“Lakásmutyi”: a kár 35 millió forint

Csepel.hu, MTI

A sértett fél képviselőjeként, azaz immár polgármesterként újra a legfőbb ügyészhez fordul Németh Szilárd a csepeli „lakásmutyi” néven elhíresült ügyben, s Csepel számára visszaköveteli az elkótyavetyélt több tízmillió forint közpénzt – jelentette be sajtótájékoztatóján Németh Szilárd.

A „lakásmutyi” botrány 2010 tavaszán robbant ki, amikor kiderült, hogy Császár Mihály korábbi csepeli rendőrkapitány a gyanú szerint jogtalanul jutott bérlakáshoz az önkormányzattól. Németh Szilárd országgyűlési képviselőként személyesen tett rendőrségi feljelentést az ügyben, de lényeges előrelépés nem történt. A korábbi önkormányzati vezetés és Szenteczky János, a Csevak Zrt. akkori vezérigazgatója különféle trükkökkel hátráltatta az igazság kiderítését. Dokumentumok tűntek el, illetve jogszerűtlen módon nem adtak át fontos iratokat az akkor ellenzékben lévő Fidesz képviselőinek.

Idén nyáron Németh Szilárd két ízben is feljelentés-kiegészítést nyújtott be, s ebben már nemcsak a csalás gyanúja, hanem okirat-hamisítás és hűtlen kezelés is szerepelt. Közben újabb önkormányzati bérlakásokról derült ki, hogy lakóik gyanús körülmények között jutottak hozzájuk. Jelenleg legalább hét ilyen lakásról van szó, de lehetséges, hogy számuk tovább nő. Az önkormányzat egy vizsgálóbizottságot is felállított a „lakásmutyi” ügyeinek kiderítésére, melynek első meghallgatásán a jogászok azon a vélemények voltak, hogy a szocialista vezetésű önkormányzat törvénytelen módon utalta ki ezeket a lakásokat – mondta sajtótájékoztatóján Csepel polgármestere.

Ha a bűncselekmény gyanúja beigazolódik, az önkormányzat visszaköveteli az okozott kárt. Ennek összege legalább 35 millió forint.

Forrás: Csepel.hu

Csepel új polgármestere a legfőbb ügyészhez fordul a lakásügyek miatt

Németh Szilárd (Fidesz), Csepel polgármestere csütörtökön az MTI-vel azt közölte, a legfőbb ügyészhez fordul a korábbi önkormányzati ciklus lakásmutyijai miatt. Mint mondta: az eddigi vizsgálat szerint hét bérlakást adtak el az elmúlt években jogszerűtlenül, ár alatt; az önkormányzat kára 35 millió forint lehet.

A néhány hete megválasztott új kerületi vezető emlékeztetett arra, hogy még ellenzéki képviselőként áprilisban tett feljelentést a korábbi csepeli rendőrkapitány lakásbérleti és lakásvásárlási ügyében a XXI. kerületi rendőrkapitányságon.

Tudatta, hogy egy hónappal később a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte: csalás bűntette miatt megalapozottnak tartják a nyomozás elrendelését, ám összeférhetetlenség miatt átadták az ügyet a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek.

Németh Szilárd szeptember elején feljelentéskiegészítést tett a legfőbb ügyésznek címezve. Jelezte, az volt ezzel a szándéka, hogy Kovács Tamás “nézzen rá” az ügyre, mert úgy tűnt számára, mintha öt hónapja állna a nyomozás.

A legfőbb ügyész válaszában arról értesítette, hogy átadta az ügyet a Fővárosi Főügyészségnek, a Fővárosi Főügyészség pedig azt közölte, hogy továbbadta a BRFK gazdaságvédelmi főosztályára.

Németh Szilárd hangoztatta: bár az ügy már járt a legfőbb ügyésznél, a Fővárosi Főügyészségen, a Budapesti Nyomozó Ügyészségen és a BRFK-n, mégsem lehet tudni, hogy “mi zajlik”, ezért szeretne tisztán látni az ügyben.

