A magyarok bizonyítják, hogyan lehet eljátszani az újrakezdés esélyét

“A magyarok egyék meg, amit főztek”

Inforadio.hu, Index

Még mielőtt az állam- és kormányfők diszkréten fontolóra vehették volna, miként egyesíthetik erőiket a mélyrepülés ellen, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök “maximális követelésekkel” állt elő. Vagy: A problémák akkor keletkeztek, amikor az egykori kommunista országok kormányai emberek milliói számára a piacgazdaságra történt valóban brutális áttérést kölcsönökből finanszírozott szociális támogatásokkal igyekeztek enyhíteni – többek között ezek a kitételek is szerepelnek a konzervatív Die Welt Gyurcsány Ferenc szereplését is érintő, a brüsszeli csúcsot értékelő írásában.

A Die Welt így írt: “Bármennyire fájdalmas is, a válság döntést és ezzel együtt esélyt is jelent az újrakezdésre – fogalmazott a lap, úgy vélekedve: a magyarok bizonyítják, hogy ezt az esélyt miként lehet eljátszani. Még mielőtt az állam- és kormányfők diszkréten fontolóra vehették volna, miként egyesíthetik erőiket a mélyrepülés ellen, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök “maximális követelésekkel” állt elő. A kormányfő szerint egy 190 milliárd euróig terjedő “szolidaritási alappal” kellene megakadályozni azt, hogy “egy új vasfüggöny ossza meg Európát” – írta a Die Welt.

Budapest nem csodálkozhat azon, hogy a javaslat egyértelmű elutasításra talált – vélekedett az újság. Különösen azért nem, mert az öncélúan kilenc további uniós tagállamot “egy kaptafára húz”. Bulgária és Szlovákia egyértelműen elhatárolódott a magyar indítványtól – emlékeztetett a lap, hozzátéve, az érintett országok közül néhánynak fel kellene tennie önmagának a kérdést: miből is erednek azok a súlyos problémák, amelyek Magyarországot és Lettországot – például Szlovákiával ellentétben – gyötrik.

Az újság szerint ezek a problémák akkor keletkeztek, amikor az egykori kommunista országok kormányai emberek milliói számára a piacgazdaságra történt valóban brutális áttérést kölcsönökből finanszírozott szociális támogatásokkal igyekeztek enyhíteni.

Miközben azonban egyes országok valóban fájdalmas reformokat követeltek polgáraiktól, mások azzal hitegették őket, hogy lehetséges egy középút. Ezt tette Magyarország, amely a dolgozó lakosság egyharmadát habozás nélkül nyugdíjba küldte. Egyidejűleg pedig a politikusok “kézcsókkal üdvözölték” a növekvő hitelállományt, mert a hangulat olyan jó volt, s a kilátások olyan fényesnek tűntek – fogalmazott a Die Welt.

Forrás: Inforadio.hu

A magyarok egyék meg, amit főztek

Sértett és kioktató nyilatkozattal reagált több európai politikus Gyurcsány Ferenc javaslatára, amikor 190 milliárd eurót kért Kelet-Európának. A válság elleni nagy közös fellépés most sem látszik, a nyugatiak saját gazdaságaikra koncentrálnak. Nem sikerült a keletiek nagy közös fellépése sem, mert maguk sem tudták, hogy igazából mit akarnak.

Nem lesz rendkívüli euró

A magyar diplomácia komoly erőfeszítéseket tett februárban, hogy a válság miatt az eddiginél is több segítséget szerezzen az EU-tól. (Mint arról e sorozatban is beszámoltunk, októberben az IMF az EU-val közösen 25 milliárd hitelt hagyott jóvá Magyarországnak). Az újabb magyar segítségkérésnek három fő pontja volt, és mindhármat nemzetközi koalícióban igyekezett a kormány megszerezni. A háromból kettőt élből elutasítottak, egyet elvben támogattak.

