Sérelmek és ígéretek a közmeghallgatáson

Csepel.hu

Csatornázás, közbiztonság, közlekedés, falevelek elszállítása, gerincút, uszoda, egy emléktábla egy szovjet repülőgép lelövéséért 1956-ban – íme néhány téma azok közül, amiket a lakók kérdésként felvetettek a csütörtökön megrendezett közmeghallgatáson. A Királyerdei Művelődési Házban megtartott eseményen a csepeli képviselő-testület valamennyi tagja részt vett, a kérdésekre Németh Szilárd polgármester válaszolt.

Németh Szilárd elöljáróban ismertette az új képviselő-testület előtt álló legfontosabb célokat és teendőket. Az aktuális problémák között beszélt a közfoglalkoztatásról, aminek kapcsán megemlítette, hogy a kerületben is bőven lehetne közmunkát végezni. Például a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkot is rendbe tehetnék közmunkások, s nem kéne kiadni százmillió forint közpénzt. Az Ady-projekt ügyében személyesen tekintette meg a beruházást, s számos kivetnivalót talált benne. Noha a polgármester nem műszaki ellenőr, egy laikus szeme is észreveheti a hibákat. Az mégiscsak furcsa, hogy egy ajtónak az egyik felét lefestették, a másikat hagyták úgy, ahogyan volt. A HÉV közlekedésében meglepő, hogy mióta Németh Szilárd a polgármester, a helyi vasút háromszor romlott el, s szüneteltették a forgalmat. Persze, ez megtörténhet, de az nem, hogy a forgalom kimaradásáról nem tájékoztatták Csepel vezetőjét. Valószínűleg ehhez szoktak hozzá a BKV vezetői Csepellel kapcsolatban, de az új polgármester ezt nem tűri. Miután Németh Szilárd szóvá tette az esetet, az ügyben több személyt felelősségre vontak a BKV-nál. Az sem fordulhat elő a jövőben, hogy a Völgy utca lezárásáról sem értesítették idejében a kerületi önkormányzatot!  

A csatornázás kényes és régi probléma Csepelen, de nem valószínű, hogy 2013-nál hamarabb megoldódik a kérdés. Több lakó is szóvá tette, hogy rossz minőségben javítják meg az utcákat, a polgármester megígérte, hogy utánanéz ezeknek. Azt is ellenőrzi, kik adták ki a használatba vételi engedélyt. A Tamariska-dombon a távközlési átjátszó zavarja a helyieket, köztük az ott lévő óvodát, de eddig hiába próbálták lebontatni azt, nem jártak sikerrel. A polgármester szerint az előző önkormányzat cinkelt kártyákkal játszott az ügyben, mert szóban maga is a bontás mellett volt, de a Magyar Telecom valami furcsa ok miatt mindig megtarthatta a sugárzó átjátszót. A megoldás egyszerű: sürgősen le kell bontani az átjátszót, mert jogalap nélkül áll a dombon. A kerület sportéletére kedvezőtlen hatással van, hogy a Béke téri ingatlan, illetve a Duna-parti kajak-kenu telep egy alapítvány tulajdonában van. Legutóbb zsarolni is próbálták az új önkormányzatot, de ennek nem engednek. A Béke téri ingatlant és a kajaktelepet el kell venni az alapítványtól, mégpedig úgy, hogy visszaállamosítják őket. Az a cél, hogy végre a csepeliek sportolhassanak, és újra nagyhírű csapatokkal vegyenek részt a hazai bajnokságokban és a nemzetközi színtéren. Ezzel összefüggésben merült fel az uszoda létrehozása is. Egy lakó emlékeztetett arra, hogy a Csepel újság annak idején még közvélemény-kutatást is tartott, vajon mekkora legyen a medence, s csak úgy röpködtek a számok. Hát kiderült: semekkora. Németh Szilárd szerint 2012-re elkészülhet az uszoda, de a pontos helyét még nem jelölték ki. Akkor lesz 100 éves a Csepel SC, mellesleg Londonban olimpiát rendeznek.

