Újabb agyrém: a BKV lepasszolná a HÉV-et a MÁV-nak

Hírszerző

Csepeli HÉV

Vidékiek leszünk?

Már bejelentkezett a főpolgármester Gyurcsány Ferenchez és Kákosy Csabához annak érdekében, hogy a kormány a jelenleginél nagyobb összeggel támogassa a BKV-t. Ha a közlekedési vállalat külső forrásból nem jut hozzá a jelenlegi teljesítmény fenntartásához szükséges milliárdokhoz, marad az időközben botrányossá vált járatritkítás.

Március 20-ig kell elkészülnie a BKV járatait rögzítő paraméterkönyvnek, amelyet a főpolgármester – miután szakértőkkel megvizsgáltatta – április elsején ír alá. Amint arról Demszky Gábor szerdán beszámolt, a koncepciónak nem csak a járatritkítást kell alternatívaként felmutatnia.

Mint az már közismert: a paraméterkönyv módosításának célja a költségek csökkentése; a BKV és a városvezetés hol 5-6, hol 8 milliárd forint megtakarításról beszél. Ez az az összeg, amely hiányzik a közlekedési vállalat költségvetéséből ahhoz, hogy a jelenlegi teljesítmény fenntartható legyen.

BKV – HÉV – MÁV

A BKV a fővárostól évente 10 milliárd forint támogatást kap, az állami támogatás mértéke évek óta változatlanul 32 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy a központi költségvetési támogatás reálértéken folyamatosan csökken. Igaz, azt a főpolgármester is hangsúlyozta: az állami támogatás hét éven keresztül nulla forint volt.

A főváros költségvetése azonban a tavalyihoz hasonlóan idén is feszített, az tehát esélytelen, hogy az önkormányzat biztosítsa a BKV számára a teljesítmény fenntartásához szükséges pénzt. Ha tehát a kormány nem száll be magasabb összeggel, marad a társadalmi és politikai támogatással gyakorlatilag egyáltalán nem rendelkező, s időközben koalíciós vitát okozó járatcsökkentés.

Kérdésre válaszolva a főpolgármester elmondta: az állami szerepvállalás többféle módon történhet: vagy a normatív támogatás növelésével, vagy azzal, hogy az egyébként elővárosi vasúti funkciót ellátó HÉV üzemeltetését az állami tulajdonú MÁV átveszi, ez azonban értelemszerűen – és a főpolgármester szerint is – nem megy egyik napról a másikra.

“Oda most nem megyünk”

További lehetőség, hogy az agglomerációs önkormányzatok is beszállnak a finanszírozásba, ami a tekintetben logikus, hogy a BKV számos járata nem áll meg a város határánál, az erre irányuló kísérletek azonban mindeddig kudarcba fulladtak. Demszky Gábor kedden jelezte: hitelfelvétel és a tarifák emelése nem jöhet szóba.

Előbbi oka, hogy a BKV több mint 80 milliárd forintos adósságállománya miatt jelenleg gyakorlatilag hitelképtelen, a januári tarifaemelés után pedig nem lehet ismét díjat emelni. Nem is lenne érdemes, mert egy újabb tarifaemelés az utasok elpártolását okozná, amely bevételkiesést jelent.

Szerdai sajtótájékoztatóján Demszky Gábor a Hírszerző kérdésére elmondta: már “bejelentkezett” Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz és Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterhez, mivel azonban Veres János pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a kormány ezúttal nem szanálja a BKV adósságállományát, “oda most nem megyünk”.

Forrás: Hírszerző

12 hozzászólás “Újabb agyrém: a BKV lepasszolná a HÉV-et a MÁV-nak” bejegyzésre

  1. Csepeli Galvániszap szerint:

    Majd megnézzük az Elvirán, hogy mikor megy a HÉV. Bár lehet, hogy könnyű lesz megjegyezni 🙁

  2. Enterprise szerint:

    És a HÉV sem fog közlekedni egy esetleges vasutassztrájk idején??? :S
    Szánalmas, ami ebben az országban zajlik. Ja, és akkor arra is külön jegy dukál??? Mennyi pénzt akarnak még kihúzni a zsebünkből??? Felháborító!!!

