Átadták az idei Csepel Díszpolgára címeket

Németh Szilárd október 23-i ünnepi beszéde

Csepel.hu, Csepel.info

Rost Andrea

A Rost Andrea, Csepel díszpolgárának méltatása után bejátszott videót itt tekinthetik meg (fotó: Csepel.hu)

Október 22-én a Polgármesteri Hivatal Nagytermében adták át a Csepel Díszpolgára kitüntető címeket. A Csepeli Önkormányzat Képviselő-testülete úgy döntött, hogy 2010-ben a nemrégen, 82 éves korában elhunyt Csizmadia Károlyt és Rost Andrea Kossuth díjas operaénekest tünteti ki. Az ünnepi műsort követően Németh Szilárd, Csepel polgármestere nyújtotta át a legrangosabb kerületi kitüntetést.

Elsőként Rost Andrea az ízig-vérig csepeli kötődésű kiváló operaénekesnő vette át a díjat. Ezután egy perces néma főhajtással emlékeztek a jelenlévők Csizmadia Károlyra, mindenki Karcsi bácsijára. A rangos kitüntetetést Csizmadia Károly meghatott özvegye vette át.

Csizmadia Károly özvegye

Csizmadia Károly özvegye és családja: Karcsi a bácsi méltatása után bejátszott videót itt tekinthetik meg

Németh Szilárd polgármester Szent Imre téren elmondott ünnepi beszéde


Tisztelt Ünneplő Közönség! Kedves Csepeliek!

Az elmúlt hónapokban új, reményteli, és cselekedetekkel teli korszakot nyitottunk Magyarország és szűkebb pátriánk, Csepel közéletében.

A tavaszi országgyűlési választások kétharmados támogatottságával – az új kormány és országgyűlés azóta meghozott döntéseit is megerősítő – a múlt hazugságait végleg elsöprő, őszi önkormányzati voksolással, a választók pontosan megmondták, hogy mit akarnak és mit nem. Többek között ezért is szögezhetjük le, hogy a mai helyzet, hasonló és méltó az 1956-os forradalom és szabadságharc elveihez.

Az akkori forradalmi események gyors forgatagában, 1956. október 29-én, Csepelen is megalakult az Ideiglenes Nemzeti Bizottság, amely legfőbb célkitűzését és feladatát így fogalmazta meg Csepel dolgozó népe számára:

„Nemzeti Bizottságunk feladata lesz életünk minden területén szervezetten, becsülettel helytállva megindítani a munkát, hogy népünk követeléseit megvalósíthassuk! Mindannyiunk érdeke az, hogy a most megválasztandó Nemzeti Bizottság valóban népünk legszélesebb rétegeire támaszkodva, nemzeti nagy céljainkhoz méltó, megbízott feladataira alkalmas testület legyen.”

Jelen helyzetünkben ezt a felhívást akár az új, Nemzeti Ügyek Kormányának, illetve az új összetételű kerületi önkormányzatunknak is címezhették volna.

Hiszen ma sem más a feladatunk, mint a ránk hagyott romok eltakarítása, a mutyi világ felelőseinek megnevezése és elszámoltatása, az ország és kerület békés újjáépítése. Ma is megfogalmaztuk nemzeti céljainkat: a gazdaság talpra állítását, új munkahelyek megteremtését, az egészségügy és a szociális biztonság megszilárdítását, a demokratikus normák, a rend, és a biztonság helyreállítását.

Nemzeti céljaink megvalósításáért születtek meg az új írott és íratlan törvényeink, s céljaink elérésért nyújtotta be a kormány az országgyűlésnek mindkét gazdasági akciótervét.

Csepelen zászlónkra tűztük a kerületi értékek és az önkormányzat biztonságos működésének megőrzését, valamint az eddig be nem váltott fejlesztési ígéretek megvalósítását. A múlt felülvizsgálata, és a cseppet sem irigylésre méltó pénzügyi-költségvetési helyzet által meghatározott napi működés biztosítása mellett, hamarosan elkészül Csepel fejlesztési akcióterve is.

Az emberek azt várják el tőlünk, választott vezetőiktől, a politikusoktól, amiért ’56-ban is síkra szálltak. Az, az akaratuk, hogy legjobb tudásunk szerint, lelkiismeretesen, becsületesen, a magyar közösség, a csepeliek érdekében, a közjót szolgálva, rakjuk le egy igazságos, békés Magyarország pilléreit, ahol az összefogás hazára talál.

Mi ezt itt, a kerületünkben a következőképpen fogalmaztuk meg: „Ésszel, szívvel, tisztességgel Csepelért, a csepeliekért!”

