A „Házunk tája” nyertesei

Csepel.hu, Csepel.info

Fotók: Csepel.hu

Idén hatodik alkalommal hirdettek eredményt a „Házunk tája” versenyben, amelyet a Csepeli Kertbarát Kör és a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület szervezett.

Azokat a csepelieket díjazták, akik a házuk előtti földterületet a legszebben gondozták. A díjakat Ábel Attila alpolgármester adta át a Rákóczi-kertben. Zémann István, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítési Egyesület titkára elmondta, hogy a verseny már hagyománnyá vált az elmúlt években, ezúttal 46-an pályáztak. Összeforrott, egymást segítő csapatról van szó, amelynek tagjai az önkormányzat pénzügyi támogatásával csinosítják, szépítik a házuk előtti utcafrontot, a parkokat, kertjeiket.

A legtetszetősebb portálokat lefényképezték, és tablón mutatták be a közönségnek. Ezek közül választották ki a díjazásra érdemeseket, akik a könyvjutalom mellett 6-9 ezer forint pénzjutalomban is részesültek. A fődíjasokon kívül minden pályázó oklevelet és 4700 forintot kapott. A kertbarát kör szaktanácsokkal, előadások szervezésével segíti a kertbarátokat év közben. A keddi összejövetelen dr. Sz. Nagy László kertészmérnök, egyetemi tanár tartott előadást a szőlőtermesztésről.


Két kategóriában osztottak ki díjakat. A régi pályázók közül első lett Hollósi Józsefné és Németh Mihályné. Második Bogdány Jánosné, harmadik pedig Zentai Éva lett. Az új pályázók közül (vagyis akik idén indultak először a versenyen) két első díjat osztottak ki, amelyet Nagy Jánosnénak és Rozmanné Lengyel Évának ítéltek. A harmadik helyen Tóth Gyulát jutalmazták.

csepel.hu

További fotókért katt az eredeti cikk linkjére.

34 hozzászólás “A „Házunk tája” nyertesei” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Inkább a kertekről kellett volna fényképeket közölni, a muksók feje nem érdekel, és Ábel Attilánál is láttam már szebbet.

  2. Lexon szerint:

    csepelivel ritkán értek egyet, de most igaza van. Jó lett volna néhány fotót látni a díjazottak kertjéről. Vagy legalább a címet leírhattátok volna, hogy ha arra járok, megnézhessem, gyönyörködhessek bennük.

  3. Gordon szerint:

    Nem akarok bezavarni a nagy összeborulásba, de a cikkek végén van egy link (tapasztalataim már elég régen)… szóval… ha ráklikkeltek, akkor a csepel.hu-s cikkben a képek csodás tárháza nyílhat meg az összeborulástól elérzékenyülten könnyes szemeitek előtt. Muhaha… 😀

    Már amennyi fent van.

  4. Gordon szerint:

    tapasztalataim már elég régen = tapasztalataim szerint már elég régen

  5. csepeli szerint:

    Képek csodás tárháza egy frászt, ott is a muksók fejéről vannak képek, egy kivételével, amin viszont alig látni valamit. Szóval ez így túró. Ráadásul a kép szerint nem is a házak előtti kertekről van szó, hanem a kerítés előtti utcaszakaszról, ahol úgy látom, ha valaki lenyírta a füvet, már díjat kapott.

  6. szigetország szerint:

    A portákat bemutató fényképek megtekinthetők a Rákóczi-kertben kiállított tablókon, valamint a kertbarát körnél is hozzáférhetőek. Tessék elmenni oda! Ezen kívül érdemes végigsétálni Csepel családi házas területein, s ha szép utcafrontokra bukkantok, máris helyben vagytok. Élőben az igazi! Ráadásul ez a kicsi mozgás csepelinek is kell…

  7. csepeli szerint:

    Megy a halál, minek van az internet, ha nem bírják felrakni a kicseszett fotókat? Hol élünk, a 19. században? Ugyan már!

  8. Gordon szerint:

    csepeli nem akar mozogni. csepeli lusta.
    csepeli ül a gép előtt, hülyeségeket írkál a netre, zabálja a fánkot, és a hája a szék karfái alatt kibuggyanva a földig lóg.

    🙂

  9. Gordon szerint:

    Majd a CSIP közli a fotókat ha akarja.

  10. szigetország szerint:

    Ugyan már, csepeli, mozdulj ki otthonról! Nem hiszem el, hogy ennyire lusta, teszetosza vagy, aki rácuppant az internetre, s nem tudod levarkarni magadat onnan. A fórumozóknak is jót tennél, ha széles ülepeddel sétára indulnál — legalább addig sem zavarnád itt a levegőt.

  11. csepeli szerint:

    Elárulom, hogy kisportolt vagyok, izmos és fitt! Ellentétben Gordonnal, aki éjjel-nappal itt lóg, és írja a faszságait!

  12. szigetország szerint:

    Csepeli! Ha tényleg ilyen kisportolt és fitt vagy, igazán kitehetnél egy fényképet magadról! Engem lenyűgöz az emberi test szépsége. Megcsodálhatnánk férfias karakteredet! Mit szólsz hozzá?

