Szerződések felülvizsgálata, tárgyalás – Tarlós megkezdte a munkát

MTI, Magyar Nemzet

A BKV kivételével valamennyi kizárólagos fővárosi tulajdonban lévő cég vezetőjét leváltotta szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés – mondta Tarlós István főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján. A főváros vezetése arra törekszik, hogy Budapest a lehető legkisebb veszteséggel kerüljön ki az Alstom-ügyből, ezért csütörtökön meghallgatják a cég vezetőinek álláspontját – tette hozzá.

A teljes városüzemeltetési struktúrát átalakítottuk, megalakítottuk a Budapesti Vagyonkezelő Központ Zrt.-t és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t, létrehoztuk az igazgatótanácsokat és a felügyelőbizottságokat – jelentette be Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, ígéretéhez híven ezeket a testületeket megnyitották az ellenzék előtt is.

Mint mondta, lecserélték a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit, a BKV-t vezető Kocsis István, valamint a három külföldi tulajdonú cég – a Főgáz, a csatornázási művek és a vízművek – felügyelőbizottságának kivételével. Egyúttal jelezte, a három cég privatizációs szerződését felül fogják vizsgálni. Kitért arra, hogy a BKV-nál azért nem volt vezetőváltás, mert „a gyanús ügyek hosszú sora” nem Kocsis István idejében történt.

Mint mondta, aki fájlalja a gyors vezetőváltásokat, pártolja, ami az elmúlt négy évben a főváros közszolgáltató cégeinél történt. Szavai szerint mivel „ügyek sorozatáról van szó”, hosszú éveken át „tendenciózusan” ugyanazok a bűncselekmények vagy „bűncselekményekkel határos káros folyamatok folytak”, gyanús, átláthatatlan szerződéseket és fiktív tanácsadói szerződéseket kötöttek, a cég vezetésének ezért felelősséget kell vállalnia.

Arra a kérdésre, milyen garanciái vannak annak, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a közműcégeknél visszaélés, például az, hogy a város vezetőinek háza előtt kotorták el először a havat, kijelentette: meg fogja adni a lakcímét, hogy az újságírók ellenőrizhessék, nyújt-e neki „különleges szolgáltatást” a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF). Meleg teát is ad majd – tette hozzá –, mert sokáig tart majd, ha az újságírók a hidegben erre várnak. Kiemelte: a garancia az, hogy szétválasztják a megrendelői, végrehajtói és ellenőrzői szerepköröket, és hogy a cégek ellenőrzésében az ellenzék dominál.

A közgyűlés szerdán alakította meg a Fővárosi Biztonsági Irodát, amelynek feladata a főváros biztonságának javítása, a főváros vagyonának védelme, valamint „a gazdasági társaságoknál tapasztalható korrupció és más, a város kárára való folyamatok megfékezése”. Az irodát a Fővárosi Közterület-felügyelet alapjain hozták létre, új vezetője Pető György lett.

A Budapesti Közlekedési Központ élére Vitézy Dávidot, a Parking Kft. élére Devecz Miklóst, a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. élére László Györgyöt, az Enviroduna Kft. élére Wertán Zsoltot, az FKF Zrt. élére Tölgyesi Balázst, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. élére Szőke Lászlót, a Főkert Nonprofit Zrt. élére Szabó Józsefet, a Főkétüsz Kft. élére Lángfy Pált, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. élére Horváth Józsefet, a Főtáv Zrt. élére Fekete Csabát, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. élére Wohner Zsoltot, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. élére Nagyunyomi-Sényi Gábor Antalt, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Nonprofit Kft. élére Komáromi Endrét nevezték ki.

Újra tárgyalnak az Alstommal

A főváros vezetése arra törekszik, hogy Budapest a lehető legkisebb veszteséggel kerüljön ki az Alstom-ügyből, ezért csütörtökön meghallgatják a cég vezetőinek álláspontját – mondta Tarlós. A főpolgármester az MTI kérdésére, hogy mikor tárgyalnak a céggel, azt mondta: „kétségbeejtő”, „katasztrofális”, amit az előző városvezetés tett Alstom-ügyben, és úgy fogalmazott, hogy az „megmagyarázhatatlan”. De – fűzte hozzá – szeretnék „menteni, ami menthető”, hogy a város a lehető legkisebb veszteséggel kerüljön ki az ügyből, ezért csütörtökön tárgyalnak a cég vezetőivel, meghallgatják a társaság álláspontját.

