Négy éve tudjuk, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este

A befolyásos szocialista politikusok nagy része úgy gondolja, Gyurcsány Ferenc és köre volt a kiszivárogtató

Mno.hu

Pontosan négy esztendeje annak, hogy a közrádió elsőként sugározta Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő balatonőszödi beszéd néven elhíresült, trágárságokkal tűzdelt kinyilatkoztatását, amelyet hónapokkal azelőtt a tóparti kormányüdülőben adott elő az MSZP-frakció tagjainak.

A 2006. szeptember 17-től napokon át kormányellenes tüntetéseket generáló, több médiumnak, valamint jó néhány dél-amerikai külképviseletünknek is eljuttatott beszédben a volt miniszterelnök egyebek mellett azt is beismerte, hogy az elmúlt másfél évben nem kormányoztak, és végighazudták az időszakot.

A kiszivárogtatás körülményeinek feltárására Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter vizsgálatot rendelt el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH), amelyet hivatalosan az objektum védelmével indokoltak. Az eljárás három évig tartott, azonban az eredményéről készült jelentés azóta sem került nyilvánosságra – írja a pénteki Magyar Nemzet, melyben bővebben is olvashat a témáról.

Forrás: Mno.hu

36 hozzászólás “Négy éve tudjuk, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este” bejegyzésre

  1. Tóth Mária szerint:

    ..és még most is van arcuk kiállni, és osztani az észt! már régen a sitten lenne a helyük!
    tipikus komcsi észjárás: ami az ő hibájuk, aljasságuk, gerinctelenségük-fogjuk rá a másikra.
    de az a legszomorúbb, hogy még mindig ennyi megvezetett ember /lásd: Köbanya/ hisz nekik.

    Hiteles történelemkönyveket, és teljes körű felvilágosítást, mert 100 év hazugságait, mocskát csak így lehet eltakarítani. fórumokat tartani hiteles történészekkel!

  2. grün szerint:

    Száz napja tudjuk, hogy Ők is!!!

  3. tibor szerint:

    Az öszödi beszédben is hazudott a fletó. Mert nem igaz, hogy nem csináltat semmit. Legfeljebb annyi aq valóság, hogy az ország érdekében nem tettek semmit.
    Hogy kiknek az érdekében tüsténtkedtek? Mindenki fantáziájára bízom.

  4. " ?! " szerint:

    Tévedsz “grün”!
    Azt tudjuk sok év óta, hogy Ti (komcsik) hazudtok folyamatosan.
    Az csak egy epizód volt, hogy Gyurcsánynak a bűntársai előtt tett kétségbe esett beismerő vallomása nyilvánosságra jutott.

  5. grün szerint:

    “?!”!
    A bűntársak előtt felesleges beismerő vallomást tenni!
    Főleg kétségbeesetten!

  6. csepeli szerint:

    Négy éve volt az őszödi beszéd, és a Fidesz még mindig ezt használja a választási kampányban.

    Orbán őszödi beszéde mikor lesz?

  7. csepeli szerint:

    Lengyel László Orbánról és a közelgő kiábrándulásról – 2010.09.16

    Lengyel László szerint párhuzam van abban a tekintetben az Antal és az Orbán-kormány között, hogy az Antal-kormány is megpróbált elmenekülni a megszorító intézkedések elől. ’90-ben ugyanez a dilemma merült fel, mert ugyan nem ígértek konkrét intézkedéseket a népnek, de mindenki Ausztriát akarta másnap, amit hihetetlen kiábrándulás követett – fogalmazott a politológus a Hatosban.

    Mire a megszorító intézkedéseket meghozták, összeomlott a társadalmi bizalom, erre mondta Antal: “kamikáze kormány lettünk”, (majd végül Kupa Mihály akkori pénzügyminiszter csomagjával jöttek meg a megszorítások), ez az amit Horn Gyula is végigcsinált, és ennél a kormánynál is ezt látjuk – mondta Lengyel László a Klubrádióban.

    A szimbolikus 100 nap azért kapott ekkora jelentőséget, mert mindig ilyenkor jön Magyarországon az önkormányzati választás. Egy kormánynak főleg akkor, amikor ilyen a gazdasági helyzet, az a dilemmája, hogy ha bevallja, hogy itt baj van, és az egész ciklusban megszorítani kell, és elvesz az emberektől, akkor valószínűleg nem rá szavaznak.

    Azaz az önkormányzati választásokkor, ezért azon kell gondolkodnia, hogyan tudja eltitkolni a bajt, és a költségvetési adatokra kíváncsi külföldet – (már a ’90-es évek óta van IMF) – , hogyan tudja lecsitítani.

    “Nem tudunk olyan kormányzatot, amelyik ne ezt csinálta volna, kivéve Gyurcsány Ferencet, aki már augusztusban bedobta a törölközőt kénytelenségből, de azért is, mert neki a külföld nem engedélyezett többet, az ő határideje a parlamenti választás volt, mert akkora volt a bizalmatlanság a magyar kormány ellen” – fogalmazott Lengyel László.

    “Az, hogy az Orbán kormány megpróbálja eltolni az önkormányzati választásokig a rossz híreket, az nem azt jelenti, hogy nem mondja, hogy rossz a gazdaság, de láthatólag a külföld ezt egyszerűen nem tűri el. Tudják, hogy van egy ilyen ígéret, de az unió pénzügyminiszterei könyörtelenül arcba megmondták a magyar pénzügyminiszternek, Matolcsy Györgynek, hogy itt és most jelentse ki, hogy 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány jövőre, ami egy brutális dolog az önkormányzati választások előtt, és csak abban bízhatnak, hogy a társadalom nem fogja fel… és ebben bízhatnak is. Itt minden nap számít” – mondta Lengyel László.

    “A mostani reakciók lehet, hogy nem lesznek olyan gyorsak, mint Gyurcsány Ferenc megszorító bejelentéseit követően, de azért amikor az első igazi pofonok megérkeznek, amikor a közalkalmazottak megértik, hogy elbocsátások és bércsökkenések lesznek, akkor ez drámai lesz, mert túlnyomó többségük a Fideszre szavazott és rá fog szavazni most az önkormányzati választásokkor is” – vélte a politológus.

    “Sokkal célszerűbb lett volna Orbán Viktornak rögtön az elején, megmondani, hogy a helyzet rossz, amiről tényleg nagyrészt nem ők tehetnek, és azt mondani, hogy a következő időszakban ennyit tudok nyújtani. Lehet, hogy a mostani miniszterelnök ezzel népszerűségvesztést követett volna el, és nem nyer ennyi városban és megyében, mint most, de a 2014-es választások előtt, amikor már látható a javulás , akkor annak nyugodtan mehetett volna elébe” – mondta a politológus.

    Lengyel László szerint “itt politikailag eldöntötte a miniszterelnök, hogy nem mondjuk el”. “Orbán Viktornak az a célja, hogy minél nagyobb területet nyerjen el az őszi önkormányzati választásokon, ha egy őszinte bejelentést tesz, ez ugye nem sikerül. De a minél nagyobb terület elfoglalása sokkal nagyobb terhet is jelent. Mert azok a területek, amelyek korábban nem voltak az övé, és mondhatta rájuk, hogy nem kell élelmeznem őket, mert nem az enyémek, az önkormányzati választások után ezekre már nem mondhatja” – tette hozzá.

    Volt már ekkora lehetőség

    Volt már ekkor lehetősége magyar kormánynak, mégpedig 1994-ben az MSZP-SZDSZ kormány idején- vélte Kéri László politológus a Hatosban. Lengyel László szerint az MSZP-SZDSZ kormány akkor sima óriási többséggel tulajdonképpen alkotmányozási többséget kapott.

    Rögtön az elején azzal, hogy kijelentették nem élnek vissza ezzel az ellenzék kárára, ezzel azt az önkorlátozást hajtották végre, ami egy normális demokráciára jellemző. Az Orbán kormány rögtön az elején megmondta, nem fogja megadni ezt a jogot a kisebbségnek. Ez jelentősen megkülönbözteti az Orbán kormányt a Horn kormánytól – mondta Lengyel László politológus. aki szerint nagyon lényeges, hogy a Horn kormány nem érezte, hogy lennének alkotmányos céljai, pedig minden joga meg volt rá, de erre nem érzett késztetést – vélte a politológus.

    Az egyetlen, amiben hasonlított a Horn és az Orbán kormány a Nemzeti Bank elnökének kipiszkálása. Bod Péter Ákos eltávolítása akkor ugyanolyan nemzetközi felháborodást okozott, mint ma Simor András eltávolításának kísérlete, a jegybanki függetlenséget akkor is nagyon komolyan vették, most a válság idején pedig különösen.

    1994 szeptemberében az MSZP kormány módosította az önkormányzatokról szóló törvényt az ellenzék ellenére a közelgő polgármesteri választásokra való tekintettel. Lengyel László szerint ez elhibázott lépés volt az akkori kormány részéről, mert ezzel eltolták egy érdekkijáró parlament felé az országgyűlés működését, ennek másfél évtizede isszuk a levét – utalt a politológus az új kormány jelenlegi hasonló intézkedésére.

