Centikre a Cári uralom megdöntésétől – Amikor a csepeli Bagyula majdnem elkapta Bubkát

Nemzeti Sport, Csepel.info, YouTube

Bagyula István ezüstérmes ugrása 3:32-től

A harmadik szabadtéri atlétikai világbajnokságon végre megszülettek az első magyar érmek – ráadásul közülük a második kivételesen nem dobószámban vagy ilyesmit is magában foglaló többpróbában.

Bagyula István ezüstjének értékét növeli, hogy egyetlen kísérletre volt a rúdugrás verhetetlen Cárja, az első három alkalommal még szovjetként trónra lépő ukrán Szergej Bubka hat(!) vb-n át tartó egyeduralmának megdöntésétől!

Az 1991-es tokiói vb előtt a japán házigazdák laboratóriumi körülmények között vizsgáltak nyolcféle műanyagot, mielőtt kiválasztották a rugalmasságát tekintve legjobb adottságút. A belőle készült speciális borításnak (is) volt köszönhető, hogy a harmadik szabadtéri világbajnokság a fantasztikus eredményeiről vált emlékezetessé.

Három világcsúcs született, és nem is akármilyenek: 100-on Carl Lewis (9.86 mp), míg 4×100-on ő és amerikai csapattársai állítottak fel új rekordot (37.50) a gyors talajon, amely minden idők legnagyobb távolugróversenyével is megajándékozta a nézőket: Lewis az atlétikatörténelem legkiválóbb sorozatán belül túlszárnyalta (891) Bob Beamon örökéletűnek tűnő 1968-as magaslati 890 centijét, mégsem lett bajnok, mert Mike Powell (895) még nála is messzebbre repült. Hasonló szintű vetélkedésre azóta is várunk…

Ketten közben folytatták felségterületük kisajátítását, vagyis a harmadik vb-jükön is megnyerték a számukat (ez akkor még nyolc évet ölelt fel, mert az 1983-as kezdet után kétszer is négy-négy esztendőt kellett várni a következő lehetőségre, csak 1991-től csökkent a felére a viadalok közt eltelő idő): Greg Foster a 110 gátat, az egyelőre szovjet színekben küzdő sokszoros világcsúcstartó Szergej Bubka pedig a rúdugrást kezelte hitbizományaként. Ez utóbbihoz azonban Magyarországnak is akadt néhány szava…

Helsinkiben 1983-ban Szalma László egy helyezésre volt a dobogótól távolugrásban, és miután Róma (1987) kevésbé sikerült, az 1990-es spliti Európa-bajnokság azzal a reménnyel vértezte fel hazánk atlétatársadalmát, hogy 1991-ben jobban szerepelhetünk, mint az előző vb-n – sőt végre az első érem is meglehet!

A szezon világranglistáján a legelőkelőbb helyen a három évvel korábban junior-világbajnoki címet szerző rúdugró, Bagyula István állt a mieink közül: 592 cm-es eredményénél – egész karrierje legjobbjánál – egyedül Bubka ugrott nagyobbat. Persze ez sem volt biztosíték a dobogós szereplésre, mivel a nyomában ott toporgott 590-nel Rogyion Gataullin, 580-at vagy többet pedig még öten értek el az esztendő folyamán. Ehhez jött a szám kiszámíthatatlansága: az említett dalmáciai Eb-n például Bubka és a későbbi győztes Gataullin is kis híján kiesett a selejtezőben…

A magyar „esélyrangsorban” a kalapácsvető Gécsek Tibor következett – a sérülései miatt ezúttal rosszabb kilátásokkal induló Szabó Dezső (tízpróba) mellett ő szerzett ezüstöt Splitben –, míg harmadikként a diszkoszvető Horváth Attilát illett megemlíteni. Nos, az utóbbi büszkélkedhet az első magyar világbajnoki éremmel: bronzérmes lett két nappal Bagyula döntője előtt! (Gécsek a negyedik helyen végzett, míg Szabó két szám után visszalépett.)