Közölte, a kerületi jegyző arról tájékoztatta, hogy május 20-án az ügyészség dokumentumokat kért be a lakásvásárlásról, ennek eleget is tettek, ám más nyomozati cselekményről nincs tudomásuk. Elmondta, polgármesterként már “sértettként” is joga van felvilágosítást kérni az ügyben, és élni is kíván a sértetti képviselőnek járó észrevételi jogával.

Nonszensznek mondta, hogy bár hat hónapja tart a nyomozás, őt mint feljelentőt csak arról értesítették, hogy “az aktát melyik asztalra tolták át”. Elmondta azt is, hogy feljelentéskiegészítésében a csalás mellett közokirat-hamisítás, hivatallal való visszaélés, valamint hűtlen és hanyag kezelés címén is kérte a nyomozás elrendelését, továbbá másik hat lakásvásárlás megvizsgálását is.

Közölte, a bűncselekmények miatt az önkormányzatot mintegy 35 millió forintos vagyonvesztés érhette. Elmondta, a korábbi önkormányzati ciklusban alkalmazott módszer az volt, hogy bérlakásokat jogcím nélkül bérbe adtak, közpénzből, a számlák szerint “tokkal-vonóval” felújították, majd a bérlő hat hónap után a piaci ár alatt megvásárolhatta az ingatlant.

Forrás: MTI, HVG

38 hozzászólás ““Lakásmutyi”: a kár 35 millió forint” bejegyzésre

  1. D. szerint:

    Remélem mostantól az igazán (becsületesen dolgozó,de kispénzű)rászorultak kapnak szociális bérlakást!

  2. miska72 szerint:

    Remélem megkapják sz érintettek a métó büntetést!
    És VALÓBAN A HOZZÁJUK MÉLTÓ BÜNTETÉST!
    Az okozott kárt meg BEHAJTANI! MEGTÉRÍTETNI!

  3. panelproli szerint:

    Amíg a ” narancsforradalom” helyükön hagyja a rendőri -ügyészi korrupt vezetőket nem lesz jelentős változás…

  4. szigetország szerint:

    Az okozott kárt be kell hajtani! Remélem, hogy csepeli, zed és bűntársai mélyen a zsebükbe nyúlnak.
    Sz@r érzés, ugye, hogy nem lophattok tovább?

  5. bavaria szerint:

    Sokkal inkább az kezd kibontakozni , hogy N SZ mester árnyékra vetődött.
    És nincs igazán mit nyomozni
    szar lesz ha nem jön őssze4

  6. zed szerint:

    Németh láthatóan még mindig fél Szenteczkytől. Javaslom, cserélje le a pszichiáterét!

  7. Narancsvírus szerint:

    November 2 nemsokára! Utána beindul a tüntetés dömping! Fidesz, ebből nem lesz 20, de 4 sem!!!

  8. értetlen szerint:

    Minek már a csepel.info? Az új pártlap a csepel.hu!

  9. Sanyi szerint:

    Zed! Te még mindig agyhalott hülye vagy? Pszichiáter neked kéne! Javaslom szívd le a Szenteczkyt hátha megnyugszol!

  10. Manitu szerint:

    Lenyűgöző, ahogy a korábban gyurcsányista, most épp jobbikos Ernő már futni akar az MSZP-LMP-s tüntetésre.

    Amúgy meg aligha árnyékra vetődés az olyan, amit ekkora felhajtással jelentenek be. Van egy olyan érzésem, hogy látjuk még Szenteczkyt rendőri kíséretben 😀

  11. Demeter J. szerint:

    Narancsvirus!
    Ki fog tüntetni?
    – A fűtött lakásban, a fotelből megrendelésre baromságokat írogatók?
    Aligha. Azt nekik már nem fizeti meg senki.
    – A hozzád hasonló zavart elmék? Kevesen vagytok.

  12. Hédy szerint:

    Én is tudok ilyen címet!

