Több mint 10 éves rekordon a foglalkoztatási ráta

Híradó

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 51,5 százalékra emelkedett a foglalkoztatási arány a második negyedévben, erre több mint egy évtizede nem volt példa.

55 ezerrel több embernek volt munkája, mint az előző év hasonló időszakában. Közben négy éves mélypontra, 10,3 százalékra csökkent a munkanélküliség. Elemzők szerint a kedvező folyamatok az év második felében is folytatódhatnak.

Szabó Balázs egy betonelemeket gyártó cégnél tudott elhelyezkedni segédmunkásként. A Híradónak nyilatkozva kedden úgy vélte: tanult szakmájában, felszolgálóként esélye sem volt, hogy álláshoz jusson Borsodban.

„Kissé csalódott vagyok, hogy nem sikerült a szakmámban elhelyezkedni, azonban nagyon fontos, hogy itt örömmel vártak, hiszen így el tudom kezdeni az önálló életemet egy biztos jövedelmi háttérrel” – fogalmazott Szabó Balázs.

A cégnél jelenleg 21 pályakezdő dolgozik. A vállalatnál azt mondták, a járulékkedvezmények miatt vették fel a fiatalokat.

„A munkahelyvédelmi akcióterv keretén belül társaságunk 25 főt foglalkoztat, a 25 év alattiak száma 15 fő, segédmunkás munkakörben tudjuk őket alkalmazni” – fejtette ki Kárpáti Zoltánné, a cég gazdasági vezetője.

A munkahelyvédelmi akcióterven kívül a kormány számos intézkedésével dolgozik azon, hogy nőjön a foglalkoztatás – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

„Első munkahely garancia program címén indítottunk tavaly programot, amely rendkívül sikeres volt, így az idei évben újra meghirdettük. Február óta több mint négyezren vesznek részt benne, pályakezdő fiatalok a program keretében jutottak munkalehetőséghez” – fejtette ki Czomba Sándor.

A KSH adatai szerint az elmúlt negyedévben 55 ezerrel többen dolgoztak, mint egy éve. A foglalkoztatottsági ráta 51,5 százalékra emelkedett, ilyen több mint tíz éve nem fordult elő.

2010 tavasza óta rendre változott a foglalkoztatottak száma. A hullámzást a téli és nyári hónapok közötti eltérések okozták, de elemzők szerint jól látszik az emelkedés, vagyis hogy minden negyedévben többen dolgoztak, mint egy évvel korábban ugyanabban az időszakban.

„Úgy látszik, fokozatosan meghozza eredményét a foglalkoztatáspolitikai eszköztár. Ha ugyanis a közfoglalkoztatást kivonjuk a foglalkoztatásból, akkor is egy lassú emelkedés tapasztalható” – magyarázta Balatoni András, az ING vezető elemzője.

Az elemző szerint további javulás várható, hiszen a legtöbben az év második felére GDP-növekedéssel számolnak, ami hatással lesz a munkaerőpiacra.

A szocialista Gúr Nándor szerint csak papíron csökken a munkanélküliség, a foglalkoztatás pedig csupán a közfoglalkoztatásban és a külföldön munkavállalók körében emelkedik.

A Fidesz szóvivője viszont úgy vélte, az adatok azt bizonyítják, hogy Magyarország jobban teljesít a munkanélküliség elleni küzdelemben. Selmeczi Gabriella hozzátette: a 2010-es kormányváltás óta nő a foglalkoztatottak száma.

Forrás: Híradó

19 hozzászólás “Több mint 10 éves rekordon a foglalkoztatási ráta” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    Újabb diadal – újabb kamu a kormánytól

    “Csökken a munkanélküliség, nő a foglalkoztatottság – ezekkel a jó hírekkel szolgál legfrissebb jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal. Erősen a sorok közé kell nézni ahhoz, hogy kiderüljön: megint nem valósak a jó hírek. Nem túl merész jóslatunk: jövő tavaszra sosem látott mértékben javulnak a számok.”
    .
    http://www.stop.hu/gazdasag/ujabb-diadal–ujabb-kamu-a-kormanytol/1168762/

  2. robi szerint:

    T. Grün!

    A győzelmi jelentések nem azoknak íródnak, akik a számokat elemezni is képesek.