    Lengyel László úgy látja, Horn Gyula kormánya eléggé erőszakos volt, de fogcsikorgatva tudomásul vette a törvényességet, amihez azért hozzájárult az is hogy, az SZDSZ erőteljesen hangsúlyozta a jogállamiságot, ami a múltjából következett, mert nem engedhette meg magának, hogy ne ezt tegye. Itt ráadásul nagyon kellett a szocialistáknak, hogy Nyugat-Európában a törvények betartójának lássák – tette hozzá.

    (Klubrádió)

  8. " ?! " szerint:

    Ajánlott olvasmány a csepeli MSZP-seknek, önismeret bővítés céljából:

    Idézet Gyurcsánynak, az őszödi böszmének az MSZP-s bűntársasi előtt zárt körben tett beismerő vallomásából:

    “Amit az előző hónapokban titokban meglehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk azt megtettük.

    Úgy őriztük a titkot, mint soha.

    Nincsen sok választás.

    Azért nincsen, mert elkúrtuk.

    Nem kicsit, nagyon.

    Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.

    Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.

    Teljesen világos volt, hogy amit mondunk az nem igaz.

    Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni.

    És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig.

    Semmit.

    Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást.

    Semmit.

    Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?

    A dolog úgy áll, hogy nincsen választás.

    Gyorsan eljött az igazság pillanata.

    Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük.

    Nincsen tovább.

    Nincsen.

    Magyarország le van írva.

    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

    Az a csapat akikre rábíztátok ennek az oldalnak a vezetését, az a csapat csak erre a teljesítményre képes.
    Nem tudunk, nem tudunk ennél többet és jobbat. Ha belegebedünk, akkor sem.

    Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna.

    E helyett hazudtunk reggel éjjel meg este.

    Ott tévedtek, ha azt hiszitek, hogy van választásotok.

    Nincsen.

    Nekem sincs.

    Ma legfeljebb az a választás, hogy megpróbáljuk-e mi befolyásolni, hogy mi történik, vagy ránk fog omlani.”

    Ti is láthattátok, hogy bejött Gyurcsány jóslata, és 2008 őszére rátok omlott az egész.

    Ha azonban csak rátok omlott volna, akkor azt mondanánk, hogy ott egye meg a fene Őket a romok alatt, de Gyurcsányék elkúrásainak a következményeit az egész országnak kell viselni, és a romeltakarítást az Orbán-kormányának kell elvégezni.

    Ha pislákolna bennetek a becsületnek legalább a szikrája, akkor a jelenlegi helyzetben nem piszkoskodnátok és kötekednétek, hanem kétszeres erővel vennétek részt a Gyurcsány és Bajnai kormányok által felhalmozott adósságállomány miatt még igen sok évig tartó romeltakarításban!

  9. " ?! " szerint:

    “grün”!

    Ha sokszor elolvasod a Gyurcsánytól idézett szöveg utolsó 20 sorát, akkor talán még Te is képes leszel megérteni, hogy miért volt “beismerő vallomás” és miért volt “kétségbe esett vallomás” Gyurcsány beszéde.

  10. csepeli szerint:

    Index.hu-ról:

    A választásokig jegelik a költségvetést

    * Baksa Roland

    2010. szeptember 15., szerda 10:44

    Erőltetett menet előtt áll az államapparátus, soha olyan rövid idő alatt nem kellett összerakniuk a költségvetést, mint idén ősszel. A kormány az önkormányzati választásokig el sem indítja a 2011. évi költségvetés tervezését, az érdemi munka csak másnap, október 4-én indul. Addig még a minisztériumok sem tudják, mennyit szán a kormány jövőre a közlekedési vállalatokra vagy az energiaárak támogatására, de azt sem, milyen adószabályokkal kalkulálják a bérköltségeiket.

    Hiába mondta meg szeptember első hetében Matolcsy György, az államháztartásért is felelős nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány eldöntötte, jövőre három százalék alatti költségvetési hiányt vállal, és ennek megfelelően látnak hozzá a büdzsé megtervezéséhez, több forrásból származó információink szerint a munkát valójában még egy ideig jegeli a kabinet.

    Két hónap kell az alkudozásra

    A tárcáknál akkor kezdődik el a költségvetés összerakása, amikor az államháztartásért felelős minisztérium (eddig a pénzügyminisztérium, most a nemzetgazdasági minisztérium) egy tervezési körirat nevű dokumentumot küld a tárcáknak és a többi költségvetésifejezet-gazdának arról, hogy milyen paraméterekkel, milyen intézkedéseket beépítve tervezzék meg következő évüket.

    A tervezési körirat többek között arról szokott szólni, hogy kell-e direkt létszámleépítést végrehajtani, vagy lehet-e pótolni a nyugdíjazással vagy kilépéssel távozó munkatársakat, mekkora illetményemelésre és béren kívüli juttatásra kerülhet sor, ehhez milyen adóváltozásokat kell figyelembe venni. Ebben tisztázzák azt is, milyen beruházásokat lehet elindítani és mekkora tere lehet az egyes tárcáknak és háttérintézményeknek a bútor- és autóbeszerzésre, mennyit szán a kormány gáz-, távhő- és gyógyszerár-támogatásra vagy a tömegközlekedés dotálására.

    A tervezési köriratot „normális” években – ciklus közben – a felelős tárca július második felében szokta elküldeni a többinek, azoknak pedig három hetük szokott lenni, hogy előálljanak azzal az első verzióval, amit ők szeretnének látni a kormány, később a parlament által jóváhagyandó törvényben. A kormány augusztus végén szokta első körben tárgyalni a költségvetés tervezetét, de a tárcák közötti egyezkedésre további egy hónap áll rendelkezésre.

    A törvényjavaslatot az általános szabályok szerint szeptember végén kell csak benyújtani az Országgyűlésnek. Tehát bő két hónap van a parlamenti szakasz előtt arra, hogy a minisztériumok egymással és a költségvetés felelősével alkudozzanak, tervezzenek és tárgyaljanak.

    Választási években minden el van csúsztatva, de a kormány ilyenkor is szokott hagyni időt az alkukra. A pénzügyi tárca augusztus közepén-végén ki szokta adni a tervezési köriratot, október közepén a kormány asztalára szokott kerülni a költségvetés, és október végén viszik a parlamentbe a törvényjavaslatot.

    Most kilenc munkanapjuk lesz a tárcáknak

    Idén másként lesz. A nemzetgazdasági minisztériumból és a tárca környékéről származó, egybevágó információink szerint a tervezési köriratot szeptemberben egészen biztosan nem kapják meg a minisztériumok és költségvetésifejezet-gazdák. A jövő évi költségvetésről önmagában is sokat eláruló dokumentumot csak az önkormányzati választások után állítja össze és küldi szét a Matolcsy-tárca.

    A címzetteknek igyekezniük kell, mert a kormánynak törvényben rögzített kötelessége, hogy október közepéig első olvasatban tárgyalja meg a költségvetés tervezetét, a mostani menetrend szerint ezt betartva október 15-én a kormány tárgyalni is fogja a 2011-es tervet. Így ha október 4-én meg is kapják az eligazítást a minisztériumok, akkor is csupán kilenc munkanapjuk marad a saját gazdálkodási tervük összeállítására, és ez alatt idő alatt kellene a nemzetgazdasági minisztériumnak egésszé gyúrnia a tárcaérdekek által szétszabdalt részterveket. Utána még van két hete a kabinetnek, október 31-ig be kell terjeszteni a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

    Erős diktátumok vagy parlamenti huzavona

    Ilyen rövid idő alatt valódi egyezkedésre kevés esély van. A költségvetési ügyekben jártas szakemberek szerint inkább arra lehet számítani, hogy diktátumokkal oldja meg a tárca, illetve a kormány vezetése a költségvetés összeállítását, a korábbi években – és más színezetű kormányok alatt – jellemző alkudozás, aktív lobbizás helyett inkább az valószínű, hogy a központ szava az eddigieknél erősebb lesz a parlamenti tárgyalás előtti szakaszban. De ez ahhoz is vezet, hogy a parlamenti vitára koncentrálódik a huzavona.

    Az önkormányzati választások bevárása a tervezési körirattal egyben azt is sugallja, hogy a jövő évi adócsomag messze nincs még készen, és a nyilvánossággal a szokásosnál kicsit később, október derekán ismertethetik meg. Ugyanez sejthető a szerkezeti átalakításokról is, az állítólagos reformokról (ilyenek elindítását jelezte Matolcsy), ha folynak is munkálatok, csak nagyon szűk körben, és a részletek kidolgozása még időt fog igénybe venni.

    Beáldozták az önkormányzati sikerért?

    Feltűnő, hogy az önkormányzati választás mennyire hangsúlyossá vált a kormánypártok számára, a kabinet rövid idő alatt már másodszor rendelte alá a költségvetés szokásos ütemű elkészítésének érdekét a sikerrel kecsegtető helyhatósági választásoknak.

    Nyáron a kétharmados Fidesz–KDNP-többség megszavazott egy olyan törvénymódosítást, amely a 2010-re érvényes – még 2008 őszén jogszabályba iktatott – költségvetési határidőket egy-egy hónappal eltolta, és így az október 3-i önkormányzati választások utánra tette a költségvetés parlamenti beterjesztésének határidejét. (Ezzel egyébként nem tett mást a parlament, mint visszaállította azt a korábbi rendet, amely mindig lehetőséget teremtett arra, hogy az önkormányzati választási kampányt „ne zavarja meg” a költségvetés vitája.)

