Húszezer forintos óradíjért adtak tanácsot a BKV-nak

Inforadio.hu

 

AAM

A Fővárosi Közgyűlés arra utasította a BKV felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja ki a közlekedési cég és az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. között létrejött szerződéseket. A döntés előtt a testület meghallgatta a BKV vezérigazgató-helyettesét is. Az ellenzék továbbra sem érti, hogy miért kellett tanácsadó a 4-es metró beruházáshoz, ha már van cég, amely elvégzi ezt a feladatot. Tarlós István  a járatritkítási terv azonnali visszavonására szólította fel a főváros vezetését.

Összesen hat szerződést kötött a BKV az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-vel 2007-ben. A hatból négy kisebb értékű – 8 és 50 millió forint közötti – egyszeri szerződés teljesült, kettőt pedig öt évre, 2012-ig kötött meg a közlekedési cég – derült ki Balogh Zsolt, a BKV vezérigazgató-helyettesének beszámolójából.

Az egyik ilyen szerződés évi 125 millió forintról, a másik pedig évi 375 millió forintos keretösszegről szól, ami öt évre összesen 2 és fél milliárd forint kifizetését teszi lehetővé. Balogh Zsolt elmondta: az éves keretösszeget nem mindig használják ki, tavaly például a 375 milliós keretből csak 28 millió forintot fizettek ki. Igaz, ez a szerződés az év végén köttetett.

Teherautóval a közgyűlésbe

Arra a kérdésre, hogy milyen feladatokat vállalt és végzett el a cég, a vezérigazgató azt mondta, hogy az elmúlt egy évben ötezer dokumentumot állított elő az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt., amelyeket azért nem hozott magával az ülésre, mert kisteherautót kellett volna igénybe vennie.

A cég huszonkét szakembere 8.410 munkaórát töltött el a 4-es metró építésének tanulmányozásával, segítésével, ami a BKV szerint 20 ezer forintos óradíjat jelent.

Balogh Zsolt elmondása szerint a társaság többek között a 4-es metró építésével kapcsolatos általános vezetői tanácsadást, projektmenedzsment-támogatást végzett, testre szabta az információs rendszereket, használati támogatást nyújtott azokhoz, és követte a megvalósulást, megvalósítási tanulmányterveket készített, koordinációs támogatást adott, valamint minőségbiztosítást nyújtott.

Havonta 9 millió

Az ellenzék arra is kíváncsi volt, hogy miért 2012-ig szól a szerződés, ha a metrót 2011-ben adják át. Erre a BKV vezetése azt válaszolta, hogy a második, Bosnyák térig tartó szakasz építését is belekalkulálták a szerződésbe.

Kérdésre Balogh Zsolt elmondta: nem tud olyan esetről, hogy jegyzőkönyvvezetésért 9 millió forintot fizettek volna ki.

Az ellenzék nem kapott választ arra a kérdésre, hogy az AAM szakemberei valóban egy “beépített titkosszolgálatként” működtek-e a BKV-ban, de arra sem érkezett meggyőző válasz, hogy miért volt szükség a szerződtetésükre.

A beruházásnak van egy koordinátor szervezete, az Eurometro Kft., és hamarosan egy úgynevezett független mérnököt is felvesznek erre a feladatra.

Forrás: Inforadio.hu

Őrült BKV-s paraméterek

A buszjáratok megszüntetését, a metró-, villamos- és HÉV-járatok ritkítását célzó BKV-terv azonnali visszavonására szólította fel Tarlós István, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakciószövetség vezetője Demszky Gábor főpolgármestert. Demszky kiáll a tizedelés mellett, Tarlós szerint embertelenséget művel a városvezetés.

“Ki vezeti ezt a várost? Most már ez a kérdés” – mondta Tarlós István, az ellenzéki frakciószövetség vezetője. A politikus a BKV paraméterkönyvének módosításába foglalt tízszázalékos teljesítménycsökkentési akciótervét megismerve úgy látja, hogy összeomlott a városvezetés. A kerületek ellenkezését kiváltó járatmegszüntetési és –ritkítási programot a dilettantizmus, az embertelenség és az ostobaság iskolapéldájának tartja. “Őrült, aki ilyet tesz – jelentette ki Tarlós. – Követeljük Demszky Gábor főpolgármestertől, hogy a tervezetet azonnal vonja vissza”. A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén erről szóló határozati javaslattal állnak elő – mondta az ellenzéki vezető.

A Fidesz a városüzemeltetési bizottságban is próbálkozott ezzel, de a koalíciós többség nem volt hajlandó napirendre venni a kérdést. Csak azt szavazta meg, hogy a BKV a jövőben olyan tervezetet terjesszen elő, amely részletesen bemutatja a bevételekre, a kiadásokra, a légszennyezettségre gyakorolt hatásokat és az utasok időveszteségének számításait. Kérdés, ennek lesz-e foganatja, hiszen a BKV éppen a múlt héten szegte meg a testületnek a paraméterkönyv elfogadásának menetrendjéről szóló határozatát. Figyelemre méltó azonban, hogy erre a fideszes alelnökön, Wintermantel Zsolton kívül az SZDSZ-es elnök, Lakos Imre is felhívta a figyelmet.

Demszky Gábor mindezektől függetlenül bejelentette, hogy szükség van járatmegszüntetésekre. A Fővárosi Közgyűlés áprilisi ülésén fogadhatja el, szeptembertől pedig életbe lép. A főpolgármester a Budapestről kiköltözők egyre nagyobb számával és más takarékossági források hiányával indokolta támogatását, noha az elmúlt években éppen a városba visszaköltözők arányának növekedésére szokta felhívni a figyelmet, akiknek fontos szempont a közlekedés.

Tarlós István több, pazarlásra utaló tételt is megjelölt a BKV kasszájában. Elsőként hivatkozott a cég legújabb, e heti botrányára: az AAM Tanácsadó Zrt.-vel decemberben kötött két és fél milliárd forintos tanácsadói keretszerződésre. Említette a négyes metró költségvetését, amelyik egy év alatt százmilliárd forinttal drágult, és a meghiúsult használtbusz-beszerzésről is beszélt.

A főváros is kedveli a tanácsadó céget

A BKV a négyes metró beruházásával összefüggő szakértői támogatásért fizet az AAM-nek 2012 végéig. A szerződés érdekessége, hogy a tanácsokat a metró 2011-es átadása után is nyújtja a cég, mégpedig egy éven át. Demszky Gábor a BKV felügyelőbizottsága elé utalta a megbízatás kivizsgálását, jóllehet az általa vezetett közhivatalnál sem ismeretlen a cég. A Döntés-előkészítő dokumentum a projektet végrehajtó egység kialakítási lehetőségeiről a főpolgármesteri hivatalnál az EU által finanszírozott projektek lebonyolítására, felsővezető prezentáció a kialakítási lehetőségeiről – meglehetősen kacifántos – című munkáért novemberben egymillió forintot kapott. Január-februárban az ügymenet folytonossági terv kidolgozásáért nyolcmillió forintban részesült az AAM.

Forrás: Magyar Hírlap

Itt lehet hozzászólni !