A múlt héten Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kétszer is Brüsszelbe repült: kedden a bizottság elnökét győzködte, hogy támogassa a magyar igényeket, vasárnap pedig a tanács rendkívüli ülésén vett részt, ami előtt az egykor vasfüggönyön inneni országok vezetői külön is tárgyaltak. Egyik találkozó sem lett sikeres magyar szempontból.

Az első igény arra vonatkozott, hogy az euróra váró tagállamok könnyebben vezethessék be a közös pénzt, mint azt a mostani szabályok előírják. A mostani szabályozást – az úgynevezett maastrichti kritériumakat – több, eurót használó tagállam is kritizálja, nem egy rendszeresen meg is sérti (ilyenkor eljárás indul ellenük, aminek a vége pénzbüntetés lehet). Ugyanakkor eddig komolyan nem merült fel a könnyítés, a bizottság eddig semmilyen hajlandóságot nem mutatott ez irányba, és Németország is mindig ellenezte a lazítást. A bizottság és az eurót használó országok nevében a luxemburgi miniszterelnök most is elutasította az ötletet. Jean-Claude Juncker kifejezetten romboló hatásúnak nevezte az elképzelést.

Pedig ezt a lengyel kormány is akarta, és a balti államoknak is tetszett volna a lehetőség, a csehek viszont nem álltak mellé. A keletiek aggódása érthető. A régió tőzsdéi mélyrepülésbe kezdtek februárban, és több pénznem is nagyot romlott: a lengyel zlotyi öt éve nem állt ilyen rosszul az euróhoz képest, a cseh korona hároméves mélypontra jutott, a magyar forint pedig még sohasem volt ilyen gyenge. Sokat segítene ezen országoknak, ha már azeuróövezethez tartoznának. Ugyanakkor az EU-ban az a többségi álláspont, hogy aki akart, már csatlakozhatott az euróhoz (a 2004-ben csatlakozott országok közül már négy vezette be a közös pénzt), és nem lenne jó üzenet a rossz gazdaságpolitikát folytató országokkal most kivételezni.

Fityiszt kapott Gyurcsány

A második, kifejezetten Gyurcsányhoz köthető igény egy 160-190 milliárd eurós nagy segélyről szólt, amit a kelet-közép-európai országok kaptak volna az EU-tól. Az ötletet már a kedvezményezettek is elvetették, szinte megsértődtek azon, hogy a magyar kormányfő a nevükben is pénzt kért. A szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy „Magyarországnak például ezerszer nagyobb problémái vannak, mint Szlovákiának”. A lengyel EU-ügyi miniszter a Bruxinfonak azt mondta, hogy „nem kell túldramatizálni a helyzetet, és ugyanabba a kategóriába helyezni minden országot. És egyébként is, nekünk egyáltalán nincs szükségünk erre a pénzre.” A cseh miniszterelnök is elvetette a magyar javaslatot.

Ha még a keletieknek tetszett is volna Gyurcsány ötlete, akkor sem lett volna sok haszna, mert Angela Merkel német kancellár határozottan megmondta, hogy keletnek szánt mentőcsomagról szó sem lehet. Merkel is kioktatta a magyar kormányfőt, amikor arról beszélt, hogy egyáltalán nem áll egyformán rosszul az összes régióbeli ország, Szlovákia vagy Szlovénia például nem vehető egy kalap alá Magyarországgal. Ráadásul emlékeztetett arra is, hogy amikor egyszer már nagy baj volt Magyarországon, akkor az EU gyorsan adott segítséget, és jelezte, ha megint nagy lesz a baj, akkor egy-egy állam megint kaphat valamit.

„A nem mindenütt egyforma a baj” érvelés egyébként már a csúcs előtt megindult, a cseh pénzügyminiszter például alig egy héttel a brüsszeli találkozó előtt arról beszélt, hogy Csehországot nem kell annyira félteni, nincs olyan rossz helyzetben, mint Magyarország.

