Nem tréfadolog: jön a gázáremelés

FidelőNet

A korábbi hírekkel szemben kisebb mértékben, 5,8 százalékkal drágul a lakossági földgáz április elsejétől. Egy átlagos, ártámogatásban nem részesülő háztartás számára ez havi 800 forintos többletköltséget jelent.

Április 1-jétől átlagosan 5,8 százalékkal emelkednek a lakossági földgázárak, a nem lakosságiak átlagosan 5,2 százalékkal – derül ki a gazdasági tárca közleményéből. A Magyar Energia Hivatal eredeti javaslatában foglaltaknál visszafogottabb változás oka az, hogy a földgáztörvény parlamenti vitája során a piacnyitás várható időpontja későbbre tolódott – szól az indoklás.

Az április 1-jei emelés egy átlagos, az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak – 1650 köbméteres éves fogyasztással számolva – havonta mintegy 800 forintos többletkiadást jelent.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tavaly 2008. július 1-jei piacnyitási dátummal nyújtotta be az Országgyűlésnek a földgázellátásról szóló új törvény tervezetét. A Magyar Energia Hivatal (MEH) pedig ezzel az időzítéssel terjesztette a földgázárak idei második negyedévi módosítására vonatkozó javaslatát a döntésre jogosult gazdasági és közlekedési miniszter elé.

A gazdaság versenyképességét javító és a hosszú távú ellátásbiztonságot szavatoló törvénytervezet tárgyalása azonban csak a tavaszi ülésszakban vette kezdetét. A javaslat parlamenti vitájában a teljes gázpiaci liberalizáció lehetséges időpontja 2009. január 1-jére tolódott. Ennek megfelelően hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére. Ez lehetővé teszi, hogy a MEH korábbi javaslatában szereplőnél kisebb mértékben változzon a kihirdetett földgáz ára 2008. április 1-től: a lakossági fogyasztók esetében átlagosan 5,8, a nem lakosságiaknál átlagosan 5,2 százalékkal – olvasható a közleményben.

Kisebb mértékű az emelés

Korábban kiszivárgott, hogy a Magyar Energia Hivatal 13,2 százalékos áremelést javasolt a gazdasági tárcának a nemzetközi ártrendeket figyelembe véve. Az ellenzék ezzel kapcsolatban számtalanszor nyilatkozta, hogy a kormány csak április 15-i hatállyal emeli majd meg a földgáz árát 13,2 százalékkal, hogy azt ne kelljen a március 9-i népszavazás előtt bejelentenie, “mert az nyilván az igenek számát szaporítaná”.

Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője egy tévéműsorban visszautasította ezt, mondván tudomása szerint szakmai alapon születik meg a döntés.

Az igazsághoz tartozik, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a kormánynak negyedévente van arra lehetősége, hogy felülvizsgálja a gázárakat, ez is csak ebben az évben, mert jövőre a liberalizációval megszűnik a hatósági árképzés.

A mostani esetben sem lett volna lehetősége a kormánynak, hogy április 15-ével változtasson a gázárakon. Ha ugyanis nem jelenti be az április elsejétől érvényes árváltozásokat, akkor legközelebb július elsejétől emelhette volna az árakat.

Forrás: FigyelőNet

Egy hozzászólás “Nem tréfadolog: jön a gázáremelés” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Persze, hogy jön, mint minden amit L A S S A N M O N D T A K, hogy megértsük. Megértettük és nem felejtettük el. Ezért tudjuk és értjük, hogy nagyon-nagyon átvágták a népet.

Itt lehet hozzászólni !