Égett az Intermetal színesfém felvásárló telepe – Frissítve!

Csepel.info, Mr.Gabee, FKI

A katasztrófavédelem 19:42-es közleménye: Eloltották a tüzet, feloldották a lakosságvédelmi intézkedést Csepelen – már nincs szükség elzárkóztatásra a Budafoki út közelében. Fontos információ, hogy az újabb mérések alapján nem a korábban közölt “foszgén”, hanem más vegyület, “foszfin” szabadult fel az égés során, azonban ezt is csak közvetlenül a tűz közelében tudták kimutatni a mobil labor műszerei. Az elzárkóztatás feloldása után már nincs szükség a nyílászárók zárva tartására a környéken.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Olvasónk videója a Teller Ede útról

Olvasóinktól kapott információk szerint valami ég a Csepel Művek területén pénteken délután 17 óra körül.

A katasztrófavédelem információi szerint Tűz keletkezett egy telepen Budapest XXI. kerületében, Csepelen, a gyártelep szomszédságában fekvő Budafoki úton. A hulladékot több méter magasan összehordva tárolták a zárt területen.

Olvasónk videója a Teller Ede útról

A helyszínre két tűzoltóegységet, valamint a katasztrófavédelmi mobil labort és a műveleti szolgálatot is riasztották. A tűzoltók légzőkészülékben avatkoznak be a helyszínen, ahol munkagép is rendelkezésre áll, hogy segítsen az anyag széthordásában. A tűzoltók egyelőre a tűz továbbterjedésének megakadályozásán dolgoznak. A tűzeset felett futó nagyfeszültségű elektromos vezeték kiszakaszolása után négy vízsugárral és egy vízágyúval megakadályozták a tűz továbbterjedését a tűzoltók Budapest XXI. kerületében, a Budafoki úton, ahol kigyulladt a több méter magasan felhalmozott elektromos hulladék. A tűzoltást egy munkagép is segíti, ezzel választják szét az izzó részeket a nem égő anyagoktól a rajok. A tűz végleges oltásán még dolgoznak a rajok.

A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a helyszínen, és kimutatták a levegőben a foszgén jelenlétét. A váltakozó szélirány miatt előfordulhat, hogy a szennyezett levegő eléri a közeli lakóépületeket, ezért az oltást irányító műveleti szolgálat elzárkóztatást rendelt el.

Kérjük, ha az érintett területen vagy annak szomszédságában él vagy tartózkodik (II. Rákóczi Ferenc úti, illetve Kossuth Lajos utcai lakótelep és lakóházak), csukja be a nyílászárókat, illetve kövesse a hatóságok utasításait! Egyéb lakosságvédelmi intézkedésre (így például lakóépületek kiürítésére) nincs szükség.

Akinek bármilyen információja van az esettel kapcsolatosan, írja meg a fórumba.

17 hozzászólás “Égett az Intermetal színesfém felvásárló telepe – Frissítve!” bejegyzésre

  1. […] Csepel.info írta meg egy olvasói fotóra hivatkozva, hogy ég valami a Csepel Művel területén. Később a […]

  2. Süle Zoltánné szerint:

    Az Ady lakótelep biztos messze van a Budafoki úttól, a szelecske egész jól erre hozta a borzalmas füstöt és szagot. Volt aki fulladozott, köhögött, marta a torkát. Biztos egészséges volt? A kisgyerekeseket küldtük befelé mivel jó idő, délután televolt a park és az utcák. Saját érzésünkre hallgatva, mivel először nem közöltek jóformán semmit még interneten sem. Felhívnám a figyelmet. hogy idős embereknek nincs,az utcán kevésbé van internet. Köszönjük az utólagos tájékoztatást.

  3. kerdezo szerint:

    Most nem szabad Metrans-ozni, ugye?

  4. Grün Izidor szerint:

    kérdező!
    Pont ez jutott eszembe!

    Arra a 200 munkahelyre és az 500 milliós fájdalomdíjra szüksége van Csepelnek a fejlődéshez!

  5. Balos szerint:

    Az Intermetal és a Metrans is 2010 előtt jöttek Csepelre. A Metrans új terminálja csak biztonságosabb lesz, mint eddig.

  6. kerdezo szerint:

    Ahogy jöttek, úgy mehetnének is nem?

  7. Grün Izidor szerint:

    “Az elzárkóztatás feloldása után”
    Mi a bánatos lópimpilimpit jelent az az “elzárkóztatás”?!
    Talán elzárkózás?!

  8. Nagyapó szerint:

    Lehet “Metrans-ozni”, Szilárdozi, meg Orbánozni. Jöhet a kisvasút, a stadionok! Ki lehet élni a különböző fóbiákat. Ettől “nő” az ellenzékiek száma!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. kerdezo szerint:

    Nagyapó, ne ferdíts!