  3. csaba péter szerint:

    Hát ez nagyszerű ! Éljen Orbán , Németh Nagyapó , Bugi , királyerdő ……….
    Nosza örvendezzetek .
    Megálljunk , mert itt a Kánaán

  4. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    A Fidesz persze megint hazudik. A KSH-nak ugyanis kétféle statisztikája van. Az egyik úgy készül, hogy az embereket megkérdezik, dolgoznak-e. Itt azt is foglalkoztatottnak veszik, aki közmunkás vagy külföldön dolgozik, de épp itthon van, amikor megkérdezik. Ez a statisztika tényleg a foglalkoztatottság növekedését mutatja. A másik statisztika viszont úgy készül, hogy a cégeket kérdezik meg, hogy hány ember dolgozik náluk. No ez viszont azt mutatja, hogy egyre kevesebb.

    Várhatóan a választásokig még sok-sok közmunkást fognak felvenni, és marha jól fog kinézni a foglalkoztatottsági statisztika. Csak éppen emögött nem lesz valós gazdasági teljesítmény.

  5. hitetlen szerint:

    Akkor nem kell ríni, megtermelik a jővőbeni nyugdijasok nyugdíját ! Igaz fideszesek,nincs itt semmi baj jó sokfoglalkoztatott és lesz nyugdíj. De ha nem…, akkor a statisztika hibás, nem ti, nem-nem!!! Ugye fideszes kamuzók ???

  6. nagyapó szerint:

    Eetásak! Tudom “merjünk kicsik lenni, de hazudjunk nagyot!” Azonban az emberek mást éreznek.
    2010 óta 152 000 fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Ez a szociknak 8 évig nem sikerült!
    A pályakezdőknél 1,4%-kal nőtt a foglalkoztatottság. Ez a szociknak 8 évig nem sikerült!
    A munkanélküliség a férfiaknál 10 %-ra, nőknél 10,5 %-ra csökkent. Ez a szociknak 8 évig nem sikerült!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. nagyapó szerint:

    Szerencsétlen hajós (akitől Dobák nem határolódik el!)! Azt írja:”a választásokig még sok-sok közmunkást fognak felvenni”. Szörnyű lehet azoknak, akik munkát kapnak. Ennyire agy szoci sem lehet lüke. Bár tudom, ami rossz az országnak, jó a szociknak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    nagyapó, hát bizony a közmunkásoknak elég szörnyű, vagy te meg tudsz élni havi 49 ezer forintból?

  9. ... Grün szerint:

    Öreg farok!
    “Merjünk kicsik lenni………..?!”
    Most amikor nemhogy a kicsikre, de még a középszerűekre sincs szükség?!
    Olvasd a Vezíír szózatát!
    Azért Neki mint középszerűnek is kellett hozzá (KISZ) politikai segítség?! 😛
    .
    „Szerintem közpénzen, adófizetők pénzéből egyetemen tanítani, taníttatni középszerű teljesítményű fiatalokat nem érdemes” – magyarázta a miniszterelnök, majd ehhez hozzátette még azt is: „Nem vagyok az ellen, hogy a közepes képességűek is tanuljanak, de nekik nem egyetemen kellene tanulniuk, nekik egy másfajta képzésre van szükségük.”
    .
    http://magyarnarancs.hu/narancsblog/hulljon-a-fergese-orban-viktor-a-kozepszeru-fiatalokrol-85856

  10. hitetlen szerint:

    Nagyapó-t idézem: ” Azonban az emberek mást éreznek.”
    Kérdem én, honnan tudja, hisz nem tartozik közéjük ?

  11. nagyapó szerint:

    Igen. hajós (akitől Dobák nem határolódik el!) bruttó 75500, nettó 4900 Ft-ot kap. A teljesítménykövetelmények 100 százalék feletti teljesítése esetén a közfoglalkoztatási bér növelhető (a francba, dógozni kel). Amennyiben elvégez egy középfokú iskolát, máris 106 480 forintot kereshet. Hajrá hajós (akitől Dobák nem határolódik el!). Több tudás több pénz.
    Apropó hajós (akitől Dobák nem határolódik el!) biztosan könnyebb megélni a szocik által adott 25000 Ft-os segélyből???

