Új honlapja lesz a Csepeli Önkormányzatnak

Több változás is életbe lép Csepelen január elsején

Csepel.info

A december 31-én megszűnő honlap nem volt a Csepeli Önkormányzat tulajdona

2010. december 31-én jár le az a szerződés, amely alapján az elmúlt években a Csepeli Önkormányzat honlapja működött. A szerződéssel együtt a portál ideje is “lejár”, az új honlap azonban már készül, és előreláthatóan január közepétől érhetik el a csepeliek – ígérik a fejlesztők.

Eddig éves szinten jóval több, mint kétmillió forintba került az önkormányzati portál fenntartása és működtetése, amely a szerződés alapján azonban nem az önkormányzat, hanem a honlap fenntartójának tulajdona maradt. Az új portál már az önkormányzat tulajdona lesz, fenntartása pedig az eddigi költség tizedébe kerül majd – mondta el erről lapunknak Ábel Attila alpolgármester.

Amikor a 7,3 milliárd forintos vagyonvesztés és a négymilliárd forintos hiány miatt a működőképesség határán álló önkormányzat vezetését átvettük, minden költségcsökkentési lehetőséget figyelembe kellett vennünk. Az önkormányzati honlap fenntartási szerződése december 31-én járt le, így azonnali felmondásával eleve nem számoltunk. Abban még szerencsések is voltunk, hogy régóta készen állt a portál egy újabb változata, ami a korábbi vezetésnek valamiért nem kellett, pedig a beindítása nem került semmibe. Ez különösen fontos volt, hiszen a méregdrágán fenntartott Csepel újság heti megjelenését azonnal megszüntettük, és kellett egy olyan  honlap, amely a folyamatos tájékoztatást biztosította – mondta el lapunknak Ábel Attila alpolgármester.

A portálon ezek után olyan új fejlesztéseket is kértünk, melyek megfeleltek az elvárásainknak. Fontosnak tartjuk például, hogy a Csepp TV híreit az interneten, az önkormányzat honlapján is meg lehessen nézni, és azt is, hogy a kerületi hírek valamint a civil szervezetek programjai is azonnal olvashatók legyenek a portálon. Szeretnénk majd egy kerületi hírlevél-szolgáltatást is elindítani. Ennek szintén a felhívások, hírek közvetítése és a különböző önkormányzati, kulturális és civil programokra való figyelemfelkeltés lesz a legfontosabb feladata – fejtette ki az alpolgármester, aki hangsúlyozta: főként anyagi okai vannak annak, hogy a jelenlegi szerződést nem hosszabbították meg.

Amikor a fennálló szerzőségeket néztük át, akkor döbbentünk rá, hogy a jelenlegi honlap fenntartása nemcsak, hogy sokba kerül, de a honlap még nem is az önkormányzaté. A szerződés szerint ugyanis a portál tulajdonjogait a fenntartó cég engedélye nélkül nem kaphattuk volna meg, és a megvételét sem tudtuk elérni. reális áron. Mivel az adatbázis, azaz a korábbi cikkek, testületi anyagok rendezett formában történő átadása is problémákba ütközött, január első napjaiban még nem biztos, hogy működésbe áll az új portál. Komolyabb késedelem azonban nem lesz, az új Csepel.hu portál január közepéig működésbe lép – ígérte Ábel Attila.

Költségcsökkentő és hatékonyság-növelő változások az új évben

Nem csak ez a változás lesz azonban, amely a kerületünkben január elsején lép életbe – értesült a Csepel.info. Az új évben már nem hat Népszabadság-előfizetés és megannyi más napilap jár majd a Polgármesteri Hivatalba, amit a pénzpazarlás tipikus példájának tart a jelenlegi vezetés, de amit – jellemző módon – csak december 31-ével lehetett megszüntetni.

2011-től költségcsökkentési okokból megszűnik önálló intézményként a Nagy Imre ÁMK, és teljes egészében csepeli irányítás alá kerül a közterület-felügyelet is. Ettől az utcák-terek közrendjének jelentős javulását várja az új vezetés.