Azért is reményteli az idei ünnep mert hosszú évek állandó megosztottsága után, béke köszöntött az országra. Hazánk legnagyobb ökológiai katasztrófája közben a reményt, a lehetőséget is megkaptuk, mert a magyar emberek soha nem látott összefogásának lehetünk tanúi. 1956. október 23-a reményt ad, és megerősít abban, hogy közös céljainkat csak együtt tudjuk elérni.

Október 23-a nemcsak az összefogás, hanem az igazság és a szabadság napja is. Azoknak, akik fellázadtak 1956-ban, volt egy álmuk a szabad, diktatúra nélküli Magyarországról. Ebben az évben a magyarok megint lezártak egy időszakot, és ismét mertek álmodni, és tenni egy jobb Magyarországért.

Október 23-án Magyarország nemcsak egy diktatúra ellen lázadt fel, hanem hazugság és a félelem ellen is. A magyar emberek azóta többször is bizonyították: nem tűrik, ha hazudnak nekik, és nem engedik korlátozni a szabadságukat sem.•Hazánk az elmúlt hónapokban nagy lépéseket tett annak érdekében is, hogy az évtizedekig velünk élő igazságtalanságokkal őszintén tudjon, és merjen is szembe nézni.

Október 23-a az ifjúságnak, a jövő nemzedékének is a napja. Velük, a fiatalokkal kezdődött minden, akik 1956. október 23-án nem direkt forradalmat és szabadságharcot indultak el kirobbantani. Azokkal az egyetemistákkal, főiskolásokkal, akik egy jó kedélyű, mosolygós szolidaritási tüntetést szerveztek a lengyel nép mellett. Azonban ezek a fiatalok tudatában voltak annak is, hogy egzisztenciájukat, sőt létüket teszik kockára, az igazság, a szolidaritás mellett és a hazugság, az elnyomás ellen tett lépéseikkel.

Csepelen is a fiatalok tették meg az első lépéseket. Október 23-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatóinak küldöttsége kereste fel a csepeli gyár munkásifjúságát egy közös találkozó reményében. Azonban ezt az akkori párttitkár agresszíven megakadályozta. A kommunista hatalom még az utolsó pillanatban is azt gondolta, hogy ura a helyzetnek, hogy elleplezhetik az igazságtalanságot, a hazugságot, hogy megfélemlíthetik a fiatalokat. A forradalmi események azonban alaposan megcáfolták őket, s intő példával figyelmeztetnek bennünket.

1956-ban forradalom volt Magyarországon, amely végleg megroppantotta az egypárti, totalitárius hatalom alapjait. 1956-ban szabadságharc volt Magyarországon, amely alaposan megleckéztette a bolsevik megszállókat, és kiütötte az első téglát a kommunista világbirodalom falából.

1956-ban mi, magyarok példát mutattunk a világnak szabadságvágyból, hazaszeretetből és igazságosságból egyaránt! Van mire büszkének lennünk, van mit ünnepelnünk!

Csizmadia Károly, aki már nem lehet közöttünk, családjának tegnap adtuk át a poszthumusz Csepel Díszpolgára címet, 1956 megőrzésének fontosságáról így nyilatkozott a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján: „Amit elérhetünk: az utánunk következő nemzedékek őrizzék meg szívükben ’56 szent emlékét!”

Azonban október 23-a attól válik nemzeti ünnepünkké, ha a nemzet valóban ünnepli. Ezért arra kérem a csepeli polgárokat, hogy lobogózzák fel nemzeti zászlónkkal szívüket és portáikat, és jöjjenek velünk, folytassuk együtt a megemlékezést és ünneplést a különböző programokon, s hallgassuk meg közösen Orbán Viktor miniszterelnök úr beszédét 16 órakor a Kossuth téren.

Hajrá Magyarország! Hajrá Csepel!

35 hozzászólás “Átadták az idei Csepel Díszpolgára címeket” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Mit nem beszél az a Németh,
    Az istennyila ütné meg!

    Lassan, Németh, húzd meg magad,
    Könnyen emberedre akadsz;
    Ha el nem férsz a bőrödbe’,
    Majd kihúzunk mi belőle!