Eljött aztán a rúdugrók ideje is. Tagadhatatlan, hogy küzdelmük sok izgalmat tartogat a nézőknek, és nemcsak a látványos elrugaszkodás vagy a léc megremegésének pillanataiban. Ha valakinek szurkolunk, egy-egy rontás után „órákig” lehet idegeskedni a következő kísérletig, jó sokáig tart a bizonytalanság, mire elérkezik a javítási alkalom. S bizony Bagyulával is így jártunk, mert már 550-en ismétlésre kényszerült.

Igaz, utána az 560-at és az 570-et is elsőre megugrotta. Kezdettől fogva látszott, hogy leginkább a szovjetektől kell tartania. Az egy év múlva Barcelonában olimpiai bajnokságot nyerő Makszim Taraszov 550-en kezdett, és az 570-et is egyből átvitte. Bubka itt szállt be, és lezseren teljesítette. Gataullin szintén ezen a magasságon indított, ám neki egyszer javítania kellett.

A léc most 580 centin. Gataullin veri, Taraszov átviszi. Bagyula következik. A keze! Nem tudta kiemelni, azzal leviszi… Másodszorra azonban sikerül. Gataullin 585-re vált. Elsőre leveri. Sajnos Bagyula is. Taraszov ugorja. Gataulinnak másodikra remeg a léc, de fennmarad. Bagyula jön. Felzúg a taps, azaz megvan neki! A harmadik helyen áll ekkor.

590-re emelnek. Mindhárom szovjet veri. Bagyula viszont elsőre átugorja! Taraszov kiesik. Gataullin 595-re megy – ő is elvérzik. Versenyzőnk tehát legrosszabb esetben is második! És vajon hogyan érzi magát Bubka? Ő is 595-ön folytatja. Láthatóan ideges. Nekifut, megáll. Aztán leveri. István is, de jobb a kísérlete.

Az akkoriban 612 centivel (azóta pedig már jó ideje– ugyancsak teremben – 615-tel) világrekorder Bubka a szakadék szélén. Harmadszorra azonban hatalmasat ugrik, magasan átviszi az 595-öt. Bagyula második próbálkozása már nem az igazi, de utolsóra majdnem sikerül neki az egyéni csúcsát jelentő magasság! A lényeg azonban, hogy a magyar fiúé az ezüst!

A továbbiakban érdemes egy az egyben felidézni azt a rendhagyóan könnyed hangvételű interjút, melyet a Nemzeti Sport Tokióba kiküldött tudósítója, a korábbi fedett pályás Eb-győztes magasugró, Mátay Andrea készített a karrierje csúcsán lévő (bár később azért még három Universiadét is nyerő) friss dobogóssal, akinek nevét ekkor úgy emlegették a világsajtóban, mint aki majdnem a vb (egyik) legnagyobb meglepetését szolgáltatta.

Amikor a rúdugrásnak vége lett, siettem az atléták lelátója felé. Bagyula István edzőjét, Gagyi Endrét kerestem. Látni akartam, amint örül a nagy sikernek. Amikor rátaláltam, lelkendezve gratuláltam, de azonmód meg is lepődtem. Mert fapofával csak annyit mondott: „Miért van úgy oda? Csak teljesült a papírforma… – aztán kitört belőle a nevetés. – Örülök, Úristen, persze, hogy örülök! Számítottam erre a sikerre, de most, hogy megvalósult… Mégis szinte hihetetlen.” Mondom neki, ez a viadal öt évet vett el az életemből. „Nekem hozzátett. Tudtam, hogy Pista jó formában van, és azt is tudtam, hogy Bubka legyőzhetetlen… Illetve hogy legfeljebb ő veszítheti el a versenyt.”

Visszafelé, útban a szálloda felé mindenki gratulált, s Bagyula nevétől volt hangos a busz. Az emberek ízlelgették, tanulgatták a kiejtését. „Isztván Bátyulá” – mondogatták. Pedig eddig is tudtak róla, hiszen az egyéni csúcsa, az 592 cm önmagáért beszélt, de mégiscsak meglepő volt, hogy ráijesztett Szergej Bubkára.