Az osztrákok féltik keleti hiteleiket

A harmadik magyar igény mellé lehetett a legkönnyebben szövetségeseket találni. Ez arról szólt, hogy az állami támogatást kapó nyugati bankok segítsék kelet-európai leányvállalataikat is. Ebbe elvben beleegyeztek a nyugati államok. Egészen pontosan arról döntöttek, hogy figyelik, nem szúrnak-e ki az anyabankok keleti leányaikkal, és ha kell, akkor javaslatot tesznek a folyamat ellen. Ausztria volt a nagy nyugati lobbista ebben az ügyben, hiszen az osztrák bankok annyi pénzt hiteleztek a keleti térségben, mint a teljes osztrák GDP háromnegyede. Az osztrákok azzal is érveltek, hogy ha a nyugat nem segít a kelet-európai pénzügyi intézményeknek, akkor az oroszok majd beszivárognak, és elfoglalják a piacot. A svéd kormány is erősen támogatta ezt a javaslatot.

Hiába volt így bizonyos szempontból történelmi esemény, hogy a csatlakozás óta először nagy egyeztetésbe és látványos elő-csúcsba fogtak a néhai szovjet blokk országai, az erős fellépés a közös álláspont hiányában elmaradt.

Vasfüggöny meg protekcionizmus

A legtöbb keleti ország már beérte volna annyival, hogy az EU akadályozza meg, hogy a nagy nyugati országok rengeteg pénzt pumpáljanak kifejezetten csak a saját gazdaságukba, hiszen ezzel az olcsóbb keleti munkaerőt rövidítik meg áttételesen. A csúcsot eredetileg ezzel az igénnyel, a nyugati protekcionizmus ellen hívta össze a cseh elnökség, és az ezzel kapcsolatos közös fellépést sürgette a délelőtti mini-csúcsot a keletieknek összehívő lengyel miniszterelnök. Mivel a keletieknek nincs, vagy sokkal kevesebb pénzük van saját csomagokra, ezért több keleti politikus új vasfüggönyről beszélt a válság nyugati menedzselése kapcsán.

Fontos érv volt számukra, hogy az EU elvben a szabad versenyt propagálja, nem engedi, hogy egy-egy kormány nemzeti vállalkozásait nyakló nélkül támogassa. Ám a bizottság éppen a válság miatt sorra adja a felmentéseket és kivételeket. A legnagyobb visszatetszést a francia autógyáraknak ígért 6,5 milliárdos kormányzati hitel keltette, de a vasárnapi csúcson erre is rábólintottak a tagállamok. Ahogy várhatóan mehet a négymilliárdos spanyol autómentő csomag is. Közben a tagállamok vezetői hitet tettek a protekcionizmus ellen is.

G20-ra készülnek

Miközben vasárnap délelőtt a keletiek tartottak külön ülést, addig néhány nappal korábban a legerősebb nyugatiak is külön tanácskoztak. A német kezdeményezésű francia–német–brit–olasz–spanyol–holland csúcson elnöki jogán a cseh miniszterelnök is részt vehetett. A cél az volt, hogy az EU egységes javaslattal utazzon az áprilisi G20-csúcsra, ahol a világ legerősebb ipari államai próbálják majd kitalálni, mit lehetne tenni a válság legyőzéséért. A németek az eddigieknél sokkal szigorúbb piaci szabályozást és sokkal keményebb fellépést akarnak az adóparadicsomokkal szemben. Előzetesen úgy tűnt, hogy ezeket leginkább a britek ellenzik.

Míg Angela Merkel német kancellár azt mondta a találkozó után, hogy sokat közeledtek az álláspontok, addig Topolanek cseh miniszterelnök éppen ennek az ellenkezőjéről beszélt.