    Nem lesz népszerű a költségvetés

    Az mindenesetre nem valószínű, hogy a 2011-es költségvetés nagyon népszerű lesz. A költségvetés úgy kell összeállítania a kormánynak, hogy azzal soha nem látott szintűre, három százalék alá szorítsa a GDP-arányos államháztartási hiányt, amint arra nemrég Matolcsy György mellett Orbán Viktor kormányfő is ígéretet tett. Ugyan nem kell nagy erőfeszítést tenni ezért a célért, de a szóba jöhető intézkedések (például bérbefagyasztás a közszférában, extraadó a pénzügyi szektor mellett más területeken, az adócsökkentés elnyújtása) nem nevezhetők osztogatásnak.

    Lapunk még hétfőn megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy kommentálják értesülésünket, és kíváncsiak voltunk arra is, hogy összefüggés van-e az önkormányzati választások és a tervezési körirat ilyen kései elkészülte között. A tárca egyelőre nem válaszolt.

    http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/15/az_onkormanyzati_valasztasokig_jegelik_a_koltsegvetest/

  11. " ?! " szerint:

    VISSZASZÁMLÁLÁS:

    Arcátlan hazug csepeli mszp-sek!

    Már csak 15 napotok van ebből az 1.461 napos ciklusból arra, hogy teljesítsétek a 2006-ban erre a ciklusra vállalt alábbi választási ígéreteiteket:

    1.) Csepel északi részén új városrész épül.
    (Az új városrész építése érdekében a mai napig egyetlen kapavágásra nem került sor. Csak egymásnak ellentmondó fejlesztési koncepciók készíttetésére pazaroltátok a közpénzeket.)

    2.) 2010-ig elkészítjük a csepeli gerincutat.
    (A gerincút megépítését 1994 óta mind a négy választás előtt megígértétek, de a mai napig egyetlen méter hosszban sem készült el a gerincút, és közelmúltban kampányfogásként elkezdet munkálatok is csak a gerincút első felének a megépítése címén lettek elindítva.
    Az eddigihez hasonló hatékonyságotok esetén, a gerincút második felének a megépítésére, a megígért 2010-es határidővel szemben, kb. 2030-ban számíthatunk.)

    3.) Megépítjük a városközpontot tehermentesítő teherforgalmi elkerülő utat.
    (Ezzel kapcsolatban is csak a közpénzből végeztetett többszöri tervezésig jutottatok el, de egyetlen méter utat nem építettetek meg, annak ellenére, hogy az északi terület bevételéből erre a célra több mint 700 millió Ft-ot elköltöttetek.)

    4.) Megépítjük a Corvin csomópont kétszintes kereszteződését.
    (A gerincút részeként 1994 óta ezt is minden választáskor megígértétek, de a mai napig ennek a tervezése sem fejeződött be.)

    5.) 2007-ben elkészül és megnyílik a Csepeli strand területén a fedett uszoda.
    (Ezzel kapcsolatban is sikerült tanulmánytervekre közpénzből elköltenetek egy csomó pénzt, de jelenleg már a terveitek között sem szerepel az ígéret teljesítése.)

    6.) Meghosszabbítjuk a Hollandi utat.
    (Ezt az ígéretet sem teljesítettétek, mert a teljesítést az ígéret megtételekor sem gondoltátok komolyan.)

    7.) Áthelyezzük a Szent Imre téri buszpályaudvart.
    (A teljesítési szándék igazolásaként erre vonatkozó szakvéleményekért is elköltöttetek egy csomó közpénzt, de az érdemi megvalósításhoz hozzá sem kezdtetek.)

    8.) Előkészítjük Csepel-Háros belterületbe vonását.
    (1994 óta ezt is minden választáskor megígértétek, de miközben a lázas tevékenység látszatát keltve, közpénzből több százezer Ft ráfordítással 5 vagy 6 soha fel nem használt rendezési tervet és szabályozási tervet készíttettetek, a terület belterületbe vonását az elmúlt 16 évben hivatalosan soha nem kezdeményeztétek.)

    9.) 2010-ig befejezzük a kerület teljes csatornázását.
    (Ezt a 2006-os választás előtt tutira ígértétek, de Tóth Mihály polgármesternek csak a Központi Szennyvíztisztító 2010. júliusi átadásakor jutott eszébe, hogy az ígéret teljesítéséhez eddig még hozzá sem kezdtetek.)

    10.) Majdnem valamennyi utcát szilárd burkolattal látjuk el.
    (Az ígéret ellenére jelenleg Csepelen kb. 60 km földút van.
    Ilyenre a környező vidéki településeken sincs példa.)

    11.) A Királyerdőben, a Szent István úton bevásárló központ épül.
    (Annak ellenére, hogy ez Tóth Mihály polgármesternek a személyes választási ígéreteit tartalmazó programban is szerepelt, a mai napig nem lehet megtalálni ezt a bevásárló központot. Talán csak nem azért, mert az ígéret ellenére nem épült meg?)

    A fenti 2006-os választási ígéretek mellett, ne feledkezzetek el az alábbi nem teljesített, de 2006-ban már meg sem ígért 2002-es választási ígéreteiteknek a teljesítéséről sem!

    1.) Az északi terület eladásából származó bevételeket Királyerdő, Csillagtelep, Ófalu és Háros fejlesztésére fordítjuk.
    (Mi akadályozott meg benneteket abban, hogy a bevételt Királyerdő, Csillagtelep, Ófalu és Háros fejlesztésére fordítsátok, ha ezek a bevételek állítólag meg vannak?)

    2.) Csepel körzeti megbízotti rendszerét két csepeli rendőrőrs létrehozásával bővítjük.
    ( 8 év állt rendelkezésetekre az ígéret teljesítésére, de a mai napig teljesítésre irányuló szándékot sem tapasztalhattunk.)

    3.) Kezdeményezzük a csepeli Weisz Manfréd kórház korszerűsítését és fejlesztését.
    (Ezzel az ígérettel szemben a kórházat elfekvő intézménnyé alakítottátok, és a csepeli lakosság más kerületek kórházainak a nemkívánatos és kiszolgáltatott betegeivé vált.)

    4.) Kezdeményezzük, hogy törvény mondja ki a lakhatáshoz való jogot, továbbá azt, hogy az állam biztosítsa az első lakáshoz való jutás elérhető feltételeit.
    (Az ígéret ellenére semmiféle kezdeményezés nem történt, pedig az önkormányzat ez irányú kezdeményezését segíthette volna az mszp-s miniszterelnökök csicskásaiként sündörgő két csepeli országgyűlési képviselő, Podolák György és dr. Avarkeszi Dezső is.)

    Megjegyzés:
    A jelentéktelen apróbb nem teljesített, és csak részben teljesített 2002-es és 2006-os választási ígéreteitek teljesítésének a számonkérésétől eltekintek, ezért azokat fel sem soroltam.

    Arcátlan hazug Csepeli mszp-sek!
    Hazudozás és mellébeszélés helyett a fenti elmaradások pótlásával foglalkozzatok!
    Ha nagyon ügyesek vagytok, akkor hétvégén is dolgozva, a hátralévő 15 napban még behozhatjátok a fentebb felsorolt sok éves lemaradásotokat, és ha ez a csoda sikerülni fog, akkor még a választást is megnyerhetitek.

    Ha viszont nem sikerül behozni, akkor mentek a levesbe! (Vagy más meleg helyre.)

    Csipkedjétek magatokat, mert gyorsan eltelik a 15 naptári nap (a 10 munkanap)!

  12. grün szerint:

    “?!”!
    A megértés nem az elolvasások számától függ, ez csak egy jobbf.. sz kopizó högeszméje! Egyszer olvastam a Vezír nozzám írott, kétségbeesett segítséget és közreműködést kérő levelét, megértettem és nem tudom másra vélni a dolgot, csak arra, hogy halvány lila fingja sincs mit kellene kezdeni velünk nyuggerekkel!
    Mintegy hat hónapot késett vele, akkor még tudtam volna tanácsokat adni, de ha már kész tényekről akar vitázni, az nem megy!
    Csak annyival tudom biztatni, ha már hagyta Magára felkötni a kolompot, akkor mint jól nevelt vezérürü, zörgesse!!!
    Kiváncsian várom azt az örök adósság lerovást amire célozgat és saccolgatom, hálából hány százalékkal csökken az ellátmányom!

  13. " ?! " szerint:

    “grün”, Te rövideszű mszp-s agitátor!

    Olvasd el sokszor az alábbi Gyurscsánytól idézett sorokat, és akkor rá fogsz jönni miféle örök adósságról van szó:

    “A dolog úgy áll, hogy nincsen választás.

    Gyorsan eljött az igazság pillanata.

    Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük.

    Nincsen tovább.

    Nincsen.

    Magyarország le van írva.”

    A jelenlegi helyzet a Titeket képviselő gazembereknek, és közvetve nektek köszönhető, ezért – Gyurcsány szavaival élve – azt tanácsolom, hogy “fogjátok be a szátokat”, ha pedig nem tetszik a helyzet, akkor “el lehet innen menni”!

  14. Jeniszej szerint:

    “Négy éve tudjuk, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este”
    HA -HA!
    Ez naivság, aki csak négy éve tudja.