  10. […] Csepel.info írta meg egy olvasói fotóra hivatkozva, hogy ég valami a Csepel Művek területén. Később a […]

  11. […] Csepel.info írta meg egy olvasói fotóra hivatkozva, hogy ég valami a Csepel Művek területén. Később a […]

  12. Mimi szerint:

    Tegnapi nap tanulsága: Ha ha valami ég, és büdös van az utcán, és száll a füstfelhő, csukd be az ablakod. Ha 4 óra múlva a Katasztrófavédelem közli, hogy súlyosan mérgező gáz van a levegőben ne hidd el. Ha az lenne, már elszállítottak volna. Tegnap nem “foszgén” volt a levegőben, hanem “foszfin” és ez rohadtul nem mindegy. Üdvözletem a Katasztrófavédelemnek, és annak a munkatársnak aki elírta.

  13. Kerületbéli szerint:

    Éppen ez időpontban jöttem haza, amikor a Kossuth Lajos utcában megcsapta az orrom a szag. Először azt hittem, az autóból jön, meg is ijedtem, de aztán kiderült, hogy valami ég.

    Amúgy mindegy, hogy foszfin vagy foszgén, mind a kettő erősen mérgező.

    Gratulálok azoknak, akik szerint ilyen cégeknek kell működni a lakott területektől pár száz méterre. Talán nem véletlen, hogy Csepelről mindenki csak lesajnálóan beszél és menekül a kerületből az értelmesebbje . . .

  14. Mimi szerint:

    Nem mindegy. Az igaz, hogy mind a kettő mérgező, csak a mennyiség között van különbség. A foszfin nagyon kis mennyiségben is lehet halálos, az első világháborúban harcigázként használták De ennek most már tényleg nincs jelentősége. Csak gondoltam megjegyzem. Én szeretek Csepelen élni.

  15. sünike szerint:

    kérdezőnek némi info.Az inter-metal 1996-ban jött csepelre.A többieknek pedig zanzásítva:
    A tegnapi füst nem véletlen,hanem a fogyasztói társadalom velejárója.Vízforraló,mikróhullámúsűtő,klaviatúra,óra(ébresztőfunkcióval),vibrátor(elemmel),fénymásoló(üvegfelülettel)…ezek égtek a lakótelep közelségében.IPARI TERÜLETEN,A lakótelep a csepeli munkásosztálynak épült azért,hogy minél közelebb legyenek a munkahelyükhöz.Jelen állapot szerint már nincs munkásosztály,helyette van sok médiaszakon végzett nullaértékű faék aki ossza az eszet a neten.Tényleg volt mérgező anyag,de ez sem a tűzoltókat sem azokat az embereket nem érdekelte,akik az oltást segítették.Azokat akiket felszólítottak a rendőrök,hogy csukják be az ablakokat,na azok videót készítettek és anyázták azt a céget aki az elektronikus szarukat megsemmisítik a lakótelep közelségében.Vidéken ez úgy működik,hogy a lakótelepi újságíró feljelenti a paréjt aki ott született,hogy korán kukorékol a kakas.Természetesen ez rossz példa,de a lényegen nem változtat.Ha nem kéne kényszeresen új tv-t, kenyérpirítót és laptopot vásárolni mert a média így szeretné lényegesen kisebb lenne a lehetőség arra,hogy az elektronikai hulladék környezeti károsodást okozzon.De ezt tök feleslegesen szajkózom azoknak aki fel sem fogják a lényeget.Egyébként Csepelnek a fémműhöz eső része tényleg proli a királyerdő maga a csend,béke,nyugalom.Igaz Én nem lakom itt de 19 éve dolgozom a szigeten.

  16. Mimi szerint:

    Kedves Sünike! Kirohanásod legszebb mondata: Igaz én nem itt lakom, de 19 éve dolgozom a szigeten. Tehát nem a te családod köhögött pénteken este, miközben nem tudtad, hogy a gyereked éppen milyen füstöt szipkázz be az orrán.
    Látom neked is van elektromos kütyüd, hiszen a fenti soraidat nem tudtad volna megosztani velünk.
    Én fogom a lényeget, bár nem vagyok sem a munkásosztályhoz tartozó, sem nem végeztem média szakot. És akkor ezek szerint a proli negyedben lakom az Ady Endre úti lakótelepen. És bevallom, hogy a kémiához volt némi közöm.

    A tűzoltók, és az oltásban résztvevők munkáját pedig köszönjük, biztos vagyok benne, hogy ők tudták, hogy milyen füsttel és tűzzel állnak szembe, és valószínű volt védőfelszerelésük is. Én csupán a félretájékoztatást vettem kicsit zokon.

  17. Balos szerint:

    Az elmúlt hónapokban a legveszélyesebb csepeli körülmény a közlekedés volt. Több tucatnyian sebesültek meg, egy hete pedig két fiatalember is meghalt.

    Vagyis szerintem csak az után kellene dönteni a 20 éve itt működő Intermetalról, hogy betiltottuk a közlekedést.

Itt lehet hozzászólni !