Miért kerül fele annyiba a távhő Bécsben, mint Budapesten?

Ingatlanmagazin

A Főtávnál (fotó: MTI)

A budapesti távfűtés ára országos viszonylatban a legdrágábbak közé tartozik, pedig az volna a logikus, ha a nagyobb fogyasztást olcsóbban lehetne kiszolgálni. A drágaság egyik oka, hogy a Főtáv nagyrészt privatizált erőművektől vásárolja a hőt, mégpedig hosszú távú szerződések alapján, drágán.

Az alapdíj tekintetében Budapest a legdrágább települések között szerepel a maga 481 forint/lm3/éves árával. Itt is az a trend, hogy a szolgáltató ösztönzi a lakókat a fűtéskorszerűsítésre, ezért a Főtáv 10 százalékos alapdíjkedvezményt biztosít, ha a meghatározott paraméterekkel (ÖKO-plusz program) energetikai korszerűsítésre kerül sor. A magas alapdíj oka, hogy a Főtáv eszközállománya közel 30 milliárd forint.

A panellakások száma pedig 240 ezer, aminek nyomába sem érhetnek a vidéki városok. Budapesten ezer kilométeres távhővezetéket, valamint több ezer aknát kell fenntartani, sok helyen szigetszerű üzemelés zajlik, vagyis pl. Csepel vagy Békásmegyer külön rendszerben működik. Arról ne is beszéljünk, hogy hány ipartelep virágzott anno a fővárosban, amelyek már rég megszűntek, de a Főtáv túlméretezett rendszere megmaradt. Balogh Róbert szóvivő úgy érvelt, hogy bár karbantartó részleg minden vidéki szolgáltatónál működik, a fővárosban 24 órás diszpécser-szolgálatot tartanak fenn, akik a „legszofisztikáltabbak” országszerte, a hibajavítást akár lakásszintig is vállalják.

Budapest árai magasak voltak

A fővárosban bár az alapdíjak magasnak számítanak, viszont a hődíj tekintetében országosan középen helyezkednek el. A Főtáv 9 nagy telephelye közül 4 vásárolja a hőt (Észak-Pest, Csepel, Kelenföld, Kispest), míg a további 5 saját termelésben állítja elő. A jó árat biztosító kapcsolt energiatermelő berendezések viszont nincsenek cég a tulajdonában. Míg az alapdíjon nemigen tudtak spórolni, a hődíjban megteremtették a versenyképességüket – mondta Balogh Róbert.

Az az alapprobléma, hogy a Főtáv hőigényét 65 százalékban a Budapesti Erőmű Zrt. (BE) látja el, és mivel csak az összes igény 15 százalékát tudja a Főtáv saját forrásból kitermelni, ezért nem volt túl jó alkupozícióban a BE-vel szemben. A BE-t 1994-ben privatizálták, és általában garantálták a befektetőnek a profitot, ezért rákényszerítették a Főtávot a hosszú távú szerződésekre magas energiaárakkal, ráadásul korábban magas hatósági árak is voltak. A Főtávot is privatizálni akarták, elképzelhetjük, hogy akkor most hol tartanának az árak. Ráadásul a hőerőművek egy része sem gazdaságos, ami magasabb hődíjat eredményezett. Pl. az egyik kapcsolt energiatermelő hőerőmű 50 MW-os, de nyáron áll, mivel távhő nem kell, viszont az áramot sem tudnák értékesíteni. A Főtávnak akkor érné meg átvenni a hőt, ha két, csupán 25 MW-os erőmű működne, akkor lehetne spórolni, de ezt nem engedték. Úgy tűnik, hogy országosan a Főtávot sújtja leginkább a nagypolitika. Amíg a győri olcsóság egyik oka az, hogy a helyi szolgáltató a tulajdonos engedélyével hitelből ruházott be, addig a Főtávnak a tulajdonos nem engedte a saját hőt előállító berendezések fejlesztését.

Elhatározták, hogy lenyomják az árakat

Budapest 3 éve elhatározta, hogy versenyképessé teszi a távfűtést, ezért számos intézkedés, takarékossági megoldás született, aminek eredménye a mostani 3388 Ft/GJ ár (valójában 3548 Ft/GJ, de ebből lejön a hőerőművi kedvezmény). Míg 2007-ben 1026 dolgozója volt a Főtávnak, 2008 végére már csak 770-en maradtak. Emellett a teljesítménylekötési, kapacitási díjakat optimalizálták.

Mivel általában a szolgáltatók hosszú távú szerződéseket kötnek a hőerőművekkel, ezért kicsi az alkupozíciójuk. 2014-ben azonban a kelenföldi, majd 2015-ben a kispesti erőmű hosszú távú szerződése is lejár a Főtávval, ezért a szolgáltató jó alkupozícióba került, ráadásul a BE-nek gazdaságos működéséhez szüksége van a Főtávra.

Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a BE-nél több tulajdonosváltásra került sor, közben folyamatos fejlesztések zajlottak, és mivel a tulajdonos a fejlesztésekre banki hitelt vett fel, ennek visszafizetésére hosszú távú termelésre van szükség, vagyis a Főtávnak itt is volt alkupozíciója. A pozitív fejleményeknek köszönhető, hogy a hődíjból az erőmű 160 forintos kedvezményt ad, ami 2010-ben kb. 2 milliárd forint. Ez az összeg azonban minden évben tárgyalás kérdése, ezért nem vezetik át a díjba.

Bécsben bezzeg feleannyi a távfűtés ára!

Bécs városa nem privatizálta sem a távhővállalatát, sem az erőművét, ahogy azt a budapesti vezetés tette 1994-ben, legalábbis az utóbbival. Ráadásul, ha a távhőszolgáltatót is az egyetlen jelentkezőnek, vagyis az erőműnek adták volna el, most megnézhetnénk magunkat. Az osztrák főváros tulajdonában van ráadásul a gázszolgáltató is.

Bécsben a hőszükséglet 35 százalékát megújuló energiából nyerik, hiszen a városnak saját szemétégetője van. Emellett kis részben geotermikus energiából nyerik a hőt, és közel 60 százalékban gázalapú erőművek biztosítják a kellő energiát. Ráadásul Bécsben kiépült az egész várost átszelő körvezeték, ami szintén megnöveli a versenyképességet. Működik egy városi konzorcium, amiben nem versenyeznek egymással a gázművek és a távhőszolgáltatók, ugyanis területi elv érvényesül. Van amelyik körzetben csak távhő működik, van ahol gáz szolgáltatja a meleget.

A távhő versenyképességét az is növeli, hogy környezetvédelmi adóval sújtják a fosszilis energiatermelőket. Emellett nem tervezik a gázvezetékek fejlesztését, és nem építenek ezermilliárd forintért gáztározót sem.

Mitől függ az alapdíj és a hődíj?

Az alapdíj alapvetően a távhővállalat infrastruktúráját, fejlesztéseit, munkatársainak bérét, járulékait, a rendszer fenntartását tartalmazza. Azonban a távhő fénykorában azért épült ki, hogy a szocializmus alatt virágzó nagyipar gyártelepeit ellássa, és csupán mellékesen kapcsolták a rendszerre a panellakásokat. Az ipar közben tönkrement, az igények drasztikusan csökkentek, viszont megmaradtak az energiapazarló rendszerek, amelynek költségeit már egyedül a távfűtött lakások viselik. Számos rendszer erősen (50-100 százalékos mértékig) túlméretezett.

Tehát azért van különbség a települések között a fizetendő alapdíjban, mert településenként eltérő méretű és kiterjedtségű távhőrendszerek léteznek. A hődíj nagysága alapvetően attól függ, hogy a szolgáltató mennyiért vásárolja a hőt a hőtermelőktől, vagyis az erőműtől, illetve milyen költségen tudja előállítani, amennyiben saját maga is termel hőt, és milyen típusú energiát használ fel a hőtermeléshez. Az egyes városok különböző típusú hőforrásokból nyerik a hőt (biomassza, gázkazán, kombinált ciklusú erőmű, atomerőmű, saját erőmű), és ebből a portfóliómixből jön ki a hődíj.

Farkas Tibor

ingatlanmagazin.com

16 hozzászólás “Miért kerül fele annyiba a távhő Bécsben, mint Budapesten?” bejegyzésre

  1. zed szerint:

    Az én képernyővédőm is ilyesmi csöveket szokott rajzolni. 😉

  2. jaffa szerint:

    Azért mert csöves vagy

  3. Királyerdei szerint:

    Zed!
    Ismét megkérdezem:mi a bizonyítékod rá,hogy Németh Szilárd közreműködésével
    égették le a kocsmát?Ha nem válaszolsz,akkor egy aljadék,mocsos hazug disznó vagy.
    (Ami nem újság.)Rajta,mocsok bolsevik!

  4. bögöly szerint:

    Ha Bécsben olcsóbb, az azért van más energiahordozók felhasználásával fűt, no,meg azért, mert ott a kormány nem engedi az extra-extra-profitot a távhő szolgáltatóknak. Itt az alkalom, hogy ezt az itteni kormány megtegye valahogy. Az infrastruktúra megvan. Megoldást kellene találni. Törvényest, hogy a szolgáltatók rákényszerüljenek az olcsóbb távhő árakra, mégis itt maradjon az üzemeltető, mert már befektetett, s ezért ne kelljen kártalanítani. A kormány szakértőin a sor, hogy megtalálják a megoldást, elvégre ezért hatalmazták fl őket annyian a zemberek.