  15. nagyapó szerint:

    Bunkó csepeli megint talált cikkeket, amit ide másolt.
    De ki az a Lengyel László?
    Ki az a Baksa Roland?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. kuku szerint:

    Szeptemberfest Köbányán a végén tizenhármán megválasztották Ferit Köbánya miniszterelnökének.

  17. CsepeliNo1 szerint:

    He-he-he-he-he-heeeeee . . .
    Főleg az utolsó mondatai.

    http://www.hgyula.hu/blog.html

    Ez megint jó!!!!!

    🙂

  18. Miska72 szerint:

    Ferinek is szociális alapon kimeszelték már a börtöncelát! Nyugi nyugi! 🙂 🙂 🙂 🙂
    Nemsokára jó helyen lesz! 🙂 🙂 🙂 🙂

  19. codec szerint:

    http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=339250
    Tegnapi Kőbányai bohózat a fletó rajongók előadásában. Szánalmas szocialista történet.
    A videót látva semmi kétségem. melyik párté a jövő. A Százévesek Pártjáé.

  20. lolka szerint:

    Miska72:
    2010. szeptember 17., péntek 17:55-kor
    – Nem csuknám le egyik bűnöst sem. Teljes vagyon elkobzás, (vissza a közösbe) de úgy, hogy még az unokájuknak se maradjon egy fikarcnyi sem kb úgy ahogy a mostani unokák el vannak adósítva. Ott a sok kuka ön ki szolgálás…(rab tartás napi 8000 Ft az adófizetők pénzéből) még itt is mi szívnánk…

  21. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!

    Számomra megdöbbentő, hogy gyurcsány a mai napig a parlamentben ül, s hogy a nagyokos politikusaink a mai napig nem értették meg Öszöd és következményeinek üzenetét.

    Tudom,hogy könnyű nagyokosnak lenni ma, a fidesz 2/3-os többségével, ezért visszanéztem: mit gondoltam én, baloldali polgár a dolgokról, s hogy mikor jutottam el a mai napig vallott következtetéseimig.

    A következőben egy hosszú, az eredeti fórumbejegyzéseket áttekintő eredményt láthattok, természetesen az eredeti hivatkozásokkal.
    Üdv menyus

    https://edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/list/120/1247.page#83476

    2006.09.18 06:51:52 MP
    Kedves Miklós! 
    Én úgy gondolom, hogy nem az ország fele (ez pártpolitikai blődli), hanem minden tájékozott, magát gondolkodónak tartott ember tudta azt, hogy a magyar politikai elit folyamatosan hazudik! 
    Nem a Gyurcsány, nem az Orbán, hanem mindegyik. Van aki ha lebukik a szókimondásán, beismeri,de mások még ezt sem teszik meg. 
    Én úgy gondolom, naivitás azt képzelni, hogy a politikának nem természetes eszköze a hazugság! Azért, mert valamit “realistának”, vagy “diplomatikusnak”, vagy “kultúrált politikai megnyilvánulásnak” neveznek, az még nem őszinte! Azt vallom, hogy a politika a háttéralkuk, nem nyilvános érdekérvényesítések és a láthatatlan kompromisszumok világa – nem pedig az őszinteségé. 
    Én úgy tapasztaltam, hogy a magyar politikai elit folyamatosan és állandóan hazudott, függetlenül attól, éppen ki van kormányon és ki ellenzékben. 
    A jövőnk szempontjából sokkal fontosabbnak tartom, hogy egy politikus – bár nem jószántából – de elismeri, hogy az elit eddigi stílusa nem tartható. Ez talán lehetőséget ad a valóság tisztázására, és a gödörből való kimászásra! 
    Azért egy valamit szeretnék kiemelni: minden személyes szimpátiám mellett, meggyőződésem, hogy az érdekelt valamennyi embercsoport együttműködése és elfogadása ellen, nem lehet semmilyen reformot megcsinálni. 
    Üdv menyus

    2006.09.18 07:09:36 MP
    Kedves vitapartnerek! 
    Ha a kérdést Orbán-Gyurcsány és FIDESZ-MSZPterületre szűkítitek le, akkor pont a lényeg sikkad el! 
    Az ország számára nem az a kérdés, hogy ki hazudott többet vagy nagyobbat, hanem az: sikerül-e végre Magyarországot a rózsaszín hazugság országából, egy a valósággal szembenéző, magáért tenni tudó és tenni akaró országgá változtatni! 
    Csak egy példát említek: az egészségügyet. Mindenki tudja, hogy a finanszírozása az egyszerű megvalósíthatóság érdekében egy irreális, hazug és tarthatatlan, kiagyalt “normarendszeren” alapul. Amíg a szolgáltatók nem a költségeiknek megfelelő finanszírozást kapnak, addig csalni és hazudni kényszerülnek! Ez akkor is igaz, ha az egészségügyi miniszterünk pojácát csinál magából, és reformként próbálja eladni az emberek megsarcolását és a forráskivonást az egészségügyből. 
    A Gyuircsány lebukása kapcsánolyan jó lenne végre, ha lebuknának a többiek is, akik a mundér becsületét vagy saját erkölcsi és anyagi érdekeik védelmét helyezik előtérbe a valóság beismerése helyett. 
    Végül egy utolsó apróság – a már klasszikussá vált Hofi disznók. A mai napig, a csak papíron létező disznókat esszük meg. 
    Üdv menyus

    2006.09.24 19:37:19 MP
    Tisztelt topiclakók! 
    A következő levelemet csak azért teszem most fel, mert 20.-án nem sikerült zöldágra vergődnöm a portállal. 
    Kérem, hogy levelemet egy teljességgel pártfüggetlen, bár alapvetően baloldali-polgári ember véleményeként olvassátok. 
    Üdv menyus 
    Petíció 
    a Magyar Köztársaság Kormányához és Országgyűléséhez 
    Tisztelt Miniszterelnök Úr, Tisztelt Országgyűlés! 
    Ezen petíció révén kérem Önöket, hogy egy jogszabály-módosítás segítségével állítsák helyre az elmúlt napokban súlyosan károsodott biztonságos és nyugodt élethez, zavartalan pihenéshez valamint a jó hírnév tiszteletben tartásához fűződő alkotmányos jogainkat. 
    Az elmúlt napokban folyamatosan azt halljuk, hogy az állampolgárok bejelentés nélkül élhetnek szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogukkal, a választási kampány idején. Ezt én is fontos alapjognak tartom. 
    A valóság azonban nem ez, mert a kialakult helyzet visszaélés ezzel a joggal. 
    Miféle véleménynyilvánítás az, amikor a vandál csordák éjszaka, az üres parlament előtt üvöltöznek: akkor, amikor a szenzációra éhes külföldi és magyar médián kívül, senki sem hallja? 
    Milyen véleménynyilvánítás az, amikor a köz és a magánvagyont, bizonyos embernek nemigen nevezhető (állatnak meg pláne nem!) csoportok tönkreteszik, megrongálják? 
    Meggyőződésem szerint, a szabad véleménynyilvánításnak meg kell adni a helyet és az időt is! Nem tekinthető megfelelő helynek, ha például egy csoport a parlament helyett például egy temetőben skandálja jelszavait, csupán azért, mert a törvényünk ilyen megengedő. Nem tekinthető e szabadsággal élésnek az sem, ha éjszaka, ez az összejövetel zavarja akár egyetlen egy ott lakó éjszakai nyugalmát is! Úgy gondolom, hogy a szabadsággal való élés nem okozhatja más emberek alkotmányos jogainak csorbítását. 
    Kikérem magamnak, hogy esti pihenésemet a vandál hordák cselekedetei töltsék be. 
    Kikérem magamnak, hogy ezzel a viselkedéssel az egész világ előtt lejárassanak! 
    Kikérem magamnak, hogy a befizetett adómból a helyreállítást kelljen finanszírozni! 
    Kikérem magamnak, hogy éjszaka ne mehessek szabadon a város területén attól való félelemben, hogy az autómat a barbárok felgyújtsák! 
    S végül, de nem utolsó sorban, az érintett de csendben tűrő lakosok nevében kikérem magamnak, hogy a randalírozás miatt hajnalig ne tudjak nyugodtan elaludni. 
    Javaslat: Meggyőződésem szerint, a parlamentnek vagy a kormánynak azonnali hatállyal módosítania kellene a megfelelő jogszabályt oly módon, hogy a kampány idején is, az este 22 óra utáni gyülekezést előre kell bejelenteni, és amennyiben a helyi lakosság bármely része tiltakozik, úgy az Ő alkotmányos joguk védelme érdekében a rendezvényt nem szabad engedélyezni. 
    Indoklás: Logikusan nézve a kérdést, nem életszerű, és nem hihető az éjszakai „szabad politikai véleménynyilvánítás”. Az üres parlament falai előtt nincs ésszerű magyarázat arra, hogy kinek, és minek akarják kinyilvánítani a véleményüket. Természetesen az éjszakára sátrat verők jelenléte elfogadható. 
    Nem lehet azonban semmivel elfogadhatóvá tenni az éjszaka összegyűlt csoportok vonulását és randalírozását a városban, még akkor sem, ha csupán jelszavakat üvöltöznek, mert ezzel is sértik mások pihenéshez való jogát! 
    Elfogadhatatlan, hogy éjszaka, amikor a kocsmák már bezártak, jogszerű lehetőség van arra, hogy randalírozni lehessen. 
    A napokban többen hivatkoztak 1956 októberére. Akkor azonban az volt a helyzet, hogy a nappal tiltakozó egyetemistákhoz folyamatosan csatlakozott az utca népe, s nem csak akkor jöttek össze, amikor a szórakozóhelyek már bezártak! 
    Vajon mit szólna az utca népe, ha ezek a randalírozók nappal kóborolnának az utcákon, ezzel akadályozva mindennapi életüket? Tartok tőle, hogy rövid úton belül eltakarítanák őket az utcáról. 
    Kérem, tegyék félre pártpolitikai ambícióikat, s biztosítsák a csendes hétköznapi emberek szabadságjogainak gyakorlását is. 
    Tisztelettel: Menyhért Péter 
    Nyugdíjas tűzoltó, Civil érdekképviselő