Az új évben először kapnak védőoltást a HPV vírus ellen a  csepeli iskolás lányok, mellyel éves szinten több méhnyakrákos megbetegedést és halálesetet lehet majd megelőzni. A védőoltás fedezetéül a Csepel újság megszüntetésével és a jóval olcsóbb Csepeli Hírmondó elindításával megtakarított 15 millió forint szolgál.

Csepel.info

27 hozzászólás “Új honlapja lesz a Csepeli Önkormányzatnak” bejegyzésre

  1. Bantusztán szerint:

    Az írás – mint ettől a helytől már megszokhattuk – magas színvonalon előadott csúsztatásokat tartalmaz. Az önkormányzat annak idején nem honlapot vásárolt, hanem egy komplett üzemeltetési szolgáltatást. Hiába lenne ugyanis egy honlap programkódja az önkormányzat tulajdonában, azzal a szükséges hardverek és egy megfelelő webmester nélkül nem sokra menne. Ezen a piacon általánosan jellemző, hogy akik nem tudnak, vagy nem akarnak saját fejlesztésbe kezdeni, azok egy ehhez értő céget bíznak meg a szolgáltatással (outsourcing), mert többnyire ez a legolcsóbb megoldás. A csúsztatás lényege pont itt van: nem a honlap programozása az igazi költség, sőt nem is a szükséges hardver (amit általában elég egyszer kifizetni ), hanem a folyamatos működtetés biztosítása. A csepelihez hasonló önkormányzati honlapok esetében ez általában legalább 1 informatikusi állást jelent, nem beszélve azokról, akik a megjelenő tartalmakat előállítják. Innen nézve máris kiderül, hogy akár egy 50 ezer forintért elkészített saját tulajdonú honlap is elég drága lehet, ha hozzávesszük a szerver üzemeltetésének folyamatos költségét, valamint az informatikus fizetését. Márpedig évi 2 millió forintért nem igazán lehet megfelelő szakembert találni erre. Azt már csak mellékesen teszem hozzá, hogy információim szerint az eddigi szolgáltató a díjazásért nem csak a honlap létrehozását, fejlesztését, működtetését, hanem a tartalomfrissítést is elvégezte.
    Egyébként ha igaz lenne, hogy az évi 2 millió forint aránytalanul magas összeg egy fővárosi kerület honlapjának működtetéséért, akkor sürgősen tenni kellene valamit azzal a másféltucat budapesti fideszes önkormányzattal, amely pazarló módon ennél jóval többet fordít saját honlapjára.
    Végezetül néhány szó a szakértelem fontosságáról: ha csepelen nem amatőrök kezébe került volna a honlap sorsa, a kerületnek most nem kellene egy üres oldallal égetnie magát a világhálón. Számtalan megoldás kínálkozott volna arra, hogy ez a helyzet elkerülhető legyen, de úgy tűnik ha nem csúsztatások kiagyalása a feladat, akkor sajnos igazi amatőrökről van szó!

  2. lophashadnagy szerint:

    Azt csiripelik a cinegék, hogy az önkormányzati honlapnak azért kellett buknia, mert a fideszes vezetés az ellenség csepülésében elévülhetetlen érdemeket szerzett csepel.info csapatát kívánja pénzes helyzetbe hozni egy új honlap kapcsán. Na majd meglássuk…

  3. Manitu szerint:

    Micsoda hiszti van már megint, mert nem kommancs cég csinálja a mi pénzünkből, méregrdágán, a saját tulajdonú weboldalát!

    Szerintem önmagában is botrányos, hogy a korábbi önkormányzat ilyen szerződéseket kötött. Ha pedig tizedáron meg lehet oldani egy színvonalas önkormányzati honlapot, akkor nyilvánvaló, hogy jobb megoldást választ az új, fideszes vezetés!

    Úgyhogy hajrá!

