Deja vu

Itt az újabb szja-csökkentés. A kutya ugat, a karaván halad.

Vélemény – Lánczi Tamás

Lánczi Tamás

2011-ben a sajtó a médiatörvénytől volt hangos. Meg a magánnyugdíjpénztáraktól. Meg az egykulcsos személyi adótól. Meg az új alkotmánytól. Meg az IMF-fel és az Unióval való harctól.

Értelmiségiek jobb- és baloldalon intően emelték fel mutatóujjukat, hogy ez így bizony nem lesz jó… Csődbe fog menni az ország, soha nem lesz gazdasági növekedés, vége a sajtószabadságnak, a demokráciának, a piacgazdaságnak, és így tovább. Különösen élénken emlékszem az egykulcsos adó bevezetésére.

Amikor 2011. január 1-jével egykulcsos lett a személyi jövedelemadó, rögtön támadások kereszttüzébe került az intézkedés. Számos elemző állította azt, hogy az ellenzéknek nem kell mást tennie, csak napirenden tartani a témát, és 2014-ben biztos a kormányváltás.

A történetet ismerjük, nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogy azt a szakértők megjósolták. Sőt, 2015-re ott tartunk, hogy az egykulcsos szja az Orbán-kormány egyik sikersztorija. Az egykulcsos személyi jövedelemadó mögött ciklusokon átívelő társadalomfilozófia húzódik meg: a munkát terhelő adók átcsoportosítása a fogyasztás felé, a munkából élő magyar családok támogatása, segítése.

A kormány a napokban jelentette be, hogy a jelenlegi 16 százalékról jövőre 15 százalékra csökken a szja, és nő a kétgyermekes családok adókedvezménye. 2016-tól a gyerekenkénti havi 10 ezer helyett 12 és fél ezer forint kedvezmény illeti meg a szülőket. A jövő évi költségvetés adópolitikája így az átlagjövedelmű, kétkeresős, kétgyermekes családok számára 110 ezer forint bevételnövekedést jelent.

Mi következik mindebből? Igazából semmi. Mindössze az, hogy továbbra is csak a Fidesznek van elképzelése arról, hogy mire van szüksége a választóknak.

Forrás: Mozgástér

7 hozzászólás “Deja vu” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Na menj anyádba!

  2. felix szerint:

    Menj be egy kórházba és megtudod, hogy mi mit hozott.
    A külső és a belső adósság egyaránt nőtt.

  3. Grün Izidor szerint:

    “A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) után a Tárki elemzése is azt mutatja, hogy csökkent a szegénység mértéke, mélysége és a jövedelmek közti egyenlőtlenség Magyarországon – mondta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli adásában a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár”
    .
    A statisztika bonyolult művészet és értő kezekben akár fegyver is lehet! Megfelelő helyről vett és kellő számú adattal mindent, akár bárminek az ellenkezőjét is be lehet bizonyítan!
    Ha én egy hétig fosok, egy hétig székrekedésem van akkor két hét átlagában rendben van az emésztésem?! 😛
    .
    http://propeller.hu/itthon/3096214-jo-hirt-kaptunk-magyarorszagi-szegenysegrol

  4. nagyapó szerint:

    Igazi proli válaszok. Eetásak! Mi van csak a fosásig jutottak? Ennyire telik a szürkeállományból?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  5. felix szerint:

    A proli eljutott a fosásig. A többiek nem.

  6. ebihal szerint:

    Rövidítve: Prolizni a gerinctelen gecik szoktak!

  7. Grün Izidor szerint:

    “Legkésőbb csütörtökig kell postára adniuk a bankoknak a hitelek elszámolását.A bankok egyébként eddig 300-400 ezer elszámolást küldtek ki, de még csaknem 1,9 millió levelet kell kézbesítenie a postának.
    Rogán Antal még szerdán is arról beszélt, hogy akár 15-20 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztőrészletek”
    .
    Dézsavü érzésem van!
    Valahogy így szívták meg a birkák a rezsicsökkentést is!
    A lényeg, hogy beszopták és nyertek!
    No, nem a zemberek, hanem a fityesz! 😛 😀
    .

Itt lehet hozzászólni !