Amikor még a Jancsi melegített

Helyi Téma

A kép illusztráció (forrás: http://mecsekicsaladihaz.blogspot.com)

Már megint kitaláltak valami érdekeset a Helytörténeti Gyűjteményben, ahol eddig is számos relikviát mutattak be Csepel múltjából. Hamarosan lelket melengető kályhakiállítással várják az érdeklődőket, amivel egy időben a réges-régi varrógépeket is meg lehet mustrálni.

A kályhák mindegyikét a Weiss Manfréd gyárban készítették. – Van köztük zománc, öntöttvas, de még Jancsi kályha is. A meglévő darabok gyakorlatilag felölelik a gyárban készített típusokat – mondja Zémann István, a gyűjtemény munkatársa. Van egy hosszú, húszméteres folyosónk, amit eddig nem tudtunk kihasználni.

Nyáron teljes felújítottuk, és ez adta a lehetőséget, hogy méltóképpen, részletesen bemutathassuk az esztétikailag is látványos kályha- és varrógép-gyűjteményünket. Igyekszünk minél több érdekes tudnivalóval szolgálni, ezért felvettük a kapcsolatot az Országos Műszaki Múzeum Öntöde Múzeumával is, akik készségesen segítettek. Így a kiállított kályhák, varrógépek fölé tablók is kerülnek, ahol illusztráljuk a történetüket – mondja. Csak azért izgulnak, hogy elég legyen a hely.

Előre felhívja a figyelmet arra a szintén kiállításra váró Pfaff német varrógépre, amelynek licenszét Weiss Manfréd megvásároltra, és amely alapján gyárában varrógépgyártásba kezdett. – A mostani kiállítás azért is érdekes, mert egy eredeti, második világháború előtti csepeli kovácsolt vaskapu őrzi majd a tárgyakat, amit a II. Rákóczi Ferenc út egyik szanálásra ítélt telkéről mentettünk meg nemrégiben. Unalmas pedig azért sem lesz, mert szokásához híven Zémann István mesével készül a gyerekeknek, ifj. Pröhle Vilmos könyve, A jószívű kályha története 1926-ban jelent meg a Cimborában. Csepeli Szabó Béla Aranykenyér című verse szintén a kályhák melegét idézi fel.

helyitema.hu

4 hozzászólás “Amikor még a Jancsi melegített” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Nem lepne meg, ha a mostani Jancsi is bejelentené, hogy meleg, és ezzel is megpróbálna néhány szavazatot besöpörni.

  2. bögöly szerint:

    Kedves Admin!

    Van egy Singer-licence varrógép a birtokomban. Csepel feliratot visel a gép és az öntöttvas lábazat. 1934-ben gyártották Csepelen, hasonlóképp a Pfaff-licenchez! Működőképes. de már réges-régen nincs használatban. Nagyon szívesen felajánlanám a gyűjteménynek, ha segítséget kapok, hogy kivel vegyem fel a kapcsolatot.

  3. admin szerint:

    1213 Szent István út 230.
    Zémann István.
    Tel:06/20-265-1213
    E-mail: cshve95@gmail.com

  4. Királyerdei szerint:

    Nagyon jó kis kályha volt.
    Pillanatokon belül vörösre melegedett és ontotta a meleget.
    De olyan gyorsan le is hűlt,ha nem raktál rá. 🙂
    Ha jól emlékszem,ötös kályhának is nevezték.

Itt lehet hozzászólni !