  5. lolka szerint:

    Lenne egy érdekes kérdésem, (de lehet, hogy csak nekem az) : van egyszer egy vízdíj, van egy mérőm ami méri az elfogyasztott víz mennyiséget és ebből adódik a csatorna díj is, mert ugye amennyi befolyik annyi ki is folyik (kertes háznál nem). A vízmű leolvassa a fogyasztást, a kiszámítást a díjbeszedő holding végzi. Ezt a munkát a vízmű úgy fizeti ki, hogy nekem még egy m3-l többet ír a számlámra, persze ezzel együtt a csatorna díj is járul. Tehát a vízmű helyett én fizetek a holdingnak a munkájáért plusz egy m3 víz és csatorna díj árával. Hát a haszonkulcsból nem telik a bérmunkára, vagy az én pénzemből tömni kel még egy zsebet? Pécsett azért szépen elintézték a vízműveket és nyertek vele olcsóbb lett a víz számla és nem álltak meg folytatják…

  6. grün szerint:

    “Bécsben a hőszükséglet 35 százalékát megújuló energiából nyerik, hiszen a városnak saját szemétégetője van”
    Megújuló energia?
    Ha a fidesz által gerjesztett feszültséget valahogyan munkára lehetne szorítani, egész Európát villannyal fűthetnénk!

  7. Miska72 szerint:

    “Miért kerül fele annyiba a távhő Bécsben, mint Budapesten?”
    Mert ott nem lopnak annyit mint Budapesten!
    Mert ott normális a városvezetés.
    Mert ott gondolom nem külföldi tulajdonban van a távhő.
    Ezek a pénzért és a hatalom megtartásért mindent eladtak.
    Még az anyjukat is eladnák, hogy milliomosok legyenek!
    Mert a tisztességet nem ismerik!
    A lopás, a hazudás a vérükben van!

  8. nagyapó szerint:

    Egy kérdés. Mit tenne Csepel büszkesége, az erőmű, ha hulladékhőjét nem venné át a Főtáv?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. grün szerint:

    nagyapó!
    “Mit tenne Csepel büszkesége, az erőmű, ha hulladékhőjét nem venné át a Főtáv?”
    Akkor leraknák a pusztazámori hulladék-lerakóba és ha mégsem jön ossze Viktor gázbótja újrahasznosítanák!

  10. lolka szerint:

    nagyapó:
    2010. szeptember 17., péntek 18:39-kor
    -Szerintem az erőműnek az egy plusz haszon, hogy a hulladék hőt eladja, mert az áram termelésből megvan már a haszon. Így is sok gőz távozik a hűtőtornyokból és sok meleg víz folyik a Dunába…

  11. fülöpke szerint:

    Miért, miért? Mert az országukon nem élősködik egy- a miénkhez hasonló – mihaszna elit: valószínűleg kevesebb felügyelő bizottsági, meg igazgatósági poszton osztogatják a pénzt.
    A semmire, az átlagbér többszörösét havonta.
    És akik ezt felveszik, még komolyan is gondolják, hogy jár nekik.

    Ugyanez a magyarázata , hogy pl. a bécsi közlekedési vállalat miért nem áll a csőd szélén, noha a jegyárak azonosak a hazaiéval.
    Nyilván lopnak máshol is, de nem a teljes bevételt.
    Ez olyan neoliberális virtus: sajnos, lassan hungarikum.

    Itt az idő, hogy ne az legyen!!

  12. grün szerint:

    fülöpke!
    Tegnap tudtam meg az egyik rádió riportjából, hogy a volánnál, a buszvezetőnek átadott pénzért jegyet is kell kapnom!

  13. fülöpke szerint:

    Ha egy cég fejénél rend van, akkor az utolsó takarónő is makulátlan. Ha a vezetőket csak a saját kapzsiságuk érdekli, akkor a cégnél kupleráj van.

    Eszembe jut: a fateromat úgy 25 éve meglátogatta egy Nyugat-Németországba disszidált egykori barátja. Odakint mixerkocsin ült. viccesen kérdeztem: mennyiért lehet elpasszolni egy szállítmány betont?
    Komoly lett és azt válaszolta: nem tudja. de meg sem próbálja, mert abban a tartományban nem ülhetne többet mixerkocsira.

    Ezért sem tartanak ott, ahol mi.

  14. grün szerint:

    fülöpke!
    “Ha egy cég fejénél rend van, akkor az utolsó takarónő is makulátlan. Ha a vezetőket csak a saját kapzsiságuk érdekli, akkor a cégnél kupleráj van”
    Láttam én már olyan oltári segédmunkást (ministránst), aki lopta a misebort! Pedig a plébános úr rendes ember volt!
    A kuplerájban már makulátlan takarónő is jár? Jobban kellene fűteni!

  15. lolka szerint:

    grün:
    2010. szeptember 18., szombat 08:08-kor
    -Ha a plébános olyan rendes volt, miért nem kínálta, vagy adott volna több “fizetést” a ministránsnak…minden szentnek maga felé hajlik a keze…A buszosnak sem kéne “zsebre” dolgozni, ha annyit keresne amennyi elég…

Itt lehet hozzászólni !