    (Petőfi Sándor: Mit nem beszél az a Németh… c. verséből)

  2. Manitu szerint:

    Csepeli, szoktál te ennél sokkal gusztustalanabbul is beszélni. Mi történt? Itt nyugodtan mocskolódhatsz, úgy ahogy az elvtársaid közt szokás. 😉

  3. csepeli szerint:

    Magyarországon sajnos az összes ünnepet kisajátította magának a politika, minden egyes nemzeti ünnepen faszkalap politikusok mondanak gyűlölködő kampánybeszédeket. Ezért utálom az összes magyar nemzeti ünnepet, én már nem ünnepelem egyiket sem. A politika megmérgezte az ünnepeinket. Ennek kiváló példája a kútmérgező Németh Szilárd fenti beszéde.

  4. Öreg halász szerint:

    “Június 13-án Gerő Ernőt tették meg az MDP főtitkárává. Az új kommunista vezér október 23-án az utcára vonuló egyetemistákat “csőcseléknek” bélyegezte, és utasítást adott: pártszervezeteink fegyelmezetten, teljes egységben lépjenek fel minden kísérlettel, nacionalista KÚTMÉRGEZÉSSEL, provokációval szemben, ne engedjenek rést ütni a szocializmus épületén, s majd utat nyitni a kapitalizmusnak.”

    Nicsak, csepeli pont úgy beszél, mint Gerő Ernő elvtárs! Hiába no, vannak, akik nem változtak.

  5. fülöpke szerint:

    Amikor a bukott oldal vezetői sajátították ki az ünnepeket, az ugye rendben volt.
    Ha amúgy olyan k@va okos palik lettek volna és eredményesen tevékenykedtek volna, a kormány és az önkormányzatok jobb helyzetben lévő országot vehettek volna át.
    Arról nem is szólva, hogy nem a FIDESZ tehet arról, hogy a volt kormányzó párt lenullázta önmagát, az emberek nem kértek belőlük.
    Maradnak az itt sírdogáló káderek és szócsövek.

    Boldog ünnepeket!

  6. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli!

    Meglepő, hogy Petőfi Sándor egyik hazafias verséből idézel.

    “minden egyes nemzeti ünnepen faszkalap politikusok mondanak gyűlölködő kampánybeszédeket.”

    2006. március 15-én Gyurcsány miket mondott? Idén március 15-én Mesterházy?

  7. Királyerdei szerint:

    Kuss mocskos komcsik!

  8. csepeli szerint:

    Királyerdei! Téged el kell taposni, mint egy férget!

  9. Királyerdei szerint:

    A pofádat befogod te mocsok állat komcsi!

  10. csepeli szerint:

    Fasiszta!

  11. csocsó szerint:

    Rost Andrea Csepelen él? Nekem ez új!

  12. krtek szerint:

    csepeli te vén hülye, apád még a tömeget lőhette 56ban.
    remélem felkoncolták fejjel lefelé lógott a nyavalyás ÁVHs.
    a zsidó gerő volt a ti vezéretek, meg a társai.
    lassan elrohadtok a földben és a kutya nem fog sírni utánatok.

  13. grün szerint:

    Nagy Imrét elsodorta a tavaszi fülkeforradalom???

  14. delamole szerint:

    Csepeli!
    Gondolkodj el rajta, ki a féreeeeg?!
    Hol voltál te ’56-ban? Az anyukád kötényére böfiztél még, vagy esetleg még csak nem is álmodoztak otthon rólad???
    Tudod, milyen az, mikor éjjel-nappal dübörögnek a harckocsik a házad előtt, este kijárási tilalom van, csak gyertyák pislákolnak, és ha kopognak kint, nem nyitsz ajtót, és pofabe van, mert ha rosszul szólsz, elviszik anyádat-apádat ???!!!
    Az ám a te “szabadságod”!
    Engem majdnem eltiport egy ilyen “szabadsághozó” jármű. Mit gondolsz, milyen érzés az egy bámészkodó gyereknek? És ki mosssa ki az emlékezetéből?
    http://farm4.static.flickr.com/3232/3045640319_6e516cf4fd_z.jpg

  15. lolka szerint:

    Németh Szilárd október 23-i ünnepi beszéde
    “A magyar emberek azóta többször is bizonyították: nem tűrik, ha hazudnak nekik,”-Akkor ez a bejátszás érdekes lesz…
    http://www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/104773
    – Nekem csak 160e a bruttóm, akkor ezek szerint szívok? Az elnök úr nem ezt ígérte…az adó csökkentéssel mindenki jól jár, de majd a bejátszásban halhatjuk…és gratula a négy gyerekes apukának, csak az a probléma, hogy ŐK a kisebbség létszámilag, mert az átlag az ÉN vagyok…

  16. csapajev szerint:

    EMBEREK! Kivetkőztök emberi mivoltotokból! Mire jó ez a mocskolódás?
    Vezet ez valamire? Gondolkodjatok!