A közlekedést számtalan kifogás érte. A buszok piszkosak, nem megfelelő a követési idejük, sűrűn lerobbannak. Ennek fényében különösen felháborító, hogy a BKV közben 100 milliós végkielégítéseket osztogatott. A polgármester közölte, hogy maga is gyakran jár busszal, ismeri a gondokat, amiket továbbít a fővárosnak. A Gubacsi hídon szinte állandóan dugó van, ami azért is különösen aggasztó, mert a csepeli kórház bezárása után a mentők kénytelenek a Dél-pesti kórházba szállítani a kerület betegeit, s a hídon kell keresztülmenniük. A Fidesz ezt már évekkel ezelőtt jelezte, de hiába. A hidat mindenképpen fel kell újítani, de ez sok pénzbe kerül. Ráadásul még több hídra volna szükség, amiket korábban tervbe is vettek az előző önkormányzatok, de semmi nem lett belőlük. Egyelőre nincs is kilátás arra, hogy új hidakat építsenek. A Szabadkikötő úton, a Korvin-csomópontnál gyakran okoz bosszúságot, hogy nemritkán éppen csúcsidőben haladnak át ott a tehervonatok, ami jókora torlódást idéz elő. Ezt nem lesz könnyű orvosolni, ismerte el a polgármester, mert az önkormányzat hatáskörén túl van a megoldás, de kezdeményezésekkel előállhat. A gerincút megépítése szintén régi ügy, a jelenlegi 2,5 kilométeres nyomvonal, amely elkerüli Csepel belső területét, méregdrága – 11 milliárd forintba kerül –, s számtalan aggodalomra ad okot.

Csepel Háros részével soha senki nem foglalkozott, rendkívül elhanyagolt vidék – fakadt ki egy lakó. Németh Szilárd egyetértett vele, ezért Balogh Ernő személyében kinevezett egy hárosi biztost, aki ezzel a területtel kiemelten foglalkozik. Többen szóvá tették a rossz közbiztonságot, a betörések és lopások számának növekedését, és azt a rendőri hozzáállást, hogy úgysem tudják kézre keríteni a bűnözőket. A polgármester szerint sem elfogadható, hogy a rendőrség eleve úgy áll hozzá az ilyen ügyekhez, hogy nincs mit tenni. A Csevakot szintén kritikával illették, mert gyakran nem szolgáltatóként, hanem a hatalom arrogáns képviselőjeként bánik a lakókkal. Az önkormányzat tervezi, hogy – más kerületekhez hasonlóan – elindít egy ingyenes programot a falevelek elszállítására.  Egy lakó felvetette, hogy jó lenne emléktáblát állítani annak a csepelinek, aki 1956-ban lelőtt egy szovjet harci repülőgépet Csepel felett. Németh Szilárd támogatta az ötletet.

Jó néhány lakót zavar, hogy szomszédságukban olyan vállalkozások folynak, amelyek hangosak. A polgármester ígérte, hogy utánanéz, ki és miféle engedélyt adott ki olyan vállalkozásokra, amelyek a lakók nyugalmát sértik. Azokat az italboltokat is végiglátogatják, amelyek szintén zavarják a közrendet, s ha kell, bezárják őket.

Javaslatként felmerült, hogy a jövőben egyéni választókerületi fórumokat is rendezzenek. Az ötlet megfontolandó, ugyanakkor különféle témákban az önkormányzat rendszeresen tart majd fórumokat a lakóknak. Csepel arra szavazott, hogy változások történjenek, s ebből az új vezetés egy jottányit sem akar engedni.

A Közmeghallgatás teljes terjedelmében ma este láthatják a Cspp TV műsorán. (Közmeghallgatás Csepp TV november 19. 18.05. ismétlés november 20. 9.10.

Forrás: Csepel.hu

32 hozzászólás “Sérelmek és ígéretek a közmeghallgatáson” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    Az a repülőgép lelövés érdekelne, mert láttam lezuhanni. Az ágyú helyéről sok legenda keringett, a HÉV. végállomás is szerepelt a helyszínek között. Más helyszínek is voltak. A lövő nevét is hallottam, hogy ennek, meg annak a bátyja lőtt. Egy szer viszont volt olyan, hogy az utcában volt egy pékség és az emberek sorban álltak kenyérér és egy repülő közéjük géppuskázott. Lehet, hogy azt lőtték le…hátha valaki többet tud…

  2. lolka szerint:

    “A polgármester szerint az előző önkormányzat cinkelt kártyákkal játszott az ügyben, mert szóban maga is a bontás mellett volt, de”-Ugyan ez volt a kórház bezárásánál is. A lakosság fele úgy mutatta, hogy kiáll a bezárás ellen, aztán mégis be lett zárva…

  3. szigetország szerint:

    Engem is érdekel, ki és hogyan lőtte le azt az orosz gépet. Úgy tudom, valahol a kavicsbánya környékén zuhant le.
    A cinkelt kártyákkal való játék is érdekes, mert a kórház és a sportpálya elkótyavetyélése szintén azt mutatja, hogy a korábbi önkormányzat hamis lapokkal játszott. Na, ezekre fényt kell deríteni!

  4. Királyerdei szerint:

    A lelőtt rep,gép IL 28-as volt.(A géppuskázó pedig MIG 15-ös.)
    Már a harmadik kört csinálta a város felett,amikor telibekapták az Imre térről.
    (Kb. a Pártházzal átellenben lévő légvédelmi ágyúval.)
    Hogy pontosan ki kezelte akkor a löveget,arról elég sok mende-monda járta.
    Tudomásom szerint 3 hazafelé tartó tüzér-katona.