– No, azért oka volt annak, hogy Bubka bizonytalanul ugrott – mondta a 22 éves ünnepelt a vacsoraasztal mellett. – A versenyen végig fagyasztotta a bokáját, s az 590-es meg a második 595-ös ugrása előtt injekciót kapott bele. Ezért is nem ugrott tovább. Egyszerűen nem tudott.

Közben az asztalhoz egyre csak jöttek köszönteni a nap egyik – nyugodtan mondhatom – sztárját. Illetve sztárhelyettesét, ahogy a többiek fogalmaztak. Mert Bubka a sztár, Pista meg a helyettese… Az emelkedett hangulatban ilyen és ehhez hasonló elmés megjegyzések röpködtek. S bizony nehéz volt a felszabadultan vigadó társaságban „komoly” interjút készíteni.

– Kezdjük azzal – próbálkoztam –, hogy hat métert ígértél nekem erre az évre.

– No, ez azért nem egészen így volt. Azt mondtam, hogy ha a versenyeken minden feltétel tökéletes lesz, akkor a tizedik alkalommal ugrom meg a hat métert – válaszolta Bagyula István. – Hármasugrásban egyébként akkor teljesítem, amikor akarod.

– Azért az 550-es kísérletednél alaposan ránk ijesztettél…

– Á, én tudtam, hogy nem lehet baj, csak azon a magasságon a kelleténél gyengébb rudat használtam. De akkor azt mondtam magamnak: „Gézám, ez a rúd gyenge, cserélni kell.” És úgy lett. Azzal a szegény ember átbucskázott a fején, és szörnyű hétfejű sárkánnyá változott – majd meghökkent arcomat látva hozzátette: – Na megyek, hozok még egy kis ennivalót.

Majd visszatérve: – Gyerekek, Japánban este tizenegykor nincs rizs…

Próbálkozzunk tovább: – De azért csak féltél?

– Meglepődtem azon, hogy Gataullin jó volt. Ezért is kellett 585-re ugranom. Mert ő is arra ment. Ha kihagyom, előfordulhatott volna, hogy lecsúszom a dobogóról. Én viszont a bronzéremnek sem örültem volna igazán.

– Ennyire biztos voltál magadban?

– Egy héttel ezelőtt edzésen nagyon jól ugrottam. Aztán néhány nappal később már nem ment úgy, és ebből tudtam, hogy nagyon oda kell figyelnem, ha nem akarok bajt. Egyébként életem eddigi legerősebb rúdjával vittem át az 590-et.

– Nyár elején azt mondtad, hogy van egy olyan technikai hibád, amelyet ha nem javítasz ki, nem ugrasz hat méter fölött.

– Igen. Futás közben nem állnak „párhuzamosan” a vállaim. Bubkáról készült filmek sorozatát néztem meg, és akkor döbbentem rá, hogy az ő törzse nem fordul el futás közben. Hogy tudatos-e nála, nem tudom, de rajta kívül mindenkinek forog a törzse. Úgyhogy most visszamegyek Amerikába az egyetemre, s azonnal elkezdem változtatni a technikámat.

– Gagyi Endre biztosan örül, hogy nem ugrottál hat métert – tréfálkozott valaki –, mert akkor magáznia kellene.

– Az a helyzet – magyarázta István –, hogy megmondtam Bandinak: nem vagyok hajlandó őt tegezni. Hétéves koromban kezdett el velem foglalkozni, és így szoktam meg. De ha hat métert ugrok, akkor elvárom, hogy ő is magázzon majd! Hogy különben? Különben… Nos, majd még valami büntetést kitalálok. Na! Mit csinálsz? Ezt is leírod?

– Mondtam, hogy interjú lesz, nem?

– De mi köze mindennek az atlétikához?

– Az embereket nem csak a szakmai kérdések érdeklik.

– Na ez nem úgy van! Most, hogy sztárhelyettes lettem, az ilyen interjúért majd pénzt kérek.

– És mennyit, ha szabad kérdeznem?