  13. islander szerint:

    Manitu

    “A Jobbik-szimpatizánsok 77 százaléka, az LMP-szimpatizánsok 54 százaléka is támogatja a gazdasági válság nyerteseit sújtó átmeneti adók bevezetését – olvasható a felmérésben. ”

    most akkor mi van?

  14. obama szerint:

    Nem csak a lakások eladását kellene vizsgálni, hanem az önkormányzati bértelkek eladását is!!!!!

  15. szigetország szerint:

    Mennyien fogtok tüntetni a különadó ellen? Százan, kétszázan? Most nagyon be lettem tojva!

  16. bögöly szerint:

    Szigetország! Megsúgom, nehogy mástól tudd meg, avagy tudatlanul halj meg, hogy nem a különadó ellen tüntetnek majd. Csak, hát, mint annyi mást, ezt sem fogjátok fel.

    Tájékoztatásul, szerintem:

    Kedves Fülkeforradalmárok!
    Gyurcsány Őszödön legalább őszintén bevallotta, hogy elkúrták. Nem kicsit.
    A különbség az, hogy ti meg most kúrjátok el, de nagyon. A baj, hogy ti nem valljátok be, hogy elkúrjátok, hanem úgy tesztek majd, mintha minden rendben lenne, s a világ legjobb coitusában vennétek részt, ebben a fülkeforradalmi gruppen-szexben. Pedig előbb utóbb nagyon-nagyon nagy baj lesz a ti kúrásaitokból, mert, ha a szavazók (nem a nép!) kétharmada segít kúrni akkor is, ha szar a numera, hát az bizony igen nagy szellemi nyomorra vall, vagy legalább is színlelt orgazmusra. Ennek a Nagy Népi Elkúrásnak, a nemzeti együttműködés jegyében születendő gyümölcse a demokrácia elabortáltatása lesz. Persze, a birkáknak, nagy népi karám kell, hogy egyszerre bagzanak és bégessenek a Vezérkossal. Mint anno, Rákosi idején. Egyszerűen neo-kommunisták lettetek, csak ezt sem veszitek észre!

  17. nagyapó szerint:

    Balga bögöly!
    Ezt a marhaságot minden cikkhez lehet közölni, csak nincs értelme, semmi köze a cikkhez.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. bögöly szerint:

    Agyérelmeszedt Nagyapó! Ez a baj, hogy azt hiszitek semmi köze a cikkhez, pedig nagyon is van, s főleg a hozzászólásokhoz van. Ám, ha majd még öregebb, és tapasztaltabb leszel (mert a fülkeforradalmi lendület bölcsebbé tesz ám!), akkor talán megérted, hogy mi köze van mindezekhez ennek a “marhaságnak”. Addig pedig csak kommunistázzál tovább, talán majd rájössz, hogy éppen az az út, amelyet követsz, az vezet a kommunista ideológia elfogadása felé. Haladj csak tovább az agymosás eme útján.

  19. BaráTOM szerint:

    Politikai szempontból az lett volna bölcs Németh Szilárdtól, ha csenben hagyja elaludni a dolgokat, pár hónap múlva senki nem feszegetné. De a mindennapok pofáraesései azt bizonyítják, hogy Németh Szilárd nem bölcs. Egyikőtök sem feszegeti – csak egy pillanatra objektív szemmel-, hogy mi van akkor, ha az elindított nyomozások nem járnak Németh szája íze szerinti eredménnyel? Meg sem fordul a fejetekben, hogy a hitető beszédek annyira elmélyültek (és elmérgesedtek) hogy fel sem merül a kérdés: mi van, ha a nyomozás olyan eredménnyel zárul, hogy minden az érvényes rendeleteknek és/vagy joghézagoknak megfelelően történt? (és tegyük fel, hogy rosszak a rendeletek, vagy elavultak, a dolog nyitja a továbbiak megakadályozására pedig az új redeletalkotás, és nem a bebörtönzés)
    Szóval az van – ahogy a demokrácia oldalán írják (nyugi!)- hogy Németh Szilárd a polgármesteri székét kockáztatja. Ha bebizonyosodik, hogy a vádak alaptalan politikai manőverek voltak csupán, akkor Németh Szilárd ideiglenes polgármesternek le kell mondania. Ezért nem értem, hogy miért kockáztatja, hogy esetleg illegitimmé válik.

