Újra jár a karácsonyi “fényvillamos”

Mno.hu

Fotók: Mno.hu, további képek itt

A nagykörúti forgalomhoz túl kicsi lett volna az UV-villamosok kapacitása – mondta az MNO-nak a fővárosi közlekedési vállalat sajtóirodája, de a Duna mindkét oldalátígy is  ünnepi díszbe öltözteti a karácsonyi „fényvillamos”. A látványos fényruhát öltő szerelvény december elejétől újévig speciális menetrend szerint közlekedik a 2A és a 19-es vonalán.

Hétfőn, szerdán, csütörtökön, szombaton és vasárnap a 2A, kedden és pénteken a 19-es villamos vonalán bárki felszállhat a BKV fényvillamosára. A csillogó karácsonyi nosztalgiajárat normál díjszabással – azaz érvényes jeggyel vagy bérlettel – vehető igénybe, hat év alattiak ingyenesen utazhatnak a különleges járaton.

A kultikus magyar jármű

Az UV típusjelzésű villamos a fővárosi villamosközlekedés II. világháború utáni korszakának legmeghatározóbb szereplője. Elnevezése a távvezérelhető U típusú motorkocsiból eredeztethető. A Ganz 1956 és 1965 között 375-öt gyártott belőle, így vált a legnagyobb darabszámú magyar villamossá. Lekerekített robusztus formái, műbőr és fa ülései, dekoritlemezei, paravánfalai, izzólámpái az 1950-es évek hangulatát idézik. Eredetileg pótkocsi vontatására nem volt alkalmas, rugós csengővel lehetett jelezni, és vezetőfülkéje nyitott volt. Kerek volt a viszonylatszám tartójának üvege a homlokfalon, és fényszóró helyett sugárvető volt rajta. Az első szerelvény 1956. április 3-án mutatkozott be a budapesti 2-es vonalon. Hamarosan közbenső pótkocsik besorozását tette szükségessé a férőhelyek növelésének igénye. Az így kialakult szerelvények évtizedekig meghatározták a legnagyobb forgalmú gerincvonalak képét. A leghosszabb ideig a 47-es és 49-es viszonylatokon közlekedett, ráadásul szinte kizárólag háromkocsis összeállításban. Az ezredfordulóra jelentősen visszaszorult a fővárosi sínekről. Kezdetben a hannoveri villamosok, később a Combinók érkezésével a Nagykörútról felszabadult Ganz csuklósok váltották fel az addig UV-kocsikkal kiadott vonalakat. 2007. augusztus 20-án legördült az utolsó szerelvény a Szabadság hídról, és ezáltal végleg nyugovóra tért.

Fotók: Mno.hu, további képek itt

A budai oldal is díszbe öltözik

Turisztikai szempontból a 2A és a 19-es járat vonala a leglátványosabb, ezért választotta ezeket a BKV a karácsonyi „fényvillamos” útvonalául. Tavaly csak a pesti Duna-parton közlekedett a speciális járat, amelyről a világörökség részét képező budai Vár is megcsodálható, idén azonban a 19-es járattal a budai oldalt is díszbe öltöztetik. A nagykörúti forgalomhoz azonban túl kicsi lett volna az 55 éves UV-szerelvény kapacitása – állítja az MNO-nak a közlekedési vállalat.

A BKV nem tervezi más járművei karácsonyi dekorálását, mert mindössze egy-két motorkocsiból álló járműre elegendő, 3,5 kilométeres, 39 200 ledből álló fényfüzére van. A kocsik belsejét sem tervezik a mostaninál jelentősebben feldíszíteni. Jövőre sem várható, hogy az adventi időszakban a Mikulás torkaszakadtából üvölti a jól ismert „Jegyeket, bérleteket!” felszólítást, illetve hogy tobozokkal teli fenyőfaágakból csöpög a fejünkre a gyanta. Szintén nem ülteti át a müncheni példát a BKV, mely szerint a német nagyvárosban forralt bort is árulnak a karácsonyi járaton. A Nemzeti Közlekedési Hatóság egy rendelete ugyanis kimondja, hogy menetrend szerint mozgó járművön nem szolgálható fel étel-ital. A rongálástól tartva üzemben a villamos mindkét kocsiját folyamatosan őrzik. Az ellenőrök nem büntetnek a járművön, de érvényes menetjegy, illetve bérlet hiánya esetén leszállítanak.

Fotók: Mno.hu, további képek itt

Pluszköltségek nélkül, turistáknak is

A cégnek nincsenek pontos számadatai arról, hogy az utasok száma mennyivel emelkedett meg a fényvillamosoknak köszönhetően, azonban az elmondható, hogy rengetegen szállnak fel rá. Üzemeltetésük a díszítés és egyéb ráfordított költségek ellenére sem jár jelentős pluszköltséggel, hiszen a nosztalgiajáratokon nincs fűtés, és teljesítményfelvételük is kevesebb.

A fényvillamossal a budapesti utazóközönséget kívánják gyönyörködtetni és a hazánkban tartózkodó külföldiek figyelmét is felhívni a speciális járatra. A turisztikai látványosságot 96 szállodában hirdeti szórólapokkal, angol nyelvű plakátokkal a Magyar Turizmus Zrt. Tizennégy külképviseleti székhelyén, valamint a Tourinform-irodákban – tájékoztatta lapunkat a BKV.

A közlekedési vállalat 2009-ben is azzal kedveskedett az utazóközönségnek, hogy normál díjszabással lehetett utazni a karácsonyi „fényvillamoson” – ez idén sincs másképp. Feltételezhetően jövőre sem lesz ingyenes a járat, hiszen a főváros rendeletben határozza meg a tarifákat. Április elejétől május közepéig ugyanez az UV-szerelvény tavaszváró villamos lesz, virágokkal felmatricázva – nyilatkozta az MNO-nak a fényvillamos egyik vezetője, Fodor István.

A karácsonyi „fényvillamos” részletes menetrendjének megtekintéséhez kattintson ide.

Forrás: Mno.hu

2 hozzászólás “Újra jár a karácsonyi “fényvillamos”” bejegyzésre

  1. anticsóka szerint:

    Igaz, hogy lassan egy hónapja jár már a csili-vili tuja, de hogy ebből a csepel.infón hír lett – és ráadásul három nappal Karácsony előtt???

    Majd szóljatok, ha fény-hév is közlekedik egyszer Csepelen!

  2. Csepel-sziget szerint:

    A fényből juthatna a BKV-nak is, mert akkora ott a sötétség, hogy arra nincsenek szavak.

Itt lehet hozzászólni !