Tarlós szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „a metróberuházás körül elképesztő helyzet állt elő”, mivel az előző városvezetés idején, körülbelül három hónappal ezelőtt a közgyűlés úgy döntött, amennyiben nem szerzi meg a jogerős hatósági engedélyt az Alstom, a BKV köteles felbontani a másfél évet késlekedő szállítóval a szerződést. Ám ezt a határozatot az előző városvezetés nem hajtotta végre. Megvizsgáljuk, hogyan lehetett ilyen szerződést kötni, hogyan lehet, hogy a városvezetés másfél év után sem lépett, a közvélemény elől pedig elhallgatták, hogy sem a magyar, sem az uniós szabványnak nem felelnek meg a szerelvények – mondta.

Tarlós: Vitézy szakmailag felkészült

A főpolgármester szerint Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) leendő vezetője „tehetséges és szakmailag felkészült”, és ezt az elmúlt négy évben bizonyította is. Tarlós ezzel a nyilatkozatával kiállt Vitézy mellett, akit Horváth Csaba szocialista politikus alkalmatlannak nevezett a feladat ellátására. Tarlós ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy „részben” éppen a fiatalítás jegyében történik (a 25 éves) Vitézy kinevezése. A főpolgármester megjegyezte: az, hogy az ellenzék Vitézy „felderítő oknyomozó” tevékenysége miatt haragszik rá, az számára a „legkevésbé sem” ok arra, hogy eltekintsen a kinevezésétől.

Vitézy azt mondta, majd az idő eldönti, alkalmas-e a megbízatására, és hogy a BKK felépítése után bizalmat kap-e az ellenzéktől. Utalt arra, hogy a szervezet felépítése a következő hónapok feladata lesz, és ebben a munkában számos szakemberrel együtt dolgozik majd. Mint mondta, az lesz a feladatuk, hogy teljesen, „radikálisan” átalakítsák a jelenleg széttagozott közlekedési intézményrendszert, és egy központi irányítás alá vonják. Utalt arra, hogy utoljára 1968-ban nyúltak hozzá a közlekedési intézményrendszerhez. Mint mondta, az elmúlt négy évtizedben a személyautók száma többszörösére nőtt; ezer lakosra akkor 70, ma pedig 360 jut. Eközben azonban a tömegközlekedést használók száma 80 százalékról 50 százalékra csökkent – fűzte hozzá.

Elmondta, a cél az, hogy létrejöjjön egy olyan egységes irányítási rendszer, amely felügyeli a közúti, a kerékpáros és a tömegközlekedést. Jelezte: a minta előttük London közlekedésszervezési modellje. A BKK lesz a megrendelője a közösségi közszolgáltatásoknak Budapesten. A következő fél évben a BKV, a fővárosi közlekedési ügyosztály, az FKF, a Parking Kft., a Taxi Kft. vezetőivel, szakembereivel dolgozzák ki a részletes terveket.

A BKV-nak már csak végrehajtási szerepe lesz, míg a BKK feladata lesz, hogy a „menetrendi és tarifakérdéseket összefogja”. A dugódíjjal kapcsolatos újságírói kérdésre arra mutatott rá, hogy a főváros korábban kötelezettséget vállalt annak bevezetésére, miután az a 4-es metró európai uniós támogatásának feltétele volt. Jelezte azonban, hogy az előfeltételeket előbb meg kell teremteni, így például P+R parkolókat kell építeni, valamint a tömegközlekedést fejleszteni.

Tulajdonosként szállhatna be az állam a BKK-ba

Tarlós azt szeretné, ha az állam tulajdonosként szállna be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-be, hogy a fővárossal együtt tudják felszámolni a BKV „hihetetlenül magas” adósságállományát. A főpolgármestert a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel folytatott előző napi tárgyalásáról kérdezték. Tarlós István közölte: négy alternatíva merült fel a BKV átalakításával kapcsolatban, de a végső álláspontot Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fellegi Tamás miniszterrel közösen alakítják ki.