  20. Öreg halász szerint:

    Barátom!

    Nektek persze az lenne a jó, ha a Fidesz hagyná a mocskos ügyeiteket. De nem fogja! Nyugodj meg, hogy ha büntetőjogilag áll a dolog, megy a dutyiba mindenki, aki részt vett a lakásmutyiban!

    Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy erkölcsileg az is rendkívül derogáló tud lenni, amit esetleg büntetőjogilag nem lehet egyértelműen bizonyítani – lásd pl. a százmilliós végkielégítéseket vagy éppen azt, hogy szociális bérlakásokat vettek el szegény családoktól, hogy haverok kapják meg felújítva, akik fél év múlva nevetséges összegekért rögtön meg is vehették azokat.

    Úgyhogy ami rátok kell égjen, az csak égjen, égjen, és akinek börtönbe kell mennie az menjen mihamarabb!

  21. szigetország szerint:

    Bögöly!

    1. Gyurcsány nem bevallotta a nagy nyilvánosság előtt a “tutit”, hanem kiszivárgott a beszéde.

    2. Mit kúrunk el mi? Vagy zavar, hogy nem a népet sanyargatják, hanem bankadót, különadót vetnek ki, csökkentették a politikusok számát stb.?

    3. Demokráciáról ne beszéljen az, aki 8 évig (előtte pedig 1919-ig visszamenőleg) semmibe vette a demokráciát!

    4. Nagyon bánt, hogy nincs előttetek a húsosfazék, amiből lophattatok?

    5. Késő este már ne fórumozz, mert látszik, hogy kimerült vagy. Próbál relaxálni, és feküdj el időben!

  22. bagaméri szerint:

    Irigy a Szilárd, hogy Ő nem tudott a Lakásmutyiból részesülni, majd megtalálja ő is a lopni valót..nem féltem én Őt!

  23. bagaméri szerint:

    Csepelen is gyorsan kell lopni 2014 ig, mert utána megint új csapat a soros:) -hehe

    „Túlélés, legalábbis 2013-ig. Aztán az sem lesz könnyű, hogyan lehet megnyerni a 2014-es választásokat.” Ezt információink szerint Orbán Viktor miniszterelnök mondta nemrégiben zárt körben, egy évvel a nagy vihart kavaró kötcsei beszéde után.

    – Most nagyon messze van a 15–20 évre huzamosan berendezkedő nagy kormányzó párt víziója. És a választások utáni eufória is. Az örökség, amit a szocialisták hátrahagytak, olyan súlyos, hogy pengeélen táncolunk – mondta egy befolyásos fideszes forrásunk. Orbán Viktor környezetében egyre többen látják úgy, csak súlyos konfliktusokkal lehet kihúzni a ciklust 2014-ig. Fideszesek elmondása szerint az EU által Magyarországra erőltetett 3,8 százalékos és 3 százalékos hiánycél az eredője mindennek: a különadóknak, a válságadóknak, a magán-nyugdíjpénztári akciónak, és az Alkotmánybírósággal való konfliktusnak.

  24. bavaria szerint:

    Mi az hogy egy sajtótájékoztatón egy senkiházi kerületi polgármesterecske kijelenti , hogy rászólt a legfőbb ügyészre , hogy nézzen rá az ügyre.

    Ez még a hülyéknek is azt jelenti ,
    hogy harmadosztályú képzetlen fasisztoid kis diktátorok
    utasítják Magyarország önálló hatalmi ágát az ügyészséget.
    koncepciós perekre.

    Mi ez ha nem a jogállam felszámolása.