– Egy ezresért megmondom…

nso.hu

40 hozzászólás “Centikre a Cári uralom megdöntésétől – Amikor a csepeli Bagyula majdnem elkapta Bubkát” bejegyzésre

  1. Pecás szerint:

    Istenem!Régi szép, megbecsült idők..Mi lehet manapság Bagyula Pistával?Ha látná, hogy ahol ő gyakorolt anno, már milyen körülmények vannak…Igazi, példamutató sportember,akire minden csepeli érzelmű drukker jó szívvel emlékszik vissza!

  2. " ?! " szerint:

    Jó emlékezni Bagyula Pista sikereire, de hol van már a tavalyi hó?

    A kerületünket 16 éve irányítók jóvoltából, már a béka segge alatt vagyunk.

  3. Gordon szerint:

    A jelenlegi vezetést csak az érdekli hogy hogyan lehetne ellopni az sc ingatlanjait.

  4. csepeli szerint:

    Gordon: Ez inkább a kommunista módon gondolkodó Németh Szilárdról mondható el, aki önkényesen, erőszakkal vissza akarja államosítani az ingatlanokat.

  5. fülöpke szerint:

    Igen, csepeli! visszaszerezni a kerületieknek, amit mások- saját zsebre- elpanamáztak.
    Ez olyan nagy tragédia?

  6. " ?! " szerint:

    #
    csepeli: 2010. augusztus 29., vasárnap 12:20-kor
    Gordon! Ez inkább a kommunista módon gondolkodó Németh Szilárdról mondható el, aki önkényesen, erőszakkal vissza akarja államosítani az ingatlanokat.
    #

    Kedves “csepeli”, Te cuki-pofa!

    Helyesbítem a fenti hozzászólásodat.

    Németh Szilárd nem úgy akarja a becsületes munkával létrehozott, vagy tisztességes úton megszerzett létesítményeket közösségi tulajdonba venni, mint amilyen galád módon a pártod jogelődjében tevékenykedő elvtársaid az államosítást végrehajtották, hanem szabályos eljárásban kívánja a közösség részére visszaszerezni a közösséget megkárosító rabló-privatizátoroktól azokat a sportlétesítményeket amelyek eredetileg is a közösség tulajdonát képezték.

    Érted már a különbséget Cuki-pofa?

  7. csepeli szerint:

    ” ?! “: A szabályos eljárás a megvásárlás volna. Hány milliárd forintot szeretne Németh Szilárd kihúzni a csepeli emberek zsebéből az ingatlanok megvásárlására?

  8. " ?! " szerint:

    Kedves “csepeli”, Te cuki-pofa!

    Ezúton tájékoztatlak, hogy azzal az állításoddal szemben, hogy a “szabályos eljárás a megvásárlás volna”, felvilágosítalak, hogy a jogszabályokba és a jó erkölcsbe ütköző módon kötött szerződéseket bírósági eljárás keretében semmissé lehet nyilváníttatni.

    Ha Te a fenti tájékoztatás birtokában is azt állítod, hogy Németh Szilárd milliárdokat szeretne kihúzni a csepeli emberek zsebéből az ingatlanok megvásárlására, akkor kénytelen vagyok megerősíteni Szolzsenyicinnek a rólad kiállított alábbi diagnózisát:

    “Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit “csepeli” szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt az MSZP érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”

    Érted, Cuki-pofa?

  9. Jeniszej szerint:

    csepeli:
    Jó nagy Cuki pofa. Az elorozott vagyont a közösségnek vissza kell szolgáltatni.
    Csóválja a fejét az Öregem még, – hogy az elmúlt időszakban, – tisztesség meg becsületesség a gyucsán tanítványoknál? Hiszen a nagy vezír mondta: “nem csináltunk semmit, csak éjjel nappal hazudtunk……
    😀

  10. balszélső szerint:

    csepeli! Ki adta el a sporttelepet és hol a pénz?

    Te magad állítottad 14:58-kor, hogy vissza kell vásárolni. Elhiszem neked, hogy nincs más út, csak áruld el, ki volt az eladó és mi lett az árbevétellel?

  11. csepeli szerint:

    Jeniszej: Faterod egy patkány!

  12. miska72 szerint:

    csepeli FILLÉREKET! Mert sz elvtársaid fillérekért jutottak az SC -hez!
    Semmisé kell nyilvánítani az adásvételt! ENNYI!
    Mert nem megvették! Nevetséges összegért ELLOPTÁK!
    No comment!

