azt üzenem , hogy hatszáz év hátrányban van a korántsem európai tudata.

    Azt az apró nüanszot meg sem akarom pendíteni, hogy az emberiség kisebbsége
    kb negyede csak a zsidó keresztény kultúra képviselője , és az iszlámot leszámítva az összes többi vallás régebbi gyökerekkel rendelkezik.
    Ki vonhatja kétségbe Buddha, Zoroaszter, Konfúciusz és a természeti vallások hívőinek jogát hitükhöz?
    Nem is beszélve arról hogy a zsidók , keresztények , muszlimok , valamennyien Ábrahám gyermekei.

    Ezért vettem részt magam és párom is ezen megemlékezésen , hiányolva mindazokat akik hivatalból lennének kötelesek demonstrálni a nemzet egységét.

  33. grün szerint:

    csaba peter!
    Te azt hiszed van még egy éved? Koppints rá!
    http://egyamagyar.ning.com/video/2o11-majus-21-a-biblia

  34. "?!" szerint:

    Kedves csaba-bavária péter!

    A fenti írásaid tartalma hűen tükrözi a régi mondás igazságát, miszerint “a vér nem válik vízzé”.

    A hozzászólásaidból kétséget kizáróan megállapítható, hogy a Szovjet Hadsereg tagjai által a magyar nők ellen elkövetett nemi erőszak nélkül Te ma nem lennél.

    Ezen felül a hozzászólásaid színvonalából az is megállapítható, hogy a születésed után az anyád valószínűleg a placentát nevelte fel a nemi erőszak eredményeként született gyermek helyett.

  35. csaba péter szerint:

    Ennyit a vérgeci fasiszta szövegekről.

    Mint régebben írtam : Családom apai részről erdélyi német és szibériai kozák
    orosz dédapám Omszk püspöke volt ,hercegi rangban . Német dédapám Szolnok megye közgyámja a vaskorona rend tulajdonosa , valóságos császári és királyi titkos tanácsos .
    Anyai nagyapám színmagyar szabadkai és még a török időkig is visszavezethető a család magyarsága Nagyanyám olasz így vagyok színmagyar .

    Kedves “!?” te meg egy névtelen senki vagy, nemhogy magyar.
    Csak egy fasiszta bértollnok.
    Úgyse mered magad megnevezni, mert egy gyáva féreg vagy és mint ilyen csak söpredék.

  36. csaba péter szerint:

    az én apám kint volt a fronton és harcolt azért a hazáért amiért osztálytársai többsége elesett ő meg megsebesült.
    A te felmenőid meg addig itthon fosztogattak csókolgatták a pártszolgálatos egyenruhájukat és gyilkolták ,kirabolták a zsidókat gondolom most is abból a rabolt vagyonból éltek. Ugye igy van kedves “?!”

  37. csaba péter szerint:

    AZT MONDJA MEG NEKEM VALAKI , HOGY A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR HA ZSIDÓ VALLÁSÚ AKKOR MIÉRT NEM MAGYAR ?
    EZEK SZERINT A MUSZLIM VALLÁSÚ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR , A BUDDHISTA , A KVÉKER , A PRAHOSZLÁV SEM AZ?
    CSAK A RÓMAI KATOLIKUS?

  38. csapos szerint:

    Kedves Péter!
    Tiszteletem a kohász-küzdelmedért!
    Ha lehet, akkor ne pazarold az energiád “grün”-höz és “?!”-hez hasonló szánalmas alakokra. Te kinn voltál a csepeli zsidó temetőben és nem tolakodtál az előtérbe, némán emlékeztél a háttérbe húzódva. Hidd el, ez mindennél többet mond. A bokádig nem érhetnek fel a nyálat köpködő varangyok. Láthatod: érvelni képtelenek, igazság és érvek hiányában csak hörögnek és fröcsögnek. Inkább nézz rá a csepelujsag pont blog pont hu -ra (is). Hamarosan én sziontén azt teszem, bár egy kicsit ott bonyolultabb a bejelentkezés, de már gyakorlom a technikát.

  39. ricsi szerint:

    Eddig csak a “gyalog” bíztatta a csabát., most már a “csapos” is.
    Elfogott a röhögés.

    Hogy bírod egyszerre ennyi nick névvel?

  40. Királyerdei szerint:

    Miért is Csaba Péter?
    Talán azért mert ők azok akik nem akarnak magyarok lenni.

    Két évvel ezelőtt, a Szombat című zsidó lapnak Schiff így nyilatkozott:

    „A hovatartozásom egyértelmű, zsidó vagyok, aki véletlenül Magyarországon született.”

    Amúgy:kik is őrizték a budapesti gettót?

  41. csapos szerint:

    ricsi, grün, “?!”, Királyerdei és a többiek.

    Csaba Péter kinn volt a megemlékezésen, csak úgy mint Ábel Attila vagy a rabbi és még jó néhány csepeli. Nézzétek meg az infós cikket és videót!
    (http://csepel.info/?p=12331 )

    ricsi, grün, “?!”, Királyerdei és sokan mások: a többi bizony értelmetlen, felesleges, gyűlölködő gyalázkodás Csaba Péterrel és a többi megemlékezővel szemben.

  42. Királyerdei szerint:

    A nagymutteroddal kisöreg!
    A BP-i gettót a Magyar Királyi Rendőrség biztosította vitéz nagybányai Horthy Miklós parancsára.Ott egy embernek sem görbült meg a hajaszála.Amikor a nyilasok kekeckedni akartak volna,Horthy odaparancsolt egy páncélos századot Koszorús Ferenc ezredessel.(Az emléktáblája a Dohány utcai zsinagógával szembeni falon van.)
    Most magadtól hazudozol,vagy fizetnek érte?

Itt lehet hozzászólni !