    2006.09.24 19:47:28 MP
    A következő véleményem 18-án íródott az Index fórumába, mert a Mo.hu épp akkor nem működött (pech). 
    Érdekes “vihar egy pohár vízben”, most, amikor a magyar politikai elit egyik tagja először ismeri be a hazugságot. Azt azonban tudni érdemes, hogy ez a helyzet nem új: az elmúlt 50 évben egészen biztosra lehet venni, hogy hatalmon lévők és azért ácsingózók egyaránt ezt gyakorolták. Természetesen ez nem új nekünk sem: aki érdeklődik a politika iránt, az eddig is tudta, hogy a politika, hazugságok szövevénye – ideológiai álca körítéssel. Egy példa a sok közül: melyik magyar politikus tett akár egyetlen lépést annak érdekében, hogy a magyar választójogi törvényben visszaállítsák a visszahívhatóság intézményét? Ha egy sem volt köztük, akkor milyen alapon siránkoznak azon, hogy az egyikről kiderült a hazugság, és igazán nem tudnak mit kezdeni vele? Ha ez a visszahívhatóság létezne, akkor lenne valóságos ereje a népmozgalmaknak – így azonban nincsen. Csak arra lehet behülyíteni az emberek egy csoportját, hogy botrányt keltsenek: fokozva ezzel a bizonytalanságot és a bizalmatlanságot egyaránt. 
    Mondhatnám azt: Ferikém, Te miért csaptad be a választóidat? – de azt is: Viktorom, Te miért nem éltél a formális demokrácia intézményei adta lehetőségekkel? 
    Vajon miért fogadta el mindkét szekértábor azt az undorító hazugságot, hogy az erkölcsi normákon büntetlenül gázolhat át mindenki, aki megfelelő jogi kiskaput talál mentségül? 
    Egyébként a véleményem szerint Magyarországon a mai napig egy feudális-dzsentri-kapitalizmus van, a demokrácia természetesen nem jól működő intézményrendszerébe csomagolva. Ha innen nézzük a kérdést, azonnal kiderül, hogy természetes állapot, amikor az uralkodó elit mindent megtehet (új arisztokrácia); természetes hogy a hűbéresek koncot kapjanak a megszerzett hatalom eredményeként, és az is természetes, hogy a röghöz kötött jobbágyság (vagy bérből és fizetésből élők?) birkamód tűr el minden ocsmányságot, amit az urak velük művelnek. A két politikai hívősereg, mint jól machinálható szekértábor tökéletesen tükrözi az oszd meg és uralkodj típusú machiavellisztikus elveket. 
    Még egy rövid megjegyzés: sajnálom, hogy demokrácia kultúránk nem létezik, hisz ha létezne, akkor nagy valószínűséggel a magyar rendőrség nem nevettette volna ki ország-világ előtt magát az MTV ostrom alatt tanúsított szerencsétlenkedésével. Ha akkor azt teszik, ami a dolguk, s nem attól félnek, hogy ki fog csúnyákat kiabálni rájuk, akkor a vandálok nem bátorodtak volna fel, s valószínűleg nem lett volna a keddi műsor. Nem véletlenül mondott le a Miniszter. 
    Üdv menyus

    https://edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/list/30/1768.page

    2007.05.28 22:15:27 MP
    „Nem azokat keresi a média, akik halkan mondanak okosakat,” Tény, bár a régi magyar értelmiség megtalálta az utat harmadik utas véleményének megjelenítésére! Valóban most is vannak csendesek az értelmiségben, de most …cinkos aki néma. 
    „Melyik választáson melyik párt nem ígérgetett különféle dolgokat? Azokban nem voltak nagyobbnál nagyobb hazugságok? Miben csalt Gyurcsány? Abban, amit az öszödi beszédében be is ismert. Biztos, hogy rosszat akar?”
    Tudod, Gyurcsány Ferenc az első az életemben, aki átvert, becsapott, félrevezetett, s ezért lehet hogy érdemein túl is terjed a kritikám vele szemben. Bűne nem a hazugság, s még csak nem is az, hogy lebukott! Ez még szerintem belefér a politikába. Egyetlen pillanatra sem a hazugság volt a lényeg, mivel az csupán a következmény. Mondok néhány tényt, ami azonban már nem fér bele.
    Az első, hogy GYF a magyar jogrend szerint csaló! 
    A csalás ismérvei: aki mást haszonszerzés céljából megtéveszt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, az csalást követ el. GYF a politikai hatalom megszerzése, és a vele járó anyagi haszon céljából meghamisította az általa pontosan ismert adatokat, információkat az ország gazdasági-költségvetési helyzetéről, megtévesztette a reá szavazókat, s ezzel kárt okozott nekik. 
    A meghamisított gazdasági adatok, s a szándékosan félrevezető adócsökkentési törvény szándékos és előre megfontolt cselekményt jelentenek! Vajon, ki állíthatja azt, hogy a köztörvényes bűncselekmény alól felmentést adhat a választás? Hová süllyedhetünk, ha ez lehetséges? 
    A másik durva és mocskos játék az MTV ostroma volt. GYF ahogyan én is, végignézhette, hogy néhány tucat barom összeveri a rendőreinket, autókat gyújt fel, és kifosztja a TV székházat! Hogyan engedhette ezt meg a miniszterelnök, akinek minden lehetősége meg lett volna rá, hogy rendőröket vezényeljen azonnal oda, vagy ha kell, katonaság alkalmazásával fékezze meg a barbárokat! De nem tette, s ezt soha sem fogom neki megbocsátani! 
    Magamat még felmenthetem ebben a helyzetben, hiszen nekem nem volt semmilyen beavatkozási lehetőségem, de neki MINDEN ESZKÖZE MEGVOLT, csak a zűrzavar fenntartása érdekében, önző politikai okból nem cselekedett!!! 
    „Biztos, hogy létezik az Orbán szerinti új többség?” Biztos! Egyetlen lényeges dolgot azonban látnunk kell: az új többség nem OV miatt van – Ő csak felismerte a létét; csupán egy éles látású politikus, aki helyesen értékeli a valóságot. Ezt az új többséget nem OVés nem is a fidesz hozta létre, hanem az országra szabadult dilettáns gazdasági és politikai téboly. 
    Orbán zagyvalékát sem veszi be kritika nélkül. Nem csak OV zagyvalékát, hanem a többi politikusét sem szabad kritika nélkül elfogadni. 
    Üdv menyus

  22. csepeli szerint:

    Nekem nagyon tetszik az őszödi beszéd, és sajnálatos, hogy ” ?! ” mindig csak kiragadott részleteket másol be. Úgyhogy én most bemásolom az egészet:

    “Az amit el tudtam nektek mondani itt egy órában, sőt talán több is volt, mint egy óra, az természetesen nem az egész politikánk. Az természetesen nem képes magába foglalni egy sor dolgot, amelyet meg kell tenni és nem képes visszaadni az egyébként szükséges kommunikációnak azt a sokrétűségét, ami kell a sikerhez. Ezzel együtt is a figyelmeztetést és a tanácsokat ez ügyben köszönjük szépen.

    Ha őszinte vagyok hozzátok, akkor azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel. Hogy a maga biztosság mögött ott van az őrlődés és a gyötrődés. Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik a nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt. És egyszerre kell megpróbálni előre vinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit, és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba. Megtanulni nem fölszisszenni minden pillanatban, és menni előre.

    Dehogy tudom kiszámolni minden lépésünknek a következményét. Nem tudjuk. Nincsen ennyi kapacitásunk. Az az igazság, hogy csak reggel 7 órától éjjelig dolgozik az egész csapat és hiába, egy pont után nem lehet szélesíteni. Nem tudjuk 12-15 embernél többen körül ülni azt az asztalt, amelynél meg kell állapodni kormányzati emberekkel, minisztériumi emberekkel, meg szakértőkkel. Nem tudjuk. Ennyi tehetségünk van gyerekek.

    Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt. Úgy őriztük a politikai egységet tavaly nyár óta, és mögötte mondjuk a szakmai politikai egységet, mint soha ebben az elmúlt években. Vagy talán sose. Természetesen mindaz, amit tudunk, az anyagaink kidolgozottsági foka hagy maga után kívánnivalót. Igen. Igazatok van. Pontosan tudjuk mi azt, hogy rengeteg kockázattal nézünk szembe. Mikor azt mondjátok nekem, hogy vigyázzunk oda, mert hát az Alkotmánybíróság visszaküldhet dolgokat, tudjuk mi ezt. Nem baj, hogy mondjátok, de higgyétek el, tudjuk. Egy nagyon szűk csapat dolgozik Petrétei Jóska mögött – merthogy nem engedhetjük be a minisztérium egészére ebben a fázisban még – öt-hat-hét ember. Reggeltől éjszakáig. A szó legszorosabb értelmében. Hogy nehogy baj legyen. Őrületbe kergetjük egymást bizonyos pontokon, hogy összeszedjük a szükséges mennyiségű pénzt. És én magam, amit korábban egy évig nem tapasztaltak tőlem, az elmúlt egy hónapban talán háromszor kezdtem el üvöltözni és kiabálni, nem bírva mindennek a feszültségét a tárgyalásokon. Nem a kollégákkal, hanem amikor mennek a politikai egyeztetések, hogy húzzatok már a p….ba ezzel. Gyerünk előre.

    Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? Természetesen a dolog az nem szépen, nyugodtan, aprólékosan fölépített. Nem. Nem. Őrült lóhalálában készül, mert egy darabig nem csinálhattuk, nehogy kiderüljön, most meg már olyan rohadtul kell csinálnunk, hogy majdnem belegebedünk. Aztán lassan fölbukunk. Mert nem bírjuk jobban a tempót. Ez a helyzet. Közben meg meg kell állapodni még a szabad demokratákkal, mert még miniszteri problémák – ismeritek.

    Nézzétek. A dolog az úgy áll, hogy a legrövidebb távon nincsen választás. Veres Janinak igaza van. Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen. És persze még gondolkodhatunk nagyon sokáig, meg kib….ott sok elemzést el lehet végezni, hogy melyik társadalmi csoportot hogy fogja végezni(?), azt tudom nektek mondani. Nem tudunk még hetekig elemezni gyerekek, nem tudunk. Az első nap meg kell mondani, hogy mit kell csinálni azért, hogy ebből még idén kiigazítás legyen, hogy szeptember elsejétől bizonyos adójogszabályok életbe léphessenek. Elemezgethetek még egy pár hétig, aztán majd jönnek, akiknek az a szakmájuk és azt mondják, hogy ők már elemezték. Magyarország le van írva. Ezért annak az előrebocsátásával, hogy amit csinálunk, az messze nem tökéletes, nem tudok nektek B verziót mondani.

    Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformáló makrogazdasági ügyekben Kornaitól Bokrosig, Békésitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig, azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozunk. Hű, a hétszázát neki. És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak. Vessünk ki ingatlanadót mindenkire. Tudjátok, hogy mennyi jön be ingatlanadóból, ha minden ingatlant megadóztatunk, ami 5 millió forintnál drágább? Alacsony értékhatárt mondtam, nem 100 milliót, ötöt. És egyébként még odaadjuk még az önkormányzatoknak azt az 52 milliárdot, ami a kommunális adóból bejön, mert akkor azt oda kell nekik adni, már most az ő bevételük. Az egésznek az egyenlege kevesebb, mint 20 milliárd forint. Oda jön hozzám Magyarország talán legbefolyásosabb üzletembere, Demján Sándor. Hatalmas nagy hanggal, hogy: Ferikém olvasom a Sárközi-tanulmányban, hogyha minden háttérintézményt bezárunk, akkor 700-800 milliárd forintot fogunk megtakarítani. Mondom: Sanyikám, normális vagy te? Hát legalább te tudhatnál számolni, áldjon meg a jó Isten. Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy ő neki megvan, hogy hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. Majd elküldi a papírját végre, amire kiszámolja és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja? Hát, ha a 200 milliárd forint benne van a pakkba, akkor már nincsen megoldása. Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány.

    Általában sok kritika van, hogy a rendszer nem eléggé kerek, nem eléggé konzisztens, mindenkinek van ötlete, hogy akkor mit vegyünk ki belőle, hogy a maradék konzisztensebb legyen és máris éppen csak harmadannyi pénz van, mint amennyit össze kell szedni. Ja? Úgy én is tudok konzisztens lenni. Ja, úgy én is tudok konzisztens rendszert. Csak az a problémám, hogy nem 50 milliárdot kell összeszedni, hanem, nem mondom meg, hogy mennyit. Hát ez a baj. Ráadásul mindezt valahol úgy kell megtenni, hogy amit akarunk csinálni hosszú távon, azt ne keresztbe verje.

    Gyerekek. Nem vagyunk tökéletesek. Egyáltalán nem. Nem is leszünk. Nem tudom nektek azt mondani, hogy minden rendben lesz. Azt tudom nektek mondani, amit mondtam az utolsó egy évben. Hogy ami tisztességgel megcsinálható, ami a tehetségünkből kitelik, mert nem játszunk különleges meccseket, mert az energiáinkat nem arra fordítjuk, hogy egymással szarakodjunk, mert nincsenek külön érdekek, amik egyébként nem bírná ki közöttünk a nyilvánosságot, mert nem valamit akarok veletek elintézni.

    Az a csapat, akire rábíztátok ennek az oldalnak a vezetését, az a csapat képes nagyjából erre a teljesítményre. Képes nagyjából programot adni. Lehet, hogy van egy másik csapat, amelyik tud mást. Nem tudunk, nem tudunk ennél többet és ennél jobbat. Nem leszünk rá képesek. Ha belegebedünk, akkor sem. Nagy munka van, tisztességes munka van egymás között. Muszáj megcsinálni. Nem beszélek az Új Magyarországról, a fejlesztésekről, határon túli magyarokról, egyházakhoz fűződő kapcsolatról és még ezer dologról, mert a nagyhoz képest ma nem ez a legfontosabb. Mindegyikben érdemi, jelentős és mély javaslataink lesznek. Egyik-másik meglepetést is fog okozni. De az egészhez képest, amit el kell döntenünk egymás között, nem ez a legfontosabb. Reform, vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

    És akarok most egyetlenegyszer mondani nektek három percet. Ezt legfeljebb még egyszer fogom elmondani nektek. Fantasztikus dolog politikát csinálni. Fantasztikus. Fantasztikus egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól és tanulja most már meg magát nem őhozzájuk mérni, hanem a világhoz. Ez adta a hitet, hogy miért érdemes ezt csinálni. Nagy dolog volt. Imádtam. Életem legjobb része volt. Most az adja, hogy történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok. Egyáltalán nem érdekel, hogy benne leszünk-e, én személy szerint. Egyáltalán nem érdekel. Csinálunk-e valami nagyot? Azt mondjuk-e, hogy: a rohadt életbe, jöttek páran, akik meg merték tenni és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francban lesz majd az útiköltség elszámolásunk, b….a meg. Jöttek párak, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország. Hogy megértik azt, hogy azért érdemes politikusnak lenni itt a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Csak azért. Egzisztenciát lehet még találni sokat.

    Tudom, hogy nekem ezt könnyű mondani. Tudom. Ne vágjátok mindig a képembe. De csak azért érdemes. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni. Vagy megcsináljuk, és van hozzá egy emberetek, vagy mással megcsinálni. Soha egy darab interjút nem fogok adni akkor, amikor be fogom fejezni, hogyha vitával fogunk elválni egymástól. Soha. Soha nem fogom a magyar baloldalt bántani. Soha. De csak azért érdemes csinálni, hogy hozzányúljunk a nagy dolgokhoz. Elmagyarázni és majd hosszú bizottságokban ücsörögni és majd új munkabizottságot tartani, aztán majd kideríteni, hogy soha egyetlenegy törvényben nem tudunk megállapodni, mert újra csak azok a kompromisszumok születnek meg, ami lényegében a semmittevés kompromisszuma, hogy fönnmaradjon, ami eddig volt. Mert minden más sérti valakinek az érdekét. Ahhoz másik madám kell. Ez az én imádatomat nem fogja megváltoztatni, egyáltalán nem. Én nem fogok naponta fölállni. Volt ilyen minisztere Horn Gyulának is, aki mindig le akart mondani. Volt ilyen miniszterelnök elődöm is, aki állandóan elmondta, hogy ő, hogy én nem ilyen pasi vagyok. Amíg van benne erő és megyünk előre, addig igen, és egyszer meg nagyon csöndben elmegyek. Nem érdemes másért. Mindenki döntse el magában, hogy 4-500 ezer forintért csinálja a dolgot, ami kurva fontos, különösen, ha az embernek már egyébként nincsen más szakmája, csak ez, tudom én. Hogy képes-e az elmúlt 15 év összes történetén fölülemelkedni és megkötni új ……ket, vagy azt gondolja, hogy ez is egy olyan négy év lesz, hogy á, francba, túléltük az eddigit is, most is túl leszünk. Volt már elég miniszterelnökünk, hát ezen a pasin is túl leszünk majd. Mi úgyis maradni szoktunk. Lehet. És azt is mondom, hogy ez egy legitim érvelés, és nem is bánt, egyáltalán nem, egyáltalán nem. Van ebben a frakcióban nem egy miniszterelnöknek alkalmas ember. Én azt mondom, hogy vegyen mindenki nagy levegőt, igyon kurva sok bort…

    (A leírt szövegben itt kazettacsere miatt törés van, az eredetit nem tudom rekonstruálni – Gy. F.)