  13. miska72 szerint:

    csepeli te mennyit kaptál sz elvtársaktól, hogy igy véded őket?
    A börtön cellán is osztozhattok majd! Ülhetsz T. Misivel Sz. Jánossal. Sz Gáborral. Cs. Mihályal, Cs. Imrével. D. Gáborral, K. Tamással, és a többi csepeli gazemberrel!

  14. miska72 szerint:

    balszélső csepelinek olyan a memóriája mint a halnak! 5 másodperces!
    🙂 🙂 🙂 🙂

  15. miska72 szerint:

    “csepeli:
    2010. augusztus 29., vasárnap 15:44-kor
    Jeniszej: Faterod egy patkány!”

    Én is Patkány vegyok a Kínai horoszkóp szerint. 🙂 🙂 🙂

    De ti egy GERINCTELEN FÉRGEK VAGYTOK!

    No comment! 🙂 🙂 🙂 🙂

  16. " ?! " szerint:

    MSZP-s agitátorok!

    Áruljátok el nekem a 2006-os ígéretetek szerint 2007-ben megnyitott csepeli fedett uszoda helyét és nyitvatartási idejét, mert a rossz idő miatt szeretném a nyári szabadságom hátralévő részét az MSZP által és személyesen Tóth Mihály polgármester által megígért fedett uszodában eltölteni!

    Cserébe megígérem, hogy ha az információtok alapján megtalálom a 2007-ben megnyitott fedett uszodát, akkor a szabadságom hátralévő részében nem fogok kellemetlenkedni nektek szóló, vagy Titeket leleplező hozzászólásokkal.

    Ha azonban a kérésemnek nem tesztek eleget, és továbbra is titkoljátok az uszoda helyét, vagy kiderül, hogy a 2006-os választási ígéretetek ellenére meg sem épült az a fedett uszoda amelyről 2006 őszén minden háztartásba eljuttatott exkluzív vélemény- kérő nyomtatványon szavaztattátok Csepel lakosságát, akkor magatokra vessetek azért, mert kellemesebb szórakozás híján arra használom fel a szabadságom alatt rendelkezésre álló időmet, hogy fokozottabb mértékben ostromoljalak benneteket a nem teljesített választási ígéretek számonkérésével és a disznóságaitoknak a fejetekre olvasásával!

    Tehát, kedves csepeli mszp-s agitátorok a saját érdeketekben áruljátok el, hogy hol található a 2006-ban megígért, és az ígéret szerint 2007-ben megnyitott csepeli fedett uszoda?

  17. csepeli szerint:

    balszélső: Olvass figyelmesebben! Én nem visszavásárlást írtam, hanem megvásárlást.

  18. csepeli szerint:

    ” ?! “: Már kérdeztem egyszer, de nem válaszoltál: Tudod, mi a különbség a megbízási szerződés és a vállalkozási szerződés között?

  19. " ?! " szerint:

    csepeli: 2010. augusztus 29., vasárnap 16:02-kor

    ” ?! “: Már kérdeztem egyszer, de nem válaszoltál: Tudod, mi a különbség a megbízási szerződés és a vállalkozási szerződés között?

    Kedves “csepeli”, Te cuki-pofa!

    A fenti kérdésedre az a válaszom, hogy: Igen, tudom.

    Miután a kívánságod teljesítettem, Te légy szíves elárulni, azt hogy miért érdekelt ennyire a válaszom?

    Erőltesd meg magad Te cuki-pofa, és tájékoztass!

  20. csepeli szerint:

    ” ?! “: Örülök, hogy tudod. Következő kérdés: Amikor a választók megválasztanak egy pártot egy település vagy az ország vezetésére, az melyik fajta szerződéstípusnak felel meg inkább?

  21. balszélső szerint:

    Csepeli! Ne beszélj mellé.
    A kérdésre nem válaszoltál!

  22. csepeli szerint:

    balszélső: Nem mellébeszélés! Én nem mondtam egy szóval sem, hogy valaki eladta a sporttelepet. Következésképpen értelmetlen kérdést tettél fel. Ennyi!