  17. Ditte szerint:

    lolka, várd ki a végét. Nekem 115 ezer a bruttóm, gyerekeim nagykorúak, mégsem izgulok.

  18. Királyerdei szerint:

    Taváris Csápájev!
    Tváji távárisi náda dumáty!

  19. lolka szerint:

    ÉN sem izgulok csak, tudod amikor felülök egy vonatra és egy család utazik mit tudom én négyszáz km, én utazok húsz km miért fizessek ugyan annyit, sőt biztatják őket menjetek többet, akkor még olcsóbb… lehet sántít a példa, de én így érzem…

  20. Ditte szerint:

    lolka, van benne igazságod, hogy van egy csomó baromság a kedvezményezettségben, szociális rendszerben. Igazságos sosem lesz, de át kell alakítani igen sok rendszert, ami szerintem a hirtelen átalakítástól a fejünkre esne.
    Évtizedek adósságát kellene ledolgozni, nem lesz egyszerű.
    Szerintem az idősebb nyugdíjasok korlátlan ingyenes utazási lehetősége is helytelen.
    Az adórendszer is csomó igazságtalanságot tartalmaz, amit egy lépésben nem lehet korrigálni.
    Az adójóváírást jóságos Bajnai olyan széles sávra nyitotta, ami nem reális, de a baráti média nem jajgatott. Nekem két éve csökken a fizetésem (pedig állásom nem változott), de ezért az újságokban senki nem jajgatott. Sőt, állítólag jól jártam.

  21. viháncoló-tapsikoló szerint:

    Lolka ha felültél a vonatra akkor kérlek légy türelmes!Ez a vonat nem gyors szépen lassan halad a célja felé!Ennyi rossz év után nem lehet mindent gyorsan elkapkodni.Én is ezen a vonaton utazom és nincs szándékomban leszállni róla.

  22. Gordon szerint:

    Felesleges zsidózni te kis hülyegyerek (17:43-mas). Nem attól leszel igazi hazafi.

    Egy érdekes történet ’56-ból:

    “”Vörös hajú, szeplős, zsidó származású kislány volt” – Rábukkantunk a forradalom titokzatos jelképére!

    A Hírszerzőn korábban olvashattak már az 1956 novemberében eltűnt titokzatos Erikáról, akinek a fényképe címlapfotóként járta be az októberi forradalom idején a nyugati országokat, s valóságos szimbólummá nőtte ki magát: a bátorság és a remény szimbólumává.

    A fényképet egy dán fotós, Vagn Hansen készítette, akinek az akkor 15 éves Erika mosolyogva állt modellt pufajkában, gumicsizmában, egy orosz géppisztollyal a kezében; a sorozatból mégis egy komoly kép vált ismertté: Európa egy tettre kész, bátor lány arcát ismerte meg.

    (…)

    Cikkünket olvasva és a fotót látva egy hölgy ráismert a kislányra, s beazonosította: Szeles Erikának hívták, s 1956 novemberében halt hősi halált a Blaha Lujza tér környékén. Olvasónk 1955-ig Erika általános iskolai osztálytársa volt az akkor a Köztársaság tér 4. szám alatt lévő Fővárosi Általános Leányiskolában.

    A régi osztálytárs így emlékezett vissza Erikára: “Nagyon ellentmondásos személyiség volt. Nagyon agilis, kifejezetten mozgalmi ember, de a magánéletét nagyon őrizte. Annak ellenére, hogy mindenben benne volt, kicsit mindig kilógott a sorból. Az osztályból nem hívott meg magukhoz senkit. Nem volt testvére, s úgy emlékszem, az édesanyja egyedül nevelte őt”.

    A hölgy leírása szerint Erika egy vörös hajú, szeplős, zsidó származású kislány volt. “Arra emlékszem – talán mert 14 éves kislány voltam -, hogy különös ruhái voltak. Abban az időben meglehetősen feltűnő volt és irigykedtünk is emiatt rá. Teljesen más anyagból voltak és a szabásuk is idegen volt. Mi az ötvenes években kis flanelruhákban, kordbársony nadrágban, kockás flanel-blúzban, kötött kardigánokban jártunk. Erikának volt egy-két nagyon szép ruhája, én például rajta láttam először kék-zöld összeállítást. Ezeket a ruhákat valamilyen csomagban kapták” – emlékezett vissza Erika egykori osztálytársa.