  4. Bakker szerint:

    Önmagában az is botrányos, hogy nem biztosított a zavartalan, zökkenőmentes átállás! Pedig csak egy “szar” honlapról van szó melynek tartalma nem változik percről-percre.

    Engem a legganébb főnököm is agyonütött volna, ha megakasztottam volna a napi életet függetlenül attól, hogy az önhibámból vagy azon kívül keletkezett.

    Úgy tűnik NSZ és csapata sem jobb a Deákné vásznánál.

    Úgyhogy hajrá Magyarország, hajrá Csepel!

  5. Manitu szerint:

    Ha egy “szar” honlap nem megy két napig, még nem kell beszarni. Ha kommancsok csinálták tízszeres áron a honlapot, mit vársz, nem bosszút? Ugyan már! A komcsik csak komcsik. Nagyon helyes, hogy más fogja tovább csinálni, és még helyesebb, hogy sokkal olcsóbban. Szerintem ennyit megér.

  6. loastman szerint:

    Vicces a http://www.csepel.hu jelenleg… Vagy inkább szánalmas…. ❓

  7. Alsóhang szerint:

    Manitu nézete híven tükrözi, hogy a fideszes szellimség semmiben sem sem különbözik az elődökétől. Állítása szerint aki nem a mi haverunk, az kommancs és azzal nem üzletelünk – na pont az ilyen nézeteknek lesz egyenes következménye a fideszes mutyi, amihez a jövőben sajnos hozzá kell szoknunk. Manitut az a logikai baki sem zavarja, hogy szerinte az összes olyan fideszes önkormányzat, amely évi kétmilliót (vagy többet) költ a honlapjára, az eszerint lepaktált a kommancsokkal. Vagy lehet az a baj, hogy képtelen fejben kiszámolni, hogy évi két millából egyetlen informatikusi fizetés sem jön ki? Sötétség…

  8. Gordon szerint:

    A Csepel Újság helyett is van egy szinvonalas és sokkal olcsóbb lap. Ott is visítottak a komcsik, itt is azt fogják tenni. Azért mert nekik más az érdekük (nekik a “haverok” diktáltak, ill. maguk is szivesen pazaroltak). Ennyi.

  9. csepeli diák szerint:

    Én csak egy dolgot nem értek ebben. Ha tudták, hogy rossz a szerződés, akkor miért nem léptek idejében az illetékesek. A csepel.hu-t megújították. Véleményem szerint bőven lett volna elegebdő idő egy új honlap regisztrációjához és a régi lejártakor csak az újra kellett volna átpakolni mindent, miközben a régin már lehetett volna jelezni, hogy január 1-től új helyre költözik. Ez pénzbe sem került volna. De mi lesz az információ áramlással. Úg ygondolom, hogy ez az oldal nem Cseepel hivatalos oldala, bár az átmeneti időben valószínűleg így lesz.

  10. admin szerint:

    Kedves csepeli diák,

    bocs, de szélsőséges, hazugságkampányt folytató honlapokat semmilyen formában nem engedünk reklámozni.

  11. bebi szerint:

    admin: csepeli diák nem erről beszélt. Ne beszélj félre!

  12. admin szerint:

    Hozzászólásunk olyan szövegrészre vonatkozott, amit töröltünk.

  13. bebi szerint:

    Ja, értem. Valóban hiányzik a hozzászólások sorszámozása, és akkor lehetne azonosítani, hogy töröltek valamit. Javasolt fejlesztés 😉 Akkor egyetérthetünk abban, hogy a “2011. január 03., hétfő – 11:28” hozzászólás jogos…

  14. Pöce szerint:

    kedves admin, amikor szélsőséges, hazugságkampányt folytató honlapról beszélsz, akkor ugy a csepel.info-ra is gondolsz!

  15. admin szerint:

    Kedves Pöce, amikor szélsőséges, hazugságkampányt folytató honlapról beszélünk, akkor nem a csepel.info-ra gondolunk.