  13. Jobb Csepelért szerint:

    “…kisportolt vagyok, izmos és fitt…” 😀 Akkor kihívhatlak egy box meccsre Csepeli? 😀

  14. szerint:

    Két rakás szerencsétlenség!

    Ránézésre nem derül ki,hogy közülük ki az értelmiségi !

    Lehet,hogy egyik sem?

  15. Lexon szerint:

    “az önkormányzat pénzügyi támogatásával csinosítják, …” – ez pontosan mit is takar? Pénzt kapnak azért, mert lenyírják az utcán a füvet? Ez most komoly?!
    És mindenki a Varjú utcában lakik?

  16. munkásököl szerint:

    Az önkoriból ki lakik a Varjú utcában??? Nem hiszem el, hogy máshol nincsenek szép utcafrontok. Vagy mást nem is értesítettek a versenyről?

    Amúgy nincs bajom az ilyen ötletekkel, ha nem csak egy utca rendbetételéről szól.

    Nem fogjátok elhinni, de lakótelepi mintapark pályázat is van már régóta (igaz, az utóbbi időben erősen megcsappant az elnyerhető összeg). A pályázat azt takarja, hogy a pályázó társasház kap párezer forintot, amit fűmagra meg virágokra fordítanak, néhány nyugdíjas néni pedig szabadidejében szépen rendben tartja a társasház előtti részt. Az önkormányzatnak alig kerül valamibe, a nénik elfoglalják magukat, amit csinálnak, az hasznos. Szerintem ez jó dolog.

  17. Matula szerint:

    Fölösleges itt agyalni. Mindig azok morognak akiknek halovány elképzelésük sincs a dologról!
    Szüleim is pályáztak, már második éve. Ez a lényeg: bárki pályázhat, aki kertes házban lakik – és igen, többek között a fűnyírásról is szól! A lényeg hogy az illetőben legyen hajlandóság az utcafront kezelésére. Tehát pályázni kell, kimennek, lefényképezik és döntenek. Úgy tudom évente kb. 40-50 pályázó van. Eddig mindenki kapott pénzt! A díjazottak értelemszerűen többet, de nem kell nagy összegre gondolni. Egyébként meg számlával kell igazolni hogy a kapott összeget kertészeti eszközökre, fűmagra meg ilyesmire költötték.
    A Varjú utcát meg érdemes megnézni: rövid kis utca, de az ott lakók nagy része rendben is tartja és szinte az egész utca pályázik!

  18. panelproli szerint:

    Csepelen sej van számos utca, de csak a Varjú utca nyerő…
    Alig van zöld terület, nem nehéz szépen tartani ,főleg ha közhasznú munkásokat is odavezényelnek:) Hisz az egyik díjazott a közhasznú cég csepeli főnöke..

  19. islander szerint:

    4700 HUF a nyerteseknek- az első 3 helyezet 6000-9000 HUF- fejenként, amit a Helytörténeti Egyesület áll. Önkormányzati pályázati pénzből. Elsősroban nyugdíjasok vesznek ezen részt. Az elköltött pénzről számlát kell hozni és csak kertészeti eszközök, fűmag, virágmag stb. vásárolható.

    Szumma kb. 250-300 e HUF és aranyos, kedves dolog.

    Ennyi.

  20. islander szerint:

    tévedtem. nincs is ennyi, kb 150-200 e HUF.

  21. Matula szerint:

    Islander! hiába – vannak akik szerint minden mögött valami sűrű összeesküvést kell keresni. Tény, hogy rengeteg elhanyagolt, gazos, okádék utcafrontot is lehet látni Csepelen, ezért inkább örülhetnénk az ilyen kezdeményezésnek!
    Szüleim egyébként akkor is ápolták a portájukat, amikor ez a pályázat még nem is létezett – ők így érzik jól magukat. A kertjük is szép. Az meg agy kis plusz öröm, ha ezt valaki el is ismeri.
    Még mielőtt felvetődne a kérdés: nem a Varjú utcában laknak 🙂

  22. nagyapó szerint:

    “Ögyes” mondaná Kohn bácsi. Az utak, árkok közterületek. Rendbetartásuk önkormányzati feladat. Ám sokkal kevesebb pénzbe kerül egy verseny kiírása, a díjazottak jutalmazása, mint utcaseprők alkalmazása (A járdák ápolása a tulajdonosok feladata).
    Egy érdekesség: a kertvárosi házak előtti fák az Önkormányzat tulajdona. Kivágni, pótolni csak önkormányzati engedéllyel lehet. Ellenben mi van a lehullott levelekkel? Az avar égetését nem veszik jó néven, ezért VÁSÁROLNI lehet zsákot, amiben elszállítják.
    Erre is mondaná Kohn bácsi “ögyes”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. Matula szerint:

    Nagyapó! Igazad van, de ettől függetlenül sokan évtizedek óta önként tartják rendben az utcafrontot. Én nem látok abban semmi rosszat, ha néhány civil szervezet ezt megpróbálja – jelképes összeggel – díjazni…

  24. islander szerint:

    nagyapó

    “Az utak, árkok közterületek. Rendbetartásuk önkormányzati feladat. ”

    Tudtommal az ott lakó feladata a rendbentartás. És megjegyzem az ő érdeke is. Ezért kell elsöpörni a havat, felszórni a járdát. Cserébe ingyen használhatja a háza előtti közterületet, pl. nem kell a parkolásért fizetni, közterületfoglalási hercehurcát intézni, ha odapakol meg ilyenek.
    Lásd: pl. ÖTV, helyi rendeletek stb.