Nagy a válság

A februárban megjelent tavalyi statisztikák alapján Európát nagyon megviseli a válság. A tavalyi utolsó negyedévben az európai GDP 1,5 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. A legnagyobbat Litvánia bukta (2,4 százalékkal), de a második legnagyobb vesztes az EU legnagyobb gazdasága, a német lett (2,1 százalék). A legjobban Szlovákia teljesített, ott 2,1 százalékos növekedést mértek.

Különösen ijesztőek a decemberi ipari termelésre vonatkozó adatok. Észtországban 20,7 százalékos, Spanyolországban 19,6 százalékos volt a csökkenés az előző év utolsó hónapjában, és az egész EU-ban átlagosan a 10 százalékot is meghaladta a hanyatlás mértéke.

A lett kormány belebukott

A lett kormány az első az EU-ban, amelyik belebukott a válságba. Intő jel lehet, Magyarország mellett éppen Lettország kapott IMF-EU hitelt. Ugyan alig harmadát kapták csak a magyar összegnek, de a lett gazdaság is legalább ennyivel kisebb, és ott is kemény megszorításokhoz kötötték a részletek folyósítását. A megszorítások ellen tüntetésekkel és útblokádokkal léptek fel az emberek, a négypárti koalíció felbomlott, a miniszterelnök pedig bejelentette lemondását.

Írországban is feszült a helyzet, Dublinban 120 ezren tüntettek az ellen, hogy a kormány közpénzből menti meg a bankokat, miközben az állami alkalmazottak megszorításokat kénytelenek elviselni.

Szegényebbek lettünk

Idén februárban is elkészült [3] az EU-s régiók egy főre eső GDP-jét tartalmazó lista. Ez azért fontos, mert azok a régiók számíthatnak jelentős támogatási pénzekre, amelyek egy főre jutó GDP-je nem éri el az uniós átlag 75 százalékát. Mivel az adatok feldolgozása lassan megy, ezért az idei lista a 2006-os állapotot tükrözi.

Az előző évihez képest Magyarország rosszabbul áll. A magyar GDP/fő az uniós átlag 64,3 százaléka volt, de ez 63,6 százalékra zsugorodott. A szlovákok gyakorlatilag behoztak minket (63,5 százalék), a csehek növelték előnyüket (77,4 százalék), és a lengyelek is javítottak valamit (52,3 százalék). A visegrádi csoportból csak a magyar eredmény romlott.

A hét magyar régióból csak egy haladja meg az uniós átlagot (Közép-Magyarország: 105,5 százalék), a többi hat viszont bőven a 75 százalékos átlag alatt van. A 20 legszegényebb régió közé három magyar is bekerült (17. helyen Észak-Alföld, 18. Észak-Magyarország, 20. Dél-Alföld). A két legszegényebb EU-s régió egy bolgár és egy román terület.

A leggazdagabb változatlanul London belvárosa (az EU-s átlag 336 százalékával), a második Luxemburg, a harmadik pedig Brüsszel, épp úgy mint az előző listán. Az élbolyban az ötödik helyen van először változás, Bécs helyett a hollandiai Groningené a helyezés. (Bécs most csak nyolcadik).

Keveset se tudtak elosztani

Nem csoda, hogy a magyar igény a térség megsegítésére irreális tervnek bizonyult. A tagállamok még egy 3,75 milliárdos segélyt sem tudtak februárban elosztani. A bizottság azt javasolta, hogy az előző évről megmaradt pénzt kivételesen ne kapják vissza a nettó befizető országok, hanem energetikai beruházásokra költsék. A nagy befizetők azonban – Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia – megakadályozták ezt, és elkérték a részüket.

Klaus kiakasztotta az EP-t

Döbbenten hallgatták az Európai Parlament képviselői, hogy Vaclav Klaus cseh elnök tanácstermükben szidta a lisszaboni szerződést, és arról beszélt, hogy az EP nem demokratikus intézmény. Klaus szerint a közös intézmények helyett a tagállamok parlamentjeinek és kormányainak kellene több jogosítványt adni, mert az egyre erősödő EU-s szervezetek a Szovjetuniót idézik, és orwelli világot hoznak.