    Nem véletlen, hogy az elmúlt években az MTI-től a HVG-n keresztül a Népszabadságig idéztek tőlünk. Olyan vádak ugyan voltak, hogy hazudunk, de ilyet senki nem tudtott igazolni, bebizonyítani. Ugye érdekes, hogy amikor Vujity Tvrtko a kettős gyilkosságról készített riportot, szintén a Csepel.info-n megjelent dokumentumokkal kopogtatott?

    Bebi, csak egy mondatot töröltünk a 2011. január 03., hétfő – 11:28-as hozzászólásból, ahol a fórumozó egy szélsőséges, hazugságkampányt folytató honlapról írt.

  16. bebi szerint:

    És várható tendencia, hogy a MTI-től és a HVG-től fognak továbbra is idézni… Nem véletlen.

  17. csapos szerint:

    Kedves Admin!
    A csepel.infón kívül melyik csepeli blog vagy honlap szélsőséges, és a csepel.infón kívül ugyan melyik folytat hazugságkampányt? Ki jöhet még szóba mellettetek? Csak nem a fülkeforradalmárok által átalakított, és a fideszes szilveszteri tréfaként eltüntetett csicsás http://www.csepel.hu ?

  18. csepeli diák szerint:

    Nem értek egyet a törléssel, de tudomásul veszem. Azt azonban szeretném, ha indoklást is kapnék arra vonatkozólag, hogy az általam leírt oldalról ki és mikor állapította meg, hogy szélsőséges, hazugságkampányt folytató oldal. Elfogadom, hogy vannak tévedéseik, esetlegesen félrevezetéseik is, de úgy gondolom, hogy az mindem portálon előfordul, még ezen az oldalon is esetleg. Nem is mindig szándékosságot kellene feltételezni, de manapság így működik a demokrácia.
    De ezt is tudomásul veszem, hiszen törvénytisztelő magyar állampolgár vagyok!

  19. bebi szerint:

    csepeli diák szerint:
    2011. január 03., hétfő – 21:12

    “ki és mikor állapította meg, hogy szélsőséges, hazugságkampányt folytató oldal.” – admin megállapította 🙂

  20. bebi szerint:

    Talán az itt elhangzott hozzászólások hatására is kultúráltabb lett az oldal… (csepel.hu) :

    Tisztelt Látogatónk!

    A Csepeli önkormányzat honlapja jelenleg átalakítás alatt áll.

    A kerülettel kapcsolatos legfrissebb információkat az alábbi linkeken találja meg:
    Hírek, események (Csepel.info hírblog)
    Hivatali anyagok (Budapest 21 portál)
    Csepp TV
    Csevak Zrt.
    Csepeli piac
    Csepeli hírmondó (1.évf. 1.szám, 2010. december 10.)
    Iratkozzon fel az önkormányzat hírlevelére és értesüljön elsőként a kerületi hírekről:

    Az új honlap elkészültéig megértésüket és szíves türelmüket kérjük.

    Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata

    Lehet válogatni 😉

  21. Gigi szerint:

    Én szokásomhoz híven – akár megkérdőjelezik ezt páran, szintén szokás szerint, akár nem – jobbító szándékkal csak arra irányítanám tisztelt admin és egyéb tartalomszerkesztők figyelmét, hogy a csepeli önkormányzat nevét csak akkor kell és szabad csupa nagybetűvel írni, ha kiírjuk a teljes nevét: Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata. Egyébiránt a rövidítésben mindig kicsivel kell írni: “csepeli önkormányzat”.

    Szerintem abban egyetérthetünk: az olvasókat az ilyen és ehhez hasonló slendriánsággal sem kellene hülyének nézni vagy rosszra nevelni.