    Aki meg ezen az eseményen is kivetnivalót talál, az igen piti ember….

  25. Ditte szerint:

    A kertes házak lakóit könnyen megtalálja a “szürkefarkas”, ha kötelezettségeiket nem teljesítik. Mienk a hó, a jég, a falevél.( A lakótelepeken ezek a munkák mindenkié-vagyis senkié alapon működnek. A végén elvégezteti az önkormányzat, esetleg.)
    A munkánkat adjuk, jutalmul még csevakos zsákot is vehetünk.
    És az a rossz hírem van, hogy akinek utcafrontos háza van, mint nekem, a vakoláskor viszont fizetheti a közterület foglalási díjat is. Szerencsére erre csak 20 évente van szükség.

  26. Lexon szerint:

    Nagyapó! Nincsen teljesen igazad. A kertes házak előtti terület rendben tartása a tulajdonos feladata. Ezért nem értem, hogy miért kell jutalmazni azt, ha valaki a kötelességének tesz eleget. Ha viszont ezen túl szép, igényes utcafrontot hoz létre, az igenis megérdemel pár ezer forintot. De a szimpla fűnyírás nem. Az kötelesség.

    A közterületfoglalási hercehurca pedig mindenkié. Ha csak egy sittes konténert hozatunk, vagy némi termőföldet, vagy egy kis téglát rakatunk le, mindenért kell közterületfoglalási engedélyt kérni. Maximum az első 3 napért nem kell fizetni, de ha ennél hosszabb ideig foglalom a területet, az már komoly pénzekbe kerül.
    Ha meg nem viteted el a konténert a 3. napon, akkor 10 ezer a bírság… 🙁

    Szóval szép dolog ez a verseny, de vannak fenntartásaim…

  27. Gordon szerint:

    “Maximum az első 3 napért nem kell fizetni, de ha ennél hosszabb ideig foglalom a területet, az már komoly pénzekbe kerül.”

    Viszont én úgy emlékszem, hogy a 3 ingyenes nap minden hónapban adott. 3 nap alatt meg lehet nyomni egy konténert – persze ha az ember dolgozik és nem csak lötyög jobbra balra.

  28. Lexon szerint:

    Jól emlékszel, adott a 3 ingyenes nap. Viszont nem biztos, hogy meg tudod rakni a konténert, főleg ha pénteken hozatod, szombaton zuhog az eső… és a konténer meg nem a legkisebb… és rakodás közben még törni is kell a betont, vagy bontani a falat.

  29. donquijote szerint:

    Érdemes három nap alatt megrakni a konténert, sőt még előbb is ha lehet mert a “kedves” polgártársak besegítenek a megtöltésében. 🙂

  30. Gordon szerint:

    don-nak most igaza van. Én általában egy nap alatt szoktam megnyomni a konténert. Reggel hozzák, este tele van, mert másnap reggelre mások rakják meg helyettem. 🙂

    Érdemes akkor konténert lerakatni, amikor a cuccot már csak be kell rakni.

    De ha van rá lehetőség és ügyes gyerek hozza, akkor az udvarba is be lehet rakatni. Akkor nincs területfoglalási.

  31. Ditte szerint:

    Persze a konténer mehet ingyenesen, viszont a vakoláshoz felrakott állványért fizetni kell a tarifát. Ez szerintem nem méltányos. Az új csevakos vezetés és az önkori remélem változtat majd ezen.

  32. islander szerint:

    A sok kertesház-tulajdonos ha ennyire nyávog, költözzön panelbe a 10. emeletre. Elképesztő…

    Ennyi.

  33. Ditte szerint:

    Akármit mondasz islander, méltánytalan, hogy 20 év hólapátolás után nem csak hogy nem állványozhatok kedvezményes áron az előttem levő járdán, de rossz idő esetén, ha a kifizetett foglalási napokon nem tudom megkezdeni a vakolási munkákat, nem kérhetek új időpontot, csak, ha újra és újra fizetek, amíg jó idő nem lesz.
    A kertes házban lakók elég sokat dolgoznak a köz érdekében, viszont a közösből kisebb mértékben részesednek.

  34. islander szerint:

    “közösből kisebb mértékben részesednek.” ja. persze…

    Gyere, cseréljünk lakást!
    Én bevállalom a hólapátolást és az állványzatért fizetést…

    Mellesleg kultúrembernek természetes, hogy rendben tartja a háza előtti részt. Ennyi.

Itt lehet hozzászólni !