Hiába ül a vezér, a csepeli lakók duplán fizetnek

Magyar Hírlap

Rákóczi liget

Az építkezés megkezdése óta gyűltek a súlyos problémák

Betelt a pohár annak a csepeli lakóparknak a lakóinál, akik a beígért saját fűtés helyett a Főtávtól kapják a gázt annak az üzletnek az eredményeként, amelynek kapcsán a cég korábbi vezérigazgatóját letartóztatták.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettek annak a csepeli lakóparknak a lakói, amelynek a hőellátása körül kialakult botrányban előzetes letartóztatásba helyezték a nyáron a Főtáv Zrt. vezérigazgatóját, Kovács Lajost.

Bár a közvélemény egyelőre csak a vezetőkhöz kapcsolódó bűncselekményekről értesült, az ügy igazi vesztesei a Rákóczi-liget lakói. Őket azzal tévesztették meg, hogy a lakópark egyedi gázturbinás kiserőműve révén húsz százalékkal kevesebbet fizetnek majd a fűtésért, most viszont távhőt fizetnek, ráadásul nemcsak a saját ingatlanjuk, hanem az eladatlanok után is. A 481 lakásos lakóparknak ugyanis csak a hatvan százalékát tudták eladni, ám a fennmaradó rész fűtésszámláit is állniuk kell.

A bajok akkor kezdődtek, amikor kiderült, a beruházó számításai nem jönnek be. Először a generálkivitelező Délépítő Zrt. ment csődbe, majd maga a beruházó Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. (CSLF) is. A Délépítő feladatait az eredeti fővállalkozó, a Murus Zrt. vette át, amelynek szintén gyanúsított igazgatósági tagja Gyarmati Zoltán, a CSLF korábbi vezérigazgatója. Később a Murus is csődbe ment, a lakásokat viszont átmentették egy új cégbe, a Murus Propertybe. Bár a kazánokat beszerelték, az ígért fűtési rendszer nem épült ki. Tűzoltásképpen összegründolták a Csepeli Hőszolgáltató Kft.-t, amelyet aztán eladtak a Főtávnak. Ezen üzlet kapcsán vált gyanúsítottá Kovács, miután kiderült, a Főtáv jóval áron felül vette meg a hőszolgáltatót. A lakók elől azt is eltitkolták, hogy végül a részben a Főtáv által kiépített fűtési-hűtési rendszer megvalósításának pluszköltségeit 15 évig nekik kell állniuk. A kontraktus eredményeképpen a lakópark most a központi rendszeren van.

A CSLF 15 milliós hődíjjal és majd 80 milliós közös költséggel tartozik a háznak. Ám hiába kérték, kérik a közös képviseletet ellátó cégtől az elmaradások behajtását, erre a mai napig nem került sor. A lakóknál – akik attól tartanak, a háttérben a közös képviselet összejátszik a CSLF-fel – betelt a pohár. Feljelentésük szerint az ismeretlen tettesek döntő mértékben hozzájárultak a társasház tulajdonosi érdekeinek sérelméhez azzal, hogy a jelentős tartozással bíró tulajdonosok ellen nem tették meg az intézkedéseket és a jogi lépéseket, így megvalósították a hűtlen kezelést. A közös képviseletet ellátó cég szeptember végén szemléltetésképpen bemutatott körülbelül ötven mérőórát, amelyeket a nem fizető lakóknál szereltek le. A CSLF és a Murus Property tulajdonában lévő üres lakásokat, ahol szintén ketyeg az óra, az intézkedés nem érintette. A lakók szerint felelősség terheli a tíz lakással rendelkező Haj-sza Kft.-t is, amelynek tulajdonosa korábban a Murusban is megfordult, és amely ugyancsak tetemes adósságot halmozott fel. Ez a cég hozta létre korábban a CSHSZ-t.

Forrás: Magyar Hírlap

11 hozzászólás “Hiába ül a vezér, a csepeli lakók duplán fizetnek” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ezért szebed, csak teljessek kész lakást megvenni!
    Nem megnézni egy makettet, hogy ilyen lesz, azt fizetni!

    Pláne hitelte lakást venni!
    Közös lónak tútós a háta!

    No coment.