    …nem tudtunk megállapodni egymással. Mert ha mind a százkilencven ugyanazokat a mondatokat mondja, mint amit az elmúlt években mondott, akkor ugyanúgy nem fog történni semmi, mert ugyanúgy nem tudunk megállapodni. Bassza meg, ugyan nem értek egyet, de elengedem. Először csinálják. Máskor meg azt, ….. engedje el, hogy hadd csinálhassák. Az nem reform, hogy a többiek változzanak meg. Az nem reform, hogy egyébként kiállunk és mondjuk a népnek a mantrát. Az a reform, hogy hajlandóak vagyunk mi is egy sor ponton átértékelni mindazt, amit eddig gondoltunk és tettünk. Ehhez képest az első hónapoknak a dolga, a kiigazítás dolga, az csak szimpla kényszer, be kell valljam. Ott tévedtek, ha azt hiszitek, hogy van választásotok. Nincsen. Nekem sincs. Ma legfeljebb az a választás, hogy megpróbáljuk-e mi befolyásolni, hogy mi történik, vagy ránk fog omlani a francba. A megoldásunk biztosan nem tökéletes, igazatok van, biztosan nem, csak nem tudunk jobbat. Olyat, amiben meg tudunk állapodni a szakma nagy részével, akivel el tudjuk fogadtatni a piacokkal, el tudjuk fogadtatni a koalíciós partnerrel. Nálunk, akik nálunk ezt egy páran a tetején csinálják a Bélától a Veres Janiig, a Kiss Pétertől az Ildikóig, Szekeres Imrétől a Hillerig, meg mondjuk velem, nagyjából elhisszük, hogy körülbelül jó. Mert ezeknek kell, mindnek el kell hinni. Egyedül, külön-külön tudunk mást is, csak nem külön-külön vagyunk, hanem ott ülünk tizenegynéhányan az asztal körül, és el kell fogadni.

    Én azt gondolom, hogy meg lehet csinálni. Azt gondolom, hogy lesznek konfliktusok gyerekek, igen, lesznek. Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek. Csak, csak akkor lehet végigcsinálni, hogyha a lényegben, a lényegben hisztek és a lényegben van egyetértés. Kikerülni a konfliktusokat önmagunk között, megijedni attól, hogy egyébként sértünk érdekviszonyokat, akkor nem szabad elkezdeni, nem szabad. Semmihez nem ragaszkodom. Úgy nem igaz, hogy én ahhoz ragaszkodom, hogy van egy valami a fejemben, hogy annak kell lenni az egészségügyben, annak kell lenni a …. Dehogy. Én ezeket a beszélgetéseket szervezem, mediálom, nyitom ki a pasikat, hogy mondják el, hogy mi van bennünk. Nem diktálom. Nem igaz. Ha diktálom, akkor, amikor le akarnak lassulni és nem akarnak megállapodni, hogy gyerünk, a hétszázát neki. Ezt tartom a dolgomnak. És ha megállapodtunk, akkor ne engedjem, hogy lelassuljanak. Nem arról szól, hogy nekem van egy Á-tól Z-ig megírt forgatókönyvem Magyarországra és azt mondom, hogy ki fogom belőletek verni. Egy francot! Van Á-tól Z-ig forgatókönyvem, hogy hogyan lehet a szocialistákban ott lévő hihetetlen energiát arra fölhasználni, hogy az országot megváltoztassák, hogy tegyék már bele, hogy legyenek már úrrá végre a kishitűségükön, meg a régi igazságaikon. Arra van. Aztán amikor nem bírom, akkor meg kiabálok egyet. Nincsen személyes sztorim ebben az ügyben, egyáltalán nincsen. Nagy dolgot kaptam ettől, amit az elmúlt másfél évben csinálhattam. Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy C változat: nem történik semmi. El lehet még így egy darabig lébecolni. Persze, hogy bonyolult az egészségügynek a dolga. De hát amelyikünk bemegy egy egészségügyi intézménybe, tudja, hogy hazugságok sokaságára épül. Persze, hogy az oktatásban borzasztón nehéz bármihez hozzányúlni. De igen, azt látjuk, hogy nem egyenlően osztja a tudást széjjel. Valamelyikötök mondta, az mégis csak – talán az Arató Gergő – azért mégis csak a legnagyobb igazságtalanság, kérem szépen, hogy a magyar oktatási rendszer egyik oldalról a köztünk lévő társadalmi különbségeket fölerősíti, nem gyengíti, aztán meg szegregál is. Hát ez az igazi nagy probléma, ez a nagy gond. És az a nagy gond, hogy azoknak adjuk az ingyenes állami oktatás, kérem szépen, akik a legjobb családokból jönnek. Hát ehhez képest nem az a botrány, hogy ki kell fizetni 3 százalékonként. Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli magát újra közpénzen. Mi meg ezt nem merjük kimondani, és be vagyunk szarva, hogy azt mondjuk, hogy egyébként a 7 százalékot akkor tessék fizetni. Ne áltassuk itt egymást. Ez az igazi botrány. Az az igazi botrány, hogy akiről a Laci beszél, az ő cigány embereinek, annak tized olyan jó minőségű egészségügyi szolgáltatás jut, mint nekem. És mióta az anyám, az anyámnak ismerik a nevét Pápán és Gyurcsány Katusnak hívják, azóta neki is jobb jut, a kurva életbe! Nem tudta, hogy mi történt. Megjavult az egészségügyi rendszer, fiam? Mondom: egy lószart, mama. Az az igazság, hogy fölismerik a nevedet. Ez botrány. Hát ehhez képest, társadalmi értelemben a vizitdíj semmi. Az nem botrány, az kényelmetlen politikailag, meg kifizetni. Mert politikailag lehet neki súlyos következménye. De őszintén szólva ez a következmény legfeljebb bennünket érint, ha idióták vagyunk. A társadalmi következménye, az meg mindenkit érint. Mi azért nem merünk hozzányúlni egy sor nyilvánvaló társadalmi hazugsághoz, mert félünk a ránk ható politikai következményektől.

    De hölgyeim és uraim! Ez egy pár száz embernek, meg a családjának, meg az ismerősének a problémája a miénk. De nem azért kell politikusnak lenni, mert ebből olyan kurva jól meg lehet élni. Mert már elfelejtettük, hogy milyen autófényezőnek lenni. Hanem azért, mert meg akarjuk ezeket oldani. Egyébként pedig épp az az elmúlt négy évnek a tapasztalata, épp az Horn Gyula kormányzásának tapasztalata, hogy nem abba szoktak belebukni emberek, hogyha valamit csinálnak, meg ha nem csinálnak. A francba is, mibe is akkor? El kell indulni. Tudni kell, hogy mit akarunk csinálni. Irtózatos lesz az első pár év, persze. Teljesen érdektelen, hogy 20 százaléka a lakosságnak fog ránk szavazni. Tavaly nyáron az utolsó nyolc évben először a 100 emberből a Szonda szerint csak 18 mondta, hogy ránk fog szavazni. Tavaly nyáron, gyerekek! Egy évvel később nyertünk. Mi lenne, ha nem az egymás közötti faszkodás miatt veszítenénk el a népszerűségünket, hanem mert csinálunk nagy társadalmi ügyeket. És nem probléma, hogy elveszítjük akkor egy időre a társadalom, a támogatásunkat. Aztán majd visszaszerezzük. Mert majd megértik. És el lehet majd menni vidékre nyugodtan, hogy megcsináltuk, a hétszázát. Nem lett mindenkinek jobb? Igazuk van. De neki, meg neki, meg neki, meg kollégiumok épültek ebben a nyüves országban végre újra. Erről szól a politika. Nem arról, hogy melyikünkből lesz kerületi polgármester, mégis hány darab helyettese lesz. Fontos az is, tudom én, nem vagyok naiv. De nincs benn az ország első száz legfontosabb ügyében. És mi döntjük el, hogy melyikkel foglalkozunk, mi. És az ország azt gondolom, hogy megérdemelné, meg mi magunk is, hogy ilyen dolgokat csináljunk.

    Szóval azt tudom nektek mondani, hogy álljunk meg, csináljuk meg. Sok igazságotok van a figyelmeztetésben, a féltésben, a részletek ügyében. Csak azt tudom mondani, hogy nem fogok játszani semmilyen játszmát sem így, sem így. Tesszük a dolgunkat. Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni, és elmagyarázzátok, hogy igen, de… Ahhoz énszerintem én nem köllök. Ahhoz más kell. És írok majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról.”

  23. zed szerint:

    Ezt kellene inkább mindenhová kifüggeszteni a NENyI helyett! 😉

  24. Királyerdei szerint:

    Meg azt,hogy “dübörgünk!Nagy a jólét!Egész Európa minket irigyel!”

    Húúúúú, a szencségit!Ekkora barmot még nem hordott a Föld!

  25. fülöpke szerint:

    …” dübörög a jólét..”
    Pannon pumázni kellett ahhoz, hogy a lakosság bízzon a gazdaság stabilitásában és a külföldi bankoktól bátran vegye fel a hiteleket.
    Szó nincs a volt kormány tévedéséről: tudatosan csapták be a lakosságot, a külföldi érdekek szolgálatában.
    A 2006. évi választások előtt megígértek mindent, csak hogy megválasszák őket.