  22. Karesz szerint:

    Bantusztán ha nem értesz valamihez, akkor jobb ha meg sem szólalsz! Ez vonatkozik mindenkire aki eddig szakmai érvekkel próbálta védeni a korábbi honlapot.
    Elmondom miből áll egy honlap fenntartása:

    1.) Kell egy szerver ami kiszolgálja a kéréseket. Mivel egy ilyen minimális látogatottságú oldalról van szó, ezért ezt egy kikukázott PC is ki tudja szolgálni. Egyszeri minimális beruházás.
    2.) Frissíteni kell a tartalmat, amit legrosszabb esetben egy diákmunkában alkalmazott bölcsész is el tud végezni (nem informatikus). Minimális havidíj.
    3.) Weboldal motorjának lekódolása. Ez az ami sok emberórát és szükség szerint szakértelmet is igényelhet. Persze ezt is össze lehet dobni ha nincsenek különösebb igények, de ezt azért tényleg érdemes egyszer jól megírni.

    Persze a szerverre bármennyi pénzt el lehet költeni, de akár webhoszting szolgáltatást is lehet vásárolni, amivel teljesen megbízható helyen lennének az adatok és azok mentése is megoldott lenne.
    Az viszont tényleg nagyon gyászos, hogy a honlap szerkesztő tulajdonában van a teljes oldal tartalma. Ilyen szerződést értelmes ember nem köt, mivel örök életre elkötelezi magát egy cég felé…

  23. vagavi szerint:

    Az információ áramlásának biztosítása közügy. Minél elöbb meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy ne jöjjön létre hiány, informális vákum állapot.

  24. bebi szerint:

    vagavi: Köszönjük Emese 🙂

  25. ... szerint:

    úgy érted vákuum? 🙂

  26. Bantusztán szerint:

    Karesz, karesz! Tudod mt állítottál most fideszes elvtársaid sokaságáról? Hogy pazarolják, lopják az adófizetők pénzét! Százával lehet sorolni az olyan – mindenfajta extraszolgáltatást nélkülöző – önkormányzati, minisztériumi és más államigazgatási honlapokat, amelyek létrehozása és üzemeltetése milliókat emészt fel folyamatosan! Nem veszed észre, hogy most a saját kenyéradó gazdáidat szivattad meg? Mivel fognak szegények védekezni és mivel fogsz te védefogsz védekezni akkor, ha neadjisten 1-2 év múlva kiderül, hogy a csepeli önkormányzat a honlap működtetésére, vagy a működésért felelős személyek fizetésére esetleg évi többmilliós összeget fizetett ki? Egyébként tényleg annyira naiv vagy, vagy csak tetteted magad, hogy azt állítod: egy napi rendszeres frissítgetést igénylő hivatalos honlap működtetését diákmunkában szarért huggyért el lehet végeztetni?
    Ami pedig azt a bizonyos tulajdonlást illető durva csúsztatást illeti: először is tanulj meg szöveget értelmezni, mert egyszer már leírtam, hogy az önkormányzat semmit sem fizetett a honlap kódolásért, merthogy nem honlapot vett, hanem egy szolgáltatást, amúgy az összes tartalom természetesen mindvégig az önkormányzat tulajdona maradt, hiszen ez nem is lehetett volna másképpen! A honlap programkódja valóban nem volt a hivatal tulajdona, de mond már meg mi ebben a furcsa? Adna neked valaki egy vadidegen programkódot, mi a túrót kezdenél vele? Ezen a területen egyébként is olyan gyors a fejlődés, hogy ha bárki, aki egy régi helyett új honlapot szeretne indítani – függetlenül attól, hogy kinek a birtokában van a programkód – teljesen új honlapot fog készíteni! Ezt te is pontosan tudod, és ha nem a fideszes elvtársaidat kellene védened, így is érvelnél. Az elvakultságotokra azonban jellemző, hogy mindig csak másban keresitek a hibát, pontosabban a kákán a csomót!

  27. Béla szerint:

    Bakker szavaival maximálisan egyet értek:
    “Engem a legganébb főnököm is agyonütött volna, ha megakasztottam volna a napi életet függetlenül attól, hogy az önhibámból vagy azon kívül keletkezett.”

    informatikai osztály az önkormányzaton belűl, már ha van ilyen kap egy hatalmas talpas 1-est

    még ha megkésve is
    bocs de nem olvasom az oldalt minden nap, mint régen

Itt lehet hozzászólni !