    (…)

    Fonda a forradalom szimbólumává vált lány osztálytársa által közölt információkon kívül arra is emlékszik, hogy Erika édesapját a németek ölték meg egy koncentrációs táborban, azt azonban ő sem tudja, pontosan melyikben. Emellett azt is tudni véli, hogy Erikáék a VI. kerületben, valahol a Városliget környékén lakhattak.”

    http://hirszerzo.hu/shake/87759_voros_haju_szeplos_zsido_szarmazasu_kislany

  23. Sanyi szerint:

    csepeli!!
    Te agyhalott buzeráns! Váltsál már más szöveget köcsög,te csak taposni tudsz te féreg??? Hogy szívnál le egy vagon négert!!

  24. Jobb Csepelért szerint:

    Csepeli! Húzd le magad a wc-n 😀

  25. csapos szerint:

    1956-os megemlékezés, Németh Szilárd polgármester, Csepel, Szent Imre tér:

    “Azért is reményteli az idei ünnep mert hosszú évek állandó megosztottsága után, béke köszöntött az országra.”

    csapos-kommentár: Nincs szebb mint az igazság

  26. Béla szerint:

    Igazából nagyon jó olvasni “csepeli” nevű fórumozó írását. Jó olvasni, ahogy az MSZP-sek most szenvednek, mert el bukták Csepelt. Bízom benne, hogy fog olyan jól dolgozni a Fideszes vezetés, hogy csepeli és a többi barátja ugyan itt írogat, megfáradva, görcsölve.

    Csepeli! Egy jó tanács! Legyél tisztességes, megéri. Ha egyáltalán neked még nem késő.

  27. Béla szerint:

    Ja, és csepeli nem más, mint az egyik bukott szocialista. 2014-ben újra indulhat, ha itt jól fórumozik.

  28. grün szerint:

    Ditte!
    Az adórendszer úgy van mint a kapitalizmus meg a szocializmus?
    Ugyanazok találták, az egyiket nekünk, a másikat maguknak?
    Szakértők számításai szerint, ha valaki pártelnök, miniszterelnök és legalább öt gyereke van 5 000 000 (ötmilliót!) nyer a bóton! Csak úgy alaphangon!

  29. Abigél szerint:

    csapajev szerint:
    2010. október 23., szombat – 18:20
    EMBEREK! Kivetkőztök emberi mivoltotokból! Mire jó ez a mocskolódás?
    Vezet ez valamire? Gondolkodjatok

  30. Ditte szerint:

    grün vezesd le kérlek a számtanpéldát, amit feladtál magadnak, majd megmondom, hol hibáztál. Hogy miért nem 5 milla az alaphang.
    Mi van a szocializmussal meg a kapitalizmussal? Én helyedben erről hallgatnék, ha a kapitalizmust építő szocialista párt “fanja” lennék. Amúgy meg azt lájkolsz, akit akarsz.

  31. nagyapó szerint:

    Bunkó csepeli szokásos szoci módra hazudik. Az eredeti idézet:
    “Mit nem beszél az a német,
    Az istennyila ütné meg!
    Azt követeli a svábság:
    Fizessük az adósságát. ”
    Nem illik hamisítani!
    (Apropó, ki a német?)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  32. Giorgio szerint:

    Látom van még lentebb.
    Ezért nem jutunk az egyről a kettőre.
    Jobb és baloldalon egyaránt nagy az isten állatkertje.
    Nekik nem is érdemes érvelni, úgyse hallják meg. Csak saját hangjukat akarják hallani, aki mást gondol az nem is ember.
    Ahogy HOFI GÉZA mondta: Bunkóban világhatalom vagyunk. Egy főre két bunkó jut. …és tényleg.

  33. szigetország szerint:

    Nagyapónak igaza van, az idézett vers úgy hangzik, ahogy nagyapó írta. csepeli a verset átírta, meghamisította, ahogyan szokták saját köreikben.
    A kommunista, ha kinyitja a száját, hazudik…
    Te, csepeli, ugye, lopni is szoktál?

  34. […] “Tegnap volt az opera világnapja, amit idén egészen máshogy ünnepeltem, mint korábban. Néhány napja a Szent László Kórházba kerültem koronavírus fertőzéssel. Hálás vagyok az orvosoknak és a nővéreknek, akik mindent megtesznek ebben a nehéz helyzetben Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd! Még Amerikából is imádkoztak a gyógyulásomért. Már sokkal jobban vagyok! Mindenkinek köszönöm, aki gondol rám ezekben a napokban!” – írta Rost Andrea. Az operaénekesnő 2010-ben lett Csepel díszpolgára. […]

Itt lehet hozzászólni !