Budapest hadat üzent a korrupciónak

Helyi Téma

Összesen hétmilliárd forint értékű az a 22 gyanús szerződés, amelyet a fővárosi közcégek átvilágítása során eddig feltártak. A főváros hadat üzen a korrupciónak, hatékonyabban akarja működtetni a közszolgáltatásokat és átláthatóvá tenni a közpénzek felhasználását, ezért véget vet az eddigi „Hagyó-modellnek”.

– Budapest hadat üzen a korrupciónak a „közszolgálat, rend, erős város” filozófia megvalósítása érdekében. Vége a „Hagyó-modellnek” – jelentette ki György István városüzemeltetési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes városházi tájékoztatóján. – A „Hagyó-modell” a számtalan intézményrendszerbeli problémákkal, az erős, pártkötődésű informális csatornákkal súlyos károkat okozott a fővárosnak és a fővárosiaknak – mondta György István. A koncepciótlanságot, a jövőkép hiányát mutatta, hogy a fővárosi tulajdonban lévő közmű-, közüzemi- és egyéb közszolgáltató társaságokat tekintve hiányzott a tulajdonosi stratégia, nem volt tisztázva megrendelői, illetve tulajdonosi szerep. A BKV például saját magától rendelte meg a szolgáltatásokat, készítette a menetrendet, a tarifajavaslatokat.

Az új közmű-közszolgáltatási modell szerint a Fővárosi Önkormányzat az irányítási hatásköröket átadja az önkormányzat professzionális irányító szervezetének, az októberben létrehozott Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Zrt.-nek. A BVK működési költségét a tulajdonában lévő vállalatok (Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., Főtáv Zrt., Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.), valamint azok a kijelölt vegyes tulajdonú cégek, melyek tulajdonosi irányítását a BVK látja el (Főkert Nonprofit Zrt., FE Kft., Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.) finanszírozzák, menedzsmentszerződés keretében. Fővárosi költségvetési pénzt tehát a központ e tevékenysége nem igényel.

Az ugyancsak október végén megalakított Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. feladata pedig a közlekedési ügyek szervezése és irányítása, szolgáltatási szintek meghatározása, valamint a szolgáltatásvásárlás lesz. Az egységes közlekedési kassza a bevételeket és támogatásokat a BKK-nál összpontosítja, ennek megfelelően a tömegközlekedés és a közútkezelés költségeit a BKK fizeti.

A fővárosi vállalatok átvilágítása során számos működési, gazdasági problémát tártak fel, több esetben büntetőeljárás is folyamatban van. Az eddigi adatok alapján 22 szerződést érintően állapítható meg vagy gyanítható a nem megfelelő ár-érték arány; több esetben felmerült, hogy a piaci árnál jóval magasabban kötettek szerződéseket. A szóban forgó gyanús szerződések összértéke meghaladja a hétmilliárd forintot.

A főpolgármester-helyettes megjegyezte: a főváros által kiala­kított új cégstruktúrára és az eddig elvégzett átvilágítások eredményeire az üzleti világ is érzékenyen reagál. Egyes cégvezetőket emiatt ezért már most támadások érnek, igyekeznek ellehetetleníteni, hitelteleníteni őket. Talán nem véletlen, hogy nem politikai jellegű támadások érik az új modellt – tette hozzá a főpolgármester-helyettes. György István úgy fogalmazott: – Nem fogunk meghajolni a jelzésértékű fenyegetések előtt sem, hiszen az újonnan kinevezett elismert szakembereket már korábban is érték támadások.

A főpolgármester-helyettes újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat, illetve a fővárosi vállalatok által kötött szerződések – jogszabályi keretek között – nyilvánosak. Hangsúlyozta azt is, hogy a fővárosi közcégek felügyelőbizottságaiban – szakítva a korábbi városvezetés gyakorlatával – jelentős szerephez juttatják az ellenzéket, „semmit sem szeretnénk eltitkolni”.

György István azt is közölte: az 1997-ben privatizált csatornázási műveket és a vízműveket illetően az elmúlt közel másfél évtizedben sok körülmény változott, ezért újra kell gondolni, mennyire szolgálja a két vállalat a város és a lakosok érdekeit. Hosszú távon a közszolgáltatásokban a magántőkének nincs helye.

helyitema.hu

14 hozzászólás “Budapest hadat üzent a korrupciónak” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Helyes, rendet kell tenni.

  2. Bakker szerint:

    Na most már tudjuk mi a probléma, mi a baj, mik voltak az elkövetett hibák. Lógjanak kik elkövették és akik asszisztáltak mellé (pl. ellenzék)! De aztán az is kéne, mi a gránátot fogunk ezután csinálni? Koncepció van? Nincs? Már megint azok a rohadék kommunisták? Oszt ennyi?

  3. Gordon szerint:

    Növelni kell Bakker napi gyógyszerfejadagját.

  4. Narancsvírus szerint:

    Ja Polt Péter “kiváló” szakember

  5. Bakker szerint:

    Csak ennyire telik tisztelt Gordon! (Oszt jónapot)

  6. Tóth Mária szerint:

    Bakker! ha nem tudsz pozitívan megnyilatkozni, ne strapáld magad itt, kapcsolj a gyf-féle portálta, ott bizonyára örülnek “veretes” mondanivalódnak, azaz szithatod a Fideszt éjjel-nappal! szép napot!

  7. Bakker szerint:

    Mária drága! Mi volt a negatív? Vagy ebben az új együttműködés…stb rendszerében az előzőeket akasztással fenyegetni nem lehet, az újaktól meg kérdezni nem ildomos? Hogy a gránatban van ez?

  8. Pecás szerint:

    Ernő!!Jó a tv-d!De a felvétel pocsék…

  9. grün szerint:

    Ezt megbeszélték a korruocióval is?

  10. grün szerint:

    bocs. korrupció!

  11. Miska72 szerint:

    Jaj jaj! Ha en egyszer kinyitom a számat! Ha én egyszer elkezdek beszélni?
    Mi van a feleslegessen lefolytatott rendőrségi nyomozással? Amiben az ügyészség is részt vett, és az adatok HMISAK? KI EZÉRT A FELELŐS? És a csepeli szocialista önkormányzat kzeze is benne volt?

  12. Miska72 szerint:

    Nagyon sok lyukrafutás van a rendőrségen ügyészségen is!
    Tapasztalat!
    A dokumantumok amik ellenem szólnak nem voltak JOGERŐSEK!
    Hogy indult ellenem nyomozás?
    Jó kérdés? Nem?

  13. Darázs szerint:

    A sok lyukra futás gerjesztői N SZ valamint jobb és bal keze!

  14. Miska72 szerint:

    Darázs ez a Tóth és bandája volt! Miről beszélsz kispajtás?

Itt lehet hozzászólni !