Médiaszabadság: az ötödik legszabadabb Magyarország

Mandiner

Ötödik helyen végzett Magyarország a Freedom House 47 ország internet- és médiaszabadságát vizsgáló felmérésén. A 21 kérdéses, három témakört felölelő kérdőív alapján a magyar információs kínálat sokszínű, nincs cenzúra a honlapok blogok, szöveges üzenetek tekintetében, illetve az öncenzúra létezésére sincs konkrét bizonyíték.

Ötödik helyen végzett Magyarország a Freedom House 47 ország internet- és médiaszabadságát vizsgáló felmérésén, közvetlenül Észtország, az Egyesült Államok, Németország és Ausztrália mögött. A hatodik helyen Olaszország, a nyolcadik helyen az Egyesült Királyság végzett – számolt be a Médiatanács blog.

A felmérés egy 21 kérdéses, három témakört felölelő kérdőív alapján készült. Vizsgálták az internet-hozzáférés kormányzati, infrastrukturális és gazdasági akadályait, valamint a tartalom korlátozására irányuló törekvéseket, beleértve a weboldalak szűrését, blokkolását, a cenzúra, öncenzúra megjelenését, a tartalom sokszínűségére vonatkozó manipulációt és a digitális média társadalmi és politikai aktivitásra való felhasználását. Mindezek mellett a felhasználói jogok megsértése esetén rendelkezésre álló lehetőségeket is számba vették.

A jelentés megállapította: Magyarországon senki sem korlátozza a sávszélességet, a routerek, switchek egyéb eszközök használatát, azok a távközlési társaságok tulajdonában vannak. A törvény értelmében az internetet és a távközlési szolgáltatásokat kizárólag váratlan támadások, szükséghelyzet, válság esetén vagy honvédelmi célból lehet szüneteltetni. A legismertebb közösségi oldalak: Facebook, Twitter és a legnagyobb tárhelyszolgáltatóként számon tartott YouTube, valamint a nemzetközi blogszolgáltatások, web 2.0-szolgáltatások szabadon hozzáférhetőek és számos magyar nyelvű blogszolgáltatás is elérhető.

Leszögezték továbbá: Magyarországon nem létezik semmiféle technikai szűrés, nincs cenzúra a honlapok blogok, szöveges üzenetek tekintetében, és nem létezik más módszer sem, amely megakadályozná a tartalomhoz való hozzáférést. A kutatás hangsúlyozza, hogy öncenzúra felé nem annyira állami, inkább a gazdasági és politikai nyomás vezethet, de konkrét esetek az öncenzúra létezését nem igazolják – írta a blog.

Forrás: Mandiner

17 hozzászólás “Médiaszabadság: az ötödik legszabadabb Magyarország” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Két éve megy a hisztéria, hogy mekkora a diktatúra meg a cenzúra. Erre kiderül, hogy az Egyesült Királyságban is nagyobb a sajtó ellenőrzése, mint itt.

    Szegény Bólémann, szegény Ződ meg Hajós. Kitépik a maradék hajukat is, hogy a tömegbe lövetős Gyurcsány-Bajnai kormány után visszatért a demokrácia. 😀

  2. felix szerint:

    elektronikus média

  3. felix szerint:

    Magyarország ötödik az internet szabadság területén.
    Mondja az eredeti cím.
    Mecsoda különbség.

  4. Manitu szerint:

    Na akkor mutasd a Népszava vagy a Népszabadság vagy a 168 Óra cenzúrázott cikkeit. Tartok tőle, hogy csak a baloldali öncenzúrát találod, mert olyan szinten mocskolódnak, ahogy sehol máshol.

  5. Dr. grün szerint:

    félix!
    Most Te voltál a gyorsabb! 🙂

  6. Manitu szerint:

    No, hajrá, elő a cenzúrázott cikkekkel!

    A Népszava Népszabadság a legmocskosabb MSZP-s lapok. Mutoassatok egyetlen cikket, ahol nem szidhatták ordenáré mocsok módon a Fideszt!

  7. felix szerint:

    Dr Grün.
    Csak arra gondoltam, hogy egy ismert szervezet nem lehet Manitu szinten és bejött.

  8. Bolemann Lajos szerint:

    Mi a helyzet a közpénzből finanszírozott közmédiával?