    Emlékeztetnék mindenkit a miniszterelnök jelöltek vitájára.
    Könnyű volt fletónak ígérgetni, mert esze ágában sem volt teljesíteni!
    Utána fényezték a valóságot. Amikor meg eljött az – előre forgatókönyvön megírt árfolyamzuhanás ideje – széttárták kezeiket: nem tehetnek róla, nem kellett volna eladósodni. A hitelt felvevők a hibásak.
    Ma meg azt követelik a kormánytól: oldja meg a hitelesek problémáját, meg hogy a szocialisták az eladósodottak védelmére kelnek. Ők, akik tudatosan vitték a lakosság egy részét a zsákutcába.
    Ekkora hazug cinizmust még nem látott Magyarország!!!
    A nagy neoliberális generáció utódai – az egykori második vonal ugrásra kész káderei – meg választási vitákat csiholnának, hogy ígérethalmazaival etessenek bennünket.

    Kösz, de nem kérünk belőle: ez a poént a nagy elődeik már elsütötték.

  26. lolka szerint:

    A regény író csepeli…

  27. " ?! " szerint:

    “zed” írta 2010. szeptember 17., péntek 21:57-kor:

    Ezt kellene inkább mindenhová kifüggeszteni a NENyI helyett! (Mármint a Gyurcsány beszédet.)
    #

    “zed”!

    Nekem meg az a véleményem, hogy a főhelyen Gyurcsányt, a többi helyen pedig közületek kellene egyet-egyet a NENyI mellé kifüggeszteni, és biztos vagyok benne, hogy ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül.

  28. Miska72 szerint:

    Igen! A parlament elött a villanypóznára!
    Ott jól mutatna.

  29. jaffa szerint:

    ZED!

    NE HAZUDJ, TE ALJADÉK!!!
    A csepeli MSZP tagsága egy emberként áll Szenteczky mögött!
    Zed! Ismerd meg a 11.körzet jelöltjét.
    Szégyen,hogy olyan emberek vannak az MSZP-tagjai között mint a Kállai,aki idős embereket csapot be, még amikor szenet,meg fát árult a szakadt Zsukjáról vidéken. Pár rendőrségi eljárás indult ezért ellene.
    Ja hogy utána megtért, és beállt a HIT gyülekezetbe és osztja a hülyeségeit a nagyokos fiával a Munkásotthonba. Ilyen embereket tud az MSZP maga mellé állítani. TOLVAJ BANDA!!!!!!!!!

  30. Miska72 szerint:

    Azt míg lógtok, mehetne a halotti beszéd!
    🙂 🙂 🙂 🙂

  31. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ah, mért most él ő, e ragályban, itt,
    létével mentve a gazt, a pogányt,
    míg általa a bűn emelkedik
    s társaságával díszíti magát?!
    Tolvaj ecsetnek adjanak csinált
    látszatot arca élő színei?
    Szegény szépség mit keres imitált
    árny-rózsát, ha az övé az igazi?
    Miért most? Itt a természet csődje: fürge
    erein nem süt át, hisz pang, a vér:
    egész kincstára ő: sokakra büszke,
    de ma csak az ő betétjein él,
    Őrzi is! Kincsként mutogatja őt:
    míly dús volt e nyomorult vég előtt!

  32. Miska72 szerint:

    Sukoró-ügy: tudatos törvénysértést követtek el állami vezetők
    Megjelent: 2010.09.18. 12:44
    Frissítve: 2010.09.18. 12:44

    Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint egyértelműen megállapítható, hogy a Pénzügyminisztériumból irányították a törvénytelen sukorói telekcserét.

    © MTIA fideszes országgyűlési képviselő szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minden kétséget kizáróan kiderült, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tudott arról, hogy csak a jogszabályok megszegésével bonyolítható le az említett ügylet.

    A befektetők egyik fő kérése ugyanis az volt a kormányhoz, illetve a miniszterelnökhöz, hogy a Velencei-tó partján lévő telket csere útján szerezzék meg, kizárva ezzel a nyilvános pályáztatást és a versenytársakat – fűzte hozzá.

    Állításait Budai Gyula a Pénzügyminisztérium belső levelezésére, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) elektronikus iktatására, valamint Joav Blum, a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás egyik befektetőjének jogi képviseletét ellátó Bárd Károly levelezésére alapozta, amelyeket elmondása alapján szeptember 8-án át is adtak az ügyészségnek.

    Ezen dokumentumok alapján világosan látszik, hogy a telekcserére vonatkozó iratokat a Pénzügyminisztériumba adták be, és Tátrai Miklós, az MNV akkori vezérigazgatója később onnan kapta az erre vonatkozó utasításokat – hangsúlyozta a kormányfő megbízottja. A politikus szerint ezt a szabálytalan eljárást egy kézzel írt, a sukorói telkek helyrajzi számát tartalmazó levél is bizonyítja, amelyet Árvai Csaba pénzügyminisztériumi főosztályvezető küldött Váry Andrásnak, az MNV igazgatójának.

    Budai Gyula szerint szintén a Pénzügyminisztérium irányító szerepét támasztja alá az a levél is, amelyet Bárd Károly címzett Tátrai Miklósnak. Joav Blum ügyvédjének levelezése megdönti továbbá Bajnai Gordon volt kormányfő azon állítását is, hogy ő semmiről se tudott volna, hiszen Bárd Károly levelében úgy fogalmaz, hogy Bajnai Gordon “már kezdettől fogva ismeri a projektet” és korábban is találkozott Ronald S. Lauder üzletemberrel – fejtette ki.

    A miniszterelnöki megbízott kiemelte: Árvai Csaba a vagyonkezelőhöz küldött levelében arról is ír, hogy a kaszinóberuházás befektetői szeretnék elkerülni a nyilvános versenyeztetést, vagyis cserét szeretnének. Budai Gyula szerint Gyurcsány Ferencnek tudnia kellett volna arról, hogy ez csak a jogszabályok megszegésével történhetett, de a volt kormányfő elfogadta Tátrai Miklós ellenkező tartalmú felvilágosítását a befektetőkkel tartott 2008. május 21-i találkozón. A fideszes képviselő szerint Gyurcsány Ferenc így hivatali helyzetével visszaélve döntött ebben a kérdésben, esetleges büntetőjogi felelősségének megállapítása pedig az ügyészség feladata lesz.

    Matolcsy György gazdasági miniszter hétfőn a parlamentben közölte, hogy utasítást adott a King’s City kaszinóváros kiemelt beruházási státusának visszavonására. A tárcavezető hangsúlyozta: a Velencei-tó körül kaszinó- és gyárváros sem lesz, hanem olyan fejlesztésekre lehet számítani, amelyek – hasonlóan nyugat-európai példákhoz – a vízre, a tóra valami különlegességet építenek. Megemlítette a Bodeni és a Genfi tavat, amelyek “okos, intelligens tavak”. Ezt azzal indokolta, hogy a tó körül lehet pihenni, de vannak például kutatási beruházások, amelyek nem szennyezik a környezetet.

    A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King’s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. A nyomozás során Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök is tanúvallomást tettek. Az eljárás jelenlegi adatai szerint Császy Zsolt, az MNV akkori értékesítési igazgatója és Tátrai Miklós olyan szerződést hagyott jóvá, amelynek teljesülése esetén az államot 1 milliárd 327 millió forint vagyonvesztés éri.

    Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálatot folytat.

    Forrás: MTI

  33. GONDOLKODÓ! szerint:

    Vajon meddig akarják még bizonygatni (a dokumentációk, információk stb. bírtokábn), azt amit már szinte mindenki tud? Nevezetesen: kik a főbűnösök, kik tették tönkre az országot?
    Még az október 3.-i választásokig jó a recept, amely mindenképpen győzelmet eredményez, hiszen az egész ország narancssárgában fog pompázni!
    DE………..utána cselekednie kell minden illetékesnek, minden szinten, akik hivatottak, és elkötelezettek a törvényes demokrácia tekintetében dönteni és ítélni! Ehhez viszont mielőbb az Igazságszolgáltatás szerkezeti, és személyi változtatásaira van szükség!!!
    A választások után nem lehet már a társadalom jogos igényét, úgy mond, “napi és többszörösen már közzétett, ide vágó hírekkel etetni!”

  34. " ?! " szerint:

    Kedves “GONDOLKODÓ!”

    Gyurcsány őszödi beszédét soha és senkinek nem szabad elfelejteni, és követni kell azt a héber mondást, hogy “Mond el fiadnak!”, mert láthatod, hogy az MSZP-sek “a múltat végkép eltöröljük” módszerrel igyekeznek a múltjukat elfeledtetni, és a saját bűneik következményeiért nagy pofával máris a jelenlegi kormányzatot okolják.

  35. GONDOLKODÓ! szerint:

    “Veszélyben az igazságszolgáltatás függetlensége”

    * MTI

    2010. szeptember 19., vasárnap 09:44 | Frissítve: 5 órája

    Nem fogadható el, ha parlamenti vizsgálóbizottság konkrét bírói döntéseket kíván felülvizsgálni és egyes bírákat felelősségre vonni, ez az igazságszolgáltatás függetlenségét csorbíthatja – mondta Baka András főbíró az MTI érdeklődésére.

Itt lehet hozzászólni !