Egy másik eset is megdöbbentette a képviselőket: az EP brüsszeli épületében egy fegyvernek látszó tárggyal kiraboltak egy bankfiókot, és a rabló sikeresen meglógott a zsákmánnyal.

A képviselők a két ijedtség között jóváhagyták azt a tervet, hogy az illegális bevándorlókat foglalkoztató cégeket egységesen büntessék, és ne a feketemunkásoknak kelljen viselniük a következményeket. A parlament szerint a fővállalkozóknak alvállalkozóik munkásaiért is felelősséget kell vállalniuk.

Megint elment egy biztos

Ahogy közeledik a bizottság tagjainak mandátumának vége, úgy kezdtek el hazai hivatalokért távozni Brüsszelből a biztosok. Az utóbbi egy évben az olasz, a ciprusi és a brit biztos mondott le, és most távozott Dalia Grybauskaite, Litvánia költségvetési biztosa is. A politikus hazája elnökválasztásán készül indulni.

Forrás: Index

24 hozzászólás “A magyarok bizonyítják, hogyan lehet eljátszani az újrakezdés esélyét” bejegyzésre

  1. Földhözragadva szerint:

    Politikai elit…

  2. balszélső szerint:

    A Die Welt ismét avval hiteget bennünket, hogy a Nyugat bármit is diszkrét fontolóra vett volna, de Gyurcsány követelődzött.
    Kinek köszönhető a mai napig a kormány agóniája?
    Hányszor és hogyan segített bennünket a Nyugat az elmúlt 60-70 évben? Bárki azonnal összeszámolhatja.
    A legújabb verzió szerint egyénileg segítenek a rászoruló országokon:
    kérdés, időben jön-e ?

  3. Pomócsik szerint:

    Mint a cigányok, úgy követelőzünk meg kéregetünk, miután felzabáltuk a jövőnket ennek az “úriembernek” a vezetésével.

    Balszélső, már bocs, de gyerekek vagyunk mi? Minden országnak magát kell vezetnie, és örülhetünk, hogy az IMF meg az EU elképesztő összegekkel segített nekünk. Na de meddig segítsenek, ha egy dilettáns a vezetőnk? MIért lennének ők kötelesek egy hazug ember országát a végtelenségig pénzzel tömni?

    Magyarország Gyurcsányt választotta, és ebbe beledöglünk. Lehet ünnepelni, 2006-ban valóban belehúztunk. 🙁

  4. Jeniszej szerint:

    Az EU-ban is ismerik biztosan az “ÖSZÖDI BBESZÉDET”.
    Ez mindent megmagyaráz pártállástól függetlenül.

  5. Gordon szerint:

    Valóban belehúztunk 2006 óta. Ráléptünk a csőd felé vezető útra, és azon öles léptekkel haladtunk előre. A tehetségtelen és korlátolt balliberális politikai elit (valamint csatlos holdudvara közgazdászokon át egyszerű megmondóemberekig) mára egyértelműen kudarcott vallott, és megszámlálhatatlan sok társadalmi és gazdaság problémát fog jövőre hátrahagyni.

    A nyugat segíteni akart rajtunk a II. vh. után, csak mi anno nem fogadtuk el (a XX. században 1990-et megelőzően egy-két kivétellel szinte mindig a számunkra rossz döntést hoztuk meg, vagy kényszítették arra az országot).

    A kudarcokkal teli történelmi sorozatunk mégsem ért véget?

  6. kispajtás szerint:

    Aknamezőn élünk, igaz a vezetőink is. Ők felfogják?