  9. Dr. grün szerint:

    Fingocska!
    Ez is egy jelentés a Fredom Housetól, csak valamivel másabb!
    “Freedom House: Magyarország az utolsó helyre csúszott vissza
    A kormány szerint Magyarországon az elmúlt egy évben megerősödtek az alapvető szabadságjogok – ezt Rétvári Bence mondta a MR1 Kossuth rádió Ütköző című műsorában hétfőn. A Freedom House képviselője azt állította, hogy az új médiatörvény és az alapvető jogi változtatások azt mutatják, a kormányzat egyre jobban bünteti a civil társadalom megnyilvánulásait.”
    Lehet brekegni a sajtóról akár!
    http://www.168ora.hu/itthon/freedom-house-magyarorszag-az-utolso-helyre-csuszott-vissza-97986.html

  10. felix szerint:

    KIMONDOTTAN SZÓRAKOZTAT, AHOGY EZ A PORTÁL, HÜLYÉT CSiNÁL A SAJÁTJAIBÓL.
    Ráharapnak a hírre, de szinte azonnal kiderül, hogy picinyét máshogy van.

  11. Gustavo Thoeni szerint:

    A NEMZETKÖZI HELYZET FOKOZÓDIK!

  12. Gustavo Thoeni szerint:

    Fico válasza Orbán hason csúszására: “a Benes-dekrétumok megváltoztathatatlanok”

    Fico semmilyen felvidéki intézkedéssel nem válaszolt a gesztusra

    Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint hazájának igen fontos érdeke, hogy jószomszédi, baráti kapcsolatot ápoljon Magyarországgal, és ehhez a kisebbségek is hozzájárulhatnak – de nem jelentett be változást például az állampolgársági vagy a nyelvtörvény, esetleg a Benes-dekrétumok ügyében, esetleg a dunaszerdahelyi magyarverés kivizsgálásával kapcsolatban, mint ahogy bocsánatot sem kért Sólyom kitiltása vagy a Malina-ügy kezelése miatt – a sort pedig sajnos hosszan folytathatnánk.

    erről miért nem ír a csepel.fingo

  13. Gustavo Thoeni szerint:

    A kínai diktatúrában is lazább az internetszabályozás, mint amilyen az Európai Unióban lehet, ha az EU elfogadja a kontinensen példátlan szigorúságú tervezetcsomagot. Az elképzelések között szerepel például, hogy uniós állampolgárok csak valós névvel és profilképpel regisztrálhatnak közösségi oldalakon. A világsajtóban bicskanyitogatónak talált ötlet szerint az EU egy európai szintű internetrendőrséget állítana fel (minden tagállam magának), amelynek tagjai fent lennének Facebookon és egyéb oldalakon. A netrendőrség funkciója az elrettentés lenne, ugyanis a tervek szerint jól láthatóan kiírnák az oldalakra, hogy az azokon történő aktivitásokat a hatóságok figyelik.

    erről miért nem ír a csepel.fingo?

  14. Dr. grün szerint:

    félix!
    2012. október 02., kedd – 20:46
    “KIMONDOTTAN SZÓRAKOZTAT, AHOGY EZ A PORTÁL, HÜLYÉT CSiNÁL A SAJÁTJAIBÓL.”
    Már a röhögőhöz használt billentyűket ki kellett cserélnem! ))) 🙂 (((

  15. Gustavo Thoeni szerint:

    Mosolyt műtöttek Áder János arcára

    Az államfő eredetileg térdműtétre feküdt be a kórházba, legalábbis ő így tudta, mert amikor a múlt héten Obama elnöknél volt látogatóban, az amerikai első emberrel kicsit zsákoltak, és eközben megsérült. Mint megtudtuk, ez volt az oka annak is, hogy olyan mufurc volt az Obama házaspárral készült fotókon. A térdműtét azonban csak fedősztori volt, amit a Köztársasági Elnöki hivatal PR-osai találtak ki, mert szerettek volna egy kis mosolyt csalni az államfő arcára.
    A köztársasági elnökön bajuszátültetést, gribedli-plasztikázást, szájszéthúzást és mosolyfeltöltést is végrehajtottak. Az operáció sikerült, Áder János pedig széles vigyorral és fájó térddel fogadta látogatóit a betegszobájában.

  16. csaba péter szerint:

    Gondolom ezt személyesen a Média Hatóság elnöke a volt pornó újság főszerkesztő terjeszti

Itt lehet hozzászólni !