    Ne fröcsögjetek fideszes bértollnokok mert elég kegyvesztettnek lennetek ,hogy Szenteczky sorsára jussatok.

    Aki eztán nem nyal rendesen megnézheti magát ez az üzenet felétek ,
    Hajrá csak csontig , lankadatlanul.

    Dr Jozef Göbbels mondta :
    ” Mi azzal tévesztettük meg ellenségeinket , hogy az Ígértük , legálisan kerülünk hatalomra , de azt sose ígértük , hogy a hatalommal legálisan fogunk élni.”

    Lázár párttárs ezt demonstrálja : amikor azt mondja , hogy az alkotmánybíróság nem kell ha nem ért egyet a fidesszel és közben a pofátokba röhög.”!?”

  25. bavaria szerint:

    Azért ha Magyarországot még egyszer meg kell majd védeni kiváncsi leszek , hogy a Csepeli 22 vörös gyalogezredet Németh kifogja e állítani.?

  26. Rákosi Mátyás szerint:

    Németh úgy fél a Szenteczkytől, mint a gonosz törpe és bandája a Gyurcsánytól—az Orbán is Kisz-es kora óta gumibugyiban jár mert beszarik a Gyurcsány neve hallatára is:)

  27. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli, miért írsz Rákosi Mátyás néven? Talán már nem mersz az eddigi neveden fórumozni? 😀

  28. bavaria szerint:

    Azért az kezd mindenki számára már világossá válni, hogy érik a magyar putyinizmus”?!”

    Aki pofázik az mihamarabb jakutföldön találhatja magát .

    Intő példa nektek hiteltelen seggnyalóknak !

    Hodorkovszkij et majd felhomályosít benneteket.

    Vigyázzon mindenki nehogy kinőjjön az agya mert az alkotmány bíróság sorsára jut.”!?”

  29. bavaria szerint:

    Mielött valaki férértené az alkotmány bíróság nem az inkriminált tényt kifogásolta
    hanem a módszert

    a 98 % adó jogossága nem lett megkérdőjelezve

    a módszere ,az igen és ez sem tetszik ,”?!”

    vigyázat ! Ti következtek

  30. Rákosi Mátyás szerint:

    jó akkor “Rákosi” Viktor néven írok majd…egykutya:) Mindkettő az egyfarkú kutyák pártjába tartozik:)

  31. Jobb Csepelért szerint:

    Te inkább az elmebetegek kategóriájába tartozol!

  32. Rákosi Mátyás szerint:

    Jobb Csepelért! Igazad van! Nem tudnál valami orvost ajánlani?

  33. szigetország szerint:

    Bavaria, Rákosi és kommunista társai! Ugyan miért örvendeztek annyira, hogy az ország még jobban tönkremenjen? Miért lenne jó nektek, hogy Csepel még rosszabb helyzetbe kerüljön?

    Bavaria! Amellett, hogy pocsék a helyesírásod, felhívom a figyelmedet: Németh Szilárd parlamenti képviselőként és polgármesterként egyaránt fordulhat a legfőbb ügyészhez — sőt, kell is fordulnia, ha gyanús ügyekről tudomást szerez. Ez tehát nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is. Neked ez fasizmus?

  34. Sanyi szerint:

    Bavaria te mekkora hülye vagy! Borzalmas még jó,hogy ennyire is tudsz írni.Vagy segítettek ebben is?

  35. bavaria szerint:

    A csepeli helytartó csak azt teszi amit előírtak neki.

  36. bavaria szerint:

    Érdekes lesz majd Horváth József vallomása ha kipakol.
    Tudatja a T bírósággal, hogy mutyi ügyben a csepeli helytartó tudtával engedélyével járt el.

  37. Demeter J. szerint:

    bavaria! Nem fog semmit kipakolni, sok mindenről nem tudsz!

  38. Jobb Csepelért szerint:

    Október 27-i lakás vizsgálóbizottság:

Itt lehet hozzászólni !