Szeretné – mondta a főpolgármester –, ha az állam a Budapesti Közlekedési Központba szállna be tulajdonosként, hogy együtt számolják fel a cég hihetetlen magas adósságállományát, legalább a közvetlen banki adósságot. Hozzátette: az ő elképzelése az, hogy a BKV-t szétválasztják, amire – mint mondta – már volt példa korábban. Elképzelése szerint lenne egy külön autóbuszos cég, a kötöttpályás üzem pedig a megmaradt BKV keretén belül működne.

Mint mondta, ez azért lenne fontos, mert a BKV buszparkja „tökéletesen elhasználódott”, a buszok átlagéletkora 17 év, de vannak 22 éves, máig forgalomban lévő járművek is. A buszközlekedés egy részét tanácsosnak tűnik kiszervezni a BKV keretei közül, mert akkor nem kell rövid idő alatt 1100 buszt megvenni, és a sok száz milliós belső adósságállomány egy részének ledolgozását több évre el lehet húzni – mondta Tarlós.

Máshol lesznek az ülések

Az ünnepi közgyűlések kivételével a régi Városházán lesznek a jövő év második negyedévétől a Fővárosi Közgyűlés ülései; a képviselők erről döntöttek a testület szerdai ülésén. György István (Fidesz-KDNP) főpolgármester-helyettes előterjesztésében emlékeztetett rá: Tarlós István főpolgármester a közgyűlés alakuló ülésén javasolta, hogy „célszerűségi okokból” az ünnepi közgyűlések kivételével a rendes közgyűléseket a a Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai épületének Dísztermében tartsák. (A közgyűléseket most a Váci utcában lévő Újvárosházán tartják.) Az előterjesztés szerint a közgyűléseket – az ünnepi ülések kivételével – a Városháza Dísztermében tartják 2011. második negyedévétől. Ennek érdekében a díszteremben ki kell alakítani a szavazórendszert és a robotkamerás közvetítő rendszert, valamint a főpolgármesteri sajtótájékoztató termet és a kiszolgáló helyiségeket.

mno.hu

7 hozzászólás “Szerződések felülvizsgálata, tárgyalás – Tarlós megkezdte a munkát” bejegyzésre

  1. loastman szerint:

    Valaki segítsen megfejteni, hogy kinek/minek köszönhető az, hogy majd’ egy hete a 159es busz vonalán 3 ajtós buszok közlekednek?

  2. zed szerint:

    Szűkítem a kört: nem nekem. 😉

  3. bögöly szerint:

    Tarlósnak. A több ajtós buszok valószínűleg MSZP-s beszerzések. Mutyigyanúsak. A három ajtósokat még az előző Fidesz-kormány alatt állították forgalomba. Továbbá hatékonyabb a nemzeti együttműködés, ha szorosabban, egymáshoz érve haladunk a nagy cél felé!

  4. lolka szerint:

    loastman szerint:
    2010. október 28., csütörtök – 13:54
    -1. Ez a nagy lélek számú lakótelep olyan hirtelen megöregedett, hogy mindenki nyugdíjas…
    -2. Hirtelen munkanélküli lett mindenki…
    -3. Vagy minden többajtós (csuklós) járatot átirányították a 148-s vonalra…
    -4. A fűtés tönkre ment és a tömeggel oldják meg…
    -5. A rövid kezű zsebeseknek is menjen a munka…
    -6. A gyalogolás jót tesz az egészségnek…
    -7. A spár bezárt messzebbről kell haza vinni az árut és a BKV. nem teher fuvarozó…

  5. Sanyi szerint:

    Zed azt elhisszük,hogy nem neked! Csak nehogy meggondold magad,hogy oda költözöl,mert akkor még a busz járata is megszűnne. Bár most már nagyon kevés vagy egyedül, meg a testületben maradt barátaiddal.

  6. Rákosi Mátyás szerint:

    Na a Taplós a vizenyős tekintettével, a kamus ” független” öregember! Pffuj!
    ez is már a szép koporsóra gyűjt csak..:D

  7. Jobb Csepelért szerint:

    Ne próbálkozz csepeli, tudjuk, hogy te vagy az! Igazi gyáva szar alak vagy…

Itt lehet hozzászólni !