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. nagyapó szerint:

    „Szerintem közpénzen, adófizetők pénzéből egyetemen tanítani, taníttatni középszerű teljesítményű fiatalokat nem érdemes” mondta a miniszterelnök, amit egy maffiabaloldali szennylap idézett. Tényleg. Igaza van kell az országnak egy idióta Dr. grün t.t. kaliberű, aki KISZ háttérrel egyetemet végzett?
    Nem. Sokkal többet ér egy esztergályos, műszerész, kőműves, asztalos.
    Kíváncsi vagyok, hogy az 5 milliárdot beruházó Bosch hány büfé-ruhatár szakos tanárt, vagy politológust, hápszichológust vesz föl?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. bonifác szerint:

    Gyönyörű volt, amikor a cigány BMW- ből kiszállva vette fel a munkanélküli segélyt.
    Eltársaink zokognak, hogy ennek vége.Nem ezért:azért, mert hazug elveiket felcserélték
    a tisztességes munkáért kapott BÉRÉRT.Nem alamizsnáért. Munkáért. Mert nem kegyet
    gyakorolnak, hanem a munkáért fizetnek.Keveset. De nem koldusok. Nagyapónak igaza
    van, Most is. Umbuldás szocik védik a mundér becsületét, akik kamu munkákért sokat
    kaszáltak.Na nem mindenki : csak a beavatottak.Na. Ők ugatnak.

  14. felix szerint:

    Szemétláda?
    Már csak az a kérdés, hogy az első Orbán kormány, miért vallotta ennek épp az ellenkezőjét.

  15. robi szerint:

    – Nagyapó kritikátlanul nyomja a betanult sódert.
    Olyasmikről ír, ami nem létezik.
    Valamikor egy kőműves, egy esztergályos valóban szép pénzt keresett, hivatalosan.
    Az a világ elmúlt.

    Kíváncsi lennék rá, hol van ma olyan kőműves, akit papíron számolnak el az utolsó fillérig?
    Akiket én ismerek, vagy be sem jelentenek, vagy minimálbéren foglalkoztatnak.

    A többi mese.

    – Egyébként lehet nyalni a multik fenekét, de még emlékszünk egy páran a korábbi választásokra, amikor a nyilvánosság előtt épp azok vették szájukra a zsíros nagytőkéseket, akik ma – egyébként semmire nem kötelező, kizárólag politikai célból köttetett- szerződésekért könyörögnek neki..

    – Más kérdés, hogy az ellenzék ma oly gyenge és szerepére teljességgel alkalmatlan, hogy még ezeket a megtörtént interjúkat sem képes a maga javára fordítani.

    Tessék csak pl. utána nézni a Csepp TV egykori vitáinak.

  16. ... Grün szerint:

    Öreg Farok!
    “Feljelentésként értékelte és a Fővárosi Főügyészségnek továbbította Polt Péter legfőbb ügyész Molnár Csaba kérdését, amelyben a Demokratikus Koalíció alelnöke Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó miniszterelnökségi szerződéséről érdeklődött. ”
    .
    Már itt jártok?! Egyik szemét kivájja a másik szemét?! 😛
    .
    … Grün szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
    2013. augusztus 01., csütörtök – 08:04
    Hoppácska! Már megint belefutottam! 😛

  17. csaba péter szerint:

    Ez igazán lelkesítő és szép . Mivan fijjug semmi hozsanna? Éljen a király meg ilyesmi?

  18. ... Grün szerint:

    “Chaser, a border collie több mint ezer szó jelentését tudja. Ezen kívül tudja szegmentálni a hozzá intézett megnyilatkozásokat, és még a mondatok szintaxisával is tisztában van. Hogy lehet mindezt megtanulni? ”
    .
    Egy jó csahos már kétszáz szóval értelmiségi lehet! 😛
    http://www.nyest.hu/hirek/hogyan-tanitsuk-meg-kutyanknak-a-nyelvet

  19. csaba péter szerint:

    én ezt nem értem ! hol vannak a dicshimnuszok? Vagy azért ciki ,mert ezt már tisem hiszitek?

Itt lehet hozzászólni !