A Munkásotthon valóban a csepelieké!

csepel.hu

Az elmúlt évben ünnepelte százéves születésnapját a Csepeli Munkásotthon. E nagy múltú intézmény sorsa végre megnyugtatóan és békésen rendeződött.

„Meggyőződésem, hogy a legfontosabb az, hogy a csepelieké maradt a Munkásotthon. Én mindig is ezt mondtam, és most így is cselekedtem. Az elmúlt hónapok történéseivel már nem kívánok foglalkozni, az nagyon pontosan nyomon követhető a Csepeli Munkásotthon Facebook-oldalán megjelent közleményből. Ebben a kuratórium elnöke és intézményvezetője leírja, miként alakult ki az a tarthatatlan helyzet, amely csőddel fenyegette e nagy múltú házat. Amikor tavaly szeptember 26-án a Munkásotthon színpadán, a századik évfordulós ünnepségen Csepel polgármestereként köszöntöttem a megjelenteket, s egyben az önkormányzat segítségét, támogatását ajánlottam fel a közös együttműködés reményében, nem gondoltam, hogy ekkora a baj” – hangsúlyozta Borbély Lénárd polgármester, aki azt is elmondta, hogy a személyes egyeztetéseken kiderült, a 24. órában van az intézmény.

Azonnali önkormányzati támogatás

Pályázati források nélkül, a Fővárosi Önkormányzat ígérgetése, de konkrét segítsége hiányában 2021 januárjában működésképtelenné vált volna az intézmény. Ötmillió forintos azonnali működési önkormányzati támogatást nyújtottak, így fedezni lehetett a fontos fizetni valókat. „Nagyon szomorú vagyok, amikor néhányan politikai felhangot kívánnak adni a történteknek. Hogy mindenki értse: megállapodás, támogatás hiányában csődbe jutott volna a Munkásotthon. Ebben az esetben a bíróság az alapítvány minden vagyonát egy másik alapítványnak adhatja. Leegyszerűsítve, Csepel elvesztette volna százéves kulturális intézményét! Biztos vagyok abban, hogy ez egyetlen csepelinek sem lehetett érdeke, így helyesen cselekedtünk – emelte ki a polgármester.

Új kuratóriumi tagok, folytatódó programok

A jövőről szólva a következőket mondta: „A kuratórium lemondott tagjai helyére – itt is megköszönném eddigi munkájukat – két ismert és méltán elismert, politikai párthoz nem köthető csepeli szakember került: Hirholczné Faragó Tünde, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvodák intézményvezetője és Molnár Krisztián, a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója. Az önkormányzat támogatása és a megújult kuratórium irányítása mellett ismét betöltheti kulturális küldetését az intézmény.” Amint a járványhelyzet engedi, visszatérnek gyermektánccsoportok, az Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar is a megszokotthelyén próbálhat majd, s folyatódnak a jól ismert, tartalmas programok. A jövőben az önkormányzat a kerületi kulturális élet alapjait szeretné a Munkásotthonra helyezni, melyhez – az erőforrásaikhoz mérten – anyagai támogatást is nyújtanak. Borbély Lénárd hangsúlyozta, a Munkásotthont meg kívánja őrizni a jövő csepeli nemzedékének.

Közös érdek

Sajnos az épület kívülről és belülről is alapos felújításra szorul. „Ezért is kértem Németh Szilárd miniszterhelyettes úr, országgyűlési képviselő segítségét, hogy állami támogatás bevonásával újuljon meg a Munkásotthon és környéke, hiszen ezt a Weiss Manfréd tervben külön is kiemelte. Nagyon bízom a segítségében, mert ez Csepel, és valamennyiünk közös érdeke” – húzta alá Borbély Lénárd. Azt is elmondta, ahogyan az önkormányzat egész Csepel kulturális életét fellendítette, úgy a Munkásotthon is újjá fog éledni. „Közös érdek volt, hogy ez az együttműködés létrejöjjön a Munkásotthon és az önkormányzat között, közösen kell dolgoznunk a kerületért. Végre szakmai alapon indulhat el a munka, melyet nagy reményekkel várunk. Olyan fellendülés kezdődhet az intézmény életében, ami már hosszú idő óta esedékes volt” – tette hozzá Takács Mónika, a Munkásotthon igazgatója.

m

csepel.hu

Egy hozzászólás “A Munkásotthon valóban a csepelieké!” bejegyzésre

  1. zsák krumpli szerint:

    A Munkásotthon újra a csepelieké! Mert eddig a migráncsoké volt!

Itt lehet hozzászólni !