  5. vica szerint:

    A tegnapi lakossági fórumon ott voltam. Németh Szilárd pontosan elmondta a szomorú igazságot a kerület anyagi helyzetéről. Bizony nem 2010 évnek megfelelőek a lakossági életviszonyok. Szégyenletes hogy Csepel Háros részével nem törődött az elöző önkormányzat. MISKA BÁCSI LEVELESLÁDÁJÁBA hiába írtak az ott élők.

  6. Narancsvírus szerint:

    Németh Szilárd fórum

  7. Narancsvírus szerint:

    Németh Szilárd fórum 1.

  8. vermes szerint:

    Ernő!

    Lassan a vírusból átmehetnél már járványba, annyiszor teszed ki a nyomi videóidat mindehová!
    😀

  9. maminti szerint:

    Nem ide kapcsolódik, de fontos: fehér autóval jár két férfi Csepelen (tegnap a Csepeli úton portyáztak), azzal csöngetnek be -valószínűleg előzőleg feltérképezett – egyedülálló idősökhöz, hogy az önkormányzattól jönnek, krumplit, hagymát hoznak, valamint 10.000 Ft gyógyszertámogatást. Az egyik száll csak ki, bekéredzkedik, hogy a hozott élelmiszert kirakja és 20.000 Ft-ost mutogat, amiből 10.000-t kér vissza. Anyukam volt oly balga, hogy beengedte. Mire anyukám kijött a tízezressel, a jóember már az előszobájában volt. A 10.000 forintost nem fogadta el, mondván sérült (a sarka kicsit be bolt szakadva), anyukám két hibátlan 5.000-t akart adni helyett, ezt sem fogadta el, (természetesen) közölte, hogy majd visszajön, ha máshol tudnak neki visszaadni, és lesz tízezrese, és sietve távozott. El nem vitt semmit, minthogy az előszobában semmilyen érték nem volt, de nyilván felmérte az udvart, házat, ajtót, zárszerkezetet. Figyelmeztetni kéne a lakosságot erre az új trükkre (ha ugyan új).

  10. kuku szerint:

    lolka azt a repülőt én is láttam lezuhanni a Hengermalom utról de sajnos többet én sem tudok

  11. Tamási Juli szerint:

    A cinkelt lapokkal való játék az előző önkormányzati vezetésnek bevett szokása volt, a Kisdunapart ügyében is mindig nagyon sajnálkozva és aggódó megértéssel, kezüket széttárva mondták, hogy higgyük el, sajnos nincs mit tenni. Oszt kiderült, hogy mégis volt 😛
    Hajrá Csepel, fordítsuk vissza a kórház és a sporttelepek elvesztését is!!!
    A repülő történetét én is szívesen elolvasnám!!

  12. csepeli szerint:

    “A Gubacsi hídon szinte állandóan dugó van, ami azért is különösen aggasztó, mert a csepeli kórház bezárása után a mentők kénytelenek a Dél-pesti kórházba szállítani a kerület betegeit, s a hídon kell keresztülmenniük. A Fidesz ezt már évekkel ezelőtt jelezte, de hiába. A hidat mindenképpen fel kell újítani”

    És ha felújítják, akkor talán nem lesz dugó?
    És a felújítás ideje alatt vajon mi lesz? Megmondom: kurva nagy dugó!

  13. csepeli szerint:

    “A Béke téri ingatlant és a kajaktelepet el kell venni az alapítványtól, mégpedig úgy, hogy visszaállamosítják őket.”

    Hát persze! Most, hogy az Alkotmánybíróságot kiherélték, bárkitől bármit el lehet venni erőszakkal, és államosítani lehet. Visszatértünk a Rákosi-korszakba, lesz itt még padlássöprés is! Orbán Viktor mikor nyíratja kopaszra a fejét?

  14. csepeli szerint:

    “A Tamariska-dombon a távközlési átjátszó zavarja a helyieket, köztük az ott lévő óvodát, de eddig hiába próbálták lebontatni azt, nem jártak sikerrel.”

    Idiotizmus. Az átjátszó senkinek sem árt, viszont ha nem lesz, akkor kérdem én, vajon lesz-e még használható mobiltelefon-térerő a környéken? Vagy füstjelekkel kell majd kommunikálniuk a környéken élőknek?

  15. Hugi szerint:

    Csepeli õrjöng. Jó látni, ahogy egy komcsi troll vergõdik.

  16. Gordon szerint:

    Ha már troll.