  7. baniko21 szerint:

    Gordon!
    199-ben tényleg nagyon jó döntést hoztunk. Pillanatok alatt el lett
    herdálva, jajj bocsánat, privatilázva, az előző évtizedek alatt felhalmo-
    zott javak. Sec-perc alatt kb.1 millió ember alól húzták ki a megélhe-
    tés lehetőségét. Igaz, egy szűk réteg – akinek milliomosnak, milliárdos-
    nak kellett lenni, hogy kialakuljon a tőkés elitt – mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül kirabolta a többit. Téged, engem, és minden egyes ma-
    gyar állampolgárt. Igaz, volt az általad emlitett időben 20 milliárd adós-
    sága Magyarországnak, volt virágzó mezőgazdasága, könnyüipara, stb,
    most mije van ? 140 milliárd adóssága, lenullázott ipara és mezőgazda-
    sága, elszegényedett 9 millió állampolgára, akinek a közeljövőben még
    reménye sem lesz, hogy számukra is könnyebb lesz az élet.
    Ebben az elmult hat évben a szoc-lib kormány méltóan kivette az ország
    tönkretételében a részét , de ez két évtizede permanens folyamat. Egyébként a történelem egy cseles tudományág,- bizonyos folyamatok
    ujra ismétlődnek,- nincs tekintettel semmiféle pártpolitikára.

  8. baniko21 szerint:

    Gordon!
    Bocs az évszámért, természetesen 1990-re gondoltam.

  9. hollósi szerint:

    Amikor hamiskártyások találkoznak..
    fletónak volt kitől tanulni. Akik ma esély elszalasztásáról hazudoznak a büszke, erkölcsös Európában, azok elfelejtik, hogy a rendszerváltás ürügyén, tudatosan fosztották meg az országot termelő erejének ( iparának és mezőgazdaságának ) csak nem 100 %-ától.
    Miféle esély maradt velük és mire?

  10. miska72 szerint:

    Lári fári! ELQRTUK!

  11. büki szerint:

    Tán mégse kellett volna mindenünket kiárusítani sz..ért-h..ért?

  12. Öreg halász szerint:

    Kiment égetni bennünket a hülyeségeivel. A szomszéd országok ijedten utasították el amit mondott, mert csak ahhoz ért, hogy másokra kenje a felelősséget, márpedig a szomszédok köszönik szépen, de sokkal jobb helyzetben vannak, mint mi.

  13. infósferi szerint:

    Az is lehet, hogy megkérdezték, mi lett a többi pénzzel?

  14. Öreg halász szerint:

    Feri, drágák ezek a kiadványok, ilyenkor nem spórolnak…

  15. zöldfa szerint:

    Öreg halász: Az bezzeg rendben volt, hogy Orbán fikázta a 190 milliárd Euró kérését szerinte 350millkát kellene kapnunk. Érdekes arról nem diskuráltok itt. Égetni meg évek óta vekkeresetek éget minket, uton-útfélen, nem szorulunk másra.

  16. Öreg halász szerint:

    Zöldfa: nem érzitek abszurdnak, hogy még most is, 11 év után is “orbánoztok”? Ebből 7 éve nem ő a miniszterelnök. Lassan teljesen szétesik az ország, és ez részben pont ezért van. Így jobb?

    Nem kellene levenni a szemellenzőt? Gyurcsányt az ellenzék nem tudja megbuktatni. Amit tesz, éppen ezért az MSZP felelőssége is, nemcsak az övé!

    Eléggé hasonlít a helyzet arra, amit a Bukás c. filmben láttam. Egyszerűen tragikusak vagytok!

  17. LB szerint:

    Öreg halász!

    Amig lesz olyan nyugdíjas, aki még ma is azt mondja, hogy az Orbán elvette a nyugdíjamat, ezért én soha nem fogok a Fideszre szavazni, addig a “zöldfák” nyugodtan orbánozhatnak, mert van aki hallgat rájuk! 🙁
    Sajnos azt nem veszik tudomásul, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet kialakulásában Orbánnak és a Fidesznek semmilyen szerepe sincs.