  23. miska72 szerint:

    Akikre rá volt bizva a sporttelep azok privatizálták magunak?
    Megszavazták hogy fillérekért megveszik a polgárok tulajdonát?

  24. " ?! " szerint:

    Kedves “csepeli”, Te cuki-pofa!

    A 2010. augusztus 29., vasárnap 16:17-kor feltett kérdésed úgy hülyeség ahogy leírtad, ezért ilyen hülye kérdés megválaszolásával nem foglalkozom?

    Világos? Te cuki-pofa.

  25. balszélső szerint:

    csepeli! Akkor miért kéne megvásárolni? Senkinek nincs hozzá köze, igaz?
    A csepelieké, nem?
    Ha meg másé, hogyan került hozzájuk? Kinek a keze van benne?

  26. csepeli szerint:

    ” ?! “: Nem a kérdés hülyeség, te vagy hülye!

    Pedig nagyon egyszerű az összefüggés. Kár, hogy szellemileg visszamaradott vagy, és ezért nem bírod felfogni.

  27. csepeli szerint:

    balszélső: Na hát ez az. Azt se tudod, kié a sporttelep, de azért okoskodsz róla.

  28. balszélső szerint:

    Áruld el csepeli: azt is, hogyan lett az övé?

  29. csepeli szerint:

    Németh Szilárd lenyúlásról beszél, miközben pont ő akarja törvénytelenül lenyúlni a sportlétesítményeket. Jellemző.

  30. csepeli szerint:

    balszélső: Kié?

  31. codec szerint:

    Most akkor hogy is van, csepeli?
    Mit akar a Németh Szilárd?
    Törvénytelenül lenyúlni ( 18:27), vagy az ingatlanok megvásárlásával pénzt akar kihúzni az adófizetők zsebéből( 14:58)?
    Némi ellentmondást érzek a két hozzászólásod között.

  32. Miska72 szerint:

    🙂 🙂 🙂

  33. Királyerdei szerint:

    “csepeli:
    2010. augusztus 29., vasárnap 18:27-kor
    Németh Szilárd lenyúlásról beszél, miközben pont ő akarja törvénytelenül lenyúlni a sportlétesítményeket. Jellemző.”

    Izéééé….Lexon!
    Merre is jársz a fenyegetéseiddel ilyenkor,amikor ilyen kijelentések mennek?

  34. " ?! " szerint:

    Kedves “csepeli”! Nézzél bele az alábbi tükörbe és meglátod, hogy ki vagy!

    “A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem.

    Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára.

    A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret.

    A kommunista eltorzult lélek!

    Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista!

    Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”

    Hogy nem sül le a pofádról a bőr, amikor a megmagyarázhatatlan mulasztásokat és hazugságokat akarod megmagyarázni?

  35. csepeli szerint:

    codec: Pedig nincs ellentmondás! Németh Szilárd sohasem mondott olyat, hogy ő törvényesen, azaz megvásárlással akarná megszerezni az ingatlanokat. Én azt írtam, hogy viszont ha megvásárolná, akkor viszont milliárdokat húzna ki a csepeli emberek zsebéből.

  36. " ?! " szerint:

    Kedves “csepeli”, Te cuki-pofa! Tolmácsold az alábbiakat az elvtársaidnak is!

    Az elmúlt 16 évben nyújtott nagyon szerény teljesítményetek, de ugyanakkor nagyon sok disznóságotok után arra szólítalak fel benneteket (mint amire Gyurcsány apátok szólította fel Orbán Viktort), hogy fogjátok be a szátokat, és annak örvendezzetek, hogy milyen szépen szaporodik a káderképzőben az MSZP megújuláshoz szükséges és a hagyományaitoknak megfelelő káderutánpótlás?

    Emlékezzetek rá, hogy az MSZP jogelődjeinek, az MSZMP-nek, az MDP-nek és az MKP-nak a vezetőségét hagyományosan mindig börtönviselt káderekből választottátok.