    Egy dunántúli troll élete (néha +18-as!)

    http://index.hu/kultur/eletmod/2010/11/19/egy_dunantuli_troll_elete/

  17. lolka szerint:

    kuku szerint:
    2010. november 20., szombat – 07:53
    -Köszi és Kirlyerdei-k is, valóban ahonnan láttam déli irányban zuhant, tehát csepeli viszonylatban a sóderbánya irányába tehető. Nagyon sokan elindultak abba az irányba, gyalog, bringán, ki hogy. Nem sokat értettem az egészből. Aztán láttam a Schell irányából hatalmas fekete füstfelhőt felszállni…Ha az emléktáblából lesz valami, majd megnézem…

  18. lolka szerint:

    csepeli szerint:
    2010. november 20., szombat – 12:29
    -Már inkább a lapos tető a túlnyomó, ahol padlás van azt beépítették…(általában)

  19. fülöpke szerint:

    Nini!
    csepeli mameluk elvtárs törvénytelenségről beszél a sportpálya kapcsán!
    Pedig tavasszal mit össze-vissza hazudozott a bérenc fajtája, az alapítvánnyal kapcsolatos csepel.infos cikkekben.

  20. szigetország szerint:

    csepelinek üzenem, hogy a visszaállamosítás a nyugati országokban is bevett gyakorlat, ha az állam úgy látja, hogy nála jobb kezekben van a működtetés. Ez a nyamvadt alapítvány mi a frászt tett a a csepeli sport felvirágoztatásáért? Csepelen világbajnokok, olimpiai bajnokok voltak hajdanában!

  21. szigetország szerint:

    A Gubacsi hídról: ha csepeli logikáját követném, akkor hagyni kéne a hidat úgy, ahogy van. Hadd rohadjon el, szakadjon le! — mert ugye egy felújítás során még nagyobb dugók lesznek. De a Gubacsi híd kihasználatlan vasúti pályáját használhatóvá lehet tenni, a hidat szélesíteni is lehet. (Basszus, ez nem jutott csepeli eszébe!)

  22. csepeli szerint:

    szigetország: hogy a fenébe lenne már kihasználatlan, szerinted hol járnak ki a szabadkikötői vonatok Csepelről?

  23. kuku szerint:

    lolka igen a Shellnek volt ott egy vagy több gáztárálója és annak akörnyékén zuhant le a gép a párja elmenekült

  24. lolka szerint:

    kuku szerint:
    2010. november 21., vasárnap – 06:16 -köszi!

  25. kukori szerint:

    T. Csepeli ! Nem csak azt kéne visszaállamositani,hanem 89-ig visszamenőleg mindent amihez az elvtársaidat szarért hugyért hozzájuttatták ! Nézzél szét a nagy gyárban,aki annakidején a főnökeid voltak ( hithű kommunisták ) most az a kizsákmányolód !!!!! Vagy netán téged is hozzájuttattak linkre eg kissebb,talán nagobb részhez a nép vagyonából ?!

  26. szigetország szerint:

    csepeli! Most akkor mi a sz@r legyen a Gubacsi híddal? Bontsuk, felújítsuk, szakadjon, szélesítsük, rohasszuk? A németek robbantottak. Neked mi az ötleted? (Azon túl, hogy szerinted semmit nem kéne csinálni, vagyis hadd rohadjon.)

  27. Démosz szerint:

    Sajnálom hogy nem tudtam elmenni.

  28. Bella szerint:

    Érdekes a Csepeli Ingatlanközvetítő Forgalmazó és Szolgáltató Betéti Társaság honlapja. Érdemes megnézni. Különösen a nemlévő cégadatokra hívnám fel a figyelmet….

  29. Bella szerint:

    Miért kell a Csevaknak a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt-t szerződésben megbízni 43.200.000 Ft-ért Csevak Zrt. által kezelt lakás és nem lakás célú ingatlanok, épületek eseti fenntartási, karbantartási és hibaelhárítási munkák elvégzésére? Fent van a honlapon (mellesleg jó lenne rendbe tenni, aktualizálni) 2010. febr. 15- 2011. febr. 28-ig hatályos szerződés – és aztán mennyiért????

  30. Darázs szerint:

    Nekem ki tudja miért az “Egy őrült naplója”jutott eszembe!

  31. kritikus szerint:

    Nos, a be nem tartott ígéretekben a kormány élen jár, a farkast kiáltó ember sorsára jutott.
    … és most eljött az idő, mikor ellenzékként újra kiált, de már ki “mer” nekik hinni a médiatörvénnyel kapcsolatban is?!
    Annyi (5) ciklust végig vártunk reménykedve, hogy javulni fog magyarország helyzete, hogy a magyar nép türelme nem vonható kéttségbe, de most honnan tudjuk, hogy jogosat/igazat kiált-e????
    …vagy újra át leszünk verve, mert minket lehet, mi “lúzer”/”szánalmas” nép vagyunk?!

    1. Ígéret most is van új.
    2. A régi kérdések most sem kerültek megválaszolásra.

    ….azt hiszem naívak vagyunk újra azt hinni, hogy minden rendben lesz, sajnos! 🙁

Itt lehet hozzászólni !