  18. Wass Albert barátja szerint:

    Kedves Forumozók!
    Ritkán esik szó arról itt, hogy emlékezzünk meg arról a szuper átverésről, amit az mszps nagyasszony a 2002-os választási kampányában kitalált- felhasznált. Arról van szó, hogy egy csekkhez hasonló szórólapon hívta fel a figyelmet arra, hogy visszaadják a 19 ezer Ft., amit az Orbán kormány elvett a nyugdíjasoktól. Miután nyertek a szocik több szerencsétlen, megvezetett nyugdíjas szerette volna beváltani az ál csekket, azt ott koppantak egy nagyot.

  19. baniko21 szerint:

    Wass Albert barátja!
    Kiváncsi vagyok most az EU választásoknál, meg jövőre mit találnak
    ki, amit még ez a kifosztott nép elhisz. Lehet, hogy Orbánék elvettek
    19 ezer Ft-t a nyugdíjasoktól, a Gyurcsányék mennyit vettek és vesz-
    nek el a megszünő 13. havival? Most hallottam a Tv hiradóban, hogy
    a miniszterek és az államtitkárok 35 milliót csiptek fel, mint közalkal-
    mazottak. Nem 13. havi bért kaptak, jutalmat vettek fel. Ez nekik jár,
    Karácsony Imréné 6,5 milliót vett fel egyedül. Ezek szerint csak az
    a hülye pór nép dögöljön bele ebbe a szépen kitalált életbe. Szerinted
    hány nyugdíjas 13. h. nyugdíja jönne ki a most felvett plussz pénzek-
    ből? Hát hiába! Remek dolog volt kitalálni ezt a rendszerváltásnak
    csúfolt valamit. Egyeseknek.

  20. LB szerint:

    Lengyel László: Bukás

    “Magyarország nemzetközi tekintélyének összeomlása. A magyar gazdaságpolitika és irányítói az ezredfordulóig a régió tekintélyes képviselőinek számítottak, mára nem számítanak annak. Az ország egésze, ezen túl politikai és gazdaságpolitikai elitje leértékelődött. A miniszterelnök, az ellenzék vezére, a pénzügyminiszter és a jegybankelnök – a válság idején leginkább számító szereplők –, nemzetközileg nem hitelesek. (Gyurcsány és Orbán előzetes tárgyalásairól a nemzetközi sajtó egyszerűen nem vett tudomást.) Magyarországot csak botrány esetén veszik észre. Nehéz ma magyarnak lenni itthon és a világon.”

    http://hvg.hu/velemeny/20090302_eu_gyurcsany_valsagkezeles_bankok.aspx?s=200934nl

  21. Papi szerint:

    Pomocsik!
    Nem az ország választotta meg ezt a gazembert hanem egyszerűen választási csalások történtek. (Zusi már elismerte). Már 2002-ben is.
    Öreg Halász!
    Vedd már észre zöldfa nem más mint annak az idétlen Szilveszternek a reinkarnációja. Egy sötét agyu (ha van neki egyáltalán) buta ember aki mást nem tudd csak ugyanúgy hazudni és mocskolódni mint az idióta elődje. A nyugdíjasokkal kapcsolatban most egy egész havit vettek el tölük de erről ez a tökfej zöldfa bezzeg halgat mint bélsár a fűben.
    Nem azt szégyelem, hogy MAGYAR vagyok hanem, hogy egy ilyen mocskos gazember a miniszterelnőkünk.
    Szebb jővőt!

  22. atlétaa szerint:

    Pap………………………………i………………..szebb jővőt???????????????.

  23. Pomócsik szerint:

    Papi, tetszik vagy sem, a Gyurcsányt támogató pártokat választotta meg az ország. Csalás is volt: elhallgatták, elcsalták a gazdaság állapotát. Ez önmagában is ok lenne a lemondásra, de ezek addig nem nyugszanak, míg füstölgő romhalmazt nem hagynak maguk mögött.

  24. miska72 szerint:

    A magyarok egyék meg amit főztek?
    A QRMÁNY egye meg ami főzőtt!

Itt lehet hozzászólni !