Választási szövetségre lép az MSZP, az SZDSZ és az MDF?

Népszabadság

Így nézne ki a 2010-es lista? Gyurcsány Ferenc az MSZP, Fodor Gábor az SZDSZ és Dávid Ibolya az MDF elnöke párttársaikkal a parlamenben

Ha az MSZP nem szerez legalább 6-7 mandátumot az EP-választásokon, a párton belül fel fog merülni az “átalakítás kérdése”. Az SZDSZ és az MDF nagy gondban van, hogy mozgósítsa szavazóit, utóbbi húzása, hogy Bokros Lajost kérte fel listavezetőnek, “tipikus médiahack”. Elemzők szerint elképzelhető, hogy az MSZP, az SZDSZ és az MDF új néven választási szövetségbe tömörül.

A kis támogatottságú pártok önmagukban nehezen tudják majd szavazóikat mozgósítani az európai parlamenti választáson. Ha az MSZP nem jut 6-7 mandátumhoz, akkor felmerül a párton belüli átalakítás kérdése – mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója.

Szerinte a nagy meglepetést a szocialisták és az MDF EP-listája keltette. Utóbbi Bokros Lajos, és Habsburg György jelölésével új, a gazdasági válságot érdemben kezelni kívánó választókat akarják megcélozni.

Az elemző elképzelhetőnek tartja, hogy a szocialisták, a szabad demokraták és az MDF-esek végül egy választási közösséget alkossanak. A döntés és annak kommunikálása nem volt kellőképpen előkészítve, ezért az a párton belül is megosztottságot eredményezett. Az SZDSZ szintén beleáll a Reformszövetség programjába, ugyanakkor egyértelműben megpróbálja újraaktivizálni azt a liberális szavazótömeget, amely eddig is besegítette őt a különböző parlamentekbe.

A Fidesz könnyen képes lesz aktivizálni saját szavazótáborát, de ha a másik három parlamenti párt önmagában vág neki a választásoknak, nagyon nehéz dolguk lesz a mozgósítással. Ha a két kis párt nem tud mandátumot szerezni, akkor az egyértelműen meghatározza az általuk elérhető eredményt a 2010-es választásokon.

MSZP: három lehetőségből a negyediket

A szocialistáknak három lehetőségük van: az előrehozott választás kiírása; az MSZP, az SZDSZ és az MDF közös szövetségbe terelése, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki posztról történő távozása. De valószínűleg egy negyedik mellett döntenek: minden marad úgy, ahogy eddig – áll Török Gábor, a Vision Consulting vezetőjének az Indexen megjelent elemzésében.

A legnagyobb erénye mindegyik megoldásnak a meglepetés. Mindhárom megoldás fő hátránya, hogy felborítaná a jelenlegi status quo-t. A három opció bármelyike esetén az MSZP teljesen új irányba indulna el, amely logikusan megváltoztatná – feltehetően inkább javítaná – választási esélyeit. Az MSZP várhatóan egyik mellett sem teszi le a voksot a következő időszakban, s egy kiszámíthatóbb, a mostani politizáláshoz jobban kapcsolódó kampányt folytat majd.

A Fidesz csendes kampányban érdekelt

A Fidesz kifejezetten csendes kampányban érdekelt, fő üzenet az lesz, hogy a Fidesz nem kampányol. Kormányváltást sürgető üzenete nem lesz annyira erős, mint volt például 2006 őszén. Az elmúlt években felhalmozott előny megtartásának legjobb eszköze a Fidesz mobilizációs képessége. A Fidesz már rég nem a tömegkommunikációs eszközökön, hanem saját csatornáin keresztül igyekszik elérni szimpatizánsait. A 2009-es választás e mobilizációs rendszer országos főpróbája lehet.

Bokros jelölése médiahack

Az SZDSZ határozott üzenettel és profillal a választók egy jól meghatározható szeletéhez igyekszik szólni, legnagyobb problémája pedig abból adódik, hogy tényleges politikája nincs szinkronban saját ígéreteivel és e választók elvárásával, illetve hogy e választók egy része nem tekinti az SZDSZ-t hiteles képviselőjének.

Bokros jelölése az elemző szerint tipikus médiahack: eseti akció, amellyel az adott politikai szereplő képes felhívni magára a média figyelmét.

Forrás: Népszabadság

2 hozzászólás “Választási szövetségre lép az MSZP, az SZDSZ és az MDF?” bejegyzésre

  1. infósferi szerint:

    Az elveket sutba dobjuk- éljen a Szabad Demokrata Fórummal kötött új, nagy reményű koalíció!

  2. baniko21 szerint:

    Kénytelenek bármilyen kompromisszumra, mert külön-külön a fasorba
    sem lesznek. Elvek? Azt sem tudják mi fán terem. Remélem az új koa-
    licióra egyetlen épeszü ember sem szavaz. Ibolyka is mindent megfog-
    na, hogy bejussanak az EU parlamentbe egy jól fizető állásba.A magya-
    rok érdekei pedig ennek a triumvirátusnak egyáltalán nem fontos, az
    eddigi tapasztalatok ezt mutatják.

Itt lehet hozzászólni !