Borbély Lénárd: jogunk van tudni, mi történik a HÉV kapcsán

csepel.hu

November óta áll a bál a kerületben a csepeli HÉV-vágányok felújításával kapcsolatban, miután kiderült, az eredetileg tervezett időponthoz képest nyolc hónapos csúszással készül el a beruházás.

Az ok egy közbeszerzési eljárás elhúzódása, de jó hír, hogy vágányok felújítása mellett egy gyalogos- és kerékpáros híd is épül, valamint rendbe teszik a környéket. Borbély Lénárd csepeli polgármester közben többször is világossá tette: számára az itt élők érdekei az elsők.

Az eredeti, 2020. december 31-i időponthoz képest mintegy nyolc hónappal később, idén augusztus végén lesz újra használható teljes vonalon a Csepeli HÉV. A csúszás híre letaglózva érte az itt élőket. A HÉV-et több ezren használják naponta, ezzel a lépéssel most néhány hónapig tovább kénytelenek elviselni a kellemetlenséget a csepeliek.

Újjávarázsolt Kvassay híd

Mint ismeretes, tavaly nyáron indultak a Kvassay híd felújítási munkálatai, amelyre azért van szükség, mert az 1951-ben átadott hídon tartószerkezetet érintő jelentősebb felújítás még soha nem történt. A beruházás során elvégezték a híd tartószerkezeti elemeinek részleges cseréjét, megtörtént a híd szerkezetének korrózióvédelmi felújítása, átépítették a vasúti pályát, lecserélték a felsővezeték-rendszert. Az élettartamot növelő felújítás után várhatóan legalább 15 évig jelentősebb beavatkozásra nem lesz szükség a híd szerkezetén. A felújítás során az utasokat pótlóbuszok szállították a Kvassay hídtól a Boráros térig. A MÁV-HÉV Zrt. a munkálatok kezdete előtt a beruházás határidejének december 31-ét jelölte meg. A felújítás előtti állapotokról tavaly májusban még Németh Szilárd csepeli országgyűlési képviselő is posztolt, ahol bejelentette, hogy megújul a HÉV és a híd is.

Németh Szilárd: megújul a HÉV
Forrás: facebook.com

Ezután jött a feketeleves.

Noha a híd határidőre elkészült, a vágányzár viszont továbbra is érvényben marad. Mint megtudtuk, az eredeti szándék az volt, hogy a hídfelújítással egyidejűleg elvégezhetők legyenek a Nemzeti Atlétikai Stadion építésével összefüggő feladatok is. Utóbbira viszont nem került sor határidőre, ezért tart továbbra is a vágányzár, de erről kicsit lejjebb.

A csepeliek az elsők

A kedvezőtlen novemberi hír után Borbély Lénárd csepeli polgármester azonnal lépett és az itt élők hiteles tájékoztatása érdekében levélben fordult Mager Andreához, az illetékes nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszterhez. A közösségi oldalán közzé tett levélben a polgármester kifejtette: egy régóta várt csepeli fejlesztésről van szó, ami az itt élők életminőségét és mindennapjait fogja pozitív irányba befolyásolni. A projekt kapcsán Csepel első embere a kiszámíthatóságot hozta fel „…hogy tudjuk, pontosan mi történik és milyen ütemezésben”.

Borbély Lénárd a levélbe arra kérte a miniszterasszonyt, hogy legyen a csepeliek segítségére annak megválaszolásában – és lehetőség szerint a gyors megoldásban is –, hogy mennyi ideig tarthat a jelenlegi helyzet, illetve mikortól utazhatnak a csepeliek a felújított nyomvonalon, az eddig megszokott rendben. A csepelieknek ugyanis joguk van tudni, mi a csúszás pontos oka, és hogy meddig tart a felújítás.

Elhúzódott közbeszerzés

Dr. Fónagy János miniszterhelyettes, Mager Andrea helyettese, válaszlevelében arról tájékoztatta a polgármestert, hogy az épülő atlétikai stadionhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás elhúzódása okán van a vágányzár. Örömteli hír, hogy a levél szerint épül egy gyalogos- és kerékpáros híd, valamint infrastrukturális beruházások is lesznek a területen. A miniszterhelyettes szerint törekednek arra, hogy a csepeliek érdekében minél hamarabb helyreállhasson a zavartalan HÉV-közlekedés.

Ezt szeretné a polgármester is, aki a HÉV kérdésében korábban már több alkalommal egyeztetett Vitézy Dáviddal, a BFK vezérigazgatójával, valamint Keresztes Péterrel, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatójával. Borbély Lénárd folyamatosan szeretné tájékoztatni az itt élőket a fejleményekről. Ahogy tette ezt akkor is, amikor a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatójával, munkatársaival, valamint Budapest Főépítészével tartott online egyeztetést a csepeli HÉV meghosszabbításáról a Kálvin térig, illetve Csepelen az Erdősor utcáig. Jó hír, hogy ennek a beruházásnak a tervezése már folyamatban van.

csepel.hu

6 hozzászólás “Borbély Lénárd: jogunk van tudni, mi történik a HÉV kapcsán” bejegyzésre

  1. zsák krumpli szerint:

    Fakenews, fakenews!

  2. Nagyapó szerint:

    “… az épülő atlétikai stadionhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás elhúzódása okán van a vágányzár.” Az elhúzódás okáról részletes tájékoztatást tud(na) adni Vigyori főpolgármester és Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. kismiska szerint:

    Nagyapó#Kifejtené részletesen hogy egy 100%-ban állami beruházás bénázásához mi köze a IX.kerhez vagy a fővároshoz?
    Sokkal inkább ehez: “ennek oka, hogy, hogy a stadion beruházása időközben átkerült a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjától és Fürjes Balázs államtitkártól a tavaly gründolt Beruházási Ügynökséghez és Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszterhez.
    A váltás miatt nem a terveknek megfelelő ütemben zajlik a projekt megvalósítása, és a hídfelújítással együtt a a tervezett útépítés is eltolódott 2021-re.”
    Tehát a kijelentése helyesen:Az elhúzódás okáról részletes tájékoztatást tud(na) adni Fürjes Balázs államtitkár és Mager Andrea N.V.tárca nélküli miniszter!
    Csakhogy ők még a fideszes polármesterrel sem állnak szóba…

  4. robi szerint:

    Nagyapó kioktatja a polgármester urat, hogy rossz helyről kért tájékoztatást?
    Az öreg nem hibázott, amíg a a betanított szövegeket nyomta.

    Inkább moslékkoalíciózzon: jobban áll neki, mint a következtetések levonása.

  5. zsák krumpli szerint:

    Az öreg nem tudja megbocsátani Borbélynak, hogy messzire került a húsosfazéktól! Mit akar, a KDNP egyébként is csak egy szeplő a Fidesz hátsóján!

  6. janipapa szerint:

    Mi köze van a vágányzárnak az elhúzódó közbeszerzési eljáráshoz ? Attól a hév nyugodtan járhatna !!

Itt lehet hozzászólni !