    Néhány év mulva szabadulni fognak Zuschlag János (és társai), a nokia-dobozos Hagyó Miklós (és társai), Hunvald György (és társai), Wieszt János, Deme Gábor (és a még szabadlábon lévő csepeli mszp-s társai), a Főtávos Kovács Lajos, a BKV ügy -, a FŐKERT ügy -, a MALÉV ügy -, a sukorói ingatlan panama -, a kormányzati negyed ügy-, és a még feltárás alatt lévő szocialista mutyi ügyek szereplői.

    Amikor ezek a kipróbált káderek kiszabadulnak a kádernevelőből, akkor ismét visszatérhettek a jogelődjeiteknél alkalmazott szép hagyományhoz, és ismét börtönviselt káderekkel tölthetitek fel a megújuló MSZP vezetését.

    Megválaszthatjátok országos elnöknek Zuschlag, vagy Hunvald, vagy Hagyó, vagy Wieszt elvtársaitokat, aki a börtönben jó néhány évig még minden reggel hitelesen énekelhetik a “Föl, föl Ti rabjai ….” kezdetű indulótokat.

    A Csepeli MSZP elnökének pedig megválaszthatjátok Deme Gábor elvtársatokat aki az általa elkövetett gyilkossággal végződő sikkasztásnak az MSZP-n belüli ismertté válásáig, alelnöki poszton már vezetőtök volt a Csepeli MSZP-ben. (De, hogy legyen választási lehetőségetek, ez a ma még csak 1 főben korlátozott választék is bővülni fog a ma még szabadlábon lévő bűnöző cimboráitokkal.)

    A fent felsorolt, valamint a majd később ismerté váló nevű börtönviselt kádereknek az MSZP-be való visszatérése, és a párt vezetőségébe történő beválasztása után, igazán hozzátok méltó párt lesz a megújult MSZP.

    Kétségtelen, hogy addig még sokszor elénekelhetitek az indulótoknak azt a részét is, hogy”…..senkik vagyunk…”, de azért a fentiek reményében tartsatok ki, mert nagy szükség van egy olyan tisztességes baloldali pártra mint, amilyen a káderképzőből visszatérő elvtársak vezetőkké választása után lesz az MSZP.

    A káderképzésen lévő elvtársak a szabadulásáig legyetek nagyon türelmesek és nagyon szerények! (Utána meg még szerényebbek!)

  37. grün szerint:

    “A káderképzésen lévő elvtársak a szabadulásáig legyetek nagyon türelmesek és nagyon szerények! (Utána meg még szerényebbek!)”
    Legyetek türelmesek Velük, mert tárt karokkal és biztos jövőképpel várja Őket a fidesz, mert egyre fogynak a tagságuk 37%-át kitévő régi MSZMP, MSZP, MDF és egyéb helyekről gyűjtögetett funkcijaik!

  38. " ?! " szerint:

    Kedves “grü = Fityisz Jenő tanár úr”!

    Ahelyett, hogy ígéreted szerint lapítanál, ismét nemférsz a bőrödbe, és a ma 10:19-kor küldött hozzászólásoddal ismét elkezdted a hazudozást és a rágalmazást.

    Annak érdekében, hogy magad is lássad azt, hogy ki vagy, nézzél bele az alábbi tükörbe, és abban megláthatod azt, hogy miért ajánlatos az elvtársaiddal együtt neked is lapítani!

    “A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem.

    Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára.

    A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret.

    A kommunista eltorzult lélek!

    Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista!

    Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”

  39. grün szerint:

    “grün”, ha kérhetném!
    Ha másképp nem megy, ne lopizd, hanem kopizd be-be-be-be!
    Négy betűt helyes sorrendben és maradéktalanul leírni már sok?
    Vagy csak elképzelhetetlen minden más, nem normális, azaz nem kommunista (fityeszes) egyed számára?!

  40. " ?! " szerint:

    Kedves “grün = Fityisz Jenő tanár úr”!

    Töredelmesen a bocsánatodat kérem azért, hogy a gyönyörű fedőnevedből, a “grün”-ből, lehagytam az “n” betűt.
    Remélem, hogy meg tudod bocsátani ezt a rettenetes mulasztásomat?

Itt lehet hozzászólni !