Véget ér a farkasordító hideg: 10 fokkal enyhébb levegő érkezik

Kisalföld.hu

Vízkereszt szó a víz megszenteléséből ered, bár sokak úgy gondolják, hogy a kifejezés Jézusnak a Jordán folyóban történt megkeresztelésére emlékeztet.

Más felfogás szerint vízkeresztkor, azaz ma, január 6-án a három királyok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását ünnepeljük. Akárhogy is, korábban a Vízkereszt napja már-már mágikus csodanapnak számított, időjárásából következtettek az új év várható időjárási viszonyaira, a valószínű termésre és az emberek egészségi állapotára. A sok-sok népi meteorológiai megfigyelés igyekszik segíteni minket abban, hogy mire számíthatunk, például: „E nap száraz időjárása azt ígéri: zivataros lesz a nyár. Az eső ellenben azt jelzi: csapadékos lesz a tavasz is.” Aztán: „Vízkereszt napján, ha a pap fejére süt a nap, várható még kemény fagy.”

Kiemelkedő jelentőségű a hegyköz lakónak feljegyzése, melynek mondanivalója később más formában, más tájegységen is megjelent: “Ha vízkeresztkor megcsordul az eszterhéj, az íziket rakjátok el, mert hosszú lesz a tél”. A hétfői előrejelzésünk címének is ezt az igen találó, és úgy néz ki, hogy idén is beválni látszó jövendölést választottuk, ugyanis délutántól egyre több helyen megcsordulhat az a bizonyos háztető. Egyébként az ízik takarmánymaradékot, kukoricaszárat jelent, amit egyes tájakon fűtésre is használtak anno.

Véget ér tehát a napok óta tartó – főleg északkeleten – farkasordító, de a korcsolyázóknak igencsak kedvező hideg, és erőteljes déli áramlással, mintegy 10 fokkal enyhébb levegő érkezik hazánk térségébe. Ez azt jelenti, hogy a hétvégén délnyugaton, akár +10 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála, és a középső országrészben is a mai 0-3 fokos maximum után szombaton már +8 fokos enyheség lehet. Az északkeleti tájak kivételével megszűnhetnek az éjszakai fagyok is.

A folytatás is inkább a február közepét idézheti majd, hiszen a korcsolyázás szerelmeseinek kemény téli időjárás visszatérésére legalább 10 napot még várniuk kell. Akik havat remélnek, és akik nem hamarosan összemérhetik havi tippjátékunkban…

Forrás: Kisalföld.hu

4 hozzászólás “Véget ér a farkasordító hideg: 10 fokkal enyhébb levegő érkezik” bejegyzésre

  1. Lora :) szerint:

    Az jó lennne már,mert mennék CSepelre, de ilyen hidegbe ki nem teszem a lábam, tájékoztassatok, légyszi. 😛

  2. Királyerdei szerint:

    Hideg?
    Az 50-es években,meg a 60-as évek elején volt itt -30 fok is. 🙂

  3. grün szerint:

    Sőt!!! A negyvenes években is!!!
    Hazai abszolút minimum-hőmérséklet: -35 °C Miskolc-Görömbölytapolca, 1940. február 16. Legalacsonyabb napi középhőmérséklet: -26,8 °C Baja, 1942. január 24. Legalacsonyabb napi maximum-hőmérséklet: -23,0 °C Kecskemét-Miklóstelep 1942. január 24.
    No comment!

  4. Lora :) szerint:

    NA HÁT ÉN VAGYOK AZ A GENERÁCIÓ, AKIK MÁR CSAK A GOMBOKAT NYOMOGATJÁK, MEG A LÉGKONDIT FŰTÉSRE, ANYUCI APUCI MEG PENGETTYŰ PINTYŐKE ELMŰNEK….. :p

Itt lehet hozzászólni !