  3. jani szerint:

    Nem kérek érte tanácsadói díjat ! Javaslom, hogy mindenki vegyen , vagy csináltasson kézihajtányt !! Avval majd betekerünk a Borárosig. De lehet, hogy nem kellett volna leírnom , mert a végén ráharap demszky és csapata. Csak azt tudnám az a sok jól fizetett irodista csapat- no nem a jegyárusírok meg a többiek – mi a francot csinálnak ! Mi a feladatuk ? Jegyzőkönyv irás havi 9 millió !! Tanácsadás kérése 2 – 3 milliárd, nemsok ez egy kicsit ??? Tanácsot mi is adnák csepeliek is, talán még ingyen is. Első ingyenes tanács: el kellene minél gorsabban tünni a jelenlegi város -vezetésnek !!!

  4. che-pel szerint:

    Azt hiszem, lassacskán komolyan tudatosítanunk kellene Demszkyben, hogy ha nem állnak le Csepel szivatásával, személy szerint Őt tesszük felelőssé minden sérelmünkért, és a következményeket Neki kell viselnie.

  5. che-pel szerint:

    T. M. magasról tesz a kerület lakosainak közlekedésre, csak azért zúgolódik a BKV-nál, mert jön a népszavazás. Nem gondolja komolyan!

  6. lolka szerint:

    Csepelre már régen villamosnak kéne közlekednie nem
    Helyi Érdekü Vasutnak, ugyanolyan kerülete Budapestnek,
    mint a többi. Gödöllőre, Pomázra , Ráckevére menjen H É V
    a XXI. kerületbe, pedig villamos. Necsak a szarszállitást, meg a
    körgyürüforgalom áteresztést kapjuk !
    Annakidején a vasmü adott a fővárosnak, és az országnak éppen eleget…..
    Egy igazi talpraesett polgármester már régen szerveszkedet volna
    a kerületéért az EBEREKÉR ADÓFIZETŐ EMBEREKÉR !

  7. Csepeli Galvániszap szerint:

    Ha egy ilyen elvetemülten agykárosult megoldás lesz, megnézhetjük, hogy a MÁV mikor épít a BKV-nak villamospályát.

    Arról sem tájékoztat senki, hogy mikor állítják le a HÉV-et a szennyvíztisztító bekötőútja miatt. Mert szerintem le kell majd állítani, akkor meg gázos lesz a reggeli dugókban kijutni Csepelről.

  8. Nagyapó szerint:

    Igaza van Lolkának. A villamos jobb megoldás, különösen akkor, ha több megállót kell beiktatni. (szargyár, É-i terület beépítése, leendő hidaknál átszállás, stb.).
    Ki lehetne írni – a használt Volvo busztender analógiájára – Ganz villamosok beszerzésére is pályázatot. Akkor legalább jó, nekünk való jármű készülne.
    Apropó Csepel lakossága minden alkalommal nagy többséggel Demszkyre szavazott!
    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  9. DFK szerint:

    Nekünk meg az MSZP-t, és az SZDSZ-t kellenne lepasszolnunk valahová.

  10. én szerint:

    Nem értem… Miért nem a MALÉV-nak passzolják? Az nem elég veszteséges?
    Semszki Gábort és rablóbandáját nem érdekli semmi. Nem is budapesti mit keres itt? Sokat. Sőt rengeteget!

  11. jani szerint:

    Egy valami biztos érdekli, a csókosoknak juttatható üzlet!

  12. Enterprise szerint:

    Mit akarnak még csinálni Csepellel??? Az összes szemét politikus takarodjon!!!

Itt lehet hozzászólni !