  2. Mr. Gabee szerint:

    Egyetértek

  3. Rozsdamentes Acélpatkány szerint:

    Ha ugye jogállamban élnénk amit mindenki emleget mostanság amit védeni köll a szólásszabadságot is! Most ilyenkor merül fel az emberben hogy van-e volt-e valaha is??!!!

    Mert a jogállamban a jog védené az embereket amit a parlament hoz azért hogy megvédje a polgárokat. Ha valami baj van a rendszerben akkor a sajtónak lenne a dolga , hogy feltárja ezeket,.Ehhez képest ha kinyitok egy hírportált akkor a hírek vagy bulvár , vagy az oldal politikai szponzora által rendelt véleménycikkek.

    Szerény véleményem szerint ebben az esetben a jognak a lakók oldalán kellene állnia és ha nem akkor a sajtónak kéne az oldalukon állni……. . De a sajtónknak van jobb dolga is profitot termelni vv házzal meg celeb szarral.Közben néha csontig benyalni a politikai szponzornak.

  4. anticsóka szerint:

    A probléma sztem ott kezdődik, hogy az volt egy nagy állat, aki a gyártelep tőszomszédságában jóváhagyta a lakópark létrehozását. A világon nincs ilyen, tipikusan csepeli a történet, kivéve persze ha a munkásörök özvegyeire gondoltak, mint lakókra, a “dicső múlt”-ra (a gyár romjaira) való kilátással.
    Annyira, de annyira csepeli a sztori… 🙁 🙁 🙁

  5. ricsi szerint:

    Valamikor a gyár mellé egy erdősávot, a kis-duna partjára meg fedett uszodát terveztek átlagos észjárásúak.
    Korunk ( bukott) hősei a sporttelepre uszodát, a gyár mellé lakótelepet terveztek. Szerencsére a dilettánsoknak az uszodára nem maradt idejük.

  6. lolka szerint:

    ricsi szerint:
    2010. december 28., kedd – 10:09
    -“a gyár mellé lakótelepet terveztek.” Igen az erdősáv meg volt, aztán eltűnt és helyette lakópark lett, pedig tudták, hogy ott a gerinc-(elkerülőút) tervezett nyomvonala…

  7. pannon szerint:

    A volt szoci képviselőknek a fele benne van a botrányba. Meg kell nézni a tulajdon lapot,hogy kiknek van ott ingatlanja.(Vagy családtag nevére íratták, így fizette ki őket a Murus, hogy bagóért adták oda a területet) Még a volt Csevakos vezér testvére is ott lakik.

  8. anticsóka szerint:

    Miska, neked meg kiesett a protkód? Olyan furcsán beszélsz – bocs, írsz… 🙂

  9. anticsóka szerint:

    panonn: nagy igazság van abban, amit írsz. Fél Csepelt “szétprivatizálták” – azaz szétlopták Orosz et. és társai. A régiek, akikkel még együtt KISZ-eztek a gyárban. Egyszer remélem fény derül a nagy “rablásokra” és arra, hogy Tocsik et.nő se a jó levegő miatt járt Csepelre.
    Volt itt önkormányzati ingatlan jócskán, aminek az adás-vételében szükség volt a közbenjárására.

  10. Manitu szerint:

    Erről én is hallottam: a csepeli MSZP több prominens tagjának is TÖBB lakása van a Rákóczi Ligetben. Úgy hallottam, hogy az volt a terv, hogy az önkormányzat a saját költségéből, mint rendkívüli intézkedés, úgy fizeti ki a kommancs céget, és az üresen maradt lakásokat iskolabezárásokból meg a segélyek megszüntetéséből veszik meg.

  11. Miska72 szerint:

    Rozsdamentes acélkapitány, az a baj, hogy jogállamban élünk! Jogszolgáltatás van, és nem igazságszolgáltatás! Jogodban áll bírósághoz menni, de ha megnyersz egy pert a hatóság, vagy a hatóságok ellen, a hibázó vagy ( KORRUPT) emberek a helyükön maradnak, vagy FELJEBB JUTNAK! TAPASZTALAT!
    A diplomát szét kéne ilyenkor tépni, és csak állandó éjszakás műszakban foglalkoztatni, ezeket a gezembereket MINIMÁLBÉREN!
    Ha igazságszolgáltatás lenne, a gazemberek mind LÓGNÁNAK!
    No comment!

Itt lehet hozzászólni !