Egressy: Jótékonysági koncert a zene világnapján

Csepel.hu

A világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin 1975-ben javasolta, hogy  minden évben legyen egy nap, amelynek a zene a főszereplője. A kiváló gondolatot a UNESCO elfogadta és  határozata alapján 1975 óta minden év október elsején ünnepeljük.

“Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” – mondta Menuhin.

Az események készült fotókból összeállított galéria itt tekinthető meg.

Ezen a napon Budapest főbb tereit nem az utcazaj, hanem a felcsendülő zene töltötte be. Csepelen az Egressy Béni Református Művészeti Szakközépiskolában egy jótékonysági koncerttel színesítették ezt a csodálatos napot, melyhez a csepeli önkormányzat is nagyban hozzájárult.

A meghirdetett időpontban érkeztem, de már majdnem teljesen tele volt a terem és a karzaton is már alig volt hely. Az est házigazdája Madarász Iván Erkel -díjas zeneszerző, egyetemi tanár bevezetőjében Hamvas Béla idevágó gondolatatait idézte: fel kell ismernünk, hogy a zenének egy nép életében milyen szerepe van, és minden nép életében minden időben milyen szerepe volt. A zene a nép morálja. A zene az embert kiegyenesíti, mondják a kínaiak, a zenében megtanulja az ember, miképpen kell együtt élni. Vagyis a zenében tudja meg az ember, mi a közös élet harmóniája.

A zene minden társadalomban ott áll a központi helyen, akár tudomást szereznek róla, akár nem. Papp Károly, a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ főigazgatója is kiemelte, hogy akár a zenében, mint egy zenekarnak együtt kell lenni az országnak és csak az összefogásnak van ereje. Példa erre Halásztelek ahol a református templom fűtésének a kiépítését  a római- és a görögkatolikus egyház is támogatja. Körülbelül  hárommillió forintot kell összegyűjteni,mint ez a Párizsból érkezett új hárfa került.

A koncert Schumann  Carneváljának, –  több tételes zongora darab –  részleteivel kezdődött. Az előadó Dr. Dominkó István, aki az Elte BTK Zenei Tanszékének és a koncertet adó iskola tanára, azokat a tételeket választotta, amelyekben a szerző önmagát és az éppen aktuális, valamint a későbbi szerelmét jeleníti meg. A kihagyott dara-bok megléte nélkül is, igazi karneváli forgatagban éreztük magunkat, csak úgy mint Hamvas Béla ugyan azon című regényét olvasva, igaz csak tizenkét percben.

A következő darabot a jelen lévő kortárs szerző Hollós Máté gitárra írta, amit Szilvágyi Sándor a pécsi Tudomány Egyetem, a Vienna Konservatorium és az Egressy Béni Reformárus Művészeti Szakközép iskola tanára adott elő. A mű címe: Búcsú Aasetól, utal Henrik Ibsen Peer Gynt drámakölteményének, színpadi alakjára, de megmutatkozik benne a szerző személyes érintettsége is. Amikor édesanyja Tóth Eszter ( költőnő, a kiváló költő Tóth Árpád lánya) megy a halálba, fogja a kezét és elengedi a lelkét.

A következő szintén hétperces mű már vidámabb, mert Rachmaninov  Keleti táncát az iskola két tanára,  Gallai Judit csellón és Szilágyi Kinga pedig a most bemutatott  hárfán adta elő. Volt még egy kis zenetörténeti jelentősége is, mert eredetileg a darab csellóra és zongorára lett írva. Ezután még a Madarász Ivánnak is ismeretlen szerző, Medin Romance című művét Varga István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és az egyben az iskola tanára adta elő  klarinéton, Miskei László tanár pedig zongorán.

A nekünk is nagyon kedves Johannes Brahmstól, ezúttal nem a négykezesre írt Magyar táncokat, hanem az opus 79-es Két rapszódiát hallhattuk Suki Andrástól, az iskola tanárától.

A koncertet az örömteliség, a boldogság és a felszabadultság jegyében két kiváló jazz zenész, Binder Károly zongorista és Borbély Mihály szaxofonos zárta. Ők mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a helyi iskola tanárai.

A koncert végén Balogh Gábor az iskola igazgatója bejelentette, hogy a mai estén a jelenlévők 95.500 forintot adományoztak – az önkormányzat képviselői 100 000 forintra egészítettek ki az összeget – a halásztelki református egyháznak, majd mindenkit egy kis kötetlen beszélgetésre invitált, amelyre az iskola második emeletén lévő külön teremben került sor.

Az est fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen, ezért nevében Ábel Attila alpolgármester köszönte meg a zenészeknek a koncertet és a szép számú közönségnek pedig az adakozást.

Papp Károly a Bocskai István Református Oktatási Központ főigazgatója még elmondta, hogy ő tulajdonképpen egy iskola szövetséget vezet, aminek  három telephelyéből az egyik, a Csepelen lévő Egressy Béni Református  Művészeti Szakközépiskola. Még hét általános iskolában vannak jelen, így a tanulók összlétszáma 1300 főre tehető.Hozzánk ötszázan járnak– veszi át a szót Balogh Gábor igazgató, aki maga is klarinét művész tanár. Alap- és középfokon; gyakorlatilag minden hangszerek oktatjuk a hallgatókat. Nemcsak most hanem az utóbbi négy évben rendeztünk jótékonysági koncertet. A súlyos katasztrófát követően a kolontári általános iskola, a Kovács Zoltán Alapítványi Óvoda, a Csepp-Csepel Táncegyüttes támogatására, rendeztünk koncerteket. A Csepel-Hároson élő hátrányos helyzetű családok  egységcsomagokat kaptak, a segélykoncert bevételéből. Tizenegy éve vagyunk Csepelen és napra pontosan egy hónapja változott meg iskolánk neve. A református szó azt jelenti, hogy nemcsak tanítani, hanem tenni is szeretnénk új, általunk választott közösségünkért. Végezetül megköszönném annak a 150 fős zeneértő  adományozónak , hogy  hozzá járultak a halásztelki református templom fűtéséhez és remélem mások is csatlakoznak majd a nemes kezdeményezéshez, – fejezte be a beszél-getést Balogh Gábor, az Egressy Béni Református Művészeti Szakközépiskola igazgatója.

Még egy kis érdekesség: Kik születtek ezen a napon? – persze a teljesség igénye nélkül: Medek Anna  opera énekesnő, Bárdos Lajos zeneszerző és karnagy, Pártos Ödön hegedűművész és zeneszerző, Kurtág Mária zongoraművésznő és zenetanár, Házy Erzsébet opera énekesnő, Balázs Árpád zeneszerző, és Som Lajos rockzenész.

Itt lehet hozzászólni !